adelaparvu.com despre Verde Bun cultura de Ardei Familia Ivascu

In Gradina, Legume, fructe, plante aromatice, Produse gradinarit, Romania Mea, Shopping

Familia Ivașcu cultivă legume fără îngrășăminte la Voinești

În urmă cu vreun an așa, unul dintre foștii mei colegi, Laurențiu îl cheamă, îmi spunea că a plecat în concediu și că atunci când s-a întors a găsit legumele intacte. Ți se pare normal ca după două săptămâni să găsești roșiile întregi? m-a întrebat. Ce a făcut cu ele? Le-a aruncat. De ce? Pentru că nu e firesc să nu se strice, înseamnă că sunt pline de chimicale de nu s-au atins de ele nicio ciupercă, de nu putrezesc. De atunci am fost mai atentă la treaba asta. Am ajuns la concluzia că ne uităm după legume mari, colorate și perfecte, dar natural înseamnă plin de viață, așa că o salată ciupită de vreo insectă e sigur mai sănătoasă decât una impecabilă. Și uite că acum am dat peste soții Cristina și Claudiu Ivașcu de la Iași, care pe terenul de lângă casa părintească a lui Claudiu au ridicat solarii unde cultivă legume sănătoase. Hai să citești mai multe, că o să ai ce afla!

adelaparvu.com despre Verde Bun (8)

Știi ce e ciudat? Că despre Claudiu Ivașcu ți-am mai scris. Este inginer horticol și un talentat peisagist. Dar noroc cu prietena mea de la Iași, bloggerul Alice CIobanu, care a tot scris, mai bine zis gătit cu produse de la Verde Bun pe Țara Bucatelor. Nu știam ce e Verde Bun. Ei bine e mica fermă a soților Ivașcu. Au numit-o așa pentru că nuanța zugrăvelii casei părințești era verde. S-au gândit inițial la Casa Verde, dar au ajuns la Verde Bun și zău că sună bine. Acum, Claudiu, care e specialist, merge constant la târguri internaționale de profil și este abonat la tot soiul de reviste din străinătate. Este la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniu agriculturii bio și înțelege perfect fenomenul,că doar e inginer horticultor. Ideea cu legumele sănătoase le-a venit după ce li s-a născut al doilea copil, Maria, care are acum șase anișori, sora lui Alexandru, care are zece ani. Cei doi soți și-au spus că e cazul să-și folosească cunoștințele pentru sănătatea familiei și nu numai, să le arate oamenilor ce înseamnă legume bune pentru o alimentație cu adevărat bogată în substanțe hrănitoare.

Legume de la Verde Bun

Legume de la Verde Bun

Așa că s-au apucat de treabă și în vara lui 2008 au început să livreze primele coșuri cu legume, toate crescute fără niciun fel de îngrășământ. Au avut inițial 7-8 clienți fideli din Iași. Prin iunie deja se apucaseră de semănat roșiile pentru a putea livra producția pentru masa de Crăciun. Visau să le ofere oamenilor roșii coapte și aromate, dar visul li s-a spulberat pentru că în acel an, în decembrie, s-au înregistrat 27 de grade Celsius la Voinești Iași, iar în interiorul solariului erau 33 de grade. Ei arseseră deja mult lemn ca să încălzească solariul, de vreo 2500 lei, iar ca să iasă cu prețul cât să-și acopere costurile ar fi însemnat să vândă kilogramul de roșii cu 30 lei. L-au redus la 10, dar în piață se găseau la jumătate de preț roșii din import. Și clienții au început să le spună că sunt cam scumpi, așa că au decis să închidă totul și să producă doar pentru ei.

Solariu cu fasole si rosii

Solariu cu fasole si rosii

Dar lumea se deșteaptă și după ceva timp, adică în 2012, au început să întrebe de ei, dacă mai produc legume fără pesticide. Oamenii se informează de pe internet, citesc mai multe și acum sunt la curent cu ceea ce înseamnă legume bio. Căci poate crezi că tot ce se cultivă la țară e bio sau eco, dar nu e așa. Dacă țăranii udă culturile cu apa din pârâul unde alții deversează gunoiul sau apa cu detergent de la rufele spălate, nu poți spune că e sănătos. Sau dacă pun la salată și spanac bălegar proaspăt de la animale și care e plin de uree, nitrați și nitriți, iarăși nu e bine. Și poți să-ți dai seama dacă s-a procedat așa când observi pe frunzele spanac fire de lână. Și da, sunt mulți țărani care folosesc îngrășământ chimic, dar ce noi în vedem? Nu!

Cultura de spanac

Cultura de spanac

Și pentru că au fost încurajați, Cristina și Claudiu Ivașcu au început în primăvara acestui an 2013 să dea drumul la culturile de legume bio, așa cum au făcut și în 2008. Am primit și eu acasă un coș și toată casa mi s-a umplut de arome. Busuiocul e incredibil de parfumat, pătrunjelul are un gust pregnant, ridichile negre te pișcă pe limbă, iar spanacul și salata le mănânci goale. Morcovii odată puși în oală își răspândesc mirosul apetisant în toată bucătăria. Și ciudat este că te saturi repede și cu mai puțin. Claudiu Ivașcu spune însă că nu e ciudat, ci că așa-i normal. O plantă crescută fără a fi forțată are timp să înmagazineze și să proceseze mineralele din pământ. Ca atare, chiar dacă e mai mică, ea e plină de vitamine și uleiuri esențiale. Și fiind astfel, e normal să fie apetisantă și pentru insecte. Soții Ivașcu stropesc legumele tot cu legume, respectiv fac o poțiune magică din usturoi și urzici, de zici că sunt vracii satului.

adelaparvu.com despre Verde Bun

E o mare responsabilitate să crești legume naturale, spune Claudiu Ivașcu. Pierderile sunt mari, pentru că aleg din recoltele lor numai ceea ce este mai aspectuos, și chiar și așa mai sunt legume mâncate sau pătate. Dar când se gândește că aceste legume sunt puse pe masa altor familii cu copii, așa cum sunt și ei, fac tot posibilul să informeze oamenii. Și cei din Iași îi cunosc deja și îi iubesc. Sunt invitați la evenimente și chiar ei organizează ateliere prin care îi învață pe copii despre ce înseamnă legume sănătoase. Banii strânși sunt donați mai departe copiilor cu probleme de sănătate. Alături de doamna doctor Veronica Mocanu cei mici sunt învățați despre importanța legumelor în alimentație, iar faptul că juniorii realizează că ele sunt niște plante, care cresc în pământ, că au minerale, vitamine și uleiuri care-i pot vindeca, îi face dornici să mănânce ceea ce le gătesc mamele lor. Știai că dacă ai vreo iritație de vreo mușcătură de țânțar te poți trata cu frunze de pătrunjel? Le freci de zona iritată ca să-și elibereze uleiul, care are un efect antiinflamator.

Atelierele Micul gradinar

Atelierele Micul legumicultor

adelaparvu.com despre Verde Bun (6)

Familia Ivașcu a depus și documentația necesară pentru certificarea bio. Ei nu se joacă atunci când e vorba de sănătate. Nu folosesc niciun fel de pesticide sau îngrășăminte. E adevărat că legumele costă mai mult decât cele de la piață sau supermarket, dar eu te provoc să încerci măcar o dată să simți diferența. Oriunde ai fi în tară, poți primi acasă prin curier coșul cu legume de la Verde Bun. Și chiar că e verde și chiar că e bun. Uite aici pagina lor de Facebook unde poți legătura cu ei, dar îi poți și urmări ce fac și ce-ți pot oferi, iar până atunci vezi pozele multe pe care ți le-am pus în articol. În plus, dacă ai o casă la țară și vrei să începi și tu să cultivi bio, ia legătura cu inginerul horticulor Claudiu Ivașcu, căci te va sfătui ce să faci. Iar dacă ajunge acasă la tine coșul de legume și dai peste vreo insectă, râmă sau sunt frunzele pătate e cazul să te bucuri. E cel mai bun indiciu că legumele sunt sănătoase. Eu îi felicit pe soții Ivașcu și sunt sigură că exemplul lor va fi urmat și de alți oameni. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Cristina si Caludiu Ivascu pregatind cosurile cu legume pentru noi

Cristina si Caludiu Ivascu pregatind cosurile cu legume pentru noi

Asa arata la livrare cosurile de legume

Asa arata la livrare cosurile de legume

In prim plan ridiche neagra

In prim plan ridiche neagra

adelaparvu.com despre Verde Bun (5)

adelaparvu.com despre Verde Bun (4)

adelaparvu.com despre Verde Bun mere

Cultura de iarba grau, perfect mai ales pentru animalele de companiei, caini si pisici, pe timp de iarna

Cultura de iarba grau, perfect amai ales pentru animalele de companiei, caini si pisici, pe timp de iarna

adelaparvu.com despre Verde Bun (1)

Pui de fasole si flori de fasole

Pui de fasole si flori de fasole

Cultura de rosii

Cultura de rosii

Fasole urcatoare

Fasole urcatoare

Cultura de dovleac

Cultura de dovleac

Cultura de castraveti

Cultura de castraveti

Cultura de cartofi

Cultura de cartofi

Cultura de ardei

Cultura de ardei

adelaparvu.com despre Verde Bun (3)

Prietena mea Alice Ciobanu bloogerul care scrie pe Tara Bucatelor

Prietena mea Alice Ciobanu bloggerul care scrie pe tarabucatelor.ro

Eveniment Verde Bun la livraria Carturesti in Iasi

Eveniment Verde Bun la libraria Carturesti in Iasi

adelaparvu.com despre Verde Bun (2)

 

32 Responses to Familia Ivașcu cultivă legume fără îngrășăminte la Voinești

  1. RamonaM spune:

    Doamne ca iti vine sa musti prin ecran din acele legume….Bravo lor.

  2. Cora spune:

    interesant e ca livreaza in toata tara!…

    • Adela Parvu spune:

      Da, Ioan, la mine acasa a ajuns o cutie in care era sacosa de hartie cu te toate. Mi-a placut ca spanacul era si el in pungute de hartie, ca busuiocul mi-a venit la ghiveci mic, iar morcovii si ridichile aveau pamant pe ele. Parca le-ar fi cules atunci din gradina 🙂

  3. Alice C. spune:

    Chiar fac lucruri minunate oamenii astia. II ador!
    Multumim Adela!

  4. Alexandra Ali spune:

    Am primit si eu de la ei. Mi-a placut tot: conceptul, faptul ca erau fara ingrasaminte, pesticide si alti daunatori, legumele chiar aveau gust si le livrau acasa. Sunt cei mai tari!

  5. Toate bune si frumoase dar fara folie pe solar. Legumele din solar sunt vitregite de anumite frecvente din spectrul solar…se pare ca chiar acelea care sintetizeaza licopenul in rosii.

  6. elena spune:

    Felicitari pt initiativa!Eu locuiesc in Spania si ma lupt cu birocratia sa obtin hartii pt o cultura ecologica de maslini.Avem o livada de vreo 300 de maslini insa nu o putem certifica pentru ca nu avem sursa proprie de apa,irigam cu apa de rau.Sper ca dumnealor sa le fie mai usor.

  7. Florin spune:

    Ii tare bun si corect dar parca tot mai bune erau acum vreo 40-50 de ani cand eram mai mic si prima rosie din gradina bunicului o mancam dupa 25 iulie (Suharau-Botosani) si nu mai facea nimeni solar. E drept se facea 25% din cat se face azi si intradevar erau NATURALE. Cu solarul…
    Ai mei si azi, dupa ce au iesit la pensie (de vreo 25 de ani) tot asa cultiva si gustul legumelor lor nu are comparatie. Repet: prima rosie din gradina dupa 25 iulie si e OK!

  8. Teodor spune:

    Cum fara ingrasaminte? Se poate asa ceva? Poate ati vrut sa scrieti „fara ingrasaminte chimice”…

  9. Nicolae spune:

    Dupa un an sau cel mult doi ani,pamantul cultivat saraceste de nutrientii cu care plantele se hranesc.As vrea sa stiu si eu formula magica cu care hranesc aceste legume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *