Trebuia să-ți scriu povestea asta! Este vorba despre un tânăr care a redescoperit frumusețea caselor de lemn maramureșene și care de la o plimbare pe munte și-a schimbat soarta. Dănuț Hotea are 37 de ani și este din Sighetul Marmației. A făcut facultatea de sociologie-psihologie în București, dar marea lui pasiune au fost motocicletele. Și pentru că-i plăceau s-a apucat să meșterească la ele și să le repare. Așa și-a câștigat pâinea o bună bucată de vreme. Dar pe lângă motociclete mai avea și mai are o mare pasiune: natura. Adoră excursiile pe munte. Mi-a spus că de multe ori își ia bicicleta și merge pur și simplu la plesneală prin locurile din jurul Sighetului. Și uita așa, într-una dintre plimbări, a dat peste case vechi, case de lemn în care trăiesc de regulă oameni sărăci, familiile acelea de stau de obicei la marginea satelor.
Dănuț Hotea este un om sensibil. S-a gândit să le ducă familiilor sărace pe care le-a întâlnit în drumurile sale câte ceva d-ale gurii, ba niște sticle de ulei, ba zahăr, alimente de bază cum s-ar zice. Așa a pătruns și în interiorul caselor lor, alea mici, de lemn. În urmă cu câțiva ani, când a pășit prima dată într-o astfel de căsuță, el locuia într-o casă domnească, cum zice el, adică una modernă cum se fac acum din păcate din ce în ce mai multe în Maramureș. Dar când a stat de vorbă cu familia săracă și se uita la cei ai casei cum își făceau pâinea în cuptor, cum erau ei pur și simplu zâmbitori și împăcați a realizat că, deși în aparență n-aveau mai de nici unele, oamenii ăștia erau realmente fericiți. Dănuț spune că s-a simțit în casa lor cu adevărat acasă. Atunci și-a spus că asta vrea să facă mai departe: case din lemn în care oamenii să fie fericiți! Doamne ce mi-a plăcut asta!
Și da, vizitele sale s-au întețit în casele vechi de lemn ale familiilor sărace, dar fericite. Și de fiecare dată se umplea de bine, frumos și înțelepciune, căci acești oameni știau meșteșugul tâmplăriei țărănești, știau cum să facă construcții din lemn cioplit cu securea, cum să-l îmbine, cum să-l cresteze. Și Dănuț a învățat multe. Prima ocazie care i s-a ivit a fost cu o familie din localitatea lui care urma să se mute în SUA definitiv și care avea o casă veche dărăpănată, pe care vroiau să o pună pe foc ca să elibereze terenul, să arate mai atractiv pentru cei care ar fi vrut să cumpere proprietatea. Atunci Dănuț le-a cerut să-i vândă lui casa veche. A recuperat tot lemnul și a construit pentru cineva o altă casă din ea. Da, se apucase serios de asta, atât de serios că a ajuns să lucreze și în Italia, unde au ajuns mulți maramureșeni. Și a avut oportunitatea să construiască diverse construcții, de la cabane la terase, pentru nume sonore din lumea modei italiene, a filmului italian și pentru politicieni cunoscuți. Pe lângă Italia a lucrat și în Elveția și Franța. Și acolo a văzut cum oameni celebri sau mai puțin cunoscuți prețuiesc vechiul și tradițiile. Abia aștepta să se întoarcă în Sighetul lui și să facă la fel, căci ăsta era visul lui.
S-a întors în România și a construit deja câteva case. Toate din lemn vechi recuperat. Împreună cu un grup de prieteni Iuliana Varga, Carmen Pașca, Ileana Moiș și-au propus să salveze cât mai multe case vechi. De ce? Pentru că mulți renunță la ele, dar mai grav e că le pun pe foc. Iuliana mi-a spus că maramureșenii au început să se codească a mai purta costume naționale, cel puțin tineriilor le e rușine cu asta. La fel și cu casele. Greu se mai găsesc meșteri care să știe să cioplească autentic lemnul, așa cum se făcea odinioară. Nici porțile celebre nu mai sunt ce erau. Așa că și-au spus că merită să salveze cât se poate. Cele mai dărăpănate case sunt folosite pentru materialul lemnos, iar cele care sunt în stare mai bună vor să le recondiționeze și să facă un sat în miniatură, posibil un sat de vacanță. Ăsta e și visul meșterului olar despre care ți-am scris aici.
Dar Dănuț Hota nu face doar case, ci și chioșcuri de grădină, căsuțe în copac, sau te miri ce-l mai provoacă lumea. A învățat și să cioplească. Îi face mare plăcere munca asta și este convins de faptul că o casă de lemn tradițională nu doar că te face fericit și că e frumoasă, dar că e și sănătoasă. Îți spun sincer că nu mi-a venit să cred cât costă casele astea. Adică nu pot să cred că o casă din lemn de 120 de metri pătrați din stejar să fie doar 9000 de euro și să mai fie gata în două săptămâni, ridicată de Dănuț și alți doi meșteri (alte lucrări mai mici sunt calculate la circa 2500 lei metru pătrat). Pentru căsuțele în copac mi-a spus un preț de 300-350 de euro pe metru pătrat. Vrei o casă din lemn vechi sau un chioșc de grădină sau orice crezi că-ți poate face Dănuț Hotea? Uite aici site-ul lui caselemnvechi.ro și aici pagina lui de Facebook/CasedinLemnVechi. Mie mi-a plăcut povestea lui la nebunie și mă bucur că încet, dar sigur deschidem ochii și ne reîntoarcem la prețuirea tradiției. Bravo ție Dănuț și bravo grupului tău de prieteni are v-ați propus să revitalizați tradiția. Sunt sigură că veți găsi și resursele care vă trebuie pentru asta. Sper să te inspire și pe tine povestea lui și dacă ți-a plăcut nu uita să le spui și prietenilor tăi despre ea. Distribuie mai departe articolul!
multumim , sunt de vis
Da, chiar sunt de vis si uite ca visele pot deveni realitate Valentina!
Mina de aur si suflet de Roman.
Buna seara tuturor, va felicit din toata inima. Imi doresc atat de mult sa salvam ce a mai ramas din tara noastra. Imi doresc atat de mult sa-i invatam pe copii nostrii ca fericirea este aici in casele noastre simple, in costumele noastre populare, in oamenii simpli si buni, in painea coapta in cuptorul din curte…. Cu drag, Mariana !
Si eu imi doresc asta! Si nu doar ca-mi doresc, dar sunt sigura o sa se si intample Mariana!
Si eu imi doresc sa intru in asa poveste. E de vis!
SUPERBE SI CHIAR MI-A PLACUT SI ARTICOLUL. EU SUNT FOARTE HOTARATA CA INTR-UN VIITOR APROPIAT CAND MA VOI INTAORCE IN TARA MEA, LA LOCUL UNDE M-AM NASCUT (MARAMURESUL DRAG) IMI VOI FACE O CASUTA DE VIS CA IN ACEST ARTICOL. MULTUMESC!
Asa sa-ti ajute Dumnezeu Veronica! Si dupa ce ti-o faci sa-mi spui si mie ca s-o prezint pe blog 🙂
Asta da Adela, asa ceva merita sustinut!
Da, Catalin, ca bine spui!Chiar trebuie sa sustinem asa ceva, mai ales cand aflam ca astfel de case vechi sunt de cele mai multe ori folosite ca lemne pentru foc. Bine ca se gasesc oameni ca si Danut care le valorifica.
Nu pot sa spun decat ca e ceva deosebit 🙂
Doamne ce suflet poate avea omul asta ♡♥ sa il tina Dumnezeu tot asa ♡♥. „Dănuț spune că s-a simțit în casa lor cu adevărat acasă. Atunci și-a spus că asta vrea să facă mai departe: case din lemn în care oamenii să fie fericiți! Doamne ce mi-a plăcut asta! „♡♥♡♥♡ si mie mi-a placut Adela cum le spui tu 😉
Minunat !
Intr-adevar, Danut este un OM cu SUFLET MARE, sensibil si emana o energie pozitiva, te poate face sa uiti de orice grija,orice stress ai avea, el te face sa zambesti, doar sa iti arunce o privire sau cu un zambet. Dumnezeu m-a binecuvantat ca mi l-a scos in cale si pentru asta Ii multumesc de fiecare data.
splendid….ARTA!
Ma bucur ca-ti place Sergiu 🙂
[…] Dănuț Hotea meșterul din Sighet care face case din lemn vechi, case care te fac fericit! […]
visez si eu la o asemena casa! <3
Iti doresc sa ti se implineasca visul Simona!
Cum putem intra in contact cu mesterul? Orice detaliu este binevenit!! Multumiri anticipate.
Buna Gabriela! Vezi ca am scris in articol, i-am dat site-ul 🙂
de vis…azi m-as muta intr-o casuta din asta
Pai iti doresc sa ti se implineasca visul Lucy!
Bineeee Dani ! Am dormit tare bine in casa ta de la Feresti , sper s-o mai fac !
Cu mare drag Dorel. Te mai astept pe la mine !
Buna ziua, deosebite case..cu suflet! as dori sa va contactez cu referire la un proiect de casa de vacanta, cum putem sa luam legatura?
Sinziana, vezi ca am postat in articol site-ul si pagina de facebook a lui Danut Hotea. Daca apesi pe textul colorat vei ajunge direct in site-ul lui si pagina de Facebook unde ai si mailul si telefonul lui Danut Hotea. Daca nu te descurci, anunta-ma ca te ajut.
buna danut asi dori sa iau contact cu dv pentru consruirea unei casute in lemn
Felicitari! Arata superb !
[…] Danut Hotea mesterul din Sighet care face case din lemn vechi, case care te fac fericit! – adelaparvu.com597 shares 157 comments 3178 likes 4 tw. trackbacks 1230 tw. followers […]
Chiar ca te fac fericit!!!
Asa ma gandeam si eu Mimi 😉
sigur nu sunt poze de pe houzze? Glumesc. Acest om are har. Sa-i multumim lui Dumnezeu ca suntem contemporani cu el.
Superbe.
Ma bucur ca-ti plac Laurentiu!
[…] care iubește natura și care a dorit să se bucure din plin de ea. Ca atare, pe lângă prezența bârnelor vechi, a pietrei, care aduc o notă de naturalețe, de integrate reușită în context a casei, veranda […]
9000 Euro? Foarte ieftin, numai ca la o suprafata de 120 mp si un pret de 2500 lei/mp costul casei este de 300000 lei, ceea ce inseamna mult mai mult de 9000 Euro. Cred ca este o greseala de tastare.
Oricum…….felicitari domnului Hotea pentru ceea ce face si dumneavoastra ca ne prezentati lucruri asa de frumoase.
Buna Cosmin! Eu am trecut ceea ce mi-a spus. Dar vezi ca 9000 de euro e o casa din lemn vechi recuperat 🙂 Si eu l-am intrebat de zece ori daca acest pret e pe bune pentru ca nu mi-a venit sa cred. Dar te asigur ca asa mi-a spus. In rest 2500 lei pe metru patrat am inteles ca e costul pentru o casa noua, deci cu materiale noi cumparate.
De mult timp spuneam ca daca ar fi sa ma mut la casa, as vrea o casa taraneasca cu prispa. Uite ca am gasit si mesterul, exact asa as face-o! Mi-ai transmis si mie exact aceeasi stare citind despre facutul painii de casa. Idilice aceste casute!
Probabil că lemnul vechi recuperat este de o calitate bună, sigur din esenţă tare, altfel nu s-ar putea prelucra. Concluzia ar fi că probabilul ar fi înlocuit cu cuvântul sigur.
Cât despre idee şi calităţile acestui OM ce pot spune….vibrez intens când aflu că mai există pe meleagurile noastre astfel de oameni. Sunt rari, dar sunt încă. Vă felicit sincer pentru articolul dumneavoastră şi pentru promovare. Mi-aţi oferit prin imagini „o tură” prin amintirile copilăriei….
Buna ziua. Pot sa pun acest link pe facebook? As vrea sa citeasca prietenii mei despre mesterul de la Sighet. Eu chiar as vrea sa-l cunosc. Felicitari!
Normal ca poti Rozalia!
Vreau sa primesc, daca se poate, o poza cu cea mai mare si cea mai frumoasa casa din lemn care se poate instala pe litoralul romanesc. Vreau si un pret de cost estimativ aproape de pretul de cost real. Astept oferta, pret de cost si poze la [email protected]
Multumesc.
[…] Adela Pârvu […]
superb ,arta !
De acord cu tine Nicu!
[…] îi spunea la fiecare pas ce trebuie făcut și ea a ascultat totul. Așa a ales materialele și a redescoperit tehnicile tradiționale, așa s-au modelat formele curbe și s-au așternut culorile și decorațiunile. A simțit în […]
[…] a primit fonduri de la CNC pentru un primul ei film documentar. Da, vrea să facă un film despre casele vechi din Maramureș. Dar până atunci te invit în universul ei boem de acasă surprins de fotograful Dragoș Boldea […]
si eu am copilarit in acest anturaj de vis. Splendida si asocierea a vechiului cu noul!! Multa bafta si succes in viitor!
[…] ajutorul meșterilor locali. Acum la Breb, alături de casele din sat, formează un mic ansamblu de case tradiționale din lemn și oferă o imagine la scară mică a Maramureșului de altădată. Lucrările de reconstrucție a […]
[…] ajutorul meșterilor locali. Acum la Breb, alături de casele din sat, formează un mic ansamblu de case tradiționale din lemn și oferă o imagine la scară mică a Maramureșului de altădată. Lucrările de reconstrucție a […]
[…] spus Tree House, căci ea nu doar că este din bușteni, ci miroase ca atare. Și cine a spus că o casă în copac nu poate fi cocoțată deasupra nivelului mări? Brask se simte aici în largul lui. Casa asta este […]
Adela tin sa-ti multumesc pt articolul scris de tine referitor
la Danut Hotea.Asa am reusit sa-l descopar si eu desi sant din Baia Mare,deci de langa el.L-am contactat deja,sper ca in scurt timp sa am si eu o casuta de-a noastra maramuresana la care visez de mult.Dupa cum am vb cu el mi se pare un tip tare fain.Inca o data multumesc si doamne ajuta la toata lumea!
Ce ma bucur Mircea! Musai sa-mi dai de veste cum o sa mearga cu casa ta! Doamne ajuta sa iasa cum iti doresti!
[…] astfel de cazuri, deși am scris despre ele, dar nu am vrut să cred așa cum mi-a povestit Dănuț Hotea și mi-a spus și Mihaela Poenaru care a făcut un documentar pe tema asta; al doilea motiv este […]
[…] la fiecare pas ce trebuie făcut, iar ea a știut să asculte. Așa a ales materialele și a redescoperit tehnicile tradiționale, așa s-au modelat formele curbe și s-au așternut culorile și decorațiunile. A simțit în […]
[…] pentru cei interesați de a învăța o meserie practică. Zic de Sighet pentru că de acolo e și Dănuț Hotea, iar meșterul sobar de care-ți scriu acum și pe care lumea îl știe de Bela (se pronunță […]
[…] ani de zile și-au spus că e cazul să-și spună în aplicare visul, să înceapă să identifice case vechi, în ruină și să le salveze. Cumpăraseră un lot de două hectare în Câmpulung și acolo […]
[…] că sunt prea accesibile minunatele case din lemn vechi pe care le face, Dănuț Hotea, despre care ți-am scris deja, s-a apucat să experimenteze pe propria casă recuperată. Da, ca orice meșter adevărat și-a […]
[…] din lemn și că au început să facă mici afaceri cu elemente recuperate. Ți-am scris despre Dănuț Hotea sau despre Dan Florescu, care după experiențele occidentale au înțeles valoarea pe care o pot […]
[…] această casă printre copaci cu atât mai mult cu cât este în întregime construită din lemn vechi recuperat. Este impresionant și modul de acces către ea, respectiv pe o pasarelă lungă la capătul […]
este frumos ca se mai gandesc tineri la pastrarea traditionalului
Si eu cred la fel Iuliana!
[…] amator de construcții din lemn și pasionat de tâmplărie, și au fost realizate cu ajutor unor meșteri maramureșeni. La interior au tot confortul necesar de la aer condiționat la baie proprie. Deocamdată sunt […]
[…] Dacă la noi sunt puțini cei care realizează construcții din lemn vechi, unul dintre ei fiind Dănuț Hotea din Sighetul Marmației, peste hotare, din Italia și până în SUA, construcțiile din lemn […]
[…] și greu mi-a venit să cred că multe dintre soluții sunt realizate cu piese de mobilă vechi sau materiale reutilizate. Totul arată foarte armonios și coerent, iar de aici sigur te poți inspira și pentru locuința […]
[…] un pâlc de copaci, o poieniță de unde te puteai afunda în pădure. L-a cumpărat și a antamat constructorii locali, munteni lemnari ca să-i ridice casa al cărei proiect îl plătise. Meșterii au rămas cam cu […]
Un artist adevarat
[…] pe îndelete totul a ieșit la final cu și-au dorit. Mihaela, a fost pe fază cu grădina. O casă din lemn se ridică curat, fără resturi de zidărie și murdărie pe șantier, așa că imediat cum a […]
[…] altceva decât să-i convingă pe unii români că singura șansă de-a se vindeca de dor este să se întoarcă acasă și să fie mai români decât atunci când au plecat, construindu-și case în stil tradițional […]
[…] că de la exterior nu spune mare lucru, căci e o construcție din lemn vechi, fără vreo arhitectură care să atragă atenția. Dar dacă te gândești că e din lemn de […]
[…] taken from wonderful-romania.com, who had translated into English Adela Pârvu‘s […]
[…] Mai mult AICI […]
[…] Mai mult AICI […]
[…] Mai mult AICI […]
Este un lucru admirabil pentru reinoirea trecutului. Cind persoane fizice se apuca sa readuca la viata tot ce este mai frumos din trecut, cei de la conducerea Muzeului satului de la Sighetu Marmatiei tolereaza ca acest patrimoniu sa se degradeze pe zi ce trece. Nu acceptati ca trecutul istoric al acestei zone sa intre in con de umbra. Acordati mai multa atentie si trecutului din aceasta zona.
[…] casă poate fi construită numai din lemn vechi, mare parte din el deja folosit la ceva? Priveşte aici şi vezi ce poate să facă băiatul ăsta din bârnele vechi de la casele […]
Minunate !
Ce frumos,superb,de vis!și mă bucur când visele devin realitate, am avut și eu un vis sa mă fac florareasa și m-am făcut, dar cu atât mai mult mi-am îndeplinit și cel de-al doilea vis sa fac lumânări sculptate care chiar sunt de vis atât sunt de frumoase!Felicitări celor ce au curaj sa pună visele în aplicare și nu se tem de eșec!
[…] dau peste meșteri care nu sunt așa, cum e Lulu Berci (care arată impecabil), Ovidiu Devisevici, Dănuț Hotea, Tănase Dobre, Mihai Cubanit numai că să-ți dau câteva nume despre care am scris pe blog, […]
[…] mai sunt și salvate. Iar situația nu este întâlnită doar la noi, că doar ți-am scris despre Dănuț Hotea care recuperează case, atât cât poate din Maramureș și le folosește lemnul pentru a ridica […]
[…] lemn de esență tare și el a trecut testul timpului, lucrurile devin mai maleabile. Și la noi Dănuț Hotea construiește case din lemn vechi și le adaptează perfect noilor cerințe, adică cu instalații sanitare, termice și electrice. […]
[…] au înglobate finisaje și elemente de construcție din materiale naturale, preponderente fiind lemnul și piatra, așa că nu e suficient să spui că-ți plac acestea, ci ar trebui să definești mai bine […]
[…] șarm și patină noii construcții, cei doi soți au folosit, la recomandarea specialiștilor, materiale vechi recuperate. Astfel că olanele vechi de pe casă sunt de la alte locuințe vechi, demolate, iar scara și o […]
[…] de locuri de vizitat, căci Breb se află în zona istorică a Maramureșului, e aproape și de Sighet, dar și de Săpânța, ai în drum și mănăstiri și muzee etnografice, ca să nu mai spun de […]
[…] naturale cum sunt lutul, lemnul, varul au nevoie de timp pentru uscare. Dar numai cu efort ridici o casă care să respire cu adevărat, o casă în care vara să stai cu plapuma pe tine pentru că e răcoare și iarna să poți sta […]
Va rog mult sa-mi dati o adresa sau un nr de tel la care sa-l pot gasi pe acest om cu maini de aur!Imi doresc o astfel de casuta pe terenul pe care-l am de la parinti, in apropiere de Bucuresti.
Marina, la finalul articolului ai datele lui de contact, inclusiv numar telefon. Eu scriu la toate articolele date de contact 😉
[…] mult nu erau, iar pardoseala și tâmplăria erau jalnice. Dar le-a plăcut arhitectura casei și bârnele vechi de lemn. Fiind o persoană creativă, dar și foarte muncitoare, Bine a făcut multe lucruri din casă și […]
Minunat articolul, iniţiativa de a păstra valorile tradiţionale ale românilor şi mai minunată, mulţumim că existaţi şi vă folosiţi resursele spirituale pe care toţi le avem în acest mod, multumesc încă o dată.
[…] ani de zile și-au spus că e cazul să-și spună în aplicare visul, să înceapă să identifice case vechi, în ruină și să le salveze. Cumpăraseră un lot de două hectare în Câmpulung și acolo […]
[…] de curând tot ce era lemn vechi pentru majoritatea românilor însemna material pentru foc, dar de curând interesul pentru acest […]
[…] de mult de Dănuț Hotea, voinicul din Maramu’ care mută case vechi și le ridică sau le transformă pentru […]
Un numar de telefon se poate?
Adrian, ai numarul de telefon al lui Danut in articol. Vezi mai la finalul textului, nu la finalul pozelor.
[…] 1822 și ultima oară modernizată în 2013. Pentru mine este încă o dată certificat faptul că lemnul poate fi un material de construcție cald, plăcut, durabil, asta după nenumărate exemple de construcții tradiționale de la noi din […]
[…] te aștepți. Tatăl său, tâmplar de meserie, s-a prăpădit, iar planul lui de-a recondiționa casa veche împreună cu el s-a năruit. Însă și-a spus că poate e semn de un nou început pe care să-l […]