Soba din casa lui Lorand Kolumban, care mu este inca decorata cu elemente de ceramica, dar bebelusul mic se simte bine :)

In Constructii, Mesteri, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Ceramistul Kolozsi Attila face sobe de lut

După ce am scris articolul în care ți-am prezentat sobele de lut făcute de o firmă germană, am primit un mesaj de la artistul Lorand Kolumban din Sfântu Gheorghe, care mi-a spus că el are acasă o sobă de lut făcută de un meșter local. Și nu doar că mi-a spus, dar mi-a trimis și poze. Faza este că soba de lut arată bine, dar mai mult este pe sistemul celor germane. Adică de la o singură sobă, nu doar că se încălzește camera, dar la ea sunt legate și șapte calorifere care asigură căldura în casa de circa 100 de metri pătrați. În interiorul sobei este instalat un circuit similar unui boiler, în care fumul fierbinte încălzește apa circulată prin calorifere. Deci energia calorică obținută prin arderea lemnelor este excelent folosită, iar emisiile de dioxid de carbon sunt minime. O sobă de genul acesta consumă într-o iarnă grea cum e la Sfântu Gheorghe circa 10-12 metri cubi de lemne. Eu zic că e bine.

Soba din casa lui Lorand Kolumban, care mu este inca decorata cu elemente de ceramica, dar bebelusul mic se simte bine :)

Soba din casa lui Lorand Kolumban, care nu este inca decorata cu elemente de ceramica, dar bebelusul se simte bine 🙂

Dar cum se numește omul talentat care face sobele de lut? Kolozsi Attila și este ceramist. Predă și cursuri de olărit pentru copii. Pe lângă obiectele frumoase din ceramică, face cahle de sobe pictate, dar și fenomenale sobe din lut. De fapt, domnul Kolozsi mi-a spus că doar pe afară par ca fiind de lut, dar ele au un sistem de construcție cu cărămizi refractare, pot avea focare moderne, deci e vorba de tehnologie la mijloc, similară cu ceea ce folosesc nemții, danezii și finlandezii. Cât costă sobele? Acum depinde de formă, de capacitate, de tipul de decorare. Lorand Kolumban mi-a spus că pentru soba lui au fost necesare șapte zile și au lucrat doi oameni, domnul Kolozsi si un alt domn Mihaly Csaba. Manopera a fost în jur de 600 de euro, iar materialele circa 4500 lei. Eu zic așa, dacă te interesează să iei legătura cu Kolozsi Attila (numele de familie se pronunță Coloși) poți să-i trimiți un mail pe adresa kolozsienator@gmail.com și vă înțelegeți voi pe mail sau îl poți suna la telefon 0745.146.492, iar dacă nu-ți răspunde din prima, trimite-i sms pentru că sigur are mâinile pline de lut. Ceramistul nostru face sobe oriunde în țară, în funcție de comenzi și de timpul disponibil. Până atunci ți-am postat câteva modele de sobe si șemineuri pe care le face, inclusiv grătare de exterior. Sper să-ți fie de folos informația!

Etapa incipienta in constructia sobei lui Lorand

Etapa incipienta in constructia sobei lui Lorand

Etapa intermediara in constructia sobei lui Lorand

Etapa intermediara in constructia sobei lui Lorand

Etapa spre final in constructia sobei lui Lorand

Etapa spre final in constructia sobei lui Lorand

adelaparvu.com despre Kolozsi Attila

Soba de lut decorata cu cahle fauta de Kolozsi Attila

Soba de lut decorata cu cahle fauta de Kolozsi Attila

Cahle pictate facute de ceramistul Kolozsi Attila

Cahle pictate facute de ceramistul Kolozsi Attila

Soba semineu facuta de Kolozsi Attila

Soba semineu facuta de Kolozsi Attila

adelaparvu.com despre mester sobe Kolozsi Attila (2)

adelaparvu.com despre mester sobe Kolozsi Attila (5)

adelaparvu.com despre mester sobe Kolozsi Attila (4)

adelaparvu.com despre mester sobe Kolozsi Attila (8)

adelaparvu.com despre mester sobe Kolozsi Attila (1)

41 Responses to Ceramistul Kolozsi Attila face sobe de lut

 1. haitchi spune:

  Foarte frumoase. Totusi, corectati va rog pleonasmul, „bebelusul mic”.

 2. alina alecsa spune:

  Superbe…de doua zile ma tot uit la ele <3 Daca ar fi dupa mine mi-as face o casuta din chirpici..cu asemenea sobe…..

 3. claudia spune:

  foarte frumoase!Vrem numar de tel

 4. Dana spune:

  Ma bucur in fiecare zi de postarile minunate pe care le faci pe acest blog si sper ca tot mai multi sa intelegem ca din lucruri aparent marunte poti face ceva minunat. Felicitari pentru munca depusa si ma bucur ca incetul cu incetul sunt promovati si mesterii priceputi de la noi.

  As avea si o intrebare: imi puteti recomanda un mester capabil sa faca asa ceva, adica o soba care sa incalzeasca o casa si sa ne ofere apa calda pentru baie, in judetul Maramures? Multumesc!

 5. ioana6love spune:

  Ma numesc Ioana! Am o casa la tara,am cumparat o centrala,investit mult si nu pot locui iarna…de frig.Vreau sa fac o asemenea soba,la care sa racordez caloriferele….Com Turburea,Jud Gorj,la 50 Km de Craiova.Ma puteti ajuta?

 6. Vass Zoltán spune:

  Primele trei imagini de la cuptor mea.
  Vă rugăm să indicați sursa
  mulțumesc
  Zoltan Vass Cuptor constructii

  https://www.facebook.com/pages/Vass-Zolt%C3%A1n-Kemence%C3%A9p%C3%ADt%C5%91/210108375673891

 7. mihaela spune:

  BUNA ZIUA ADELA! DATORITA TIE SI PAGINEI TALE AM CUNOSCUT IDEI NOI .TIN SA-TI MULTUMESC PENRU AJUTORUL TAU! AM VORBIT CU DOMNUL ATTILA SI VINE IN SPANIA SA-MI CONSTRUIEASCA SOBA.
  PS. DOMNUL ATTILA SI SOTIA SUNT ADEVARATI MESTETI ARTIZANI DIN MAINILE, PRICEPEREA SI INTELIGENTA LOR FAC ADEVARATE CAPODOPERE SUNT UIMITORI! AM ARATAT PRIETENILOR MEI SPANIOLI SI AU RAMAS FARA GLAS.

 8. irinabadescu spune:

  Sunt foarte utile informatiile de acest gen. Astfel de oameni sunt valorosi, trebuie incurajati si promovati. Bravo!

 9. Mirela spune:

  Absolut superbe…!

 10. Alexandra spune:

  Buna Adela! As vrea sa iau legatura cu domnul Atilla pentru ca mi-au placut foarte mult cuptoarele pe care le face. Sunt arhitect si as vrea sa propun un cuptor pentru pizza beneficiarilor unei trattorii. Am trimis un e-mail acum cateva zile, dar nu am primit inca niciun raspuns. Ma poti ajuta? Iti multumesc mult pentru informatiile pretioase de pe blog si pentru ajutor!

  O saptamana frumoasa!
  Alexandra

 11. Tecuta gina spune:

  Lucrurile prezentate sunt superbe. Prestati servicii contra cost? M-ar interesa amenajarea unei camere cu soba din lut.
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *