adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (4)

In Case, Design Interior, Horeca, Romania Mea

Două case din lemn maramureșene, de secol XVIII, salvate și reconstruite la Breb

Proiectele de genul acesta merită cunoscute pentru ca să știi că nu e totul pierdut în privința arhitecturii tradiționale. Da, există oameni pasionați de tradiție și nu doar că sunt pasionați, dar și contribuie cu bani și resurse pentru păstratea patrimoniului nostru cultural. Și mai mult decât atât, prin astfel de proiecte de restaurare și conservare sunt implicate comunitățile locale și se creează locuri de muncă. Fundația Mihai Eminescu Trust, patronată de Prințul Charles, are ca obiectiv salvarea orașelor și satelor tradiționale din Transilvania. Ei identifică clădiri vechi și cu ajutorul unei echipe de specialiști și meșteri le restaurează și conservă. Unul dintre proiectelor lor este și salvarea a două case maramureșene ce datează din secolul XVIII. Dar n-ar fi putut face asta fără fondurile alocate de către omul de afaceri Liviu Tudor, respectiv prin Fundația Tudor. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (7)

Cele două case urmau să fie pur și simplu distruse, dar specialiștii fundației Mihai Eminescu Trust au reușit să-i convingă pe oameni că ele merită păstrate. O astfel de casă, e incredibil, dar află că poate fi cumpărată cu doar 500 de dolari americani. Proiectul a presupus mutarea caselor la Breb, una fiind din Berbești și alta din Ferești. Da, au fost dezasamblate în 2002 și reconstruite pe un teren liber, scopul fiind ca până la finalul lui 2014 ele să fie integral restaurate cu ajutorul meșterilor locali. Acum la Breb, alături de casele din sat, ele formează un mic ansamblu de case tradiționale din lemn și oferă o imagine la scară mică a Maramureșului de altădată. Lucrările de reconstrucție a celor două case și a unei anexe pentru grâne a început în februarie 2014 și după cum poți vedea din imaginile realizate de colegul meu Dragoș Asaftei, parte a echipei koopertativa 2.0, ele aproape că sunt finalizate.

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (22)

Dar cine a muncit aici? Lucrările au fost executate de o echipă de localnici din Vişeul de Sus, coordonaţi de ing. Gheorghe Petz, şi au fost supervizate de managerul de proiect Alexandru Neagu, din partea Fundaţiei Mihai Eminescu Trust. Și totul s-a făcut ca pe vremuri, adică s-au respectat tehnicile tradiționale, inclusiv la partea de materiale. Au început lucrările cu refacerea gardului din jurul proprietății ce adăpostește casele, gard ce măsoară 217 metri lungime și împletit din nuiele pe stâlpi de salcâm. Gardul are și învelitoare din șindrilă făcută la mână și băițuită. Urmează a fi montată și o poartă specific maramureșeană ce va fi sculptată cu motivele etnografice ale zonei.

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (6)

Pe proprietate se află și un depozit de cereale, evident tot unul tradițional. Este o construcție din nuiele împletite cu o structură de grinzi din lemn de stejar cu un acoperiș tipic, adică din șindrilă de lemn. O parte din grinzi și stâlpi au fost necesari a fi înlocuiți cu unii noi, dar și aceștia s-au făcut de către meșteri maramureșeni conform tehnicilor tradiționale. Ai să vezi și fântâna care e prezentă în orce gospodărie. Dar și aceasta este una refăcută, mă refer la partea din lemn, și curățată pentru a se putea bea apă din ea. Acum, după aceste lucrări, urmează să fie finalizate casele a căror plafon este izolat cu strat de pâmânt galben amestecat cu paie, finisarea pereților cu tencuială din lut, zugrăvită apoi cu vopsele pe bază de var, cum să făceau odată. Totodată podele sunt puse pe un pat de nisipi, tâmplăria ferestrelor este tratată cu uleiuri vegetale, iar feroneria ușilor și cea a mobilierului interior sunt realizate tot manual. Mai urmează și amenajarea pivdoarelor.

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (5)

După ce micul complex va fi finalizat el va fi deschis publicului, deci când vei merge în Breb vei avea ce să vizitezi. Desigur că plata biletului de intrare va exista pentru că aceste fonduri vor merge către comunitatea satului, care va putea desfășura și organiza evenimente, mici târguri, de ei depinde cum se vor gospodări aici. Dar care a fost motivația domnului Liviu Tudor de a aloca fonduri pentru conservarea acestor case? Domnia sa spune că “Dincolo de pasiunea mea pentru arhitectura autohtonă, consider că este important să existe un echilibru între avansul tehnologic și menținerea valorilor trecutului unei țări. Cred că este necesar, pentru o dezvoltare durabilă, să ne raportăm la trecut și la patrimoniul cultural românesc care reprezintă însăși identitatea noastră.” Sunt întru totul de acord că identitatea noastră o găsim în arhitectura caselor tradiționale. De aceea n-am să încetez să promovez astfel de case și astfel de proiecte. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (4)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (3)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (1)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (25)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (20)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (21)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (19)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (18)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (17)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (16)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (15)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (14)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (13)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (12)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (11)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (10)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (23)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (9)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (8)

adelaparvu.com despre case din lemn maramuresene, case restaurate Maramures, Breb, Foto Dragos Asaftei (24)
Sursa foto: Dragoș Asaftei

11 raspunsuri pentru Două case din lemn maramureșene, de secol XVIII, salvate și reconstruite la Breb

 1. Ionel Stanica spune:

  Maine mi-as face una la fel !

 2. […] Ionelei Bândilă, căci datorită ei am aflat despre el. Știi că de curând ți-am scris despre casele restaurate din Breb. Și ce să vezi? Nu doar că merită să mergi să le vezi, dar în Breb ai și unde să te […]

 3. Maria spune:

  Mi se umple sufletul de bucurie ca sunt ochi care vad valoarea si suflete care o salveaza si o aduc in fata pentru alti ochi ce vad valoarea.Multumesc Adela ca faci accesibila aceasta informatie.

 4. Dacul spune:

  Nu am cunoscut povestea caselor restaurate din Breb, lucru pentru care va multumesc!
  Ideea este minunata dar nu noua.
  Exista un oarecare trend (timid ce e drept) de a cumpara case vechi traditionale si de a le muta si reasambla, respectiv dota/modifica (atat cat permite arhitectura) cu tot confortul.
  O casa veche de 50-80 de ani, aflata in buna conservare se vinde cu 1000-3000 euro.
  Exista astfel de case remomtate (functionale) in Maramures dar chiar si in jud Brasov (!!)

  Pacat ca localnicii din Maramures nu le mai acorda respectul cuvenit! Ma refer aici la aspectul actual al satului morosenesc „impopotonat” de case cu 5-10 (!) camere, beton, inox, faianta cat cuprinde!

 5. Mrs. Mona spune:

  Case minunat refacute care fiindca au un spatiu mare si par asa goale. trebuie sa ne amintim ca acum 100 ani familiile erau familii. Poate erau 10 oameni traind in acest spatiu. Acum este f diferit ; de ce sunt casele mai mari de aia sunt si copii mai putini . Societatea Moderna a ramas nepopulata si nu este de mirare ca spatiile noi, moderne sunt de regula reci ; fiindca lumea este singura in acest Univer; rece (din ce in ce mai mult) / probabil de aia se si spune ; O casa fara suflet fiindca poti orice sa ii dai / cumperi unei case dar daca este goala; este fara suflet ;-0 Cea ce nu se intampla aici fiindca aceste case din capul locului au fost zidite ptr familii mari si asta se simte si dupa decenii; este un spatiu care respira, are memorie, pariez ca si auzi cantece de leagan cand bate vantul, sau strigate de copil cand ploua ;-00000

  • Adela Parvu spune:

   Chiar am vazut un documentar la BBC despre afectiune, in care se spunea ca intr-o familie adevarata toti se mangaie, se imbratiseaza, sunt afectuosi unii cu altii si ca asta ii face si mai impliniti, sanatosi si fericiti. Ma gandesc ca intr-o casa mica esti mai aproape de celalalt, nu-l uiti pe celalalt pe la etaj, ca doar e langa tine Mona. Deci, da ai dreptate.

 6. […] zone cu adevărat splendide dând autorizație de construire pentru o casă în stil austriac în Maramureș? E clar că trebuie să pornim un protest scris. Oamenii nu știu, poate nu-și dau seama cum […]

 7. […] terenul s-a plimbat prin zonă și a văzut cum sunt modele de case. Apoi a ajuns la concluzia că cele țărănești nu doar că arătau fain, dar erau și inteligent construite. S-a gândit că o formă de […]

 8. […] Breb găsești și casele englezului care și-a deschis pensiune agroturistică aici, dar și cele două gospodării salvate în urma unui proiect caritabil. Da, satul Breb are numai de câștigat, căci iată devine un […]

 9. […] la interior după transfomări realizate de-a lungul timpului. Casa de față este una ridicată în secolul 17, dacă poți să crezi și pe parcursul existenței ei a fost brutărie, apoi a funcționat ca […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *