adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (15)

In Case, Constructii, Mesteri, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Dănuț Hotea meșterul din Sighet care face case din lemn vechi, case care te fac fericit!

Trebuia să-ți scriu povestea asta! Este vorba despre un tânăr care a redescoperit frumusețea caselor de lemn maramureșene și care de la o plimbare pe munte și-a schimbat soarta. Dănuț Hotea are 37 de ani și este din Sighetul Marmației. A făcut facultatea de sociologie-psihologie în București, dar marea lui pasiune au fost motocicletele. Și pentru că-i plăceau s-a apucat să meșterească la ele și să le repare. Așa și-a câștigat pâinea o bună bucată de vreme. Dar pe lângă motociclete mai avea și mai are o mare pasiune: natura. Adoră excursiile pe munte. Mi-a spus că de multe ori își ia bicicleta și merge pur și simplu la plesneală prin locurile din jurul Sighetului. Și uita așa, într-una dintre plimbări, a dat peste case vechi, case de lemn în care trăiesc de regulă oameni sărăci, familiile acelea de stau de obicei la marginea satelor.

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (1)

Dănuț Hotea

Dănuț Hotea

Dănuț Hotea este un om sensibil. S-a gândit să le ducă familiilor sărace pe care le-a întâlnit în drumurile sale câte ceva d-ale gurii, ba niște sticle de ulei, ba zahăr, alimente de bază cum s-ar zice. Așa a pătruns și în interiorul caselor lor, alea mici, de lemn. În urmă cu câțiva ani, când a pășit prima dată într-o astfel de căsuță, el locuia într-o casă domnească, cum zice el, adică una modernă cum se fac acum din păcate din ce în ce mai multe în Maramureș. Dar când a stat de vorbă cu familia săracă și se uita la cei ai casei cum își făceau pâinea în cuptor, cum erau ei pur și simplu zâmbitori și împăcați a realizat că, deși în aparență n-aveau mai de nici unele, oamenii ăștia erau realmente fericiți. Dănuț spune că s-a simțit în casa lor cu adevărat acasă. Atunci și-a spus că asta vrea să facă mai departe: case din lemn în care oamenii să fie fericiți! Doamne ce mi-a plăcut asta!

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (22)

Și da, vizitele sale s-au întețit în casele vechi de lemn ale familiilor sărace, dar fericite. Și de fiecare dată se umplea de bine, frumos și înțelepciune, căci acești oameni știau meșteșugul tâmplăriei țărănești, știau cum să facă construcții din lemn cioplit cu securea, cum să-l îmbine, cum să-l cresteze. Și Dănuț a învățat multe. Prima ocazie care i s-a ivit a fost cu o familie din localitatea lui care urma să se mute în SUA definitiv și care avea o casă veche dărăpănată, pe care vroiau să o pună pe foc ca să elibereze terenul, să arate mai atractiv pentru cei care ar fi vrut să cumpere proprietatea. Atunci Dănuț le-a cerut să-i vândă lui casa veche. A recuperat tot lemnul și a construit pentru cineva o altă casă din ea. Da, se apucase serios de asta, atât de serios că a ajuns să lucreze și în Italia, unde au ajuns mulți maramureșeni. Și a avut oportunitatea să construiască diverse construcții, de la cabane la terase, pentru nume sonore din lumea modei italiene, a filmului italian și pentru politicieni cunoscuți. Pe lângă Italia a lucrat și în Elveția și Franța. Și acolo a văzut cum oameni celebri sau mai puțin cunoscuți prețuiesc vechiul și tradițiile. Abia aștepta să se întoarcă în Sighetul lui și să facă la fel, căci ăsta era visul lui.

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (27)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (2)

S-a întors în România și a construit deja câteva case. Toate din lemn vechi recuperat. Împreună cu un grup de prieteni Iuliana Varga, Carmen Pașca, Ileana Moiș și-au propus să salveze cât mai multe case vechi. De ce? Pentru că mulți renunță la ele, dar mai grav e că le pun pe foc. Iuliana mi-a spus că maramureșenii au început să se codească a mai purta costume naționale, cel puțin tineriilor le e rușine cu asta. La fel și cu casele. Greu se mai găsesc meșteri care să știe să cioplească autentic lemnul, așa cum se făcea odinioară. Nici porțile celebre nu mai sunt ce erau. Așa că și-au spus că merită să salveze cât se poate. Cele mai dărăpănate case sunt folosite pentru materialul lemnos, iar cele care sunt în stare mai bună vor să le recondiționeze și să facă un sat în miniatură, posibil un sat de vacanță. Ăsta e și visul meșterului olar despre care ți-am scris aici.

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (6)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (29)

Dar Dănuț Hota nu face doar case, ci și chioșcuri de grădină, căsuțe în copac, sau te miri ce-l mai provoacă lumea. A învățat și să cioplească. Îi face mare plăcere munca asta și este convins de faptul că o casă de lemn tradițională nu doar că te face fericit și că e frumoasă, dar că e și sănătoasă. Îți spun sincer că nu mi-a venit să cred cât costă casele astea. Adică nu pot să cred că o casă din lemn de 120 de metri pătrați din stejar să fie doar 9000 de euro și să mai fie gata în două săptămâni, ridicată de Dănuț și alți doi meșteri (alte lucrări mai mici sunt calculate la circa 2500 lei metru pătrat). Pentru căsuțele în copac mi-a spus un preț de 300-350 de euro pe metru pătrat. Vrei o casă din lemn vechi sau un chioșc de grădină  sau orice crezi că-ți poate face Dănuț Hotea? Uite aici site-ul lui caselemnvechi.ro și aici pagina lui de Facebook/CasedinLemnVechi. Mie mi-a plăcut povestea lui la nebunie și mă bucur că încet, dar sigur deschidem ochii și ne reîntoarcem la prețuirea tradiției. Bravo ție Dănuț și bravo grupului tău de prieteni are v-ați propus să revitalizați tradiția. Sunt sigură că veți găsi și resursele care vă trebuie pentru asta. Sper să te inspire și pe tine povestea lui și dacă ți-a plăcut nu uita să le spui și prietenilor tăi despre ea. Distribuie mai departe articolul!

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (15)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (34)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (13)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (30)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (33)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (36)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (28)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (17)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (11)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (19)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (35)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (5)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (14)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (9)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (31)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (32)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (9)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (4)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (3)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (26)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (25)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (8)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (1)

 

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (20)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (16)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (21)

adelaparvu.com despre case din lemn vechi, mester Danut Hotea, case rustice din lemn (7)

97 Responses to Dănuț Hotea meșterul din Sighet care face case din lemn vechi, case care te fac fericit!

 1. VALENTINA spune:

  multumim , sunt de vis

 2. Mariana spune:

  Buna seara tuturor, va felicit din toata inima. Imi doresc atat de mult sa salvam ce a mai ramas din tara noastra. Imi doresc atat de mult sa-i invatam pe copii nostrii ca fericirea este aici in casele noastre simple, in costumele noastre populare, in oamenii simpli si buni, in painea coapta in cuptorul din curte…. Cu drag, Mariana !

 3. VERONICA BLAGUTA (FOSTA VARGA) spune:

  SUPERBE SI CHIAR MI-A PLACUT SI ARTICOLUL. EU SUNT FOARTE HOTARATA CA INTR-UN VIITOR APROPIAT CAND MA VOI INTAORCE IN TARA MEA, LA LOCUL UNDE M-AM NASCUT (MARAMURESUL DRAG) IMI VOI FACE O CASUTA DE VIS CA IN ACEST ARTICOL. MULTUMESC!

 4. Asta da Adela, asa ceva merita sustinut!

  • Adela Parvu spune:

   Da, Catalin, ca bine spui!Chiar trebuie sa sustinem asa ceva, mai ales cand aflam ca astfel de case vechi sunt de cele mai multe ori folosite ca lemne pentru foc. Bine ca se gasesc oameni ca si Danut care le valorifica.

 5. Viorel spune:

  Nu pot sa spun decat ca e ceva deosebit 🙂

 6. Mrs Mona spune:

  Doamne ce suflet poate avea omul asta ♡♥ sa il tina Dumnezeu tot asa ♡♥. „Dănuț spune că s-a simțit în casa lor cu adevărat acasă. Atunci și-a spus că asta vrea să facă mai departe: case din lemn în care oamenii să fie fericiți! Doamne ce mi-a plăcut asta! „♡♥♡♥♡ si mie mi-a placut Adela cum le spui tu 😉

 7. Varga Iuliana spune:

  Intr-adevar, Danut este un OM cu SUFLET MARE, sensibil si emana o energie pozitiva, te poate face sa uiti de orice grija,orice stress ai avea, el te face sa zambesti, doar sa iti arunce o privire sau cu un zambet. Dumnezeu m-a binecuvantat ca mi l-a scos in cale si pentru asta Ii multumesc de fiecare data.

 8. sergiu spune:

  splendid….ARTA!

 9. simonaions spune:

  visez si eu la o asemena casa! <3

 10. lucy spune:

  de vis…azi m-as muta intr-o casuta din asta

 11. moldovan dorel spune:

  Bineeee Dani ! Am dormit tare bine in casa ta de la Feresti , sper s-o mai fac !

 12. Danut Hotea spune:

  Cu mare drag Dorel. Te mai astept pe la mine !

  • sinziana maria satmarean spune:

   Buna ziua, deosebite case..cu suflet! as dori sa va contactez cu referire la un proiect de casa de vacanta, cum putem sa luam legatura?

   • Adela Parvu spune:

    Sinziana, vezi ca am postat in articol site-ul si pagina de facebook a lui Danut Hotea. Daca apesi pe textul colorat vei ajunge direct in site-ul lui si pagina de Facebook unde ai si mailul si telefonul lui Danut Hotea. Daca nu te descurci, anunta-ma ca te ajut.

  • trifan spune:

   buna danut asi dori sa iau contact cu dv pentru consruirea unei casute in lemn

 13. razvan spune:

  Felicitari! Arata superb !

 14. mimi spune:

  Chiar ca te fac fericit!!!

 15. cristina covaci spune:

  sigur nu sunt poze de pe houzze? Glumesc. Acest om are har. Sa-i multumim lui Dumnezeu ca suntem contemporani cu el.

 16. Cosmin spune:

  9000 Euro? Foarte ieftin, numai ca la o suprafata de 120 mp si un pret de 2500 lei/mp costul casei este de 300000 lei, ceea ce inseamna mult mai mult de 9000 Euro. Cred ca este o greseala de tastare.
  Oricum…….felicitari domnului Hotea pentru ceea ce face si dumneavoastra ca ne prezentati lucruri asa de frumoase.

  • Adela Parvu spune:

   Buna Cosmin! Eu am trecut ceea ce mi-a spus. Dar vezi ca 9000 de euro e o casa din lemn vechi recuperat 🙂 Si eu l-am intrebat de zece ori daca acest pret e pe bune pentru ca nu mi-a venit sa cred. Dar te asigur ca asa mi-a spus. In rest 2500 lei pe metru patrat am inteles ca e costul pentru o casa noua, deci cu materiale noi cumparate.

 17. Simona spune:

  De mult timp spuneam ca daca ar fi sa ma mut la casa, as vrea o casa taraneasca cu prispa. Uite ca am gasit si mesterul, exact asa as face-o! Mi-ai transmis si mie exact aceeasi stare citind despre facutul painii de casa. Idilice aceste casute!

 18. Florin spune:

  Probabil că lemnul vechi recuperat este de o calitate bună, sigur din esenţă tare, altfel nu s-ar putea prelucra. Concluzia ar fi că probabilul ar fi înlocuit cu cuvântul sigur.
  Cât despre idee şi calităţile acestui OM ce pot spune….vibrez intens când aflu că mai există pe meleagurile noastre astfel de oameni. Sunt rari, dar sunt încă. Vă felicit sincer pentru articolul dumneavoastră şi pentru promovare. Mi-aţi oferit prin imagini „o tură” prin amintirile copilăriei….

 19. Rozalia Barsan spune:

  Buna ziua. Pot sa pun acest link pe facebook? As vrea sa citeasca prietenii mei despre mesterul de la Sighet. Eu chiar as vrea sa-l cunosc. Felicitari!

 20. Danut spune:

  Vreau sa primesc, daca se poate, o poza cu cea mai mare si cea mai frumoasa casa din lemn care se poate instala pe litoralul romanesc. Vreau si un pret de cost estimativ aproape de pretul de cost real. Astept oferta, pret de cost si poze la dan.foarfeca@yahoo.com
  Multumesc.

 21. nicu grig spune:

  superb ,arta !

 22. Jendl Hans spune:

  si eu am copilarit in acest anturaj de vis. Splendida si asocierea a vechiului cu noul!! Multa bafta si succes in viitor!

 23. mircea spune:

  Adela tin sa-ti multumesc pt articolul scris de tine referitor
  la Danut Hotea.Asa am reusit sa-l descopar si eu desi sant din Baia Mare,deci de langa el.L-am contactat deja,sper ca in scurt timp sa am si eu o casuta de-a noastra maramuresana la care visez de mult.Dupa cum am vb cu el mi se pare un tip tare fain.Inca o data multumesc si doamne ajuta la toata lumea!

 24. iuliana spune:

  este frumos ca se mai gandesc tineri la pastrarea traditionalului

 25. Costin spune:

  Un artist adevarat

 26. elvira spune:

  Este un lucru admirabil pentru reinoirea trecutului. Cind persoane fizice se apuca sa readuca la viata tot ce este mai frumos din trecut, cei de la conducerea Muzeului satului de la Sighetu Marmatiei tolereaza ca acest patrimoniu sa se degradeze pe zi ce trece. Nu acceptati ca trecutul istoric al acestei zone sa intre in con de umbra. Acordati mai multa atentie si trecutului din aceasta zona.

 27. Mihaela spune:

  Minunate !

 28. Alina Rotaru spune:

  Ce frumos,superb,de vis!și mă bucur când visele devin realitate, am avut și eu un vis sa mă fac florareasa și m-am făcut, dar cu atât mai mult mi-am îndeplinit și cel de-al doilea vis sa fac lumânări sculptate care chiar sunt de vis atât sunt de frumoase!Felicitări celor ce au curaj sa pună visele în aplicare și nu se tem de eșec!

 29. marina spune:

  Va rog mult sa-mi dati o adresa sau un nr de tel la care sa-l pot gasi pe acest om cu maini de aur!Imi doresc o astfel de casuta pe terenul pe care-l am de la parinti, in apropiere de Bucuresti.

 30. Ilie Felicia spune:

  Minunat articolul, iniţiativa de a păstra valorile tradiţionale ale românilor şi mai minunată, mulţumim că existaţi şi vă folosiţi resursele spirituale pe care toţi le avem în acest mod, multumesc încă o dată.

 31. Adrian spune:

  Un numar de telefon se poate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *