adelaparvu.com despre locuri idilice in gradina in panta, designer peisagist Mary Bowe, Gasper Landscape Design, Foto Rob Cardillo (4)

In Amenajari Gradina, Gradina

Locuri idilice într-o grădină în pantă

Peisagiștii când fac un proiect de grădină se gândesc nu doar la modul în care aleg și poziționează plantele, ci și la funcțiuni. Da, ai nevoie de alei, de locuri de ședere în grădină, de ochiuri de apă, dar și de zone unde să ai diverse activități, fie că e vorba de un grătar, fie că e o zonă dedicată copiilor. Și cu cât reușești să ai mai multe funcțiuni și să le legi coerent între ele cu atât grădina ta devine mai variată și mai reușită ca amenajare. Mi-au plăcut foarte mult soluțiile găsite de peisagista Mary Bowe de la Gasper Landscape Design & Construction pentru grădina aceasta din Pennsylvania denumită The Grotto Garden. De ce? Tocmai pentru că a avut grijă la aceste funcțiuni din grădină să fie prezente. Practic a extins spațiul locuibil ca să zi așa către exterior.

adelaparvu.com despre locuri idilice in gradina in panta, designer peisagist Mary Bowe, Gasper Landscape Design, Foto Rob Cardillo (1)

adelaparvu.com despre locuri idilice in gradina in panta, designer peisagist Mary Bowe, Gasper Landscape Design, Foto Rob Cardillo (8)

Desigur că cel mai mult mi-a atras atenția mica terasa decupată în panta terenului grădinii. Combinația de piatră, flori și vegetație arată de-a dreptul idilic. Și ce frumoase sunt și pavajele și materialele folosite! Totul pare natural și aspectul acesta ușor sălbatic face ca amenajarea peisagistică să nu pară agresivă. E ca și cum ea ar fi fost dezvăluită, ca și cum acele bucăți de stâncă ar fi ieșit la iveală doar după o delicată îndepărtare a solului. Dar deși după ce vezi o astfel de arhitectură peisagistică ai impresia că se face repede și simplu, fii pe fază că e multă muncă la mijloc, iar costurile pentru materiale nu sunt deloc neglijabile. Numai dacă iei în calcul transportul stâncilor, nu mai spun de utilajele necesare pentru escavarea terenului. Dar cert este că se poate! Iar aici în această amenajare chiar ai idei excelente pentru alei, pavaje, scări și refugii pentru o grădina al cărei teren este unul în pantă. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre locuri idilice in gradina in panta, designer peisagist Mary Bowe, Gasper Landscape Design, Foto Rob Cardillo (6)

adelaparvu.com despre locuri idilice in gradina in panta, designer peisagist Mary Bowe, Gasper Landscape Design, Foto Rob Cardillo (5)

adelaparvu.com despre locuri idilice in gradina in panta, designer peisagist Mary Bowe, Gasper Landscape Design, Foto Rob Cardillo (7)

adelaparvu.com despre locuri idilice in gradina in panta, designer peisagist Mary Bowe, Gasper Landscape Design, Foto Rob Cardillo (4)

adelaparvu.com despre locuri idilice in gradina in panta, designer peisagist Mary Bowe, Gasper Landscape Design, Foto Rob Cardillo (3)

adelaparvu.com despre locuri idilice in gradina in panta, designer peisagist Mary Bowe, Gasper Landscape Design, Foto Rob Cardillo (2)Sursa Foto: Rob Cardillo/ Finegardening

13 raspunsuri pentru Locuri idilice într-o grădină în pantă

 1. Manuela spune:

  Coplesitor de frumos ! Asemeni sufletului tau, Adela draga !

  Sa ai parte de o primavara minunata !

  Cu drag, Manuela

  • Adela Parvu spune:

   Ce ma bucur ca-ti place Manuela! Multumesc pentru cuvintele frumoase. Sa stii ca aici pe blog poposesc numai oameni frumosi 🙂 Primavara frumoasa si colorata sa fie pentru noi toti!

 2. quarrier spune:

  Se poate spune”mai mult decat minunat”? Cam asa e gradina asta, mai mult decat minunata!

 3. mimi spune:

  De vis! Avantajul terenului in panta, te poti juca cu formele, si uite ce poate sa iasa!

 4. cosmin spune:

  buna!este placerea mea gradinaritu,intretinerea de gradini parcuri etc…am lucrat 11 ani la madrid in domeniul acesta spatii verzi…este frumoasa gradina, si toate postarile le urmaresc zilnic..

  • Adela Parvu spune:

   Wow! Asta da experienta Cosmin! Si ce faci acum? Te-ai intors in tara? Te ocupi tot de gradinarit? Se cauta oameni priceputi, asa ca daca ai de oferit servicii, spune-ne ca sa stim unde te gasim 🙂

 5. Daniela spune:

  splendid!

 6. […] peisagiștii știu cum să amenajeze un astfel de teren, astfel încât la final să rezulte o grădină plăcută și îmbientoare. Și nu doar pe timpul zilei, ci și seara, folosindu-se de iluminatul de exterior. O modalitate […]

 7. […] un teren amplu, cu o expoziție însorită (SE, S, SV), cu un sol bine drenat, dacă se poate și cu o ușoară pantă. Înainte de plantare, te sfătuiesc să te asiguri că rezerva de apă din sol este suficientă. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *