adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (15)

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Mobila, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Artiștii Corina și Dragoș Petculescu și-au făcut atelier la țară, unde pictează minunate icoane și piese de mobilier

Ăștia da oameni curajoși! Corina și Dragoș Petculescu sunt cunoscuți de către artiștii din București. Nici nu e de mirare pentru că Dragoș a fost mult timp asistent la Universitatea Națională de Arte, iar Corina a avut nenumărate expoziții, în special la Muzeul Țăranului Român. Pasionați de tot ceea ce înseamnă tradiție și folclor și-au propus să continue munca etnografică. De aceea, când ai ocazia să-i întâlnești ei vor fi modești și vor spune că nu-i interesează originalitatea, ci să ducă mai departe munca maieștrilor care au ajuns la desăvârșire. Mă refer la iconari precum Pârvu Mutu, Timforea, Oancea, Pop, Nicula. Dar îți dai seama din prima că ai de-a face cu artiști adevărați, care se documentează, care știu ce fac și care creează obiecte minunate.

Corina si Dragos in straie populare

Corina si Dragos in straie populare

Pe lângă faptul că sunt artiști sunt și colecționari împătimiți. Dragoș îmi spunea cu patos că odată, când a văzut o cămașă foarte veche, vrânceană ar fi fost în stare să-și vândă un rinichi ca s-o poată achiziționa, dar ea era catalogată ca fiind de patrimoniu, deci nici vorbă să fie de cumpărat. Și da, pasiunea asta a lor de-a colecționa lucruri vechi, tradiționale o fac în cunoștință de cauză. Dragoș este sculptor, iar Corina este pictoriță și restaurator. Când văd un obiect vechi știu să-i aprecieze valoarea, și nu e vorba de cea materială, ci de cea culturală. Pe lângă pictură și mobilier, Corina a restaurat și multe picturi murale din biserici sau a recondiționat icoane. Îi face mare plăcere munca asta și se simte împlinită că poate reda strălucirea de altădată a operelor, dar mai ales că aduce la lumină mesajele lăsate prin intermediul picturilor de către cei de dinaintea noastră.

Corina si Dragos Petculescu in straie populare

Corina si Dragos Petculescu in straie populare

Și-ți spuneam că s-au mutat la țară. Da, în 2008 și-au luat inima în dinți și s-au mutat lângă Câmpulung Muscel. De zona asta i-a tot povestit lui Dragoș o studentă și când au ajuns acolo s-au îndrăgostit de loc. Au găsit o casă de vacanță și au făcut un troc. Au luat casa în schimbul apartamentului lor din București. Și da, au avut curaj să facă pasul acesta. Acolo nu doar că și-au găsit liniștea, dar și-au făcut atelierul la care visau. Că doar unde în București ai avea loc pentru sculptat și pictat? Și ce minunății ies din mâinile lor! Au recondiționat un timp mobilă, dar să vezi piesele pe care le pictează în stil săsesc. Sunt motive tradiționale specifice zonei Sibiului și din Nordul județului Brașov. Au găsit și tâmplari în zonă și cu ajutorul lor recreează diferite piese pe comandă.

Corina alaturi de fetita ei Maria Stanca

Corina alaturi de fetita ei Maria Stanca

În orice caz Dragoș și Corina nu se plictisesc deloc la atelierul lor de la țară. Nu doar că sunt ocupați cu treaba lor de artiști, dar sunt și părinți de fete, cea mică Maria Stanca are 12 ani și merge la școala din sat, iar fata lor cea mare Nastasia deja s-a măritat și locuiește cu soțul ei. Sunt artiști, dar și părinți și gospodari. Au animale în curte, au grădină și își văd de-ale casei. Mai sunt zile în care au lucrări la bisericile și mănăstirile din zonă și spun că odată cu mutatul la țară, chiar dacă știau că avem o țară frumoasă, acum parcă li se pare și mai extraordinară. Au cunoscut mulți oameni talentați, de la simpli meșteri la artiști, au aflat multe despre tradiții uitate sau pe cale să se piardă. Și ei asta și-au propus, să le reînvie și să ne bucurăm în continuare de ele. De altfel Corina are și un catalog publicat de editura Martor și pe care-l găsești la Muzeul Țăranului Român „Portret/ Atelier Corina Petculescu” din care afli lucruri tare interesante.

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (25)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (26)

Trăim vremuri fabuloase, când în goana asta nebună, nici noi nu știm după ce, suntem la un pas de artiștii români valoroși, iar Corina și Dragoș sunt fără îndoială unii dintre ei. Dacă îți dorești vreodată lucrări adevărate, merită să iei legătura cu soții Petculescu. Chiar dacă sunt la circa 100 de kilometri de București, nu ezita să le faci o vizită sau să-i provoci să-ți facă ceva deosebit pentru casa ta. Nu mai spun că lucrările lor ar da excelent într-o pensiune, hotel, restaurant sau crame cu temă rustică. Iar pentru cei credincioși sau colecționarii de icoane, ei bine, la ei vei găsi lucrări de valoare. Sunt la un click de tine, căci pe site-ul www.pictura-sticla-mobilier.ro vei găsi obiectele făcute de Corina. Și ca să-ți fie și mai ușor, uite îți dau telefonul lor fix 0248.560.206. Dar insistă, căci atunci când au de lucru și e frumos afară, atelierul lor e sub cerul liber. Tare mult mi-a plăcut de ei. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (4)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (22)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (20)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (14)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (19)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (18)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (17)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (13)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (12)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (11)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (10)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (1)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (33)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (32)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (31)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (30)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (29)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (28)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (27)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (34)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (2)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (3)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (23)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (16)

adelaparvu.com despre Corina Petculesc, Dragos Petculescu, mobila traditionala pictata, icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn (15)

15 raspunsuri pentru Artiștii Corina și Dragoș Petculescu și-au făcut atelier la țară, unde pictează minunate icoane și piese de mobilier

 1. bianca spune:

  Buna ziua.Oameni minunati.

 2. Cora spune:

  supebe lucrarile, dar si costumele! sa fie oare din zona Muscelului?

 3. Cora spune:

  Adela, ca de obicei, pe faza! citisem ceva de costumele de-acolo, ca sunt printre cele mai sobre si elegante costume populare, alb -negru…in fine…zona in sine e foarte frumoasa, ii inteleg pe artisti ca s-au mutat acolo !

 4. […] de legume și anexele casei, de la locul sobei cu cuptor de pâine la micul atelier, unde Elena pictează mobilier, la chioșcul de grădină acoperit cu stuf. Ca să-ți faci o idee, la interior cei trei copii (cu […]

 5. […] de ei. Și atunci s-a gândit că dacă tot are casa părinților la țară, de ce nu și-ar face un atelier unde să facă ceea ce-i place? Mihai Duhovnicu e clar o persoană creativă și nonconformistă. A […]

 6. […] am fost curioasă cum arată atelierele designerilor, unde creează oamenii talentați. Când am aflat despre design de bijuterii n-am […]

 7. […] mi-au plăcut casele artiștilor pentru că au un soi de aer boem, o atmosferă în care cel mai banal lucru devine frumos. Uite, […]

 8. […] profesori, care știind-o timidă nu doar că au lăsat-o, dar au și încurajat-o să deseneze în atelierul de pictură al școlii. Jean spune că era atât de introvertită, încât i-a luat mult timp să realizeze că […]

 9. […] Poate că și mai interesant pentru tine este să afli că toate obiectele și mobilele sunt adunate peste timp. Așa cum mulți români fac pentru casa de vacanță, și Anca și soțul ei au adus aici ceea ce nu le mai trebuia în locuința de la București. Dar folosindu-se de țesături tradiționale, Anca a știut să camufleze cu succes canapeaua modernă sau paturile din PAL. În loc de mobilă pentru bibliotecă a creat o nișă frumoasă și spațioasă pentru cărți și obiecte decorative, ale cărei rafturi sunt protejate cu blaturi de lemn băițuite într-o nuanță închisă, similară bârnelor. Desigur, că pe lângă mobilele mai actuale are câteva piese frumoase, vechi și autentice, precum cufărul de lângă canapea, nenumărate obiecte de ceramică și minunate icoane. […]

 10. […] și să le fotografiez. Ce viață au unii oameni! Se trezesc de dimineață și până seara fac tot felul de lucruri frumoase. Între pauze au grijă de copiii lor, de gospodărie sau, uite, primesc oaspeți. Cine a spus că […]

 11. […] mi-au atras atenția și vasele de ceramică realizate în stil Cucuteni, precum și mulțimea de icoane ortodoxe. Cert este că trebuie să te uiți cu mare atenție în jur deoarece micul magazin e ticsit de […]

 12. mariana spune:

  Artisti minunati care creaza totul din inima. Ei traiesc intr-o lume minunata unde isi desfasoara talentul. In jurul lor exista numai lucruri frumoase care ne face si pe noi fericiti. Va multumim si succes in continuare !!!!!!

 13. […] mai mult decât un pachet de țigări. Toiagurile costă între 8 și 10 pachete de țigări, iar o icoană cam cât 20 de pachete. Îmi cer scuze, dar am folosit această comparație ca să-ți dai seama […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *