adelaparvu.com despre plante aromatice LaDoiPasi (16)

In Legume, fructe, plante aromatice

Ce plante aromatice poți avea la ghiveci?

Pe lângă iubitorii de plante ornamentale există o mulțime de oameni care vor să aibă acasă mica lor grădină de plante aromatice, pe care să le folosească la gătit, cum ar fi pătrunjel, mărar, busuioc, mentă, coriandru, cimbru, rozmarin, salvie și tarhon. Dar dacă locuiești la bloc și nu ai grădină, ce plante aromatice poți cultiva la ghiveci? Este o întrebare pe care mi-au pus-o cei de LaDoiPași. Sunt sigură că răspunsul interesează pe multă lume și ca să fie unul documentat, am apelat la Carli Marian, inginer horticultor și designer florist, Gabriel Corbu de la Grădina Corbilor, specialist în permacultură și Claudiu Ivașcu de la Verde Bun, inginer horticultor și proprietar de sere de legume. Da, în principiu poți avea ierburi aromatice, dar hai să afli trucurile ca să te și folosești de ele.

adelaparvu.com despre plante aromatice LaDoiPasi (3)

Înainte de a te gândi câte soiuri de plante și câte vase ai nevoie, poți lua în calcul sfatul lui Gabriel Corbu, care spune că plantarea ierburilor aromatice e mai ușoară și mai confortabilă să fie făcută împreună, adică într-o singură jardinieră. Pe lângă faptul că le culegi ușor, poți fi crea combinații frumoase de texturi și culori. Uite, spre exemplu, poți avea în același vas oregano cu florile sale mov și frunziș verde alături de menta din varietatea “pineaple” cu frunziș variegat, apoi lavandă și busuioc varietatea “red ruby”. Toate acestea pot da un efect vizual și olfactiv spectaculos.

adelaparvu.com despre plante aromatice LaDoiPasi (2)

Carli Marian spune că plantele aromatie au nevoie să fie ventilate natural, adică să beneficieze de curenți de aer. Așa că dacă te gândești să-ți decorezi interiorul bucătăriei cu plante aromatice, de fapt cel mai bun loc pentru ele ar fi pe pervazul ferestrei, chiar cel exterior. De asemenea, contează mult și cum recoltezi frunzele plantelor aromatice. Nu le rupi pur și simplu frunzele, ci e bine să fii atent la conformația plantei și să rupi întotdeauna la un nod de creștere.

adelaparvu.com despre plante aromatice LaDoiPasi (7)

Desigur, și orientarea în raport cu lumina soarelui contează, plantele aromatice având nevoie de expunere la lumină, mai ales în prima parte a zilei, și de o umiditate bună. Ca să te asiguri că le oferi condiții bune, ai grijă să alegi pentru ierburile aromatice ghivece din lut sau cu rezervor special de colectare a apei. Avându-le la exterior sau pe balconul unde ții mereu fereastra deschisă, fii pe fază și nu le uda excesiv pentru că vor putrezi. Gabriel Corbu spune că majoritatea ierburilor aromatice provin din zona mediteraneană, așa că este explicabilă dezvoltarea lor prin expunerea la soare, dar că există și soiuri care se dezvoltă frumos în condiții de însorire indirectă și redusă sau chiar umbră. Acestea sunt: pătrunjelul, chives, roinița și menta.

adelaparvu.com despre plante aromatice LaDoiPasi (8)

Gabriel Corbu de la Grădina Corbilor spune că nu toate ierburile aromatice se pretează pentru a fi plantate în ghivece și jardiniere. Spre exemplu, leușteanul, care este o plantă care crește viguroasă și înaltă, poate ajunge la 100-150 cm înălțime, nu are suficient loc pentru rădăcina ei într-un vas obișnuit, dar sunt mai multe soiuri de leuștean și e bine să te asiguri că cel pe care-l alegi poate fi plantat la ghiveci.

adelaparvu.com despre plante aromatice LaDoiPasi

Claudiu Ivașcu de la Verde Bun are propria seră de legume și este pasionat de soiurile autohtone și în privința ierburilor aromatice. Totuși, șemințele de bună calitate, din import pot face diferența și inginerul recomandă semințele de la Amia. Sfatul lui Claudiu Ivașcu este ca pentru apartament să nu cumpărați direct semințe și să le plantați voi pentru că nu cunoașteți perioada proprice plantării, care diferă de la o plantă la alta, cât de adânc trebuie plantate semințele, cât trebuie udate, în ce tip de vase trebuie puse ect. Așa că sfatul lui este să cumpărați direct răsaduri din piețe sau de a sere de legume. Astfel, există un control mai bun asupra creșterii plantelor aromatice, dar se și scurtează timpul pentru a vă bucura mai repede de propria recoltă.

adelaparvu.com despre plante aromatice LaDoiPasi

Pentru cei care vor totuși să încerce singuri să planteze semințe din care să obțină plante aromatice, Gabriel Corbu recomandă următoarele:

  1. Solul în care sunt semănate semințele să fie ușor și foarte bine mărunțit
  2. Ca regula generală, semințele se seamănă la o adâncime care însumează de 3 ori diamentrul seminței. Dacă semințele sunt semănate la adâncimi prea mari nu au putere să răzbată prin stratul gros de pământ)
  3. Atenție mare la modul de udare pentru că umiditatea prea ridicată favorizează apariția agenților patogeni
  4. Temperatura optimă germinării este între 18-20 grade Celsius
  5. Unele semințe au o perioadă de germinare de până la 14 zile

adelaparvu.com despre plante aromatice LaDoiPasi (6)

Ca și concluzie, poți avea aproape orice din categoria plante aromatice la ghiveci, dar fie sunt soiuri special create pentru a putea fi crescute în jardiniere, fie trebuie să le oferi condiții cât mai apropiate de cele existente într-o grădină: ventilare naturală, umiditate controlată, deci nu le uda în exces și pune-le în vase de lut sau vase cu posibilitatea de reglare a cantității de apă, expunere la soare în prima parte a zilei. De asemenea, evită tratarea plantelor aromatice cu substanțe chimice. În cazul apariției bolilor, Gabriel Corbu recomandă folosirea substanțelor pe bază de cupru (zeama bordeleză), biopreparate, iar în cazul apariției insectelor săpun potasic, ulei de neem, piretrină sau extract de scorțisoară. Vezi și alte sfaturi pentru casă pe site-ul www.ladoipasi.ro. Sper să-ți fie de folos informațiile acestea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *