ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Dinspre hol locul de luat masa se vede cu totul diferit acum, iar draperiile montate după el vin să asigure un plus de intimitate în living, care pe timpul nopții este locul de dormit al părinților.

In apartamente, Design Interior

Înainte și după reamenajarea unui apartament de două camere

Fiecare locuință reamenajată răspunde unor cerințe și unor aspirații personalizate. În cazul de față apartamentul de două camere, cu suprafața de 65 de metri pătrați s-a dorit a fi o locuință care să fie confortabilă o perioadă de circa patru ani de zile pentru o familie de trei persoane, respectiv părinții și un băiat adolescent, urmând ca după acest interval de timp să devină exclusiv locuința tânărului. Am realizat împreună cu echipa mea de la biroul Adela Pârvu Design proiectul de reamemanjare al apartamentului, având în vedere aceste cerințe prin organizarea și mobilarea lui. Legat de ambianță proprietarii și-au dorit ca interiorul să se simtă cât mai tineresc, luminos și cald, lucru pe care l-am rezolvat prin cromatică și texturi. Dar hai să-ți spun mai multe, iar la final ai și un material video pe care l-am postat pe canalul meu de YouTube/AdelaParvu.

Locuința era deja modificată în sensul în care existau un spațiu mare deschis în zona de zi cu bucătărie, singurele camere delimitate fiind baia și dormitorul. Livingul a trebuit gândit astfel încât să devină loc de dormit pentru părinți pe timpul serii, așa că zona a fost delimitată parțial cu draperii față de holul de trecere către baie și cu mobilier față de locul de luat masa. Dormitorul a devenit camera de tineret și înglobează mai multe funcțiuni: loc de dormit cu pat, birou și loc de conversație cu o canapea mică.

Locuința era deja modificată în sensul în care existau un spațiu mare deschis în zona de zi cu bucătărie, singurele camere delimitate fiind baia și dormitorul. Livingul a trebuit gândit astfel încât să devină loc de dormit pentru părinți pe timpul serii, așa că zona a fost delimitată parțial cu draperii față de holul de trecere către baie și cu mobilier față de locul de luat masa. Dormitorul a devenit camera de tineret și înglobează mai multe funcțiuni: loc de dormit cu pat, birou și loc de conversație cu o canapea mică.

Bucătăria a fost regândită pentru un aspect mai compact, dar și o mai bună organizare pentru includerea electrocasnicelor. Inițial exista un plafon fals, care a fost înlăturat și s-au schimbat finisajele. Mobila a fost realizată pe comandă și a fost prevăzută fără mânere vizibile.

ÎNAINE ȘI DUPĂ. Bucătăria a fost regândită pentru un aspect mai compact, dar și o mai bună organizare pentru includerea electrocasnicelor. Inițial exista un plafon fals, care a fost înlăturat și s-au schimbat evident și finisajele. Mobila a fost realizată pe comandă și a fost prevăzută fără mânere vizibile, acestea fiind acum frezate în fronturile din MDF.

În colțul bucătăriei a fost plasată combina frigorifică, iar între chiuvetă și plită a fost prevăzut un blat necesar pentru zona de lucru.

În colțul bucătăriei a fost plasată combina frigorifică, iar între chiuvetă și plită a fost prevăzut un blat necesar pentru zona de lucru pentru o organizare logică a bucătăriei.

Pentru ca spațiul bucătăriei să devină mai plăcut și din punct de vedere vizual am luat în considerare ca mobila să fie din două nuanțe, respectiv un vernil foarte deschis și alb, completate de un blat cu textură similară lemnului. De asemenea, pentru ca spațiul mic să nu fie simțit ticsit de obiecte, am prevăzut ca deasupra blatului în loc de corpuri suspendate să existe un raft metalic cu sticlă. În dreptul lui o altă nuanță închisă colorează perete oferind un efect de adâncime.

Pentru ca spațiul bucătăriei să devină mai plăcut și din punct de vedere vizual am luat în considerare ca mobila să fie din două nuanțe, respectiv un vernil foarte deschis și alb, completate de un blat cu textură similară lemnului. De asemenea, pentru ca spațiul mic să nu fie simțit ticsit de obiecte, am prevăzut ca deasupra blatului în loc de corpuri suspendate să existe un raft metalic cu sticlă. În dreptul lui o altă nuanță închisă colorează perete oferind un efect de adâncime.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Locul de luat masa era inițial marcat de o grindă masivă, plus plafonul fals cu jocuri din gips-carton. Am prevăzut ca toată zona să fie îmbrăcată cu o structură din gips-carton combinată cu riflaje din PAL și inserții de benzi LED. Cu această structură s-a personalizat locul de luat masa, dar s-au și mascat grinda și caloriferul din zonă.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Locul de luat masa era inițial marcat de o grindă masivă, plus plafonul fals cu jocuri din gips-carton. Am prevăzut ca toată zona să fie îmbrăcată cu o structură din gips-carton combinată cu riflaje din PAL și inserții de benzi LED. Cu această structură s-a personalizat locul de luat masa, dar s-au și mascat grinda și caloriferul din zonă.

După reamenajare locul de luat masa a devenit unul din locurile preferate ale familiei. Pe perioada pandemiei aici au lucrat părinții, folosind locul de masă ca birou.

După reamenajare locul de luat masa a devenit unul din locurile preferate ale familiei. Pe perioada pandemiei aici au lucrat părinții, folosind locul de masă ca birou. Structura din PAL cu lamele separă locul de luat masa, dar indirect și bucătăria de zona de living. Tototdată baza riflajelor este loc de depozitare cu adâncime mică de circa 25 de cm pentru obiecte mici. Mobila este prevăzută fără mânere pentru un aspect mai curat.

Coșul de gunoi este plasat în afara mobilierului de bucătărie, dar el arată ca un taburet. Un truc bun pentru un spațiu mic. Și da, chiar poate fi folosit la nevoie ca și taburet.

Coșul de gunoi este plasat în afara mobilierului de bucătărie, dar el arată ca un taburet. Un truc bun pentru un spațiu mic. Și da, chiar poate fi folosit la nevoie ca și taburet.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Dinspre hol locul de luat masa se vede cu totul diferit acum, iar draperiile montate după el vin să asigure un plus de intimitate în living, care pe timpul nopții este locul de dormit al părinților.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Dinspre hol locul de luat masa se vede cu totul diferit acum, iar draperiile montate după el vin să asigure un plus de intimitate în living, care pe timpul nopții este locul de dormit al părinților. Pentru ca interiorul să se simtă mai luminos și unitar, peste tot a fost folosit același parchet laminat.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Livingul era inițial organizat altfel, cu locul de capanea pe peretele comun cu al dormitorului. Eu cu echipa mea a prevăzut ca dispoziția canapelei să fie opusă față de cea inițială, astfel ca între locul de tv și canapea să existe un culoar de trecere către ușa balconului din zonă.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Livingul era inițial organizat altfel, cu locul de capanea pe peretele comun cu al dormitorului. Eu cu echipa mea a prevăzut ca dispoziția canapelei să fie opusă față de cea inițială, astfel ca între locul de tv și canapea să existe un culoar de trecere către ușa balconului din zonă.

Grinda masivă este la vedere, dar prin noua organizare a mobilierului, ceea ce atrage atenția este acum zona de riflaje. Mobila care susține lamelele orizontale este continuată în living după canapea și devine spațiu de depozitare după aceasta, dar cu acces din living.

Grinda masivă este la vedere, dar prin noua organizare a mobilierului, ceea ce atrage atenția este acum zona de riflaje. Mobila care susține lamelele orizontale este continuată în living după canapea și devine spațiu de depozitare după aceasta, dar cu acces din living.

Pentru că proprietarii și-au dorit ca livingul să se simtă mai luminos, am prevăzut o nunață intensă de galben care face atmosfera mult mai veselă, inclusiv când afară este totul mai întunecat. Piesele mai mari, canapea, covor, fotoliu au fost alese în nuanțe mai cuminți, deschise pentru a echilibra cromatic totul.

Pentru că proprietarii și-au dorit ca livingul să se simtă mai luminos, am prevăzut o nuanță intensă de galben care face atmosfera mult mai veselă, inclusiv când afară este totul mai întunecat. Piesele mai mari, canapea, covor, fotoliu au fost alese în nuanțe mai cuminți, deschise pentru a echilibra cromatic totul.

Către fereastră a fost amplasat un fotoliu acompaniant de un lampadar, astfel că este creat un loc de lectură dorit de către proprietari, dar totodată este totul grupat plăcut pentru loc de conversație.

Către fereastră a fost amplasat un fotoliu acompaniant de un lampadar, astfel este creat un loc de lectură dorit de către proprietari, dar totodată este totul grupat plăcut pentru loc de conversație.

Culoarul de acces către baie și către holul de la intrare se ghicește acum prin noua organizare, dar și prin prezența draperiilor folosite pentru a asigura pe timpul serii intimitate locului de dormit din living (configurat prin extensia canapelei).

Culoarul de acces către baie și către holul de la intrare se ghicește acum prin noua organizare, dar și prin prezența draperiilor folosite pentru a asigura pe timpul serii intimitate locului de dormit din living (configurat prin extensia canapelei). De asemenea, culoarea de galben marchează și peretele cu ușa către baie, ceea ce face ca ambianța din living să se simtă luminoasă.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ: Holul generos de la intrare, care măsoară circa 12 metri pătrați a fost organizat ca și loc de dressing. Dulapurile sunt prevăzute simple, fără mânere, cu sisteme push, pentru a fi ușor confundate cu o placare.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Holul generos de la intrare, care măsoară circa 12 metri pătrați a fost organizat ca și loc de dressing. Dulapurile sunt prevăzute simple, fără mânere, cu sisteme push, pentru a fi ușor confundate cu o placare.

Culoarea de galben este prezentă de la intrarea în apartament, mai ales că aici nu este prezentă lumina naturală. Pentru că holul se vede parțial și din living, el este aranjant plăcut, iar obiecte sunt ascunse privirii în dulapuri.

Culoarea de galben este prezentă de la intrarea în apartament, mai ales că aici nu este prezentă lumina naturală. Pentru că holul se vede parțial și din living, el este aranjant plăcut, iar obiecte sunt ascunse privirii în dulapuri.

Primul loc ce se vede la intrarea în locuință este cel marcat cu oglindă și taburet. Ușile interioare au fost alese într-o nuanță de turcoaz, ce contrastează cu galbenul prezent în zugrăveala pereților.

Primul loc ce se vede la intrarea în locuință este cel marcat cu oglindă și taburet. Ușile interioare au fost alese într-o nuanță de turcoaz, ce contrastează cu galbenul prezent în zugrăveala pereților. Ușa din imagine este corespondentă camerei de tineret.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Dormitorul a fost gândit după reamenajare ca o încăpere multifuncțională cu loc de conversație, birou și loc de pat. Practic, o cameră de tineret.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Dormitorul a fost gândit după reamenajare ca o încăpere multifuncțională cu loc de conversație, birou și loc de pat. Practic, o cameră de tineret, dar fără zone de depozitare, prevăzute în imediata vecinătate în holul de la intrare.

Mobila a fost organizată în așa fel încât să existe un culoar de trecere în dreptul ușii interioare pentru acces la toate zonele existente în spațiu.

Mobila a fost organizată în așa fel încât să existe un culoar de trecere în dreptul ușii interioare pentru acces la toate zonele existente în spațiu.

Cel mai aproape de fereastră a fost plasat patul. Fiind o piesă joasă nu acoperă suprafața de geam a ferestrelor. În locul perdelor și draperiilor am prevăzut paneluri japoneze din material textil, care se strâng similar jaluzelelor verticale de o parte și de alta a ferestrelor, mascând și caloriferele.

Cel mai aproape de fereastră a fost plasat patul. Fiind o piesă joasă nu acoperă suprafața de geam a ferestrelor. În locul perdelor și draperiilor am prevăzut paneluri japoneze din material textil, care se strâng similar jaluzelelor verticale de o parte și de alta a ferestrelor, mascând parțial și caloriferele.

Biroul este gândit ca o structură ce separă zona de dormit față de zona de canapea din camera de tineret. Orientarea biroului este astfel încât lumina naturală să fie direcționată din față, asigurând o bună vizualizare a ecranului calculatorului.

Biroul, realizat pe comandă ca de altfel toată mobila fixă, este gândit ca o structură ce separă zona de dormit față de zona de canapea din camera de tineret. Orientarea biroului este astfel încât lumina naturală să fie direcționată din față, asigurând o bună vizualizare a ecranului calculatorului. De asemenea, biroul maschează parțial și zona de pat.

Locul de canapea este situat la intrarea în cameră, deci foarte ușor de folosit pentru când tânărul familiei ăși primește prietenii. De ce este ușor? Pentru că nu traversează toată încîperea, ci pot fi acomodați pe canapea imediat ce au intrare în spațiu. Prin aceeași nuanță folositp pe doi pereți este legat ambientul, dar și integrată ușa interioară în nuanță turcoaz.

Locul de canapea este situat la intrarea în cameră, deci foarte ușor de folosit când tânărul familiei își primește prietenii. De ce este ușor? Pentru că invitații nu traversează toată încîperea, ci pot fi acomodați pe canapea imediat ce au intrare în spațiu. Prin aceeași nuanță folosită pe doi pereți este legat ambientul, dar și integrată ușa interioară în nuanță turcoaz.

Peretele opus celui colorat a fost personalizat prin alt finisaj. Aici un detaliu cu mica fereastră care dă înspre balconul livingului.

Peretele opus celui colorat a fost personalizat prin alt finisaj. Aici un detaliu cu mica fereastră care dă înspre balconul livingului.

Toată lungimea peretelui de după ușă a fost folosit pentur plasarea unui ansamblu de corpuri cu rafturi la înaălțimea mesei de birou. Astfel spațiul devine ordonat vizual, dar s-a și evitat aglomerarea lui pe verticală, oferind însă un important spațiu de depozitare, la fix pentru un adolescent.

Toată lungimea peretelui de după ușă a fost folosit pentru plasarea unui ansamblu de corpuri cu rafturi la înălțimea mesei de birou. Astfel spațiul devine ordonat vizual, dar s-a și evitat aglomerarea lui pe verticală, oferind însă un important spațiu de depozitare, la fix pentru un adolescent.

Camera de tineret este în directă legătuă cu holul de la intrare, unde, ascuns privirii dinspre living este organizată zona de cuier. Astfel, hainele, chiar dacă sunt la vedere, ele nu sunt vizibile nici din camera de tineret, nici dinspre living.

Camera de tineret este în directă legătuă cu holul de la intrare, unde, ascuns privirii dinspre living este organizată zona de cuier. Astfel, hainele, chiar dacă sunt la vedere, ele nu sunt vizibile nici din camera de tineret, nici dinspre living.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Baia a fost radical transformată prin înlocuierea nu doar a finisajelor, ci și a căzii de baie. În loc acesteia a fost prevăzută o zonă de duș, cu panou din sticlă cu model industrial. De asemenea, vechiul lavoar cu picior a fost înlocuit cu o piesă de mobilier peste care este amplasat noul lavoar, căștigându-se astfel spațiu de depozitare.

ÎNAINTE ȘI DUPĂ. Baia a fost radical transformată prin înlocuierea nu doar a finisajelor, ci și a căzii de baie. În loc acesteia a fost prevăzută o zonă de duș, cu panou din sticlă cu model industrial. De asemenea, vechiul lavoar cu picior a fost înlocuit cu o piesă de mobilier peste care este amplasat noul lavoar, câștigându-se astfel spațiu de depozitare.

Deși baia la prima vedere pare a fi doar în alb și negru cu inserții de texturi similare lemnului, nuanța ușii interioare colorează ambientul. Este accentul de culoare care se simte plăcut în ansamblul camerei de baie.

Deși baia la prima vedere pare a fi doar în alb și negru cu inserții de texturi similare lemnului, nuanța ușii interioare colorează ambientul. Este accentul de culoare care se simte plăcut în ansamblul camerei de baie.

În concluzie un apartament de 65 de metri pătrați complet reamenajat, unde ambianța a devenit mai tinerească, grație culorilor și noilor forme ale pieselor de mobilier și corpurilor de iluminat. Un apartament care a funcționat foarte bine pentru o familie de trei persoane, chiar dacă are două camere, și care va deveni excelent organizat și ambientată pentru tânărul ce urmează să locuiască singur aici. Soluțiile adoptate de mine și de echipa mea de la Adela Pârvu Design au vizat și încadrarea într-un buget de 40 de mii de euro, adică de la proiectare, manoperă, achiziție materiale, mobilier și până la dotări complet noi, cum ar fi electrocasnicele. Mai jos ai și reportajul video. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Adela Pârvu
Producție video: Pârvu Production
Producător: Bogdan Hăineală
Realizator: Adela Pârvu
Concept: Pârvu Concepts

7 raspunsuri pentru Înainte și după reamenajarea unui apartament de două camere

  1. Anca Domuta spune:

    Foarte frumos! Felicitari! Regasesc elemente comune si cu amenajarea apartamentului nostru, acum mai bine de 1 an de catre voi. Va multumim inca o data, este foarte confortabil, functional si luminos!

    WhatsAppImage2023-12-17at20.06.08

  2. Ana spune:

    Iubesc subiectul design de interior,mai ales ca am o casa la rosu in Romania,pe care chiar mi as dori sa o fac un ACASA,in care sa ma simt foarte bine.Apreciez profesionalitatea cu care detaliati subiectul si toata informatia,care mie imi prinde extrem de bine!Multumim❤️ pt.tot!!Sanatate!!

  3. Adrian P spune:

    Foarte frumos! Imi plac culorile, imi place draperia la camera de zi ( o idee extraordinara!) imi place locul de masa si pot continua dar nu vrea sa ma lungesc!

    Multumim Adela!

    Adrian

  4. Andy spune:

    Bună seara Adela, căutând idei de amenajări, vin și revin la blogul tău. Cele mai faine, cele mai interesante idei tot la tine le găsesc. Dar unde găsesc meșterii să îmi facă minunățiile astea? Caut electricieni, tîmplărie, zidari. Mă ajuți cu o recomandare? Mulțumesc mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *