Chiar găsești lucruri faine la Târgul de Sf. Nicolae de la Muzeul Țăranului Român! Mai e și mâine 8 decembrie 2013 zi de târg. Și nu doar că obiectele sunt faine, dar îți mai sunt și de folos prin casă. Peste cine crezi că am dat în târg? Nici mai mult nici mai puțin decât de soția ceramistului Kolozsi Attila, cel care face senzaționale sobe din lut. Ei bine, Ildi este și ea artist, dar ca orice femeie harnică și talentată se gândește la lucruri practice și frumoase. M-au dat pe spate lămpile din ceramică! Chiar sunt speciale și merg de minune într-un interior rustic sau decorat mai cald, cu materiale naturale. Nu m-aș fi gândit la așa ceva. Plus că ai și o mulțime de obiecte folositoare la bucătărie, de la strecurătoare din ceramică smălțuită, untieră, suport pentu lingura de lemn (bun când gătești) și până la boluri simple și zaharnițe.
Obiectele din ceramică sunt făcute de soțul ei, dar Ildi este cea care le decorează. Îți dai seama că a muncit de s-a spart înainte de târg. Dar ea este specialist în decorațiuni din fetru. Este o tehnică împrumutată din Asia, dar zău că ies niște obiecte de toată frumusețea. Și nu te gândi doar la gentuțe, păpuci călduroși pentru casă și căciuli vesele, ci vezi decorațiunile pentru casă. Am găsit la stand covoare faine pentru camera copilului, ba și un baldachin colorat pentru domnișoare. Ildi mi-a spus că aceste decorațiuni din fetru se fac cu straturi succesive de lână și multă apă, iar pentru un covor se spetește o săptămână. Cu cât este mai colorat și are un model mai elaborat, cu atât trebuie să-l clătească mai des în apă. Mi-a spus că te epuizează fizic o asemenea activitate, dar cu siguranță ai mari satisfacții când îl vezi gata, unde mai pui că ești în formă :).
Ildi Koloszi este și profesor la Fundația Guzsalyas din Sfântu Gheorghe, acolo unde predă cursuri de manufacturare a obiectelor din fetru. Soțul ei este unul dintre inițiatorii acestei fundații, înființată în 1995 ca un loc de creație și joacă pentru cei mici. Acum a devenit o adevărată instituție unde se pregătesc anual, la cursuri diverse, (olărit, arămit, smalț de sticlă, fetru) zeci de copii și adulți. Este de asemenea locul unde se fac expoziții, tabere de vară pentru copii și foarte curând și pentru adulți. Oamenii ăștia chiar fac treabă faină la Sfântu Gheorghe (vezi că am pus la finalul articolului niște imagini de la atelierele lor).
M-am luat cu vorba și uitam să-ți spun câte ceva despre prețuri. Uite, lămpile din ceramică le găsești la târg la 200 lei, strecurătoare din ceramică smălțuită la 45 lei, o zaharniță e 40 lei, un bol mic între 12 și 15 lei. Dar ai și clopoței din ceramică și cănuțe frumoase. Acum să-ți spun și despre fetru – o căciulă e 40 lei, covorul cu castel e 600 lei, baldachinul e 200 lei, covor (lângă baldachin) 450 lei. Și pe lângă astea mai găsești genți și chiar decorațiuni pentru pomul de Crăciun sub formă de îngerași. Uite, intră pe site-ul fundației de care-ți spuneam guzsalyas.ro (dacă nu greșesc, se pronunță ceva de genul gujoioș) și vezi că la contact ai și telefonul lui Ildi, iar dacă ești din București mergi la târg că merită. Sper să-ți prindă bine informațiile!
Like
CARE E PAREREA MEA?DUMNEZEULE SUNT ADEVARATE OPERE DE ARTA ,IMPRESIONAT ,VREAU S-MI CUMPAR DE TOATE SPER SA AJUNG LA SF GHEORGHE .
Mihaela, ma bucur ca ti-au placut 🙂 Sa stii ca daca-ti doresti obiecte facute de Ildi, ti le poate trimite prin curier sau poti s-o intalnsti la targurile de la Muzeul Taranului Roman 🙂