adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Timofey Dolgoy, Foto AD Rusia (3)

In Case, Design Interior

Și arhitecții își fac case din lemn. Vezi trei exemple, află trei povești

Pentru clienții lor concept îndrăznețe și grandioase vile sau inedite clădiri de birouri, dar cum rămâne când vine vorba să-și facă ceva pentru ei, pentru rude sau pentru prieteni? În astfel de cazuri poți să-ți dai seama de sufletul unui specialist, când dai peste casa lui, deși de cele mai multe ori se adeverește proverbul acela cu cismarul care n-are de încălțat. Ei bine, asta au vrut să verifice și editorii AD care au încercat să obțină răspunsurile de la trei cunoscuți arhitecți ruși. Și doar știi că rușilor le plac lucrurile somptuoase, dar în cazul de față ai să descoperi trei case din lemn foarte frumoase, umane și plăcute. Sunt sigură că o să te inspire modelele astea.

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Dmitriy Dolgoy, Foto AD Rusia (2)

Arhitectul Dmitriy Dolgoy u familia sa

Arhitectul Dmitriy Dolgoy cu familia sa

Prima dintre ele suprinde prin simplitate, o volumetrie clasică, ce are la bază un pătrat. Dar arhitectul Dmitriy Dolgoy știe că ceea ce e simplu e și greu de obținut. Aici și-a dorit o locuință cu multe ferestre și a avut grijă ca de jur împrejurul lor să existe o verandă care face tranziția dinte interior și exterior, dar mai mult asigură confort. Îți dai seama că vara ferestrele sunt practic parțial umbrite, deci nu se simte așa de tare căldura la interior. În plus, veranda oferă locul perfect pentru o sufragerie în aer liber, dar ferit de intemperii. Arhitectul are o soție peisagist, deci nu e întâmplător faptul că locuința lor este îmbrăcată de verdeață și nici că alături de ea există o bucătărie în aer liber, protejată de o pergolă, cu bar și toate cele pentru distracție în familie. Casa, deși pare mare are organizate funcțiunile de zi la parter, iar în mica mansardă se află dormitorul matrimonial. Arhitectul spune că în privința unei case din lemn doar 50% poate fi considerată arhitectură, restul depinde de priceperea și experiența meșterilor. Dacă cele două jumătăți funcționează bine, atunci și rezultatul este pe măsură.

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Dmitriy Dolgoy, Foto AD Rusia (1)

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Dmitriy Dolgoy, Foto AD Rusia (3)

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Dmitriy Dolgoy, Foto AD Rusia (5)

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Dmitriy Dolgoy, Foto AD Rusia (6)

Proprietarul Konstantin Medvedkin si familia sa

Proprietarul Konstantin Medvedkin si familia sa

A doua casă îi apaține lui Konstantin Medvedkin , reprezentantul unei firme italiene cu produse de lux pentru casă Francesco Molon. Și totuși vei vedea că locuința sa nu este la fel de opulentă ca lucrurile pe care le combină pentru clienții săi pretențioși. El spune că întotdeauna și-a dorit o casă de lemn și un peisaj sălbatic care să o înconjoare pentru a-și găsi liniștea, pentru că viața sa este cu adevărat trepindantă. Schițată în fugă de prietenul său arhitect Dolgoy, proiectul a fost definitivat de arhitecta Victoria Polyanskaya, care a prevăzut ferestre mari și o terasă generoasă. Medvedkin spune că deși inițial ai impresia că terasa este o pierdere de spațiu și un loc în plus, ea devine cea mai utilizată zonă a casei în sezonul cald. Practic totul se desfășoară în aer liber, asta e și frumusețea unei case aproape de pădure. Arhitectura este construită în jurul unor stâlpi în care sunt înglobate și șemineurile, unul la interior, altul la exterior, iar materialele de la bârne masive la cărămidă vin să integreze reușit construcția în mediul natural.

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Victoria Polyanskaya (1)

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Victoria Polyanskaya (3)

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Victoria Polyanskaya (4)

Arhitectul Timofey Dolgoy si nepotul sau Nikita

Arhitectul Timofey Dolgoy si nepotul sau Nikita

A treia casă aparține unei familii de arhitecți. Îl poți vedea în imagini pe seniorul Timofey Dolgoy alături de nepotul său Nikita, și el viitor arhitect. Ideea acestei case a fost să vorbească despre natură să te ancoreze în ea. Concepută opus locuințelor urbane, unde totul este cât mai închis, aici mai mult de o treime din suprafața casei se desfășoară la exterior, grație prezenței teraselor și verandei. Chiar dacă este o reședință de vacanță, ea întrunește toate așteptările pentru a fi locuită permanent. Nu degeaba cele trei niveluri ale casei sunt organizate pentru fiecare generație de arhitecți din familie. Cel mai tânăr însă a primit etajul cel mai de sus, că doar e mai sprinten. Dar vezi cât de simplu și frumos e totul inclusiv la interior? Și scara interioară este o piesă arhitecturală în sine. Totul fără complicații, fără exagerări. Dacă ar fi să învăț o lecție de la aceste trei scurte povești ea ar suna cam așa: o casă din lemn este sănătoasă, frumoasă și caldă, dar mai ales că terasele și verandele nu sunt risipă de spațiu, ci locul unde familia se bucură de aer liber, de natura la care tânjim cu toții. Mie mi-au plăcut toate. Sunt curioasă care și-a plăcut ție cel mai mult. Până atunci te las să te bucuri de imagini. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Timofey Dolgoy Foto AD Rusia (1)

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Timofey Dolgoy, Foto AD Rusia (5)

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Timofey Dolgoy, Foto AD Rusia (3)

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Timofey Dolgoy, Foto AD Rusia (4)

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Timofey Dolgoy, Foto AD Rusia (6)

adelaparvu.com despre casele din lemn ale arhitectilor, arhitect Timofey Dolgoy, Foto AD Rusia (7)
Sursa foto: AD Rusia

14 raspunsuri pentru Și arhitecții își fac case din lemn. Vezi trei exemple, află trei povești

 1. VALENTINA spune:

  Buna seara.De cateva saptamani tot incercam sa cautam o varianta de terasa pentru noua noastra locuinta de la tara, langa Cluj.Acum stim cum va arata.Multumim, Adela

 2. Luiza Maria spune:

  Parerea mea este ca faci o munca minunata, aceea de a ne arata lucruri cu mult gust care ne incinta privirile si de ce nu,ne da idei. Felicitari!

 3. petrea ghiulnaz spune:

  mi-au placut toate, dar cel mai mult mi-a pacut prima, e mai aproape de gustul meu.

 4. Ale spune:

  Foarte frumoase toate trei, dar parca a doua e mai pe gustul meu. Poate gasesti ceva case frumoase cu terase inchise. Sunt minunate la inceput de primavara, te asezi pe terasa in canapea si te incalzesti la soare.

 5. […] loc de joacă cum vrei. Și pentru că forma lor este una de tip origami merg tare frumos atât în interioare rustice, cât și în cele moderne, chiar și în cele clasice nu mai spun de cele ecletice. Eliza își […]

 6. mimi spune:

  Daca tot putem sa visam, si tu ne incurajezi mereu sa o facem, asta este visul meu: o casa de lemn, le ador!

 7. Dobre Liviu spune:

  Cunosc locatia unui sat romanesc care a fost parasit acum 40 de ani. Satul are cam 60 de case din lemn, fiecare dintre ele are si cate o sura sau grajd construite in acelasi fel ca si casele, adica din barne sau grinzi de lemn puse pe o temelie de piatra. Nu toate casele si nu toate grajdurile sunt in stare buna, dar ai de unde alege. In unele case te si poti muta. Datorita felului in care sunt construite se pot demonta si monta in alta parte. De retinut este faptul ca in aceste case se gasesc si piese de mobilier(paturi, lazi de zestre, mese, scaune, bufete de bucatarie). Orisicine este interesat sa-si ia una sau mai multe case, o poate face oricand deoarece sunt ale nimanui de zeci de ani. Desigur ca doriti sa va spun unde este locatia acestui sat. Pentru 35.000 de euro dezvalui locatia satului, oricui este interesat. Nu va suparati dar trebuie sa ma aleg si eu cu ceva. Am uitat sa scriu, dar va scriu acum: pe langa aceste case se gasesc pana si uneltele agricole ale taranilor care au locuit si trait in acest sat. Ma puteti cantacta la [email protected].

 8. […] fie trist acasă, iar lumina naturală nici nu ne lasă să devenim astfel. Noroc că s-au inventat ferestre de mansardă, iar aici designul Fabrice Juan a montat două astfel de ferestre Velux, una în living și alta […]

 9. Dana Cindea spune:

  Buna Adela ! Dorim sa ne facem o casa de lemn si cautam un arhitect specializat in asa ceva. Vrem sa aiba suficienta experienta sa ne poata ajuta in selectia unei constructii de calitate . ne ppoti ajuta cu o recomandare ?

  Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *