adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (1)

In Artisti, artizani, handmade, Oameni talentati, Romania Mea

Cum arată atelierul unui designer de bijuterii? Hai să-l vezi pe cel al Anamariei Dobraș

Întotdeauna am fost curioasă cum arată atelierele designerilor, unde creează oamenii talentați. Când am aflat despre design de bijuterii n-am știut ce să-mi închipui. În ce formă sunt metalele prețioase înainte de prelucrare? Cum sunt prelucrate? Există vreun cuptor? Cum sunt ținute pietrele? Cum arată atelierul unui design de bijuterii? Ei bine, am aflat multe lucruri interesante de la unul dintre cei mai tineri și talentați creatori români de bijuterie contemporană – Anamaria Dobraș. Cea mai recentă colecție a ei este pur și simplu senzațională, un mod de-a îmbina tradiția cu contemporaneitatea ceva fantastic! Și nu doar că e talentată și că e atentă la tradiții, dar tânara asta este extrem de pasionată. Atelierul ei este o reușită pentru că atunci când îți dorești să ajungi la performanță chiar ai nevoie de investiții și de un loc unde nu doar să faci lucruri, ci să oferi obiecte prețioase de calitate. Anamaria spune că pe lângă formă, modul de îmbinare, detaliile impecabile transformă un obiect într-o bijuterie.

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (4)

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (14)

Designerul Anamaria Dobraș

Designerul Anamaria Dobraș

La noi în țară n-ai unde învăța meseria asta de designer de bijuterii sau bijutier, nu există școli de stat, școli profesionale, dacă poți crede așa ceva! Bine însă că există o școală privată unde chiar ai ce învăța. Se numește Assamblage și Anamaria spune că fără îndrumarea lui David Sandu, cel care a înființat școala, n-ar fi ajuns unde este. De la un simplu hobby de-a înșirui mărgele, a reușit să ajungă designer. A fost foarte mulțumită la școală în special de partea practică. Și Anamaria vorbește despre această școală după ce a absolvit designul de obiect la Universitatea de Artă și Design din Timișoara! Dar știi cum e cu orice școală bună, dacă tu nu depui efort și nu ești pasionat și nu te preocupi, n-ai cum să ajungi un artist. O școală bună înseamnă una care-ți asigură bazele, baze pe fundația cărora de tine depinde ce construiești. Anamaria este ambițioasă și creativă, dar mai ales o fire optimistă și deschisă. Este din Oradea și vorbește cu accent, unul pe care se pare că-l am și io (ca să fiu în ton). Dar când vorbește afli atât de multe informații, încât ești copleșit. Și are doar 25 de ani!

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (5)

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (7)

Atelierul și l-a organizat într-o mansardă, un loc unde dacă ai intra din prima nu ți-ai da seama că e vorba despre locul unui bijutier. De ce? Pentru că sunt multe unelte electrice mici, rafturi cu tot felul de lucruri colorate care-ți atrag atenția, plus cutii și resturi de materiale de-a valma cu cărți, schițe și alte obiecte. Deși larg și spațios, în majoritatea timpului Anamaria lucrează sub una dintre ferestrele mansardei la masa ei de lucru din lemn. Ea spune că pentru a-i reuși o lucrare are grijă la starea ei de spirit. Vrea ca atunci când lucrează toate gândurile bune și mesajele pozitive să fie încapsulate în obiect. De ce? Pentru că pentru mulți o bijuterie e precum un talisman. Frumos! Oricum, ea nu alege nimic la întâmplare, nici măcar pietrele. Este atentă la semnificații, la simboluri. Uite, spre exemplu spirala un vechi simbol românesc reprezintă legătura dintre prunc și mamă și atunci e atentă când și unde îl utilizează. Dar sunt mult mai multe pe care eu nu le-am reținut, dar despre care ea îți poate spune maia les când vrei să comanzi o bijuterie.

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (8)

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (9)

Dar de la Anamaria Dobraș afli și cum să-ți păstrezi frumos bijuteriile. Să știi că nu întâmplător sunt oferite în săculeți de material textil. Este materialul cel mai bun pentru că dacă le pui în pungi de plastic se coclesc și capătă acel oxid inestetic. De asemenea, am aflat de la ea că românii s-au obișnuit să curețe piesele de argint cu pastă de dinți pentru că pe vremuri aceasta conținea bicarbonat, dar e mai sigur să folosești bicarbonat simplu sau produse dedicate pentru curățat argintul pentru că acum pastele de dinți au altceva în compoziție. Și despre suduri îți spune o grămadă, căci dacă ele se văd într-o piesă de bijuterie înseamnă că tehnica artistului lasă de dorit. Nu trebuie să fie observate cu ochiul liber nicio linie de sudură, altfel, degeaba piesa este din metal prețios sau are o piatră prețioasă pentru că valoarea ei scade.

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (12)

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (2)

Vezi câte poți afla de la un om pasionat? Ai putea să-ți dai seama despre ele numai judecând după cum arată atelierul ei? Nu, dar le simți cumva transmise în piesele pe care le concepe. De aia îți plac. Născute din bucăți mici, dar investite cu un suflet mare. Plus răbdarea și ambiția artistului de-a ajunge la perfecțiune. De aceea ea nu glumește și pentru fiecare obiect ai de la ea un certificat de autenticitate. Îți dai seama că n-are cum să facă două la fel, nu? Și ți le și gravează cu mesaje sau monograme, dacă asta-ți dorești. Totul, absolut totul este făcut manual. Pe lângă obiecte este atentă și la imaginea ei și la promovare. Își face prezentări, inclusiv clipuri video pentru ca oamenii să-și dea seama cât mai bine cum arată piesele create de ea. Uite, intră pe site-ul ei ddjewelry.ro și urmărește-o și pe pagina de Facebook. Mai jos ai un mic film video de 2 minute cu un intro de 18 secunde, dar ai răbadare. Merită! Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (6)

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (10)

Colecția DOR semnată de Anamaria Dobraș cuprinde piese din argint 925 și lemn sculptat, desigur toate sunt realizate manual – cercei, pandantive, butoni, inele. Superbe!

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (20)

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (19)

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (15)

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (17)

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (16)

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (21)

adelaparvu.com despre atelier de designer de bijuterii, designer Anamaria Dobras, DDJewelery (18)

 

27 Responses to Cum arată atelierul unui designer de bijuterii? Hai să-l vezi pe cel al Anamariei Dobraș

 1. Bogdan spune:

  Draga Anamaria Dobraș, tin sa te informez ca in cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti exista o sectie care se ocupa exact cu realizarea de obiecte de arta cu statut de bijuterii. Sectia se numeste Metal (Prof. univ. dr. Bogdan Severin Hojbota) in cadrul sectiei ceramica – sticla – metal. In cadrul acestei sectii si domnul Sandu David si-a luat licenta in 2006.

  • Anastasia spune:

   Subscriu la cele spuse de Bogdan 🙂 „La noi în țară n-ai unde învăța meseria asta de designer de bijuterii sau bijutier, nu există școli de stat, școli profesionale, dacă poți crede așa ceva!”

   Nu, nu putem crede aşa ceva :))) Te anunţ, dragă Anamaria Dobraş, că există cel puţin două şcoli acreditate de Minsterul Muncii şi Ministerul Învăţământului, care pregătesc bijutieri calificaţi, capabili să execute inclusiv piese de bijuterie clasică (ceea ce tu mă îndoiesc că ai învăţat la renumita şcoală a lui David Sandu), dintre care una în Bucureşti (fosta UCECOM) şi cealaltă în Timişoara. O altă dferenţă este că acelea chiar sunt acreditate, şi durează aproape 5 luni, în comparaţie cu cele două săptămâni pe care le-ai parcurs tu pe bani mulţi la o şcoală de fiţe, neautorizată de nicio instituţie a Statului… Nemaivorbind de secţia Metal, din cadrul Universităţii Naţionale de Arte, invocată anterior de Bogdan, care scoate artişti.

   „Bine însă că există o școală privată unde chiar ai ce învăța.” Hilar.

   Iar dumneavoastră, stimată doamnă Adela Pârvu, vă recomand o mai temeinică documentare jurnalistică. Sper să aveţi delicateţea să nu îmi cenzuraţi acest comentariu. Nu doresc sa fiu maliţioasă, dar deja devine deranjantă reclama asiduă şi concurenţa neloială pe şi-o fac aceşti aşa-zişi artişti sau bijutieri de carton.

   • Adela Parvu spune:

    Anastasia nu ti-ai dorit, dar ti-a iesit sa fii malitioasa 🙂 Sa stii ca acele scoli de care spui nu sunt vizibile. Am cautat, dar uite, nici macar tu nu le-ai denumit exact asa cum exista ele. Ma bucur ca sunt si ele chiar merita mentionate! Daca eu nu le-am gasit, imi inchipui ca un om de rand are sanse si mai putine sa le gaseasca. Daca ai linkuri poti sa le dai ca ne prinde bine tuturor. Cat despre concurenta neloiala afirmatia ta mi se pare deplasata. Traim totusi intr-o societate cu economie de piata libera. Concurenta neloiala inseamna cu totul si cu totul altceva, iar cu bijutierii de carton – asta chiar e rautate 😀 N-ai fost deloc delicata 🙂 Pace, pace, pace! Hai sa ne concetram pe linkurile catre institutiile de care spuneai. Sigur sunt parinti si adulti care vor sa afle mai multe!

    • Carmen spune:

     Uite, Adela un link: http://www.ucecom-spiruharet.ro/curs/bijutier/
     Sincer, eu nu inteleg nimic ce ar putea sa te invete scoala asta….
     Cat despre facultatea de Arte, eu nu as fi admisa niciodata la aceasta facultate, nu as trece de examenul de admitere, oricat de mult mi-as dori sa ajung bijutier.
     Asa incat, tind sa ii dau dreptate A. Dobras cand spune ca nu exista scoala de bijutier in Romania.

   • E. spune:

    In Timisoara nu este ‘scoala’ de bijutier ! Este un curs organizat de Eurotraining insa partea de practica este… inexistenta …. sau cel putin asa era cand am urmat eu cursul.

   • Maria Diana spune:

    ‘Rasfoind’ internetul in cautare de lucruri frumoase despre ateliere de bijuterie, am dat intamplator de acest articol. Cum nu cred deloc in Intamplare, nu pot inchide pagina fara a scrie cateva cuvinte . Vor fi citite sau nu, de catre Anamaria, asta va fi mai putin important.O fac doar pt.ca intamplator – din nou , am urmat doua cursuri in cadrul scolii Assamblage .
    Nu sunt designer, nu am absolvit studii in domeniu pana la varsta pe care o am, 56 de ani insa, daca unei persoane asemenea mie, pot spune cu ‘doua maini stangi’, ‘niste’ oameni precum David Sandu sau Andreia Popescu, au reusit sa-i insufle bucuria de a da suflet unei simple bucatele de argint sau scanteie unei pietre ce parea banale, eu cred ca acesti Oameni, merita nu numai aprecierea celor ce le pot vedea creatiile ci si respectul acelora ce le trec pragul. Assamblage, nu este „o scoala de bijuterie’, este o usa catre o stare de spirit…
    Totul este sa stii sa bati la aceasta usa, iar odata ce ti se va deschide, sa ai macar decenta, sa nu intri cu bocancii murdari …
    Anamaria, iti doresc sincer, sa inveti sa te bucuri de diversitatea oamenilor, intamplarilor si lucrurilor frumoase, pe care viata ti le va aduce in cale dar mai ales, bucuria de a le impartasi cu cei ce se vor afla in trecere pe langa tine ..

    Maria Diana

    • Oana spune:

     Superb punctat MARIA DIANA, am urmat cursul de bijuterie Basic 1 din cadrul scolii Assamblage si pot spune ca am inceput sa iubesc mai mult crearea de bijuterie fata de cum o faceam inainte si mi-au oferit atat sustinere mentala cat si practica pentru a-mi dezvolta tehnici, gandiri noi si inovatoare. Este o scoala ce merita sa fie ridicata pe plan mondial. Toate cele bune si mult succes in tot ceea ce creati sa fie cu suflet. Cu drag Oana!

   • Giacomo spune:

    Nu pot decat sa fiu de acord cu ultima fraza a comentariului tau . Si cu restul , bineinteles .

 2. […] ele sunt tot pentru bogați, adică trebuie să ai bani înainte. De altfel, dacă ei n-ar fi avut loc de atelier pe proprietățile lor, Sorin spune că le-ar fi fost tare greu pentru că au investit mult în […]

 3. Anca spune:

  Care or fi bijutierii aia de „necarton” de care vorbeste Anastasia? Pe unde ii pot vedea? Acesti mari bijutieri ai Romaniei cu mastere si cursuri la fac de stat…unde sunt?

 4. Achtung spune:

  …cum dracu poti deveni bijutier in 4 luni eu nu stiu …! Eu la vremea mea am fost 3 ani ucenic si apoi desingul. Se vede nivelul de azi …turnare la greu…modelare 3D…si povesti de te doare bila,de la spirit,maiestrie bla..bla..bla ,in rest nu stiu multi sa tina corect un cleste in mana . Dar ei sunt desingeri artisti bijutieri in metale pretioase .Nu ma refer aici la o pers sau alta este o constatare atata tot..in rest numai bine si talent!

  • laura spune:

   la fel si eu,3 ani ucenicie la Arad,practica,scoala,examene si munca manuala cat cuprinde.si eu ma mir,cum dracu sa devi bijutier in 4 luni?daca ii intrebi de scule sau cum se face lipitura moale de aur pentru reparatii(de 14 car.) sau lipitura de aur de 10car,8 car si desigur lipitura dura de 14 car pentru aurul galben,roscat alb si verde,habar nu au?! sau aliaj de lipit argint dur,aliaj mediu pentru lipit argintul sau aliajul moale de lipit in mod rapid argintul si nu in ultimul rand aliajul de lipit argintul emailat,ma indoiesc sa cunoasca tot tabloul de proportie a aliajelor pentru lipitura?! lipitura de argint se face din monede de argint de 835 la mie.iar pentru aur e nevoie de diferite titluri.greu,foarte greu si asta nu se invata in 4 luni.mi-a trebuit mai bine de un an sa invat ratete si cate si mai cate.cred ca nici 4 ani nu e mult pentru a invata acesta meserie frumoasa si destul de grea.nu ai cum sa fi bijutier si sa te numesti artist in 4 luni. 😀

 5. Cami spune:

  Sunt multe de spus despre subiect, cat si despre articol, dar ma voi rezuma la cateva puncte:

  1. Intr-adevar, in Romania nu prea exista cursuri pentru bijutieri, eu stiu ca m-am interesat acum cativa ani de un curs si singurul pe care l-am gasit a fost cel de la UCECOM, dar nu mi-am permis sa renunt la slujba si sa aloc cinci luni unui astfel de curs. In strainatate exista foarte multe cursuri de cateva ore sau cateva zile, iar multe dintre ele nu sunt chiar asa de scumpe (comparat cu cele de la Assemblage, de exemplu).

  2. Daca vrei sa inveti arta de a face bijuterii, evident ca un curs, fie el si de doua saptamani, e esential, dar mai exista si alte surse de informatie, ca de exemplu cursuri online, in format electronic, youtube… Puteti de exemplu gasi o groaza de cursuri in format electronic pe http://www.interweavestore.com/

  3. Cei care sunt interesati sa faca bijuterii din metale pretioase trebuie sa fie constienti si de complexitatea domeniului, dar si de costurile pe care le implica acest lucru. Eu incerc de vreo doi ani sa-mi echipez un atelier, am investit cam 20 000 de euro pana in prezent in unelte, consumabile, materiale (argint, pietre etc.) si atelierul meu nu e nici pe de parte la fel de dotat ca cel prezentat in acest articol… Cati oameni in Romania isi permit sa investeasca echivalentul unui apartament in Bucuresti pentru a-si echipa atelierul de bijutier si a-si cumpara materiale? Ca sa va faceti o idee de costuri, uitati-va putin pe site-ul acesta: http://carrusexpert.ro/index.php?route=common/home sau pe un site din Anglia de exemplu: http://www.cooksongold.com/ De exemplu, in filmuletul de mai sus, se foloseste un laminor, care pe site-ul romanesc are preturi intre 2945 RON si 23 780 RON. Sau o ghilotina care pe acelasi site costa aproape 1300 RON… Sigur, poti sa te descurci si fara o parte din uneltele astea, dar si cele de baza tot te vor costa destul de mult…

  4. Pe de alta parte, daca va uitati pe site-ul Anamariei Dobras, veti vedea ca si preturile bijuteriilor ei sunt pe masura (de ordinul sutelor de euro…). Sper pentru ea ca are suficienti clienti si ca se poate intretine din vanzarea bijuteriilor ei, dar nu cred ca daca dintr-o data s-ar gasi cateva sute de designeri de bijuterii de autor care sa incerce sa vanda la preturi similare in Romania, ar avea toti destui clienti… Iar piata din strainatate e deja mult mai dezvoltata, dar si cam saturata. In Suedia de exemplu stiu designeri de renume care au o experienta de peste 20 de ani si a caror piese sar rar de 500-600 de euro (pentru bijuteriile din argint).

 6. Liviu spune:

  buna ziua ! ma intereseaza si pe mine daca ma puteti ajuta .Trebuie sa fac sfere din chihlimbar si sa le gauresc . Am eu chihlimbarul .
  ma puteti contacta pe adresa de e-mail [email protected]

 7. Elena spune:

  Cred ca cel mai mult invatam sa confectionam bijuterii de pe filmuletele de pe you tube. La noi aceasta meserie e total ignorata.
  Oricum, pasiunea si bunul gust inving mereu, chiar daca trebuie sa facem tot felul de eforturi pentru a realiza obiecte de valoare

 8. Adela iti prezint serviciile oferite de atelierul de bijuterii Subtirica Gabriel

  Pentru cei interesati : http://www.bijuteriilacomanda.ro sau 0771.078.351

  Servicii Oferite de Atelierul Subtirica Gabriel

  Bijuteriile la comandă sunt o opțiune foarte des aleasă de către cei care pun preț pe unicitate sau de către cei care își doresc un model anume. Procesul este, deopotrivă, complex și simplu pentru un bijutier priceput și implică o comunicare activă, atât din partea acestuia, cât și din partea clientului.
  Pe langa bijuterii la comanda , atelierul Subtirica Gabriel ofera si servicii de reparatii bijuterii.

  Atelierul nostru este se afla in Strada Pomilor , Nr 32 ( calea giulesti ) Bucuresti , dar preluam lucrarii din toate orasele . Preluam lucrarii si din sectoarele 1 , 2, 3, 4, 5 Bucuresti.

  logobijuteriilacomanda

 9. Design Total spune:

  Buna Adela,

  Esti minunata si te apreciez mult pentru tot ce faci.

  O zi frumoasa!

 10. vio spune:

  Si mie mi-at placea sa urmez un curs de bijutier,mai ales ca ironia face ca…eu lucrez in cadrul unui atelier,dar sunt strungar:)) si oricat trag de sefu mare nu ma lasa nicidecum sa invat manual,pentru ca sunt bine unde sunt,si ma intristeaza lucrul acesta..cumva cumva am invatat sa topesc laminez si face verighete simple plane sau semibombat

 11. Daniela spune:

  Bună ziua! Cumpărați pietre de cuart si pirita?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *