De multe ori oamenii ar dori să-și schimbe atmosfera acasă, să mai adauge puțină culoare, dar există o teamă vizavi de combinații de nuanțe sau pur și simplu de culori pe suprafețe mari. Și totuși cum s-ar putea amenaja o locuință cu pereți albi, dar care să nu fie anostă, ci să fie simțită luminoasă și caldă? Asta cu atât mai mult cu cât tâmplăria ferestrelor antracit, deci una închisă la culoare, care iese mult în evidență. Desigur, există multe variante la aceste dileme, dar am ales să-ți prezint azi un apartament de 65 de metri pătrați foarte plăcut amenajat, unde designerul polonez Ewa Pawlowska a ales să se inspire din arhitectura exterioară a clădirii pentru a creiona la interior o ambianță cu texturi clasice, linii contemporane, forme rotunjite și nuanțe frumos combinate. Este o locuință gândită pentru o tânără, care călătorește mult și care și-a dorit o ambianță cosmopolită, dar caldă, luminoasă și cu accente de culoare care să o binedispună. Dar hai să-ți spun mai multe despre trucurile aplicate în amenajarea de față.
Locuința de 65 de metri pătrați are zona de zi cu bucătărie deschisă către living și vedere către terasă. Designerul rezolvat frumos contrastul cromatic dintre tâmplăria închisă, de tip anatracit și suprafețele mari ale pereților și pardoselilor în nuanțe deschise, prin inserarea unor piese de mobilier cu alură grafică, dar închise la culoare (scaunele de tip bar de la bucătărie, comoda tv, masa și scaunele din fața ferestrelor livingului). Astfel, tâmplăria nu mai este singulară ca și desen, ca structură, ci este practic gândită ca parte a unui întreg.
Terasa este și ea frumos amenajată, mai ales că ea este la vedere din zona de zi. Practic, clădirea nou construită are niște panouri decorative pe fațadă care asigură intimitate și filtrarea luminii la interior, ca atare designerul a propus ca acest spațiu intermediar dintre interior și exterior să fie vizibil, fără a fi ascuns de perdele, pentru a da senzația unui living extins, mai luminos și cald, grație luminii naturale, dar și a culorii panourilor fațadei clădirii (de altfel o clădire premiată, concepută de către biroul Jems Architects).
Pentru a diminua contrastul dintre tâmplăria antracit și pereții albi, designerul a prevăzut o mobilă închisă la culoare în fața ferestrelor, respectiv masa și scaunele sufrageriei, dar mai mult a combinat albul pereților cu o nuanță neutră de grej (între gri și bej). Practic, introducerea acestei nuanțe neutre scoate din banalitatea albului amenajarea. În plus face o legătură între verticala camerei și nuanța parchetului. De aici și senzația de căldură, luminozitate, dar și armonie. Plasarea unor piese mici, colorate, vine să condimenteze ambientarea, iar draperiile vin să sublinieze înălțimea spațiului, fără a diminua lumina naturală din încăpere.
Suprafețele sunt frumos combinate între închis și deschis. Dacă pe verticală piesele de mobilă sunt închise, pe orizontală au texturi calde, deschise. Designerul a coordonat și texturile. Spre exemplu șezutul scaunelor cu plasă de Viena este similar ușilor comodei din dreptul locului de luat masa.
Pentru a aduce un plus de eleganță, dar și pentru a coordona pe înălțime liniile care se citesc în amenajare, designerul a prevăzut decorarea peretelui din spatele canapelei. Dar cum? A luat ca referință înălțimea ferestrelor, a prevăzut un profil auriu la acel nivel marcând practic înălțimea la scară umană. Apoi, s-a jucat cu texturile. O bucată de tapet care se simte precum un tablou alb-negru este încadrat de panouri de tip riflaje. Totul în nuanțe de grej care adaugă o notă elegantă, caldă. Canapeaua este aleasă dintr-un registru contemporan, cu picioare negre, perne colorate pentru contrast. Măsuțele cu finisaj metalic aduc un plus de textură, dar și strălucire la interior.
Față-n față cu zona de canapea este bucătăria delimitată printr-o masă insulă, dar și parțial prin configurarea există de la dezvoltator. Practic o mare parte a bucătăriei este retrasă, ca într-o nișă. Designerul aprevăzut totul aici cât mai neutru cu putință pentru ca spațiul bucătăriei să nu iasă în evidență și ca atare caracterul ei tehnic să fie estompat în spațiul zonei de zi. Mobila realizată pe comandă are mânere doar în partea de jos, iar corpurile superioare par a fi similare unor placări. De asemenea, blatul alb (cu chiuvetă sub blat, deci decupat baltul în jurul ei) ca și placarea peretelui din zona de contrablat deschisă contează la senzația de luminozitate din spațiul bucătăriei. Simplitatea este întodeauna elegantă.
Masa peninsulă vine să mascheze mare parte din corpurile inferioare ale bucătăriei, dar vine să aducă și un plus de textură și culoare caldă la interior. Un contrast foarte bun cu scaunele de-a dreptul grafice. Un alt contrast subtil care adaugă eleganță este între textura de lemn și plinta albă a peninsulei. Astfel sunt întrerupte texturile de lemn între pardoseală și mobilă, dar plinta mobilierului pare să o continue pe cea de la nivelul pereților. În spatele mesei peninsulă se citesc detalii coordonate, respectiv bateria și mânerele aurite.
Locul pentru tv este puțin forțat, dar asta pentru că proprietara nu și-a dorit neapărat această zonă. A vrut mai degrabă să fie pentru că așa se obișnuiește, dar nu pentru ea ar viziona frecvent vreun canal de televiziune sau cablu. În plus, locuința s-a dorit să fie cât mai fidel păstrată așa cum a fost livrată de către dezvoltator, deci cu cât mai puține modificări ale compartimentării interioare. Deci, e un compromis acceptabil pentru proprietară. Din acest unghi se pot observa detaliile de la nivelul corpurilor de mobilier, respectiv colțurile configurate pe rotund de la nivelul mesei peninsulă și de la nivelul dulapului din hol. De asemenea, se poate observa nuanța discretă de grej excelent coordonată între mobila de bucătărie și peretele din living, care aduce un plus de armonie în lipsa fragmentărilor cromatice.
Holul de la intrare este deschis către living, ca atare designerul a prevăzut un mobilier în ton, dar și finisaje similare cu cele din zona de zi, în special la nivelul pardoselii. Din hol se face legătura către cele două dormitoare existente aici și baie.
Chiar la intrarea în locuință unul dintre pereți a fost îmbrăcat cu o oglindă generoasă. Montajul parchetului este gândit centrat pe lățimea din dreptul uși de la intrare, iar față-n față cu intrarea este aleasă o mobilare minimală, dar potrivită pentru o zonă de trecere.
Unul dintre dormitoare este amenajat ca și birou cu canapea, care la nevoie poate deveni loc de dormit pentru oaspeți. Spațiul de depozitare este generos, decupat în vecinătatea ferestrei pentru un loc de birou.
Nuanțele din dormitorul mic sunt similare celor din living, practic aceeași temă este reinterpretată ușor diferit. Spre exemplu, în locul tapetului montat pe perete, o bucată care a rămas surplus este înrămată pe post de tablou.
Dormitorul principal impresionează prin luminozitate și delicatețe. Același tip de încadrare a tapetului cu panou riflajate ca în living, dar ce diferență se simte cu patul tapițat deschis. Aici corpurile de iluminat suspendate aduc un plus de culoare, preluată și la nivelul lenjeriei pernelor. Pentru a diminua cumva imaginea tâmplăriei antracit în amenajare, designerul a prevăzut în loc de noptiere măsuțe cu structură metalică neagră.
Detaliile se văd în amenajare, de la montajul placărilor la cel al plintei. Și da, inserția unei plante decorative sugerează o notă de prospețime, chiar dacă vorbim despre o decorațiune artificială.
Dulapul gândit pe suprafața disponibilă este ales în aceeași nuanță cu vopseaua lavabilă de pe perete și în același ton cu tapițeria patului. Evident vorbim despre piese realizate pe comandă. Altfel e foarte greu să potrivești culorile. Dar ce senzație de calm parcă inspirată de stilul japandi conferă această amenajare aerisită, unde albul este prezent exact cât și unde trebuie ( ușa interioară, plafon, lenjerie de pat).
Camera de baie este simplu, dar plăcut amenajată. Însă această simplitate este evidențiată prin câteva detalii bine coordonate: iluminat LED sub cadă care pune în relief textura mată a pardoselii, în contrast cu plăcile lucioase folosite pe post de faianță. Pentru a înlocui bideu pentru care nu s-ar fi găsit loc, designerul aprevăzut o baterie cu funcție de duș igienic montată lângă vasul de wc. Desginerul a legat cromatic bateria de plasarea unei oglinzi cu ramă neagră deasupra vasului de toaletă, chiar dacă clapeta și bateria de duș sunt aurii.
În locul disponibil pentru locul de lavoar, designerul a gândit un mobilier cu generoase spații de depozitare. Desigur, un mobilier realizat pe comandă. În dreptul vasului de toaletă sunt rafturi deschise, dar restul sunt sertare închise astfel ca totul să fie accesibil și vizibil din picioare. Astfel, blatul din zona de lavoar nu este aglomerată cu produse, ci este păstrată cât mai ordonat cu putință.
Pentru un contrast elegant, designerul a prevăzut în spatele oglinzii placări ceramice închise la culoare, iar inserția de detalii aurii vine să sublinieze tușa elegantă dorită aici (de la profilul ce împarte mozaicul la corpurile de iluminat și mai departe bateria).
O locuință plăcut amenajată cu multe elemente preluate din variate stiluri folosite pentru a creiona în final un ambient personalizat, cosmopolit. Trei camere în 65 de metri pătrați, o configurație nu foarte avantajoasă în zona de living deschisă către bucătărie, dar frumos armonizată și funcțională gândită de către designer. De la plintele și cornișele clasice la piesele de mobilier actuale, de la draperii simple, la nuanțe vesele inserate prin piese mici, totul vorbește despre caldură, lumină și prospețime. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Pion Poziom
19
Simplu,elegant si functional!
Arata superb!
Arată superb! Sa înțeleg ca tendința este de a utiliza o singura culoare neutra pe pereți pentru toată locuința? Ma aflu și eu în situația de a amenaja un apartament și mi-as dori mai multa culoare pe pereți(hol,bucătărie-bej-cafeniu,living- bej cafeniu cu un perete accent verde cu vopsea decorativa, iar în cele 2 dormitoare- roz pudrat cu un perete cu tapet vernil sau turcoaz deschis). Văzând acest apartament ma gandesc dacă nu e prea mult ceea mi-am propus pentru amenajare.
Oh, ce articol interesant despre acest apartament de 65 mp luminos și cald! Nu pot să nu mă minunez de modul în care acest designer a reușit să transforme un spațiu mic într-un loc atât de uimitor de plictisitor și fără personalitate!
Evident, nu ne dorim cu toții o locuință simplă și banală, așa că este cu adevărat îndrăzneț ca designerul să aleagă pereți albi și să încerce să-i facă să pară interesanți și plini de viață. Este adevărat, există o adevărată temă aici – pereți albi peste tot! Wow, ce originalitate! Cine ar fi crezut că poți obține o locuință luminată și caldă cu ajutorul pereților albi?
Dar să nu ne lăsăm păcăliți de aceste minuni ale designului! Nu, nu este doar albul care face totul să pară magic, ci și combinația sa cu mobilierul închis la culoare. Ce idee ingenioasă să alegi scaune și măsuțe într-un design închis, astfel încât să reduci și mai mult senzația de lumină și spațiu! Bravo, designerule!
Și să nu uităm de bucătărie, acea zonă ingenioasă care trebuie să rămână complet neobservată și să se estompeze în decorul general. Așa că, desigur, mobilierul închis și lipsa oricărui element care să atragă atenția sunt absolut perfecte pentru a obține o bucătărie neinteresantă și fără personalitate. Ce idee minunată să faci această zonă să pară tehnică și lipsită de viață!
Și uite așa, de la peretele alb-negru, la scaunele grafice și la mobilierul minimalist, ne putem bucura de un living cu o atmosferă cosmopolită și inconfundabilă… a plictiseală și lipsă de creativitate! Dar, stai, să nu uităm de pat! Un pat tapițat deschis care ne aduce puțină varietate în această monotonie albă!
Ah, și nu pot să nu menționez baia – o capodoperă a simplității și a lipsei de imaginație! Plăcile lucioase de pe pereți, mobilierul cu sertare închise și nuanțele de aur care încearcă să aducă puțină eleganță, dar efortul este de prisos. Această baie reușește să fie atât de sterilă și lipsită de personalitate, încât te întrebi dacă cineva ar putea trăi cu adevărat în această locuință.
În final, felicitări designerului pentru această realizare remarcabilă de a transforma un apartament într-un spațiu atât de plictisitor și lipsit de viață! Cu siguranță, această locuință nu va stârni niciun fel de emoție sau entuziasm în cei care o vizitează.
Ovi,vulpea care nu ajunge la struguri zice ca is acri—e un proverb romanesc.Matalutza ai facut niste remarci rautacioase la adresa unei personalitati in acest domeniu…Poate in opinia ta trebuie pus un pic de roz si din abundenta mov mov mov in acest apartament si atunci zici ca are personalitate.Din fericire nu suntem toti la fel si e mai usor sa critici decat sa faci ceva util.
Stilat si elegant!Baia as dori sa o am si eu….in acest fel!!!Felicitari si complimente designerului!!