adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto AD Russia (10)

In Case, Design Interior

Tot ce n-au putut avea în apartament și-au făcut în această casă de vacanță

M-au atras culorile, obiectele vechi cu picturi folclorice și ideea unui loc cu adevărat important pentru familie. Da, până la urmă fiecare proiect este special atunci când el este materializarea viselor unei familii. Poate să-ți placă sau nu, dar cu siguranță te pune pe gânduri când vine vorba despre ce te face să te simți împlinit. Fiecare își dorește un loc al său unde să se simtă bine cu familia și unde să-și dea voie să fie creativ, fără restricții, fără temeri, fără aprobări din partea celorlați. Este o casă ridicată în regiunea Vologda din Rusia, un teritoriu încărcat de istorie cu o listă impresionantă de monumente, dar și de sate unde casele oamenilor sunt înfrumusețate la interior de mobile pictate, țesături frumos colorate și obiecte de artizanat. În acest loc, Leonid Parfionov și soția sa Elena Chekalova au ales să-și construiască casa lor de suflet. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto AD Russia (1)
Proprietarii casei Leonid Parfionov și Elena Chekalova, Foto AD Russia

Pentru noi numele proprietarilor nu spune prea mult, dar pentru ruși, cei doi soți, sunt persoane publice, Leonid fiind un cunoscut jurnalist și om de televiziune, iar Elena, pshilog de profesie, jurnalist, pasionată de gătit a devenit  autor de cărți de bucate și antreprenor în restaurante. Practic, pasiunea ei s-a concretizat într-o nouă meserie, iar milioane de oameni o urmăresc pe blogul ei www.chekalova.ru, unde scrie despre rețete de gătit și locuri de vizitat. Ei bine, cei doi soți cu o viață foarte activă, locuiesc într-un apartament la oraș, dar au simțit nevoia unui refugiu pentru weekenduri și vacanțe, unde să-și refacă bateriile și unde să se simtă în voie. După ce au căutat îndelung un sat în care să cumpere o casă și un loc de teren, cu gândul să modifice o gospodărie și să o adapteze pentru ce-și doreau, au ajuns să construiască de la zero totul. Și a ieșit cu totul special.

Pentru casa lor au ezitat în privința stilului arhitectural, dar arhitecții de la Axis la care au apelat, respectiv Sergei Zaitsev și Marina Sergeeva au știut să-i îndrume. Cei doi soți aveau preferințele situate undeva între stilul finlandez și cel elvețian de case din lemn, dar în pădurea de pini unde e construită casa lor au ales a două variantă pentru că pur și simplu Elenei i s-a părut mai elegantă. Așa că exteriorul este o reinterpretare a acestui stil, la interior însă totul a primit amprenta lor. O multitudine de nuanțe, de motive și de texturi care impresionează și care vorbește despre personalitatea celor doi soți. O casă unde obiectele au povești și le transmit mai departe, conferind atmosfera degajată a unei case de vacanță mereu plină de voie de bună. Și grădina e specială. Dacă în fața casei totul este dedicat plantelor decorative, în spatele casei grădina este una de legume, ierburi aromatice și loc pentru animale de curte, în special păsări. Elena, căreia îi place să i se spună Lena, zice că aici au făcut tot ce n-au putut avea la oraș.

Și ceea ce nu au putut  avea în mediul urban au fost cu siguranță locurile de gătit, căci aici există două bucătării. Una dotată cu electrocasnice actuale și mobilă rustică pictată, cea de-a două construită ca o anexă a casei din lemn, cu un fabulos loc de gătit cu sobe și cuptoare zidite, frumos îmbrăcate și decorate cu plăci ceramice care te transportă cu gândul în Maroc. Un albastru intens care parcă vine să potolească roșul și portocaliul flăcărilor ce se incing aici pentru preparate culinare delicioase. Da, a fost visul Lenei să aibă toate aceste locuri de gătit, iar ele au fost gândite într-un spațiu separat, o construcție zidită care să nu afecteze nici din greșeală construcția din lemn a casei de vacanță.

Terasa acoperită cu multe locuri de ședere este un alt lucru pe care nu l-ar fi putut avea la oraș. Și numai când vezi arborii din jur îți poți da seama cât de reconfortant trebuie să fie să te odihnești aici vara la răcoarea pădurii, ascultând freamătul acesteia, mai ales păsările. Lucrul în grădină este de asemenea relaxant, dar și o adevărată plăcere pentru Lena să culeagă din propriile jardiniere generoase legume și plante aromatice pentru rețetele ei. Cu siguranță că preparatele ei au cu totul altă savoare, căci pădurea își lasă amprenta în aroma și parfumul legumelor.

La interiorul casei, zona de zi este una generoasă, cu living deschis către sufragerie, cu nuanțe de verde pe pereți, culori împrumutate din verdele coroanei pinilor. Și acest verde este fundalul perfect pentru decorațiuni care au accente de roșu, un contrast dinamic și curajos de nuanțe, dar și foarte incitant la nivel de simțuri. Parcă nu e deloc întâmplătoare alegerea, este de-a dreptul culinară, căci verdele și roșul este prezent în multe aranjamente din farfurie. Mobile pictate, vechi, cu motive foclorice din regiunea Vologda, alături de piese din Finlanda, vin să aducă un șarm aparte zonei de zi, alături de tablouri și obiecte colorate. Multe bucăți de mobilier, precum uși de dulapuri sau părți de tâmplărie pictată sunt folosite și pe post de decorațiuni pentru pereți.

Dacă teritoriul Lenei se desfășoară în zona de zi a casei, între cele două bucătării, și soțul ei și-a creat propriul refugiu. O adevărată bibliotecă ticsită cu cărți, cu locuri de ședere confortabile, un ambient mult mai potolit în termeni cromatici și evident masculin. Canapele și fotolii din piele în fața unui birou așezat între ferestre. Da, multe ferestre deschise către pădure, ferestre inspirat gândite a fi înalte și mai inspirat să nu fie acoperite de perdele și draperii. Nici n-ar avea nevoie aici, căci vecinii sunt mai degrabă înaripați și printre crengile arborilor, iar privirile lor înspre casă nu sunt deloc indiscrete. Dormitoarele sunt și ele plăcute, iar cel matrimonial ambientat cu multe lucruri vechi, deosebite, cu o atmosferă dominată de tonuri de albastru, relaxante. Plafoanele înalte, prezența bârnelor, pardoselile din lemn masiv, tâmplăriile combinate, elemente noi cu altele vechi, obiectele colecționate, toate creionează un adevărat refugiu pentru trup și minte. O casă cu adevărat specială pe care numai privind-o simți că evadezi într-o lume creativă, dar tangibilă. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto AD Russia (3)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (6)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (1)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (2)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto AD Russia (5)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (15)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (16)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto AD Russia (8)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (9)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (13)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (4)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (18)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (14)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (10)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (20)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (8)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (5)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (7)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (19)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto AD Russia (2)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto AD Russia (4)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto AD Russia (6)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto AD Russia (9)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto AD Russia (7)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (11)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (12)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (17)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto Vika Bogorodkaya (3)

adelaparvu.com despre casa de vacanta rustica Rusia, arhitecti Sergei Zaitsev, Marina Sergeyeva, Foto AD Russia (10)
Foto: AD Russia/Olga volkova tuponogova, Caro Avan-Dadaev, The Village/Vika Bogorodkaya

6 raspunsuri pentru Tot ce n-au putut avea în apartament și-au făcut în această casă de vacanță

 1. Adina spune:

  O casa pe sufletul meu. Nu ma mai satur privind pozle……Cuvintele sunt de prisos.

 2. Drumea Ilie spune:

  IMAGINATIE, O CASA REUSITA .

 3. Magda spune:

  SUPERB SI DIN AFAR SI DINAUNTRU, MI-A FACUT MARE PLACERE . MULTUMESC ADELA.

 4. Ionica spune:

  Nemaipomenita locația, casa, decorul……de vis ?

 5. Bobby spune:

  O casa extrem de incarcata; cu un ambient obositor. Mi-ar sta pe creier sa locuiesc acolo,.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *