adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (8)

In Gradina, Gratare, Mesteri, Oameni talentati, Romania Mea

Minunăție de cuptor într-o grădină din centrul Bucureștiului

Este incredibil câte lucruri frumoase și câți oameni minunați și talentați sunt la noi în țară, dar nu știm despre asta. Mă bucur de fiecare dată când îți pot oferi un motiv de bucurie, să vezi că se poate, că avem locuri incredibile și oameni cu sufletul și mintea deschise. Un astfel de loc am descoperit eu aseară, când am primit un mesaj de la proprietarii unei locuințe din centrul Bucureștiului în care-mi mulțumeau că prin blogul meu l-au găsit pe meșterul care le-a făcut cuptorul de pâine în grădină. Cuptor de pâine în buricul capitalei? Da! Și ce frumusețe de cuptor! N-am rezistat și am mers până acolo să-l văd cu ochii mei. Și nu doar că am descoperit cuptorul, dar m-a impresionat oaza de verdeață, grădina mică, dar frumos amenajată și proprietarii oameni extraordinari, pasionați de frumos și de tradiție. Și avem nevoie de astfel de oameni dispuși să investească în frumos. Chiar dacă tu crezi că atunci când faci un lucru frumos îl faci doar pentru tine să știi că de fapt faci și cartierul și implicit și orașul sau satul tău mai arătos!

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (1)

Și-au dorit un cuptor de multă vreme, dar nu găseau un meșter care să-l construiască. Proprietara, Carmen pe numele ei, mi-a spus că la un moment dat se gândea să apeleze la meșteri italieni. Dar tot căutând pe internet a ajuns pe blogul meu și a dat peste de acum celebrul Attila Kolozsi, care împreună cu Sandor și Laci, au construit în opt zile cuptorul mult visat. Și a fost o aventură pe cinste, căci artistul de la Sfântu Gheorghe e așa de ocupat încât lucrează cu programare, iar Carmen și Robert comandaseră materialele de construcție, dar ele nu mai ajungeau (le-au comandat online pe depozitonline și au fost dezamăgiți). În plus, pentru construcția cuptorului Attila le-a cerut un metru cub de sticlă spartă, care să fie încorporată în spatele cuptorului pentru transferul de căldură, un secret de meșter. De unde să iei atâta sticlă? Au fost contra timp, căci echipa le-a spus că nu stau mai mult decât au prevăzut inițial pentru că au și alte comenzi.

Partea din spate a cuptorului

Partea din spate a cuptorului

Carmen și Robert s-au agitat, dar a fost cu folos. Au rezolvat și cu materialele, au avut grijă și de echipa de meșteri și treaba a ieșit excelent. Carmen mi-a spus că acest cuptor arăta spectaculos și înainte să fie vopsit în alb. Visul lor era să facă pâine în oaza lor de verdeață din București. Și da, acum vor avea această plăcere să coacă pentru copiii lor pâine de casă, dar Carmen spunea că visează să facă și gemuri și dulcețuri în curte. Pe lângă cuptor, mie mi-a atras atenția gardul frumos, cu panouri din lemn care masca superb grilajul de protecție pus de vecini. Am aflat că a fost făcut la fața locului de către altă echipă de meșteri în urmă cu câțiva ani. Și acum ierdera îmbracă o parte din el, dar arată foarte frumos. Au și o mică seră, unde pe timp de iarnă își găsesc adăpost toate plantele verzi la ghiveci.

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (5)

Cuptorul acesta nu mi l-aș fi închipuit în curtea în formă de L, dar locul lui e excelent ales și acum chiar a devenit piesa de rezistență a grădinii, căci cum stai pe terasa locuinței îl ai în față. Și ce forme poate avea! Îți vine să-l îmbrățișezi! Are și niște mici decorațiuni făcute tot din ceramică, niște medalioane create de Koloszi. Dar lui Carmen îi place mult zona din mijlocul cuptorului, un soi de nișă pentru depozitat lucruri (în timpul gătitului) și ea decorată cu plăci ceramice hand-made smălțuite. Pentru ca finisajul cuptorului să rămână frumos și alb meșterii l-au finisat cu o soluție preparată de ei, dar care a inclus multă ceară de albine. Când pui mâna pe el simți că e cumva sigilat, că există un strat de protecție care nu lasă să fie absorbită apa. Deci n-are cum să se păteze.

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (4)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (6)

Nu știu ție cum ți se pare, dar pentru mine este o adevărată operă cuptorul acesta. Și crede-mă că la cât de extaziată am fost că am aflat de el, nici n-am făcut cele mai reușite imagini, așa că sigur voi mai posta altele zilele care urmează pentru că merită să te inspire și pe tine. Da, știu, sigur o să mă întrebi dacă a costat. Da, a costat (în jur de 3200-3500 de euro), dar vorba lui Carmen, cuptorul ăsta o să ne supraviețuiască, o să rămână acolo mult și bine vorbind peste zeci de ani despre stilul de viață al românilor care au locuit aici. Da, români care redescoperă bucuriile simple, cum ar fi aceea de-a face pâine în casă. Și asta în mijlocul capitalei. Crezi că asta nu va conta pentru copii lor? Cu siguranță va conta! Căci ceea ce văd copiii de azi vor transmite și ei mai departe generației de mâine. Tare mult m-a bucurat minunăția asta de cuptor! Dar mai mult faptul că așa îmi fac prieteni noi, că văd că munca mea chiar contează, că după articolele mele lucrurile chiar se întâmplă. Asta mă face și mai responsabilă, mă ambiționează să caut noi meșteri, noi soluții, noi idei, noi surse de inspirație pentru tine! O viață avem? Colorată să fie! Iu-hu!

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (7)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (19)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (10)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (11)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (9)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (12)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (13)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (14)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (15)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (17)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (16)

adelaparvu.com despre cuptor de paine intr-o gradina din Bucuresti, mester Attila Kolozsi (18)

 

Etapele de șantier din timpul construcției cuptorului, care a durat opt zile. Mulțumesc proprietarilor pentru imagini, grație lor poți vedea principalele etape. Și da, Carmen a avut dreptate, cuptorul arată frumos și cu lutul maro pe el, chiar înainte de a fi finisat în alb.

adelaparvu.com despre cuptor de paine in Bucuresti, mester Attila Kolozsi (1)

adelaparvu.com despre cuptor de paine in Bucuresti, mester Attila Kolozsi (2)

adelaparvu.com despre cuptor de paine in Bucuresti, mester Attila Kolozsi (3)

adelaparvu.com despre cuptor de paine in Bucuresti, mester Attila Kolozsi (4)

adelaparvu.com despre cuptor de paine in Bucuresti, mester Attila Kolozsi (5)

adelaparvu.com despre cuptor de paine in Bucuresti, mester Attila Kolozsi (6)

adelaparvu.com despre cuptor de paine in Bucuresti, mester Attila Kolozsi (7)

adelaparvu.com despre cuptor de paine in Bucuresti, mester Attila Kolozsi (8)

adelaparvu.com despre cuptor de paine in Bucuresti, mester Attila Kolozsi (9)

adelaparvu.com despre cuptor de paine in Bucuresti, mester Attila Kolozsi (10)

33 Responses to Minunăție de cuptor într-o grădină din centrul Bucureștiului

 1. Titi spune:

  Frumos desi imi pare destul de scump cuptorul! Daca ai bani, se merita sa iti dotezi gospodaria cu acest cuptor!

 2. DANIELA spune:

  e deosebit de frumoasa gradina asta! si cat de mult bun gust! iti da idei pe care sa le aplici si tu acasa .Multumim mult pentru ca ne aduci aemenea oameni si idei

 3. Alexei Matei spune:

  Foarte frumos si interesant !

 4. mogosanu mariana spune:

  Cuptorul e minunat ,numai ca e foarte scump.Eu sper sa gasesc prin zona mesteri care sa-l construiasca mai ieftin.

 5. Magda spune:

  De cativa ani visez la un cuptor de paine, dar cel din visele mele nua fost asa frumos. Am strans toate sticlele goale cu gandul ca odata si odata voi avea nevoie de el pt. cuptor. Din anul acesta m-am mutat de la casa la bloc, dar pot visa in continuare pt. ca am o terasa mare la ultimul etaj si nu as deranja pe nimeni cu fumul. Interesant si surprinzator articolele tale vin mereu ca un raspuns la visurile din sufletul meu si imi fac o mare placere.

  • Adela Parvu spune:

   Sa stii ca mai multi cititori mi-au spus asta ca le ghicesc dorintele. Cred ca pur si simplu sunt si eu ca majoritatea – visez la lucruri frumoase, doar ca eu le si gasesc 🙂

 6. Mihai Stoian spune:

  un metru cub de sticla ???..tot cuptorul nu are dimensiunea asta…..materialele costa cel mult 4000 lei…restul e poveste..

  • Adela Parvu spune:

   Da, sticla sparta Mihai 🙂 Materialele au costa mai mult, in jur de 5-6000 lei si nu uita ca au muncit 3 oameni 🙂 Daca te pricepi sa faci asa ceva si faci mai ieftin, spune-ne 🙂

 7. stefan 51 spune:

  @mihai L x lx h formula de calcul al metrului cub si vad in poza 2,8×1.2×2=aprox 6,5m3 1m3 de sticla sparta e necesar pt cuptorul de piine,sint de acord ca pretul este mare pt cei care iau in calcul munca si materialele precum mihai si multi altii ca el dar romanul tre sa invete ca si cunoasterea trebuie platita, stiinta de a face un lucru corect si sa functioneze, eu sint satul de papagalii care ii refuza pe cei care stiu si bineinteles sint mai scumpi decit analfabetii care sint clar mai ieftini si dupa te suna sa intrebe de ce nu functioneaza….

 8. Nca Constantin spune:

  Merita este ffff….frumos cuptorul, dar ce meseriasi… nu am mai vazut asa ceva. e super!

 9. Ioana spune:

  Buna Adela! Iti urmaresc cu interes articolele si gasesc in ele o excelenta sursa de inspiratie! De ceva timp imi doresc un cuptor de genul- cu grill si spatii auxiliare dar inca economisesc pentru investitie. Am vazut modele asemanatoare pe egratare.ro

 10. marilena niculescu spune:

  totul este minunat.Si cuptorul si panourile de lemn

 11. Mariana Oancea spune:

  Si sera? E minunata!Este eleganta, cocheta… Imi place!

 12. Carmen Babus spune:

  Buna seara!Mi-a plăcut enorm cuptorul si as dori ner.de telefon al meșterului.
  Mulțumesc frumos!
  Carmen

 13. Lili spune:

  Buna ziua, as dori sa stiu daca pentru aceasta lucrare este nevoie de autorizatie de constructie. Va multumesc mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *