Să ai jardiniere cu flori la ferestre este o bucurie pe care o împărtășești și celorlalți. Nu doar că-ți faci casa, balconul sau grădina mai frumoase, dar asta aduce culoare și veselie și pentru vecini sau trecătorii de pe stradă. Uite, Carli Marian, colegul meu de blog, știe că vine sezonul florilor și ți-a pregătit mai jos câteva sfaturi despre cum să-ți faci o jardinieră mai deosebită. Și după ce aplici sfaturile nu uita să-mi trimiți poze cu jardinierele tale.
Pe o vreme așa frumoasă cu siguranță te-ai gândit să-ți înfrumusețezi balconul și ferestrele cu flori cât mai spectaculoase, mai ales că urmează două sărbători importante. Am să-ți spun cum să-ți realizezi cele mai frumoase jardiniere sau boluri suspendabile pentru care toți vecinii tăi te vor admira. Ideea este că trebuie să combini diferite specii de flori în același suport iar rezultatul, îți garantez, va fi unul spectaculos. Așa vei mai avansa pe o treaptă a aranjamentelor cu plante, de la simplele mușcate la adevărate combinații multicolore.
Pentru a obține o jardinieră mai deosebită trebuie în primul rând să înveți să combini plăcut culorile. Uite aici câteva contraste cromatice agreabile care vor atrage privirile: galben-albastru, orange-violet, roz-mov, violet-lila, roșu-verde și câteva culori complementare: albastru-violet, roșu- portocaliu, galben-verde etc. De ce constraste? Pentru că așa plantele se pun reciproc în evidență, iar culorile plantelor vor apărea mai vii, mai strălucitoare.
Un alt aspect important în proiectarea unui coș sau aranjament cu plante este textura frunzișului și a florilor. Da, sunt plante cu frunze simple, altele sunt crețe, ca să mă exprim în termeni obișnuiți. La fel unele flori au petale fine, altele vălurite. Dacă vei alătura plante cu texturi diferite vei crea un contrast de textură, iar ansamblul va avea o volumetrie plăcută din punct de vedere vizual. Este adevărat că poți realiza un coș sau o jardinieră și dintr-o singură culoare în diferite nuanțe, dar este obligatoriu (cel puțin pentru noi floriștii) să folosești 3-4 specii cu textura frunzișului diferită.
La montajul plantelor trebuie să ții cont și de modul de dezvoltare a acestora. Cele care au creșterea erectă, dreaptă, pune-le către interiorul jardinierei sau în mijlocul coșului suspendabil, iar cele care sunt curgătoare așează-le către exteriorul jardinierei sau la marginea coșului. Ai grijă, atunci când alegi speciile de flori pentru un aranjament, să ai în vedere și cerințele lor ecologice. Atenție! În cazul coșurilor suspendate, udarea zilnică este extrem de importantă și de altfel obligatorie.
La final îți recomand să nu uiți să introduci în compoziția creată de tine și plante decorative prin frunze. Acestea vor da un plus de culoare și textură întregului ansamblu. Da, știu că vei dori să-ți indic câteva soluții. Dar ce crezi că am făcut? La asta m-am și gândit. Așa că uite, mai jos ți-am făcut o selecție:
- Pentru un balcon sau ferestre orientate către sud – combinația 1: mușcate, euonymus, crăițe, salvie, petunia; combinația 2 : coleus, ageratum, nemtișor, lobelia, petunia.
- Pentru un balcon sau ferestre orientate către nord: centaurea, hedera, begonia semperflorens sau tuberosa, tradescantia.
- Pentru un balcon sau ferestre orientate către nord est sau vest: impatiens, althernatera, coleus, aubrietia, condurași.
Dacă te-am inspirat și ți-am dat câteva idei nu te mai rețin. Îți spun doar spor la treabă!
5
SPLENDIDE ARANJAMENTE!AS DORI SA-MI RECOMANDATI CATEVA SERE CARE VAND RASADURI DE FLORI ON LINE.MULTUMESC ANTICIPAT!
Miriam daca locuiesti in Bucuresti iti recomand florariile Tria`s si Decoflora.Au cele mai bune preturi si un sortiment bogat de rasaduri. O zi faina!
Sunt niste plante cu frunze verzi, curgatoare, care alunga insectele. O prietena de-a mea avea un aranjament cu plante din acestea la balcon dar nu stia cum se numesc.Stiti cumva cum se numesc? Mi se par foarte utile mai ales cand stai seara pe terasa si te deranjeaza tantarii.
Se numeste Plectranthus amboinicus sau popular țânțărică.
Multumesc mult!
Multumesc frumos pentru raspuns.O zi minunata!
As vrea sa intreb daca aceste flori recomandate a fi puse impreuna intr-un ghiveci (pt contrastul culorilor), se agreeaza reciproc. Pt ca eu stiu ca sunt unele flori care „omoara” alte flori.
Salut,
Am o jardiniera la etajul 6. Ce plante ar trebui sa pun, care sa nu necesite cine stie ce intretinere, dar sa fie un pic de verdeata la geam?