Arată grozav şi sunt visul oricărui copil, dar căsuţele de lemn pentru copii au o poveste care vorbeşte despre pasiune, ambiţie şi antreprenoriat. Contează mult, când cumperi ceva sau comanzi ceva, să afli cine sunt oamenii care fac obiectele sau îţi asigură diversele servicii. Cel puţin pentru mine. Aşa că am să vă spun puţin şi despre Dana Laura Olteanu şi soţul ei Marcel cum au început afacerea Căsuţelor Kalman, construcţii ideale pentru parcuri, grădiniţe, pensiuni, hoteluri, staţiuni, tabere sau în curtea casei tale.
După mult timp petrecut într-o multinaţională de asigurări, Dana, a avut curajul să-şi împlinească visul de-a a deveni propriul şef. După 20 de ani în postura de angajat şi-a dat demisia :). A văzut o emisiune la VH1 despre viaţa vedetelor americane şi a aflat despre căsuţele din lemn pentru copii. Coincidenţă sau nu, în aceeaşi perioadă a moştenit o proprietate în Harghita, ea locuind la Bucureşti. Casa bunicilor ei a devenit locul perfect pentru viitoarea afacere de familie.
Înainte de a se apuca de afacere a făcut, împreună cu soţul ei, un training de materiale şi scule, iar în primăvara lui 2007 s-au mutat în Harghita ca să înceapă costrucţia de căsuţe, pe care şi le-au dorit din start finisate cu vopsea nontoxică pentru copii. Banii pentru început i-a obţinut în urma vinderii unor acţiuni şi care le-au asigurat investiţia iniţială, inclusiv pentru angajarea a doi oameni pricepuţi. Să ne înţelegem, Dana, care 20 de ani de zile a muncit numai la birou, cu întâlniri peste întâlniri, cu clienţi şi contracte, a vrut să facă ea, cu mâinile ei, căsuţe. Aşa că şi-a convins soţul nu doar să se mute în Harghita, ci să pună amândoi umărul la treabă.
Numele de Căsuţe Kalman l-au ales, în gest de recunoştinţă pentru moştenirea primită de la bunica, după numele ei de fată. Dar puţini au fost cei care i-au încurajat la începutul afacerii, chiar şi mama Danei s-a arătat sceptică în privinţa succesului ei. Dar nu s-au lăsat influenţaţi, iar în 2007 au construit prima căsuţă pe care au numit-o Irina (după numele mamei ei :)) pe care au expus-o timp de o săptămână într-un parc de joacă din Miercurea-Ciuc. Au avut reacţii foarte bune din partea copiilor care au fost absolut încântaţi de construcţie. A fost prima testare de piaţă a produsului. Asta s-a întâmplat în primvără. În toamna aceluiaşi an, au participat la Baby Expo în Bucureşti, unde au prezentat o căsuţă mai mică pe care au denumit-o Clara.
După ce au aflat de târg şi au găsit şi spaţiu de expunere, Dana, care ştia ce înseamnă să lucrezi cu clienţii, a trimis mai multe mailuri prin care anunţa prezenţa cu stand în cadrul expoziţiei. Şi rezultatele s-au văzut pentru că a fost sunată de Mihaela Rădulescu care a comandat o astfel de căsuţă pentru fiel ei Ayan. Mihaela a devenit primul client al căsuţelor Kalman. Aşa că dacă vă întrebaţi de unde modelul Ayan în oferta firmei, acum veţi şti. Iniţial căsuţa a avut alt nume, dar pe mailuri era “căsuţa pentru Ayan” aşa că l-au păstrat.
Pentru că era primul client, şi pe deasupra şi vedetă, Dana şi soţul ei au făcut exces de zel la finisarea căsuţei. Fiecare bucată de lemn au şlefuit-o cu grijă, au dat 3 straturi de vopsea eco (pe bază de apă), au lustruit totul înainte de montaj. A durat aproape 3 săptămâni până au finalizat căsuţa, dar şi-au dat seama că au obţinut o calitate pe care vroiau să o menţină. Aşa au ales exact drumul afacerii: căsuţe din lemn ca mediu sănătos şi sigur de joacă pentru copii. Şi aşa sunt cunoscuţi şi azi.
Dar pe lângă căsuţe din lemn au făcut şi poduri şi podeţe din lemn, căsuţe în copaci şi foişoare. Ce-i motivează să muncească atât de mult? Ia uite ce spune Dana: “E greu de descris. De obicei, copiii sunt atât de încântaţi când îşi văd căsuţa, încât ne transmit toată starea lor. Nouă ni se umplu inimile de satisfacţie şi uităm de orele lungi de lucru, de mâinile înţepate de aşchii sau vopsite, de durerile de oase din cauza căratului sau a poziţiilor dificile în care stăm în spaţiul mic al căsuţei. Uităm de toate şi rămâne doar bucuria pe care ne-o transmit cei mici!”. Au ajuns să fie promovaţi şi la tv de către Luana Ibacka şi i-au avut ca şi clienţi şi pe ecologiştii de la Asociatia Mai Mult Verde (vezi aici si aici poze de la aniversarea aociaţiei).
Şi acum să trecem la lucruri seci, dar de interes pentru toată lumea, că doar nu-i aşa, ne grăbim.
Căsuţele au nevoie de fundaţie de ciment? Nu, nu au nevoie, dar este bine să nu fie aşezate direct pe pământ, ci înălţate puţin, astfel încât apa de la precipitaţii să nu le afecteze. De regulă, se găseşte o soluţie de compromis pentru înălţarea căsuţei, astfel încât să nu existe costuri suplimentare, folosindu-se fie buşteni, fie pavele.
Cum comanzi? Pe mail, la telefon, după care vă înţelegeţi voi. Îţi spun acum ceva important: comanda pentru căsuţe e bine să o faci cu cel puţin o lună de zile înainte. Nu există construcţii pe stoc, iar dacă e vorba despre căsuţe în copac, atunci e bine să iei în calcul o lună jumătate. Toate bucăţile din căsuţele Kalman sunt realizate şi finisate la mână, ceea ce ia foarte mult timp.
Când comanzi şi cum se face o căsuţă? Cel mai indicat este să se facă comanda în sezonul rece, deoarece atunci e o perioadă mai puţin aglomerată. În senzonul cald comenzile sun foarte multe şi atunci Dana şi soţul ei sunt nevoiţi să le amâne. Fiecare căsuţă este concepută pe baza detaliilor stabilite împreună cu clientul, este construită în totalitate în atelier, apoi este demontată în panouri, transportată şi asamblată de către echipă la locul dorit de către cumpărător. Fiecare lambriu şi fiecare piesă din lemn sunt manual şlefuite fin şi apoi vopsite de 3 ori pe fiecare parte, după care sunt montate în panourile care formează pereţii căsuţei. Datorită şlefuitului fiecărei bucăţi de lemn în parte, sunt eliminate aşchiile şi asperităţile de orice fel, cu grijă specială pentru pielea micuţilor.
Ce are la interior? Un mobilier de bază, simplu, dar funcţional scaune mici şi o măsuţă rabatabilă. În rest, e loc de joacă! Mobilierul e inclus în preţ. Lemnul, în întregime, este tratat împotriva cariilor, ciupercilor şi mucegaiului, de asemenea este şi ignifugat.
Căsuţele sunt livrate gata montate? Căsuţele sunt ridicate şi asamblate în atelier, după care sunt dezasamblate în bucăţi (pereţi) care se transportă mai uşor. Când ajung la tine în curte, se asamblează pereţii şi apoi se montează şindrila bituminoasă. Durata de instalare este de una -două zile. Există şi excepţii, dacă modelul de căsuţă este mic şi clientul aproape, ea poate fi livrată gata montată.
Transportul e inclus în preţul final? Oferta de preţ este una cuprinzătoare, adică include: căsuţa, transportul şi montajul la client. Uite ce spune Dana: “Astfel, oferim un serviciu complet, iar după plecarea noastră căsuţa este montată şi complet funcţională. Nu e nevoie de niciun fel de implicare – nici tehnică, nici materială – din partea clientului la instalarea căsuţei.”
Până la ce vârstă poate copilul să o folosească? Cel mai mic beneficiar al unei căsuţe avea 2 ani, iar cel mai “vârstnic” 10 ani, o fetiţă care a primit-o în 2012 cadoul de ziua ei de naştere. Acum, căsuţa este locul ei preferat unde, în sezonul cald, îşi face şi face lecţiile sau citeşte. După ce copii sau adolescenţii nu mai sunt atraşi de căsuţă, ea poate fi folosită ca spaţiu de depozitare pentru diverse unelte sau materiale pentru grădină. În principiu, orice căsuţă poate fi dezasamblată în pereţi şi mutată în altă parte. Poate fi şi vândută, dacă proprietarul ei asta doreşte.
Odată construită o căsuţă mai poate fi modificată? Modificările nu pot fi realizate în privinţa dimensiunilor, ci doar la partea de finisaje. Bucăţile de lemn sunt tăiate şi prinse şi nu pot fi reînnădite. Înălţimea fiecărei căsuţe este de aproximativ 2 metri, deci orice copil şi majoritatea adulţilor pot sta comod înăuntru, în picioare. Uşile se fac şi în funcţie de înălţimea copilului, astfel încât pentru un “pitic” uşa să nu fie de 1,5 m înălţime, ci de circa 1,2 m. O uşă mare la o căsuţă micuţă nu are acelaşi farmec ca o uşă proporţională cu restul dimensiunilor. Pentru copii mai mari, uşa are 1,5 m, iar un adult o poate folosi fără probleme, aplecându-se puţin.
Dar pentru căsuţele în copac cum se procedează? Este mai dificil de lucrat o căsuţă în pom. În primul rând trebuie făcute măsurătorile la faţa locului, în funcţie de copacul de care va fi fixată. Inclusiv partea de şantier durează mai mult. Apoi e dificil pentru că picioarele postamentului pe care stă construcţia trebuie bine fixate, chiar în ciment pentru mai multă stabilitate. Apoi, întreaga structură trebuie să fie foarte solidă pentru a susţine câteva sute de kilograme, respectiv să suţină căsuţa şi pe cei care stau în ea. Se foloseşte tot lemn de brad, ca la orice căsuţă, şi pe lângă atenţia finisării “încăperii” trebuie mare atenţie şi la structura pe care va fi amplasată.
Care sunt preţurile? Preţurile de producător pentru fiecare căsuţă prezentată în articol sunt estimative, preţuri de pornire, la care se adaugă diferite costuri în funcţie de dotări, dimensiuni, finisaje speciale etc. De asemenea, sunt calculate pentru transportul şi montajul în Bucureşti. Pentru alte localităţi sunt oferte diferenţiate, care rcuprind cheltuielile de transport şi montaj specifice.
Căsuţa Heidi, 1,25 m x 1,25 m x h 1,8 m, preţ 1.500 EUR;
Căsuţa mini-Clara, 1,75 x 1,25 x 1,8 m, preţ 1.800 EUR;
Căsuţa Clara, 2,5 m x 1,25 m x h 2,2 m, preţ 2.500 EUR;
Căsuţa Ayan, 2,5 m x 2 m x h 2,4 m, preţ 3.400 EUR;
Căsuţa Irina, 3 m x 2 m x h 2,5 m, preţ 4.000 EUR;
Căsuţa Rhea, 1,5 m x 1,5 m x h 2 m, înălţime 3.800 EUR;
Foisor pentru 10 persoane, cu diametrul de 3,2 m şi laturile de 1,6 m, cu înălţime de 3, 3 m, preţ 4.000 EUR.
Se percepe avans pentru comandă? Plata se face achitând un avans de 50% în momentul lansării comenzii şi semnării contractului, iar diferenţa se plăteşte în ziua montării căsuţei la cumpărător.
5
frumoase! sunt cristina si m-ar interesa o casuta, dar daca se poate sa aflu si un pret
Buna dimineata, Cristina! Multumim pentru aprecieri, am sa va trimit un mail cu detalii despre Casute Kalman.
Dana
Foarte dragute, dar putin cam scumpe. Nu toata lumea isi permite.
Am intrat, din intamplare, pe siteul http://www.dadimob.ro unde am gasit casute de lem la un pret foarte bun. Mai au si cateva obiecte de mobilier de exterior.
Da, asa e. Nu e pentru toata lumea, dar e firesc sa fie putin mai scumpe pentru ca e vorba de tamplarie facuta manual. Pana la urma platim orele d emunca, nu doar materialele, nu? Multumesc pentru opinie ta 🙂
Da preturile sint foarte mari,cu 4000 de euro poti să cumperi o masină la mîna a doua,dar ce te faci daca ai un copil si plînge ca vrea o căsută in copac pt ca a vazut la cineva si i-a placut mult.E clar că preturile nu sint pt toată lumea.
Gheorghina si Adela, am intrat si eu pe site-ul cu pricina, si, spre surprinderea mea, am vazut ca la descrierea casutelor s-au folosit fraze din descrierea de constructie a… Casutelor Kalman 🙂
Sunt explicatii care apar pe site-ul nostru, fraze concepute de mine, care vad ca sunt „imprumutate” de tot mai multi constructori de casute de copii, pentru a ilustra creatiile lor. Eu as fi foarte atenta inainte de a cumpara un produs descris identic pe mai multe site-uri, dar cu diferente atat de mari de pret…
E interesant ca pentru munca de saptamani intregi a mesterilor nostri, explicata in detaliu pe site-ul http://www.casutekalman.ro, noi avem niste preturi care reflecta calitatea produselor noastre, in timp ce alte site-uri folosesc descrierea noastra pentru niste produse care costa mult mai putin… Daca as vrea sa cumpar produse descrise aproape identic, dar la diferente foarte mari de pret, mi-as pune multe intrebari despre veridicitatea produsului mai ieftin…
De acord cu tine Dana! Recunosc faptul ca eu nu am intrat pe site-ul cu pricina, dar nici mie nu-mi suna bine cand aflu de preturi mai mici cand stiu cata munca e la mijloc.
Da, asa este am comparat si am vazut ca unele fraze seamana, dar nu toate. Poate din lipsa de om care sa scrie frumos au imprumutat cateva fraze. Dana, nu trebuie sa te superi, eu zic ca voi faceti o munca manuala, iar ei lucreaza pe banda intr-o fabrica, deci vb de lucruri diferite.
Produsele tale se adreseaza in special oamenilor cu bani multi, in schimb pe dadimb.ro pot cumpara si cei de rand ca noi.
Hai sa fim buni ca-i loc pt toata lumea. Va salut mult succes!
Da, ai dreptate Gheorgina, e loc pentru toata lumea. Si totusi, nu-i frumos sa „imprumuti” fraze. Pentru cine are nevoie de texte sunt oameni ca mine, care pot fi de folos. Nu-i nimic, din greseli invata toata lumea 🙂 Important este sa ne ajutam intre noi romanii <3
o diversitate de modele pentru toata lumea
Exact Andrei 🙂
frumos,bine lucrate si finisate!cu toate ca sunt in stare sa construiesc una copiilor mei,apreciez munca si efortul vostru!cat despre site`ul http://www.dadimob.ro pot spune ca e praf,nu au prezentare,cuvinte imprumutate,iar prezentarea e facuta grafic,nu au foto corespunzatoare.In primavara vreau sa incep un proiect pt copii mei si o sa folosesc ca inspiratie casutele voastre.
si apropo Dana…ai incercat sa construiesti ECO? din produse reciclabile?e o idee nu?sper ca ti-am dat de gandit
Da sunt super casutele dar tati poate sa se ia dupa ele si nu va da gresi aha