adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (6)

In Artisti, artizani, handmade, Mobila, Oameni talentati, Romania Mea

Și-a schimbat orașul, slujba și viața pentru a-și împlini visurile. Cristina Moldovan pictează acum mobilă și se bucură mai mult de familia sa

Când știi ce-ți dorești cu adevărat, atunci ești pregătit să vezi și oportunitățile. Ăsta e unul dintre secretele pentru a-ți împlini visurile: să știi care sunt ele, ca mai apoi să-ți fie ușor să identifici oamenii, locurile, momentele favorabile pentru a le transforma în realitate. În urmă cu zece ani de zile Cristina Moldovan nici nu se gândea că va fi mamă, având o slujbă solicitantă, dar frumoasă ca director de vânzări de publicitate la unele dintre cele mai cunoscute publicații Șapte Seri și Reader’s Digest. A cunoscut Bucureștiul prin prisma evenimentelor culturale, a intrat în contact cu oameni deosebiți, a muncit pe brânci și i-a plăcut la nebunie totul. Dar timpul a trecut și când a devenit mama celui de-al doilea copil, a început să-și dorească să petreacă mai mult timp cu familia. Venise acel moment în viață când își dorea realmente o schimbare. Dar hai să-ți spun mai multe.

Împreună cu soțul ei și cei doi copii locuiau la București cu chirie și nu întrevedea speranța să-și poată cumpăra o locuință, la prețurile de aici. Soțul Cristinei fiind din Târgu Mureș, tranzitau mereu Brașovul când mergeau la socrii ei. Mai în glumă mai în serios, Cristina îi spunea lui Florin că vor locui la Brașov, că prea des trec ei pe aici și de fiecare dată se mai și opresc. Apoi, într-o convorbire telefonică avută cu o cunoștință din Brașov i-a spus acesteia că dacă află de vreo casă de vânzare în oraș, să-i dea și ei de veste. S-a nimerit, dar ce s-a nimerit, ca înainte să plece cu toții în vizită la Târgu Mureș un agent imobiliar să o sune din partea cunoștinței ei și să-i spună de un apartament la mansardă, generos și luminos, într-un complex de vile nou ridicat.

N-aveau bani să cumpere o casă, dar nu-i costa nimic să se oprească și să arunce un ochi în locuința aceasta, plus că oricum urmau să treacă prin Brașov. Și da, când au văzut-o au știut că va fi a lor. În spatele casei era pădurea și de aici se puteau face drumeții pe munte. Locuința era așa cum și-o doreau, așa că au bătut palma. Dacă era să facă un credit, atunci pentru acest apartament merita. În drum spre Târgu-Mureș erau și ei uimiți că în curând viața lor se va schimba radical. Cristina știa că nu va mai putea avea același job, așa că și-a găsit la o altă firmă și da, au făcut bagajele și s-au mutat în câteva luni de zile. La Brașov totul a devenit mai liniștit și mai ușor, atât ca și trafic, cât și ca și timp.

Și pentru că viața de la Brașov a devenit mai lejeră a avut timp să descopere noi locuri, noi pasiuni. Așa a ajuns să meargă la un curs de pictură ținut de Stela Onuț. Cele două lui cât a durat cursul au transformat-o pe Cristina. După cum spune ea “mi-am dat seama că purtam în noi o dragoste de frumos pe care avem datoria să o scoatem la lumină, înspre bucuria surprinzătoare a celor care își primesc cadoul, dar și pentru bucuria imensă a celui care creează. Și tot atunci am știu că pot picta mobilier, pot crea aranjamente florale frumoase, pot compune idei de cadouri desprinse din alte vremuri.” Pe lângă această nouă pasiuneCristina a constatat cât de plăcut este să-ți petreci timpul alături de copii tăi în natură. E e genul de mamă care preferă să pună într-un rucsac două mere și câteva sandivșuri și să-și ia copii ca să facă drumeții în natură, decât să-i ducă la mall. Iar aici putea face asta fără probleme.

Mult timp noua ei pasiune a fost doar hobby din timpul liber, asta până când și-a deschis Pictural Decor, o mică firmă prin care făcea aranjamente florale și începea timid proiectul ei de suflet: pictură pe obiecte și mobilier din lemn. Nu și-a dorit să se perfecționeze în pictură în stil săsesc, ci să-și dea voie să creeze ceea ce-i vine. În locuința lor aveau la bucătărie un mobilier din lemn, dar părea bătrânicios și a început serios să se gândească cum să-l modifice. A făcut schițe, și-a ales nuanțele ca să lumineze totul și a trecut la treabă. După ce a schimbat înfățisarea mobilei, și-a dat seama că mai are nevoie de o schimbare a spațiului, să adauge o masă de tip bar și elemente de legătură pentru electrocasnice. S-a gândit că la Brașov va fi ușor să găsească un meșter tâmplar care să facă ceea ce-și dorea, dar curând a aflat că nu e deloc așa. L-a descoperit pe meșterul său tâmplar la Sfântu Gheorghe și împreună, sub umbrela atelierului ei Pictural Decor, au început să facă proiecte frumoase, în timpul ei liber, fiind încă într-o funcție cu răspundere la o firmă din Brașov.

Dar anul trecut, către final de 2015, a făcut pasul decisiv și s-a dedicat cu totul atelierului ei, dându-și demisia de la ultimul ei loc de muncă. După experiența cu aranjarea propriei locuințe, când a constatat cât de greu este să găsești oameni talentați și dedicați pentru proiecte inedite, s-a ambiționat și mai tare. Dar mai mult, a știut că poate face mai multe. Și-a testat abilitățile, și-a testat răbdarea și și-a calculat timpul. Acum știe câte poată să ducă și câte vrea să facă, iar primul pas a fost să realizeze că un hobby poate deveni cu adevărat o activitate, dacă-i dedici timp.

Bucătăria ei a căpătat imaginea dorită și cu piese noi de mobilă, care evident au fost pictate, ca mai apoi să treacă la camera băiețelului ei Vladimir. Și-a dorit pentru el un colț care să-l învețe să privească în jur, și a fost inspirată de un mobilier ce reproducea fațade de casă de pe o stradă din Olanda. A văzut o poză pe internet cu așa ceva și și-a spus că o vrea adaptată și la ea acasă. Dar la fel, a dat peste mari dificultăți în a găsi oamenii pricepuți să-i facă mici decoruri decupate din lemn pe care să le aplice pe mobilă. Însă Cristina Moldovan nu s-a lăsat. Pentru ea nu există nu se poate, mai ales că era vorba de ceva ce văzuse că a fost materializat în altă parte. L-a găsit pe domnul Sorin Piper din Târgu Mureș care i-a sculptat elementele dorite de ea. Când totul a fost asamblat și fixat, Cristina s-a apucat de pictat.

Da, nu și-a dorit nicidecum o cameră în care să predomine personaje Disney sau ceva foarte legat de desenele animate, ci una care “să-l învețe pe Vladimir că strada este un spectacol, dacă o privești cu atenție, că lângă case cenușii, din cărămidă, poți să descoperi și case boierești, cu basoreliefuri sofisticate și detalii atent lucrate, că te poți juca cu albastrul cerului de vară, cu roșul macului, cu verdele ierbii, dar și cu cenușiul, portocaliul stins sau bejul deschis, într-o perfectă armonie. Un spațiu în care să își facă temele, dar să și descopere că lumea din jur este frumoasă, iar culorile ne încurajează să o iubim.” Pentru ambele proiecte a folosit vopsele acrilice, apoi a dat cu straturi de protecție pentru că ea ca mamă să poată curăța energic și fără teamă suprafețele.

Desigur că după această muncă, cei apropiați, care veneau la ei în vizită, au aflat de ceea ce face Cristina. Și ea a decis să meargă pe cont propriu începând cu anul trecut și pe această cale. Și da, a avut parte și de reacții neașteptate, prietenii care vedeau în noua ei preoocupare un regres profesional. Cum adică să ai ani de zile funcții importante, cărți de vizită cu funcția de director pe ele, iar acum să ajungi să faci aranjamente florale pentru evenimente și piese de mobilă pe care să le pictezi? Mie nu mi se pare deloc un regres, ci un mare salt înainte! Să-ți descoperi pasiunea, să faci cu plăcere și din toată inima ceea ce faci și să poți fi alături de familia ta, așa cum ți-ai dorit, ei bine, toate acestea sunt pentru cei mai mulți visuri, dar uite Cristina și le-a împlinit!

Mare curaj au avut ambii soți să se mute în alt oraș, mare iubire între ei ca să se sprijine și încurajeze reciproc și mare noroc pentru copiii lor, Cezara și Vladimir, să aibă părinții aproape și să-i îndrume către un stil de viață activ, sănătos și creativ. Și mare onoare pentru mine să cunosc astfel de oameni și să pot scrie despre faptul că se poate! Da, Cristina Moldovan ne-ai demonstrat că visurile se pot împlini și cu astfel de oameni ne face plăcere să colaborăm. Sunt sigură că vei avea parte de multe provocări de acum înainte și de multe proiecte frumoase!

Uite, dacă vrei și tu să intri în legătură cu Cristina Moldovan o poți contacta pe mail la adresa [email protected], telefon 0736.634.937, pagina de Facebook Pictural Decor, site www.picturaldecor.ro. Sper să te inspire și pe tine!

Cristina Moldovan, Pictural Decor

Cristina Moldovan, Pictural Decor

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (2)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (6)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (21)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (16)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (20)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (19)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (15)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (5)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (3)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (7)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (4)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (9)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (8)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (1)

Mobilierul de birou din camera lui Vladimir înainte și după ce a fost pictat de către Cristina Moldovan

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (10)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (14)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (11)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (23)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (22)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (12)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (17)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (24)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (13)

adelaparvu.com despre mobila din lemn pictata, artist Cristina Moldovan, Pictural Decor, Foto Gerry Husti (18)Foto: Gerry Husti

20 Responses to Și-a schimbat orașul, slujba și viața pentru a-și împlini visurile. Cristina Moldovan pictează acum mobilă și se bucură mai mult de familia sa

 1. Cristina spune:

  Un articol minunat. Bravo pentru Cristina si familia ei. Succese in continuare. Frumos si cald.

 2. Iti multumesc din suflet, Adela, pentru acest articol minunat! Ma onoreaza tot ce ai scris si, mai ales, faptul ca iti place munca mea! Te imbratisez cu drag!!!!

  • Liana spune:

   As vrea sa va felicit, insa nu stiu exact ce sa pun dupa „pentru” :-): va felicit pentru intregul care sunteti, pentru frumosul pe care il exprimati, pentru curajul de a va exprima! M-a impresionat tare de tot urarea pe care o faceti fiului Dvs. si mi-am dat seama ca nimic pe lume nu e mai important si mai inspirant pentru copii decat parinti care se dedica lor, fie si prin ceea ce le iese din maini! Si mi se pare extraordinar sa va simta pana si in obiectele care il inconjoara si care ii sunt dragi!

   • Va multumesc mult pentru tot ce ati scris! Asa este, iubirea noastra imensa imi doresc sa ramana impregnata in tot ce ii inconjoara pe copiii nostri. Imi doresc ca acea piesa de mobilier sa ramana in familie, iar copiii mei sa isi doreasca sa o pastreze pentru copiii lor, asa cum raman, din generatie in generatie anumire obiecte dragi! Ma bucur enorm ca va place munca mea! O primavara minunata, sa aveti!

 3. Baesu luminita spune:

  „Purtam in noi o dragoste de frumos pe are avem datoria sa o scoatem la lumina”..cat de frumos si de optimist suna.
  Felicitari doamnei…e un om LIBER..
  Articolul e minunat Adela.

 4. Florin spune:

  Frumusetea este in noi toti… este parte din noi… avem puterea si avem chiar datoria sa ii dam friu liber. Frumosul poate fi impartasit prin gesturi si fapte marunte… dar care conteaza enorm. Cristina si ceea ce face ea reprezinta un mic exemplu. Felicitari pentru curaj si daruire! Iar Adela… tu meriti toata admiratia ca aduci in sufletele tuturor un gind cald… speranta ca lucrurile frumoase sint tangibile!

 5. tudor spune:

  Felicitari pt articol si mai ales felicitari Cristinei pt casa si decizia de a face acesta schimbare ! Noi romanii avem o meteahna grea ce cred eu ca e o urma ramasa din perioada comunista, pt ca si parintii mei o au adanc inradacinata. Avem o frica imensa de schimbari, de noi inceputuri, iar gandul de a renunta la serviciul pe care il avem (bun sau rau), e total de neconceput ! Felicitari lor ca si-au urmat visul. Viata asta e muuuuuult prea scurta pt a trai cu frica si a face lucruri plictisitoare. Trebuie sa traim, nu sa existam si atat !

 6. Mari Oita spune:

  …o minunata lectie de viata,traita cu dragoste si deschisa la provocari!Cristina este o temerara, imi place !Imi plac si lucrarile ei,putine ,dar cu siguranta se vor inmulti!Pacat ca sunt departe de ea,as avea nevoie de sfatul ei,tocmai ..coc o schimbare de mobilier in bucatarie!Felicitari si mult succes Cristina,urmeaza-ti visele!!!

 7. Adrian spune:

  iarasi ai scos la iveala un om minunat si lucrurile extraordinare pe care le face! M-a incantat acest articol!

 8. Mirela Petcu spune:

  Felicitari Cristina, esti o inspiratie! Urmeaza-ti pasiunea! implinirea este insutita atunci cand lucrurile sunt facute cu migala si iscusinta si scot la iveala frumusetea sufletului tau, prin prisma artei, sub orice forma zamislita de tine: pictura sau imbinarea florilor! Bucuri ochii privitorilor obiectelor pe care le insufletesti cu sensibilitate si culoare. Am cunoscut-o pe Cristina dintr-o relatie de colaborare din mediul corporatist si confirm si o recomand pentru seriozitatea si profesionalismul cu care se implica in proiecte. De atunci, am descoperit si omul Cristina, nu doar colaboratorul, caracterul frumos si daruirea pentru familie. Succes Cristina pe noul drum ales, incununat de un curcubeu de flori si vise implinite!

  Adela, felicitari si mult succes in tot ceea ce faci!

  • Draga Mirela, Iti multumesc mult pentru ce ai scris! Ma bucur enorm ca iti plac lucrurile facute de mine si faptul ca am reusit sa depasim bariera profesionala si sa gasim atat de multe subiecte comune despre viata, arta si frumos! Imi doresc sa gasim mereu timp sa povestim despre ale noastre si sa gasim modalitati de a ajuta oamenii din jur, prin lucrurile pe care le putem face impreuna! Multumesc mult, draga prietena!

 9. Felicitari Adela, Felicitari Cristina, esti foarte talentata! cu drag, Victoria

 10. […] de nuanțe, de la cele pastelate la cele mai vii sau mai saturate. Și ca să vezi că merge verde și albastru într-o amenajare actuală am ales să-ți prezint locuința de față concepută de designerii […]

 11. […] păstra și recondiționa și-a găsit locul în casă, de la scaune desperecheate dar vechi la dulapuri pictate tradițional, de la fotolii retapițate, la comode simple revopsite. De aici și atmosfera plăcută, căci […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *