Ambient decorat in dungi orizontale verzi discrete, un degrade placut.

In Cum sa..., Idei pentru acasa

Cum vopsesti un perete in dungi

Sezonul amenajărilor se apropie, aşa că merită să afli cum poţi transforma un spaţiu prin vopsirea pereţilor în culori de impact. Poţi dinamiza un ambient dacă vopseşti măcar un perete în dungi. Dar atenţie la efectele optice pe care le obţii. Dungile verticale vor da senzaţia unui spaţiu mai înalt, pe când cele orizontale vor face ca încăperea să pară mai lată şi mai joasă.

Aplica mai intai vopseaua in culoare mai deschisa aici galben. Asteapta sa se usuce. Aplici banda adeziva de hartie, dupa care vopsesti cu cealalta nuanta mai tare.

Aplica mai intai vopseaua in culoare mai deschisa aici galben. Asteapta sa se usuce. Aplici banda adeziva de hartie, dupa care vopsesti cu cealalta nuanta mai tare.

Deşi pare simplu, vopsirea în dungi presupune efort şi răbdare, mai ales pentru amatori. Dar este o excelentă metodă de deconectare, iar la finalul lucrării te vei simţi excelent că ai reuşit să faci ceva cu mâna ta. Desigur, dacă-ţi place efectul dungilor, dar n-ai chef şi îndemânare să le faci tu, poţi oricând să apelezi a un student de la arte plastice (sau poţi să mă întrebi pe mine că-ţi recomand oameni talentaţi) sau mai ai varianta tapetului, dar vei avea nevoie de multe role ca să potriveşti dungile la fix.

Ambient cu dungi verticale in culori exotice

Ambient cu dungi verticale inegale in culori exotice. Atentie! Mobila este alba, iar pardoseala deschisa, deci asa ceva nu se potriveste oriunde.

Am să-ţi dau câteva sfaturi înainte de a te apuca de treabă, mai ales că şi eu am folosit această idee de la PQI (de unde sunt şi imaginile) şi am vopsit singură pereţi în dungi. Prima dată trebuie să trasezi uşor, pe suprafaţa peretelui, dungile cu creionul. Îţi recomand să foloseşti bolobocul pentru că, fiind fără experienţă, sigur vei greşi. Eu am păţit-o :). Apoi, aplică prima dată culoarea cea mai discretă, mai deschisă. De ce? Pentru că e mult mai uşor să o corectezi dacă greşeşti. După ce ai obţinut primele dungi, aplică bandă adezivă din hârtie (o rolă e în jur de 20 lei, dar vei avea nevoie de cel puţin 2) ca să delimitezi spaţiile pentru următoarele dungi în culori mai tari.

Indeparteaza imediat dupa ce ai vopsit banda adeviza de hartie. Altfel se usuca vopseaua pe ea si o idepartezi greu.

Indeparteaza imediat banda adeziva, dupa ce ai vopsit. Altfel se usuca vopseaua pe ea.

Ambient cu dungi orizontale verzi albastre in ton cu husa fotoliului.

Ambient cu dungi orizontale verzi albastre in ton cu husa fotoliului.

Ai grijă ce trafalet foloseşti. Este important ca după ce l-ai cumpărat să-l cureţi cu apă. Apoi, după ce l-ai înmuiat în culoare să ştergi capetele lui pentru a îndepărta surplusul de culoare. Dacă faci dungi verticale, începe de sus în jos. Astfel previi scurgerile de vopsea în partea inferioasă. Dacă vrei să-ţi faci dungi orizontale, în funcţie de lăţimea lor alege un trafalet mic din poliacril, blană de miel sau nailon. E mai bine ca trafaletul să aibă lăţimea mai mică decât cea a dungilor pentru că-ţi controlezi mai bine mişcările cu el şi poţi aplica mai repede şi uşor vopseaua.

Poti folosi trafalete speciale casa fii sigur de rezultat, dar ele costa mai mult decat cele obisnuite. Le gasesti in magazinele de bricolaj

Poti folosi trafalete speciale ca sa fii sigur de rezultat, dar ele costa mai mult decat cele obisnuite. Le gasesti in magazinele de bricolaj la preturi de 25-40 lei.

Banda adeviză din hârtie se foloseşte pentru a păstra linia dreaptă a dungilor, dar şi pentru a împiedica vopseaua de culori diferite să se amestece. Dar după ce ai terminat de vopsit, îndepărtează imediat, dar cu grijă banda adezivă. Altfel, vopseaua se va usca pe bada adezivă şi o va lipi de dunga proaspăt trasată. Când vei dori să dezlipeşti banda adezivă, vei îndepărta şi o parte din stratul de culoare recent aplicat şi nu vrei asta! La final, e bine să ai la îndemână şi o pensulă mică pentru retuşuri, asta dacă îţi doreşti ca totul să fie perfect. Mi-e îmi plac dungile mai şui, adică nu perfect drepte, aşa că nu m-am necăjit dacă au fost lăsate urme după îndepărtarea benzii adezive pentru că am obţinut nişte efecte foarte interesante.

Ambient modern si elegant cu dungi orizontale gri si bronz

Ambient modern si elegant cu dungi orizontale gri si bronz

Acum, unde s-ar potrivi dungile? Oriunde îţi doreşti să dinamizezi spaţiul. Poţi face asta în hol, pe pereţii din zona de trecere, unde n-ai nimic pe perete şi nici n-ai loc să pui mobilă sau alte obiecte. Se potrivesc foarte bine în camerele copiilor, dar şi în spaţii publice, cum ar fi magazine, cafenele etc. Ca să ai siguranţa că iese bine, încearcă prima dată să faci dungi mai late, alegând culori discrete. Fereşte-te să decorezi în dungi un perete pe care ai multe tablouri, fotografii sau piese de mobilă. Vei obţine un efect aglomerat. Singurul caz în care dungile nu deranjează este atunci când mobila este albă sau neagră şi are un design minimalist. Spor la treabă!

Daca esti incepator, incearca sa vopsesti prima data dungi mai late in nuante discrete.

Daca esti incepator, incearca sa vopsesti prima data dungi mai late in nuante discrete.

Ambient decorat in dungi orizontale verzi discrete, un degrade placut.

Ambient decorat in dungi orizontale verzi discrete, un degrade placut.

6 raspunsuri pentru Cum vopsesti un perete in dungi

 1. Maria spune:

  Superb…

 2. Georgi spune:

  exista riscul de a se lua pe banda de hartie lavabila , adica cea care este pe tot peretele?

 3. […] dar este și fundalul perfect pentru comoda galbenă, care aduce un plus de strălucire. Apoi dungile orizontale, ce îmbracă volumul pe curb al băii, dă impresia de spațiu mai lat, mai amplu. […]

 4. […] de pardoseală, denumită deseori parchet zebrano sau zebrato, numele făcând aluzie evident la dungile inegale și variate ca și nuanță, este că odată montat pe o suprafață mare devine vibrant. […]

 5. […] deci un model mai aparte, alege-ți o temă ca să-ți fie mai ușor. Uite, aici designerii au mizat pe dungi și s-au ținut de ele peste tot în amenajare. Dacă în living sunt prezente la nivelul […]

 6. Denisa spune:

  Buna Adela.
  Ce student(a) imi poti recomanda sa ma ajute cu vopsirea in dungi a unui hol? Tot pentru hol, unde pot face la comanda un lambriu ca cel din poza?
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *