adelaparvu.com despre jardiniere cu flori multicolore, Text Carli Marian

In Balcoane, Cum sa..., Gradina

Cum să combini plantele pentru o jardinieră de vis? Află aici!

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

Să ai jardiniere cu flori la ferestre este o bucurie pe care o împărtășești și celorlalți. Nu doar că-ți faci casa, balconul sau grădina mai frumoase, dar asta aduce culoare și veselie și pentru vecini sau trecătorii de pe stradă. Uite, Carli Marian, colegul meu de blog, știe că vine sezonul florilor și ți-a pregătit mai jos câteva sfaturi despre cum să-ți faci o jardinieră mai deosebită. Și după ce aplici sfaturile nu uita să-mi trimiți poze cu jardinierele tale.

adelaparvu.com despre jardiniere cu flori multicolore, Text Carli Marian (8)

Pe o vreme așa frumoasă cu siguranță te-ai gândit să-ți înfrumusețezi balconul și ferestrele cu flori cât mai spectaculoase, mai ales că urmează două sărbători importante. Am să-ți spun cum să-ți realizezi cele mai frumoase jardiniere sau boluri suspendabile pentru care toți vecinii tăi te vor admira. Ideea este că trebuie să combini diferite specii de flori în același suport iar rezultatul, îți garantez, va fi unul spectaculos. Așa vei mai avansa pe o treaptă a aranjamentelor cu plante, de la simplele mușcate la adevărate combinații multicolore.

adelaparvu.com despre jardiniere cu flori multicolore, Text Carli Marian (4)

Pentru a obține o jardinieră mai deosebită trebuie în primul rând să înveți să combini plăcut culorile. Uite aici câteva contraste cromatice agreabile care vor atrage privirile: galben-albastru, orange-violet, roz-mov, violet-lila, roșu-verde și câteva culori complementare: albastru-violet, roșu- portocaliu, galben-verde etc. De ce constraste? Pentru că așa plantele se pun reciproc în evidență, iar culorile plantelor vor apărea mai vii, mai strălucitoare.

adelaparvu.com despre jardiniere cu flori multicolore, Text Carli Marian (5)

Un alt aspect important în proiectarea unui coș sau aranjament cu plante este textura frunzișului și a florilor. Da, sunt plante cu frunze simple, altele sunt crețe, ca să mă exprim în termeni obișnuiți. La fel unele flori au petale fine, altele vălurite. Dacă vei alătura plante cu texturi diferite vei crea un contrast de textură, iar ansamblul va avea o volumetrie plăcută din punct de vedere vizual. Este adevărat că poți realiza un coș sau o jardinieră și dintr-o singură culoare în diferite nuanțe, dar este obligatoriu (cel puțin pentru noi floriștii) să folosești 3-4 specii cu textura frunzișului diferită.

adelaparvu.com despre jardiniere cu flori multicolore, Text Carli Marian (3)

La montajul plantelor trebuie să ții cont și de modul de dezvoltare a acestora. Cele care au creșterea erectă, dreaptă, pune-le către interiorul jardinierei sau în mijlocul coșului suspendabil, iar cele care sunt curgătoare așează-le către exteriorul jardinierei sau la marginea coșului. Ai grijă, atunci când alegi speciile de flori pentru un aranjament, să ai în vedere și cerințele lor ecologice. Atenție! În cazul coșurilor suspendate, udarea zilnică este extrem de importantă și de altfel obligatorie.

adelaparvu.com despre jardiniere cu flori multicolore, Text Carli Marian (7)

La final îți recomand să nu uiți să introduci în compoziția creată de tine și plante decorative prin frunze. Acestea vor da un plus de culoare și textură întregului ansamblu. Da, știu că vei dori să-ți indic câteva soluții. Dar ce crezi că am făcut? La asta m-am și gândit. Așa că uite, mai jos ți-am făcut o selecție:

 1. Pentru un balcon sau ferestre orientate către sud – combinația 1: mușcate, euonymus, crăițe, salvie, petunia; combinația 2 : coleus, ageratum, nemtișor, lobelia, petunia.
 2. Pentru un balcon sau ferestre orientate către nord: centaurea, hedera, begonia semperflorens sau tuberosa, tradescantia.
 3. Pentru un balcon sau ferestre orientate către nord est sau vest: impatiens, althernatera, coleus, aubrietia, condurași.

Dacă te-am inspirat și ți-am dat câteva idei nu te mai rețin. Îți spun doar spor la treabă!

adelaparvu.com despre jardiniere cu flori multicolore, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre jardiniere cu flori multicolore, Text Carli Marian

adelaparvu.com despre jardiniere cu flori multicolore, Text Carli Marian

14 raspunsuri pentru Cum să combini plantele pentru o jardinieră de vis? Află aici!

 1. Miriam spune:

  SPLENDIDE ARANJAMENTE!AS DORI SA-MI RECOMANDATI CATEVA SERE CARE VAND RASADURI DE FLORI ON LINE.MULTUMESC ANTICIPAT!

  • Carli spune:

   Miriam daca locuiesti in Bucuresti iti recomand florariile Tria`s si Decoflora.Au cele mai bune preturi si un sortiment bogat de rasaduri. O zi faina!

 2. […] Cum să combini plantele pentru o jardinieră de vis? Află aici! […]

 3. Delia spune:

  Sunt niste plante cu frunze verzi, curgatoare, care alunga insectele. O prietena de-a mea avea un aranjament cu plante din acestea la balcon dar nu stia cum se numesc.Stiti cumva cum se numesc? Mi se par foarte utile mai ales cand stai seara pe terasa si te deranjeaza tantarii.

 4. Miriam spune:

  Multumesc frumos pentru raspuns.O zi minunata!

 5. Lavinia spune:

  As vrea sa intreb daca aceste flori recomandate a fi puse impreuna intr-un ghiveci (pt contrastul culorilor), se agreeaza reciproc. Pt ca eu stiu ca sunt unele flori care „omoara” alte flori.

 6. […] Anul ăsta la târgul de flori de la Agronomie Hortus Florshow au fost prezenți cei care au sere proprii cu plante pentru grădină și plate de interior la prețuri mai accesibile. Din păcate s-a renunțat la partea de peisagistică, adică firmele care fac amenajări de grădini n-au fost prezente. Dintre flori și plante mi-au atras atenția niște petunii galbene de la un producător din Craiova, respectiv Rodica Cernea sau arțarii japonezi, brazii argintii și lavanda franțuzească de la sera soților Tălpeanu (gradinarit-online.ro). Mi-au plăcut și ghivecele de la Fabrica de Flori Natura din Ploiești cu mai multe soiuri de plante, așa cum îți sugera și Carli să faci cu jardinierele multicolore. […]

 7. […] de flori, dar și armonios dezvoltată dub formă de glob. Mă refer la pentunia plantată în ghiveci suspendat. Uite, ai mai jos textul lui Carli și sper să te lumineze și pe tine sfaturile lui, așa cum a […]

 8. […] O grădină frumoasă este aceea care te invită la contemplare atunci când o priveștiși și care te cuprinde înlăuntrul ei atunci când îi adulmeci parfumul. Florile parfumate sunt cele care dau nota distinctivă oricărei grădini și de aceea m-am gândit să-ți prezint 5 plante cu flori mirositoare pe care s-ar putea să nu le cunoști sau să nu știi că pot fi cultivate și la noi, dar care s-ar potrivi pe terasa sau în grădina ta, iar unele chiar și pe balcon. […]

 9. […] colorată, iar avantajul este că spațiul de dedesubt râmâne liber. În funcție de mărimea balconului și de modul cum e realizat – închis sau deschis, spațiul de la nivelul pardoselii poate fi […]

 10. […] peste alta merită să-l ai grădină sau în jardiniera de la geam, alături de pâlcurile cu ghiocei. Uite aici câtva exemple demne de achiziţionat: […]

 11. Alex spune:

  Salut,

  Am o jardiniera la etajul 6. Ce plante ar trebui sa pun, care sa nu necesite cine stie ce intretinere, dar sa fie un pic de verdeata la geam?

  DSC_0316

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *