adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (4)

In Case, Constructii, Design Interior, Romania Mea, Shopping

Inovator! Casă pe bârne concepută în România și realizată la Focșani

Ei da, mi-a plăcut mult casă asta și m-am bucurat să aflu că și la noi în țară există un astfel de sistem de case 100% conceput în România, adică este și fabricat aici. Este un tip de construcție care a avut mare succes peste hotare, deoarece îmbină arhitectura tradițională cu aspectul urban. Ferestrele generoase ca și modul de finisare la exterior face o astfel de casă să pară mai ușoară, mai light dacă vrei, păstrând totuși farmecul unei loucințe cu aspect rustic. De aceea se potrivește de minune în mediul urban, adică nu este genul de construcție pe care ai putea s-o ridici doar ca și casă de vacanță sau a cărei arhitectură să se integreze numai în peisajul rural așa cum e cazul caselor din bușteni, spre exemplu.

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (3)

Și când spun că este un sistem de casă conceput în România nu mă refer la faptul că la noi s-a inventat pentru prima dată în lume așa ceva. Da, ceva similar se face în Occident de ani buni, de firme precum Huf Haus, Pagano sau PlatzHaus, dar treaba asta cu construcțiile e ca și cu mobila dacă vrei. Sunt multe companii care fac scaune, dar fiecare dintre aceste scaune au forme diferite, materiale diferite și sunt produse cu linii tehnologice diferite. În acest sens trebuie să înțelegi că este o casă concepută la noi. Seamănă cu altele, dar sistemul ei e total diferit, inclusiv arhitectura, care este adaptată conform cerințelor clientului. Conceptul aparține echipei conduse de Cătălin Butmălai, echipă care a dezvoltat și proiectul Soleta, iar această casă intră în mare familie a Soletei, fiind din categoria caselor eficiente energetic. Au muncit mai bine de un an de zile pentru acest concept, deoarece nu e vorba doar de aspect, ci și de modul de fabricare. La o astfel de casă trebuie să te gândești nu doar cum o produci, ci și cum o transporți, cum o montezi la fața locului, cum începi montajul, cum asiguri îmbinările etc. Ei bine, echipa lui Cătălin Butmălai și-a dorit să creeze un tip de casă modulară de calitate Made in România și a reușit! Acum construiesc și peste hotare în țări ca Franța, Grecia sau Ungaria.

Casa de la Focsani in stadiu de contructie

Casa de la Focsani in stadiu de contructie

Casa de la Focsani in standiul de constructie

Casa de la Focsani in standiul de constructie

De la comandarea casei la montajul final au fost necesare până în patru luni de zile. În timpul celor circa șase săptâmâni de producere a casei în fabrică (o lună și jumătate) proprietarul ei a avut timp să facă fundația și să obțină aprobările necesare pentru ea. Apoi montajul a durat încă o lună și jumătate, după care s-a lucrat la detalii și ajustări. Spre exemplu, sistemul de scurgere al apei pluviale, de ploaie nu este unul convențional. Este tot din lemn pentru a pune frumos în valoare arhitectura casei. Jgheaburile sunt prevăzute cu un lanț care direcționează apa, deci când plouă nu se stropește în jur. Apa la rândul ei este colectată și poate fi direcționată fie pentru acumulare în rezervoare și folosirea ei pentru grădină, fie pentru a fi deversată în sistemul de canalizare. Bârnele casei, care constituie și structura ei, sunt din lemn lamelar, mult mai trainic decât lemnul masiv. De ce? Pentru că lemnul lamelar, folosit pe scară largă în Europa din anii 80 de când a fost inventat, nu se crapă și nu prezintă defecte. Lamelele din lemn care sunt încleiate unele de altele sunt decupate de orice imperfecțiune a fibrei lemnoase și apoi prelucrate ca un întreg, ca o bârnă finală la dimensiunile necesare. Deci nu mai există nici limitările impuse de dimensiunile trunchiurilor copacilor recoltați.

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (34)

Casa pe care o vezi în imagini nu e prima ridicată în acest sistem la noi, dar este una dintre cele mai reușite și ca amenajare interioară. În plus, proprietarul ei are o firmă de instalații (Termotop), ca atare a înțeles de ce merită să mă lase s-o prezint și mă bucur că a făcut-o. Costel Pidlepa și-a dorit ca în această casă să facă cu propria-i echipă toată partea de instalații, mai ales că e o casă gândită să fie eficientă energetic. Spre exemplu, cele patru panouri solare montate pe acoperișul învelit cu țiglă Gerard asigură nu doar apa caldă necesară familiei lui, dar și încălzirea apei din piscină. Pardoselile toate au încălzire dedesubt, ca atare nu vei cu nasul de calorifere, care clar ar fi știrbit din frumusețea arhitecturii casei. Sunt acele detalii care nu se văd, dar care sunt foarte importante atât pentru estetică, confort, cât și pentru economisire, pentru facturi mai mici la întreținerea și exploatarea casei.

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (6)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (8)

Interiorul casei este foarte plăcut, cu spații aerisite care comunică deschis în zonă de zi, cum ar fi holul de la intrare unde e și scara interioară, livingul și sufrageria. Dar toate sunt logic poziționate încât să ofere intimitate fiecărei încăperi. Bucătăria este separată, la fel ca și biroul și dormitoarele de la etaj. Mobilierul a fost ales unul actual și asta amplifică imaginea unei case moderne. Este o casă concepută pentru familie, ca tare și deschiderile către exterior, ferestrele largi, terasa generoasă care o înconjoară, grădina – toate contribuie la crearea unei atmosfere relaxante acasă. Ferestrele ample asigură lumina naturală din plin și da, au geamuri triple pentru o izolarea termică eficientă.

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (22)

Este fără doar și poate o casă deosebită și care nu e exagerat de scumpă, așa cum poate te-ai aștepta. Un sistem asemănător de casă din oferta firmelor germane costă de la 300.000- 400.000 de euro în sus, dar această casă a fost undeva la jumătate adică la 150.000 de euro în condițiile în care proprietarul și-a făcut singur fundația și și-a dorit ca partea de instalații să o realizeze cu firma proprie. Execuția e excelentă, casa este frumoasă și mă bucur că există astfel de construcții reușite la noi! Dar mai ales mă bucur că avem un sistem de case de bârne conceput și fabricat în țară care este de calitate, care te ține o viață. De aceea și costurile sunt reale și ele cuprind toate etapele, așa cum este și normal, de la faza de fabricare și până la montajul final. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (20)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (13)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (11)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (29)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (27)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (30)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (24)adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (15)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (25)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (26)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (21)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (17)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (33)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (32)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (16)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (23)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (12)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (18)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (10)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (9)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (7)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (8)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (5)

adelaparvu.com despre casa modulara pe sistem de barne, arhitectura Soleta (4)

45 Responses to Inovator! Casă pe bârne concepută în România și realizată la Focșani

  1. RuBen spune:

    Arata fooooarte bine, poate ne ajutati si cu un pret estimativ 🙂

  2. alex spune:

    im aminteste foarte mult de #HUFHAUS, pare putin copiata. interiorul nu este pe gustul meu personal

  3. Multumesc mult Adela pentru articol, cu mare drag va stau si eu la dispozitie cu raspunsuri!

    Totusi, alaturi de HUF HAUS exista inca cel putin 30 de producatori europeni care realizeaza case cu arhitectura asemanatoare (POST&BEAM). Imi vin acum in minte AXE-D, Concentus, WERK HAUS, Davinci Haus, Befra, KD-Haus,Lechner, Schneider Haus, etc. Chiar daca arhitectural casele seamana intre ele, tehnic ele difera. Sistemul constructiv al casei de la Focsani difera foarte mult de toate celelalte, acesta ne apartine in intregime si este adaptat liniei de productie si cerintelor de rezistenta la seisme, vant si zapada din Romania – mai „aspre” decat cele din Germania si Franta.

  4. iulian spune:

    Ce suprafata utila are?

  5. Gavrus Angela spune:

    Foarte bine gandita si realizata, pretul de cost este acceptabil, daca ai si o echipa buna totul este minunat.

  6. geo spune:

    Sunt foarte multe greseli gramaticale in acest articol !!!

  7. avocatmediator.telegan@yahoo.ro spune:

    foarte buna vreau sa stiu pretul
    cat costa

  8. cosmin spune:

    din ce sunt facute panourile pereților?

  9. Dana spune:

    Parca este facuta din bucati si apoi asamblata, mi se pare fragile casa asta.
    Am remarcat insa o alta firma romaneasca care construieste case din barne, mai jos este linkul:
    http://www.dornaecohouse.ro/ro/produse/tipuri-constructive-de-case

    Adela draga, daca poti sa identifici niste case facute de ei cu imagini si din interiorul casei, ar fi nemaipomenit.

  10. Este superba!!! Mi-as dori-o!

  11. Rimaan spune:

    @ Dana, după ce le-ai făcut publicitate negativă celor de la Soleta, du-te la concurenţă să-ţi furnizeze poze şi ce mai vrei!

  12. Raluca spune:

    sistemul ce barne lamelare o fi el trainic, da-i toxic – datorita lipiciului folosit la crearea „barnelor”; tot in categoria produselor toxice intra placile de gips-carton, polistirenul, parechetul melaminat, BCA-ul.
    o casa similara din caramida costa pana in 70.000 EURO, iar casa asta din piese de puzzle toxice costa 150.000 EURO si zici ca-i pret bun!!!!
    eram foarte incantata de postarile tale, dar cu articolul asta m-ai dezamagit.
    poti face reclama firmelor de constructii, dar poti fi mai selectiva putin…pana la urma e vorba de prestigiul tau

    • Adela Parvu spune:

      Draga Raluca sa stii ca am ales sa prezint casa asta pentru ca mi se pare foarte ingenios sistemul de constructie si pentru ca este un concept romanesc, iar eu sustin to ceea ce se face bun si frumos la noi in tara. Pretul casei l-am comparat cu alte oferte de case construite pe sisteme similare. Cat priveste toxicitatea lemnului lamelar pana acum n-am aflat de asta, dar m-ai provocat sa investighez mai mult. Si iti multumesc pentru asta! Altii mi-au spus ca si gresia ar fi toxica ca ar emana nu-stiu-ce substante. Da, cu fiecare postare noua aflu si eu lucruri noi pentru ca la urma urmei sunt doar un om, dar tocmai ca iti exprimi parerea ma ajuta si pe mine sa devin mai buna si sa dezamgaesc cat mai putin 🙂 Zi frumoasa sa ai!

  13. Raluca in prima parte a postarii tale ai dreptate, mare parte din materialele de constructie folosite in zilele noastre contin substante mai mult sau mai putin toxice. Pentru realizarea lemnului lamelar se folosesc mai multe tipuri de adezivi, dar cei poliuretanici nu au emisii si sunt acceptati unanim de piata mondiala (asta nu inseamna insa ca sunt naturali). Eu sunt un pasionat al caselor naturale si incet incet, vei putea sa remarci evolutia noastra inspre obtinerea unei locuinte 100% ecologice. Nu-mi dau seama bine daca tu ai „scos” caramida din randul materialelor toxice, dar sa stii ca prin procesul de fabricatie acestea sunt responsabile de emisia unei cantitati de carbon de 8 ori mai mai mare decat cea necesara prelucrarii lemnului.
    In privinta preturilor celor doua tipuri de constructii, comparatia ta este cu totul gratuita si nerealista, este ca si cum ai compara doua ecuatii complexe numarandu-le necunoscutele. Sper ca sunt clar! 🙂
    Dezamagirea ta din final este „responsabilitatea” Adelei, este blogul ei, insa nu pot sa nu spun ca rareori mi-a fost dat sa descopar un profesionist desavarsit precum autoarea acestui articol.

    • Magda Manescu spune:

      Felicitari pentru „cautarile” si realizarile din domeniul locuintelor ecologice! chiar am cautat pe net sa gasesc o adresa a dvs, a echipei care realizeaza constructia si nu am gasit.Puteti sa ma sprijiniti in acest sens?
      Multumesc
      Magda Manescu
      Recunoastere pentru neobosita munca in lumea frumosului din interiorul sau din exteriorul habitatului uman, doamnei Adela Parvu!

  14. Paraschiva ZANCU,arhitect spune:

    frumoasa casa,felicitari autorului

  15. mimi spune:

    Absolut superba casa!
    Adela sper sa nu te lasi descurajata de carcotasi, fara ei, viata ar fi plictisitoare. Cat despre toxicitate, ce mai este 100% natural in jurul nostru? As intreba-o pe Raluca despre detergentii cu care spala sau se spala, s.a.m.d, dar cred ca nu are rost.

  16. Lenuta39 spune:

    O casa cum mi-as dori.O lucrare sanatoasa , din material sanatos.
    Interioarele sunt spatioase, pastreaza rusticul prin evidentierea barnelor . S-a imbinat frumosul cu utilul !
    Superb !

  17. Adrian Mitis spune:

    Felicitari. O casa care te cucereste. Frumoasa de privit, relaxanta de trait. (As fi pus, totusi, semineul in mijlocul sufrageriei, chiar daca ocupa din spatiu.)

  18. mirela spune:

    M-a fascinat.E fff frumoasa! Mi-a placut f mult

  19. bibi spune:

    Oribila , nu as locui in asa casa !! este dragut rustic sa se vada doua trei barne dar asta deja e exagerata nu este nici rustic nic modern ceva ce nu se intelege !!

  20. Marian Soloman spune:

    foarte frumoasa, am cateva proiecte similare, chiar cu mult bun gust, putem colabora ?

  21. pinconsib spune:

    Frumoasa asemanarea cu casele HUF House.
    Iata si un link la un video de la grand design cu construtia unei case Huf House:
    https://www.youtube.com/watch?v=opc-zprxGnU

    Eu sunt constructor si as dori sa am sansa sa construiesc asa ceva.

    Felicitari beneficiarului.

  22. raul spune:

    cu 150.000 de euro…..faci 5 case ca aceasta….

  23. superb,dar cu un salariul de 800 niciodata asa ceva!!da sunt dezamagita:( dar bravo lor.e superba casa!!

  24. Cristi spune:

    Foarte frumoasa casa, ce suprafață are?

  25. Ioan spune:

    … dar … acel, ca si din text nu este o grava greseala de exprimare, sau vulgarizarea prin preluarea fara discernamant a unor expresii neavenite este admisa. ma rog, e mult de discutat pe aceasta tema. eu nu contest originalitatea proiectului. am asistat la diferite etape ale montajului unei case Soleta plus in satul Barzesti, Arges. din pacate aceleasi tare intalnite pe santierele noastre. bunaoara muncitori fara asistenta tehnica, slab calificati profesional, neglijenti in executia unor lucrri de mare finete si … indisciplinati. veneau la ora 10 si plecau la ora 15. eu asi fi refuzat din prima zi acea echipa de montaj. … tot inainte

  26. Ana spune:

    Interesanta casa, am ajuns la acest articol tot citind despre tehnologioa Huf Haus (am vazut ca au deja doua modele prezentate in Bucuresti) si ma bucur sa vad ca avem realizari similare si in Romania!

    Interiorul din punct de vedere al decorarii lasa mult de dorit dar nu are legatura cu subiectul din articol, este doar o remarca personala si o constatare trista cum o familie care are bugetul sa realizele aceasta casa minunata nu au facut un efort sa angajeze un designer pentru interior, este pacat de o asa casa…

    Felicitari Adelei si lui Catalin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *