Arata frumos sobele și grătarele astea și nici măcar nu sunt profesionist fotografiate. Când am aflat că meșterul e de la Sighetul Marmației am realizat că oamenii aceia chiar și-ar putea deschide o școală de meserii sau să facă tabere pentru cei interesați de a învăța o meserie practică. Zic de Sighet pentru că de acolo e și Dănuț Hotea, iar meșterul sobar de care-ți scriu acum și pe care lumea îl știe de Bela (se pronunță Belo) lucrează cu Dănuț. La cei 51 de ani, Adalbert Balazs se bucură să vadă că oamenii se întorc la rustic și la tradiție și îi place că după un timp de stagnare, acum are mult de lucru. Face parte din echipa lui Dănuț Hotea, de la care a învățat cum să combine în ansamblurile pe care le face lemnul vechi și materialele cu patină.
Am aflat că în familia Balazs și tatăl lui Adalbert a fost sobar, dar niciodată nu au făcut vreo lucrare împreună. Mai mult decât atât, Adalbert când era tânăr, a fost trimis de către tatăl lui să facă școală de parte de casă. De ce? Ca să aibă o meserie mai bănoasă, așa că l-a trimis pe Bela să se facă mecanic auto în Brașov la uzina Steagul Roșu. Dar în timpul școlii ce crezi că a făcut Bela? A bătut munții în lung și în lat. Spune că dintre cele mai înalte nouă vârfuri din țară pe 8 le-a bifat, numai Parângul i-a mai rămas și nu l-a putut trece pe lista lui pentru că s-a ntors acasă. Nu i-a plăcut deloc ca și mecanic auto în schimb l-a atras tot ce înseamnă construcții. Își aduce aminte că s-a ambiționat să învețe după manualul fierarului betonist cum se execută un planșeu. La 23 de ani făcea parte dintr-o echipă de constuctori.
Experiența l-a ajutat pentru după revoluție a avut șansa să meargă să muncească în construcții, dar peste hotare. Nu s-a dus foarte departe, ci doar în Germania și Ungaria. În țara vecină a avut avantajul că cunoștea limba, așa că timp de câțiva ani i-a mers excelent, până ce au sărăcit ungurii. Dar în Ungaria a cunoscut și meșteri sobari. Ca să vezi ce ciudat este că meserie n-a învățat direct de la tatăl lui, ci de alți profesioniști bătrâni. Numai că aceștia nu prea l-au încurajat. I-au spus că nu orice poate face sobe. Atât i-a trebuit că s-a enervat Bela și cum a avut ocazia, cum a și construit șemineuri prima dată, apoi sobe. După ceva timp s-a întors la unul din meșterii bătrâni care i-au spus că n-o să poată face sobe și i-a arătat pozele cu lucrările sale. A dat din cap bătrânul, i-a pus întrebări despre fumuri, despre chestiuni tehnice și după ce a văzut că se pricepe i-a cerut să păstreze el pozele. Pentru Bela a fost confirmarea că e bun.
Sunt două lucruri care-l supără în relația cu clienții: 1. Când clientul îi cere ceva exact la fel cum a făcut în altă parte; 2. Când negociază prețul sau mărimea grătarului ori bucărătiei de vară, deși înțelegerea inițială era alta. Bela spune că nu-i place să se autoplagieze, ci să creeze pentru fiecare client ceva deosebit, unicat. Deseori materialele pe care le folosește le finisează astfel încât să pară antichizate, dar uneori chiar întrebuințează bârne, uși sau cărămizi vechi de la case vechi demolate. Pentru feronerie lucrează cu un alt meșter din sat, dar nu face „tâmperii” din alamă, ci fier bătut ca pe vremuri.
Prețurile pentru bucătăriile de vară și grătarele pe care le vezi în imagini sunt între 800 și 1000 de euro, iar dacă se dorește și copertină mai adaugă 500 de euro. Mie mi se par foarte ok în comparație cu ce există deja pe piață. Unde mai pui că lui Bela îi place să facă un mic discount atunci când clienții nu negociază înainte de a-i da banii. Are el o mulțumire așa să vadă că omul vrea să-i dea toți bani în semn de apreciere pentru munca lui și atunci simte și el plăcerea să facă o mică favoare. De ce? De fericit ce se simte atunci. Bela n-are încă un cont de Facebook, dar și-a făcut un cont de poze AICI, însă îl poți contacta la telefonul 0745.933.608. Sper să-ți prindă bine infomațiile acestea!
4
Ii dau dreptate, referitor la autoplagiat, mai ales ca fiecare client isi doreste un cuptor unicat. Ar deveni plictisitor sa tot reproduci acelasi lucru. Sunt intr-adevar deosebite.
Intre cat si cat este costul unui astfel de cuptor ? Sunt minunate !
Cand te gandesti ce minunatii pot sa iasa din mainile unui om , pur si simplu superb , bravo Bela !
Frumos, preturile includ materiale si manopera ?
Multumesc,
Nu stiu cine e acesta doamna…Adela Parvu, si cam ce pregatire de specialitate are in domeniu. Vad ca la comentarii se pricepe. Cum arata niste fotografii profesioniste doamna????? Sunteti si fotograf?? Ce meserii mai aveti????……cat despre Bella, este un adevarat artist, idei cu gramada, mana de aur………e clar ca iese oricand din multime. Il cunosc, mi-a facut si mie un astfel de „complex”……il recomand oricui si oricand.
Stimate domn ma pircep sa apreciez niste fotografii de calitate dupa 17 ani de presa, cam asta e pregatirea mea in domeniu 🙂 Si da, fotografiile cu gratarele lui Bela nu sunt foarte reusite. Din pacate foarte multi romani care fac lucruri deosebite sau au pensiuni ori magazine, chiar si firme n-au inteles ce inseamna sa apelezi la un fotograf si sa ai niste imagini profesioniste. Traim intr-o era vizuala, iar fotografiile de calitate pot face minuni pentru orice mica afacere!
Bravo Adela,
pe langa faptul ca esti Desteapta mai esti si Frumoasaaaaa.Le multumim Parintilor care te-au facut crescut si educat,iti multumim pt ca existi si tineo tot asa ca noi Romanii din exil te vom iubi pana la moarte…Chao
http://www.osim.ro/publicatii/dmi/bopi_2014/dm_3_14.pdf
Pag.47
Vreti o poza cu o lucrare de-a lui Danut? Am, dar nu i-ar face cinste! In schimb, lucrarea pe care domnul Adalbert ne-a facut-o e o bijuterie. Traiesc langa un artist si recunosc talentul imediat. Sunt lucruri care nu se pot invata. Presupun, asadar ca Bela creeaza, realizeaza designul lucrarilor sale, cat si detaliile tehnice si nu aplica invataturile unui domn mai tinerel. Paragraful cu pricina m-a deranjat.
Avem un domn – Adalbert Balazs (sau Bela, sau Belo). Intamplarea face ca una din pozele de pe acest blog ne-au indreptat pasii catre dansul. Acest domn este „ingrozitor” de priceput, atent, talentat si serios. Nu se grabeste cand lucreaza, studiaza lucrarea, o modifica din mers, iti cere parerea – desigur, trebuie sa-ti placa tie – in primul rand! Ce spune domnul Sarkady Ralus putin mai sus, este perfect adevarat. Creeaza BIJUTERII UNICAT! Ca artist – jos palaria! Ca om – nu am cuvinte! Jos palaria, Belo! 🙂
Si prin Moldova sunt astfel de meseriasi: https://www.cautunmester.ro/acadp_listings/meserias-gratare-curte-cuptoare-seminee/