adelaparvu.com despre foisoare de gradina, foisoare din lemn, foisor hexagonal, firma Rustic Design, Romania (1)

In Amenajari Gradina, Constructii, Gradina, Mesteri, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Faine foișoare și piese de mobilă rustice mai fac orădenii ăștia

În căutările mele pentru voi, cei care citiți acest blog, am dat peste oameni tare harnici și împătimiți de stilul rustic. Berindan Sorin, Brîndaș Cristian și Brîndaș Sebastian sunt veri și de la finalul anului 2006 s-au pus pe treabă împreună. N-ai să crezi, dar Sorin a fost înainte economist. S-a lipit de vărul său Cristian de meserie tâmplar și fratele acestuia, care pentru o perioadă de timp s-a dus să lucreze în Spania, dar care abia așteaptă să se întoarcă cu experințe și idei noi. Pe Sorin l-au atras dintotdeauna piese de mobilă și lucrările în lemn, dar ți-am mai spus eu cum ajung unii să aibă altă meserie decât ar fi visat. Mi-a spus cum stătea pe net și căuta tot soiul de modele de la mobilă la obiecte pentru grădină ca să-și facă pe acasă. Și se uita în principal la canadieni și americani, dar pentru ai lui le-a adaptat cu un stil mai neaoș, ca să spun așa. Pentru că oricum erau vecini, cei trei veri și-au unit forțele ca să deschidă un atelier și l-au denumit Rustic Design. Iarna fac mobilă din PAL, dar în sezonul cald comenzile pentru foișoare, elemente de grădină (podețe, jardiniere) și piese de mobilier îi țin ocupați și fără concediu.

adelaparvu.com despre foisoare de gradina, foisoare din lemn, foisor hexagonal, firma Rustic Design, Romania (2)

Și nici nu mă miră pentru că fac lucrări foarte frumoase. Sorin mi-a spus că numai de curând românii sunt mai aplecați către stilul rustic. Fiind aproape de granița cu Ungaria cele mai multe comenzi în primii ani, dar chiar și acum, au fost și sunt din țara vecină, unde pensiunile tradiționale și curțile oamenilor amenajate rustic sunt multe la număr. Ca și economist Sorin știe să calculeze ce înseamnă un preț bun, dar spune că deseori clienții români au impresia că dacă e rustic trebuie să fie ieftin, or pentru o lucrare de calitate sunt necesare nu doar materii prime bune, ci și utilaje. Se gândeau la un moment dat să aplice pentru fonduri europene, dar au ajuns la concluzia că ele sunt tot pentru bogați, adică trebuie să ai bani înainte. De altfel, dacă ei n-ar fi avut loc de atelier pe proprietățile lor, Sorin spune că le-ar fi fost tare greu pentru că au investit mult în echipamente și utilaje de tâmplărie. Fără ele n-ai cum să faci față comenzilor și să oferi calitate. Și pentru că unii clienți le cer și detalii sculptate colaborează cu un artist plastic.

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (5)

Pe site-ul lor ai să vezi multe lucrări, deși mi-au spus că n-au mai avut timp să actualizeze imaginile de vreo doi ani. Așa că acolo ai să vezi proiectele mai vechi, dar în articolul de față ai printre cele mai recente lucrări, iar foișoarele arată tare bine! Și evident că la interiorul lor e nevoie și de mobilă, pe care tot ei o fac în funcție de dimensiuni și necesități. Sunt maniaci la capitolul detalii, de aceea vei vedea modele cu elemente decorative frumos lucrate și finisate. Eu cred că acest gen de muncă chiar ar trebui apreciată. Un foișor nu-l faci în fiecare an, iar pentru ca el să reziste la variațiile de temperatură, ca lemnul să-și păstreze forma, să te țină mult și bine trebuie prelucrat ca lumea.

adelaparvu.com despre foisoare lemn rustice, foisoare din lemn, foisor octogonal, design Rustic Design, Romania (3)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (9)

Fiecare lucrare este făcută pe comandă pentru că nicio curte nu e la fel. În plus, sunt mulți clienți care nu-și imaginează cum ar veni un foișor în curte – ori îl comandă prea mare, ori prea mic, dar ei au experiență și te pot consilia și în privința asta. În plus, nu merge să construiești fără fundație sau fără suport, adică nu e deloc indicat ca un foișor să fie așezat direct pe sol, căci stâlpii lui putrezesc repede. Pe lângă mărime, contează și înălțimea foișorului. Una e dacă va fi folosit doar ca loc de luat masa și alta e dacă acesta va adăposti un loc de grătar sau o bucătărie de vară. În ultimul caz trebuie făcut nițel mai înalt și trebuie ținut cont și de orientarea față de vecini, dar și față de cum bate de regulă vântul ori se formează curenții de aer în grădină. De asemenea, coșul de fum trebuie să depășească coama acoperișului pentru ca soba sau grătarul să aibă tiraj bun de aer. Sunt multe lucruri pe care acești oameni le știu din experiență și e bine să-i asculți.

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (18)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (20)

Și pentru că toate lucrările sunt pe comandă, n-ai cum să afli despre un preț adevărat decât după ce există măsurătorile făcute. Sorin spune că înainte de orice lucrare e bine să aibă poze cu grădina sau terenul unde urmează să fie construit foișorul și ideal să aibă și planul terenului ca să vadă încadrare. Dar hai să-ți dau și câteva prețuri orientative ca să știi cam cât te-ar costa așa ceva. Înainte însă ține minte că pe lângă dimensiune contează și detaliile, dacă sunt sau nu sculptate, dacă se doresc sau nu detalii prsonalizate sau un anume tip de acoperiș. Uite pentru foișoare simple cu acoperiș simplu prețurile sunt între 3000-5000 lei, pentru foișoarele dreptunghiulare, dar cu acoperiș în patru ape prețurile sunt între 4000 și 7000 lei, foișoarele hexagonale între 5500 și 7000 lei, iar foișoarele octogonale de la 7000 lei în sus.

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (6)

Lemnul folosit este în principal bradul, iar pentru piese rustice în grădină ei folosesc și salcâm. Lemnul e este tratat special și protejat cu lacuri ecologice pe bază de apă, care se usucă repede și sunt nontoxice. Construcția unui foișor durează în medie circa 10 zile, dar Sorin spune că de multe ori pe timp de vară, când există mai multe comenzi durata se poate prelungi. Uite aici și site-ul lor rusticdesign.ro și numerele lor de telefon Berindan Sorin 0745.106.708, Brîndaş Cristian 0744.589.055. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (2)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (4)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (3)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (12)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (13)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (11)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (10)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (15)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (16)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (7)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (8)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (1)

adelaparvu.com despre foisoare lemn, foisor dreptunghiular, firma Rustic Design, Romania (22)

adelaparvu.com despre foisoare de gradina, foisoare din lemn, foisor hexagonal, firma Rustic Design, Romania (1)

adelaparvu.com despre foisoare de gradina, foisoare din lemn, foisor hexagonal, firma Rustic Design, Romania (2)

adelaparvu.com despre foisoare de gradina, foisoare din lemn, foisor hexagonal, firma Rustic Design, Romania (4)

adelaparvu.com despre foisoare de gradina, foisoare din lemn, foisor hexagonal, firma Rustic Design, Romania (3)

adelaparvu.com despre foisoare lemn rustice, foisoare din lemn, foisor octogonal, design Rustic Design, Romania (1)

adelaparvu.com despre foisoare lemn rustice, foisoare din lemn, foisor octogonal, design Rustic Design, Romania (2)

adelaparvu.com despre foisoare lemn rustice, foisoare din lemn, foisor octogonal, design Rustic Design, Romania (4)

13 raspunsuri pentru Faine foișoare și piese de mobilă rustice mai fac orădenii ăștia

 1. ghiulnaz spune:

  Faine sunt ! se vede ca sunt lucrate cu grija ptr detalii, mie mi-au placut cele cu gratare.

  • Adela Parvu spune:

   Pai sunt adevarate bucatarii in aer liber Ghiulhaz!

  • Razvan spune:

   in realitate arata cu mult mai bine, si mai au alte modele la care „ne-am chinuit” impreuna, sa facem sa dispara stalpii de pe langa gratare.. Ma bucur sa-i am alaturi de mine ca si echipa complementara. Urmeaza sa prezint si eu, din punctul meu de vedere, cum e sa-ti puna un meserias caciula potrivita peste gratar..

 2. Mircea B. spune:

  Confirm maiestria acestor domni, in calitate de client multumit! …mai ales ca am primit garantie „pe viata” de la Sorin, personal, pentru o piesa de mobilier comandata! 🙂

 3. Ramona B. spune:

  Bravo domnilor !!!! Sunt mandra ca sunteti oradeni .Si eu sunt o clienta multumita 🙂

 4. Carmen spune:

  Am vrut sa-i solicitam, dar sunt in celalalt colt al tarii fata de Braila……………………Poate ne spuneti o adresa de mesteri asa de buni din zona noastra !

 5. augustin gug spune:

  da au facut o treaba serioasa baieti, cinste lor cea ce ati vazut.
  cu ajutorul bunului dumnezeu, vom face si in continuare.
  multumim adela parvu , sa-ti dea d-zeu sanatate.

 6. ilie vergilia spune:

  Frumoase, dar banuiasc ca si preturile sunt pe masura! Poate cineva sa ne dea informatii si despre preturi? Multumesc!

 7. […] poți să crezi, foișorul din curte are două laturi create din uși vechi din lemn cu ochiuri de sticlă, aruncate de cineva pentru […]

 8. Dorin Rau spune:

  Buna ziua. M-ar interesa constructia unui foisor de gradina cu dimensiunea de aproximativ 6x4m, dreptunghiular. As dori sa schimb cateva cuvinte cu cei care ar putea lua comanda. Detaliile le vom discuta telefonic. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *