Când ai de-a face cu un pod pe care vrei să-l mansardezi contează foarte mult unde și cum așezi mobilierul, dar și modul cum este iluminat natural spațiul. Aici, în această mansardă ai să găsești idei bune. De ce? Nu doar că arată bine amenajarea, dar ea este concepută de proprietarul ei care este designer de interior. Frabrice Juan locuiește la Paris. I-a plăcut atmosfera acestui spațiu, dar eu cred că s-a simțit provocat. Într-un fel și-a testat abilitățile de arhitect de interior pentru că mansarda, pe lângă pantele dificile și prezența bârnelor de lemn, măsoară doar 40 de metri pătrați. Înainte însă de a-ți face planuri cu privirea la mansardarea unui pod, trebuie să-ți spun ca acest tip de amenajare are nevoie de autorizație de construire și ca atare un plan întocmit de către un arhitect. De asemenea, izolarea unei mansarde este specială. Nu se folosesc în niciun caz plăci de polistiren și nici vată minerală, ci vată bazaltică, singura care rezistă la temperaturi mari și care nu propagă focul în caz de incendiu.
E adevărat că atunci când ai de organizat un spațiu doar pentru o singură persoană lucrurile devin mai simple, dar ceea ce este aplicat aici se potrivește în majoritatea mansardelor. La ce mă refer? În primul rând la așezarea în plan a funcțiunilor. Unde plafonul este mai înalt acolo sunt poziționate spațiile unde de regulă e mai multă activitate, respectiv living și bucătărie. De asemenea, sub pantele înclinate sunt organizate spații de depozitare sau locuri de ședere. Astfel, nu riști că te lovești când te ridici în picioare, practic eviți să te incomodeze plafonul sau eventualele bârnele existente.
Pentru că, de regulă, pe mijlocul podului este cea mai mare înălțime disponibilă, tot aici sunt configurate zonele de zi. Dar deși pare în avantaj spațiul, grație înălțimii, te lovești de lipsa unui iluminat natural, care este foarte important. Fără lumină naturală atmosfera devine sumbră, iar percepția asupra timpului și vremii se schimbă. Nimeni nu-și dorește să fie trist acasă, iar lumina naturală nici nu ne lasă să devenim astfel. Noroc că s-au inventat ferestre de mansardă, iar aici designul Fabrice Juan a montat două astfel de ferestre Velux, una în living și alta în dormitor.
Aici, intrarea în casă coincide cu cea în living. Există un mic hol, un spațiu tapon să-i spun așa, dar care este complet deschis către întreaga zonă de zi. Acest hol este marcat cu un tapet în dungi verticale ce amplifică senzația de înălțime într-un spațiu cu pante înclinate evidente. La aceeași senzație de spațiu înalt contribuie și biblioteca, strategic amplasată în spatele canapelei, într-un loc încăpător pentru o mobilă simplă, dar elegantă. Separarea față de bucătărie este parțială printr-un parapet. Delimitarea aceasta lasă lumina să pătrundă și dinspre fereastra lucarnei prezentă în spațiul de gătit.
Deși are o suprafață mică, modul de poziționare al mobilierului, fluxul său asigură o imagine aerisită. La asta mai contribuie și paleta cromatică și finisajele unitare. Ai să vezi aceleași nuanțe peste tot, doar puțin condimentate cu pete de culoare sau texturi metalice. Mi-a plăcut dulapul generos din dormitor, dar și locul pentru birou dispus în fața lucarnei. Când te uiți în plan ai impresia că totul e mai mare, dar acesta este cu rol informativ. Comparând planul cu imaginile reale îți vei da seama cum să apreciezi mai bine volumele și distanțele dintre obiecte. Mie mi-a plăcut mansarda asta pariziană. Sper să te inspire și pe tine!
[…] Mansardă de doar 40 de mp, dar super organizată […]
Foarte frumos !
Da, chiar arata frumos Adela!
cat de curand o sa am nevoie de cateva idei pentru mansarda dar si pentru living, gradina,etc…sper ca voi putea fi ajutat cu cateva idei de catre…Adela Parvu
Adela , crezi ca poti sa imi recomanzi un peisagist profesionist pentru o amenajare cu plante/ flori intr-un apartament si pe terasa ?
Buna Cristi! Ai vazut propurile celor de la Arta Gradinilor? Uite aici http://adelaparvu.com/2013/05/24/tablouri-cu-plante-si-pereti-imbracati-in-plante-ideale-pentru-locuinte-si-birouri/ Daca vrei un contact de la firma aceasta, uite aici tel Cristian Anghel 0743.605.158.
[…] mansardă. Desigur că și spațiul contribuie din plin la șarmul locuinței, căci întotdeauna o mansardă are un aer cu totul aparte. Aici modul de iluminare naturală este frumos rezolvat pentru fiecare […]
[…] atras atenția această locuință de la mansarda unei clădiri vechi prin modul de organizare interioară și combinarea obiectelor. Modern, dar cu […]
[…] Deși larg și spațios, în majoritatea timpului Anamaria lucrează sub una dintre ferestrele mansardei la masa ei de lucru din lemn. Ea spune că pentru a-i reuși o lucrare are grijă la starea ei de […]