adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (5)

In Case, Design Interior, Legume, fructe, plante aromatice

Locuiește într-un palat, dar s-a apucat de agricultură bio

Când am văzut prima dată interiorul acestui palat vechi, cu toată nebunia de obiecte frumoase și decor de basm, mi-am închipuit că dau peste un proprietar îmbrăcat șic, la patru ace. Dar ce să vezi? Este fix invers – lejer, cu bocanci în picioare de zici că tocmai ce a ieșit din vreun atelier. Desigur că imaginea lui m-a intrigat, așa că am vrut să aflu mai multe despre Gaetano Besana, mai multe decât trecutul lui strălucitor ca și fotograf de modă. Am descoperit cu această ocazie nu doar povestea proprietății din provincia Lecco pe care o împarte cu frații săi, ci și preocupările sale legate de agricultura bio și de renovarea clădirilor vechi din satele din împrejurime. Și eu care credeam că în Italia totul e rezolvat din acest punct de vedere și că lumea trăiește bine merci la țară…Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (21)

De la exterior clădirea nu te impresionează foarte tare, deși vârsta ei ar putea trăda faptul că la interior poți să găsești comori ascunse. Dar Gaetano, înainte de a prezenta casa, îți arată liriodendronul din curte, o specie de arbore din aceeași familie cu magnolia, care aici a ajuns la înălțimea de 52 de metri. Se pare că ar fi cel mai mare exemplar din Italia. Da, copacul acesta spune deja ceva despre familia care a trăit aici de generații întregi. În 1720 era o vilă căreia i s-au tot anexat alte corpuri de clădire devenit un palat. Descendenții direcți ai vechii familii au locuit aici până în 1899, când, în lipsă de moștenitori, proprietatea a trecut în grija altei ramuri – Besana, din care se trage și Gaetano.

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (15)

Deși clădirea este deținută împreună cu frații săi, Gaetano Besana locuiește singur. Ca atare și-a amenajat o parte a clădirii, atât cât e nevoie pentru el. Dar aici chiar și două camere sunt impresionante. Da, ai de-a face cu tavane înalte și încăperi imense, ferestre generoase, coloane și uși masive. Într-un spațiu amplu Gaetano are o zonă de zi cu tot ce-i trebuie. Deși n-o vezi, bucătăria este mascată după un zid fals imediat lângă sufragerie, de unde ai deschidere și către camera de zi cu aer de salon. Mai departe o ușă dublă face legătură către dormitor, deși în paralel cu toate acestea există un coridor lung și îngust cu o pardoseală tablă de șah și zugrăveală verde. Dar ce ai descoperi mai departe, n-are cum să nu te încânte.

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (12)

Când pătrunzi în camera de zi ai impresia că ești într-o grădină, căci nu doar picturile murale cu vegetație bogată îți sugerează asta, ci și tablourile cu flori reprezentate ca în schițele de botanică. Ei bine, pentru mine a fost clar că preocupările lui Gaetano Besana au de-a face cu natura. Și nu, nu este unul vechi decorul sau că ar fi vorba despre tapet din mătase pictat manual, așa cum ai crede. Picturile murale au fost realizate de către artista americană Khara Ledonne. E adevărat că multe dintre obiectele ce spun povestea ambientului sunt moștenire de familie și ele creionează superb ambientul. Unele sunt chiar piese deosebite de porțelan pictat create de casa Ernst Bohne & Söhne, piese rare, căci producătorul a activat doar în perioada 1887-1919. Dar n-ai putea spune că aici e conceput ceva într-un stil clar. Din contră, este unul cu adevărat unic pentru că se simte moștenirea familiei lui Gaetano, dar și amprenta sa personală, obiecte care împreună leagă punți între istorii personale derulate în epoci diferite. Așa arată prezentul construit pe fundațiile trecutului. Despre viitor? Ei bine, se află dincolo de ziduri.

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (7)

Besana s-a mutat aici în urmă cu zece ani, pe la începuturile anilor 2000, și odată cu proprietatea a descoperit împrejurimile, coline verzi cu forme unduitoare și soare blând. O zonă perfectă pentru livezi, livezi care au existat, dar care odată cu migrația oamenilor la orașe au fost lăsate de izbeliște. Micul sat din apropiere se numește foarte frumos Lissolo. Numele s-ar traduce “aici e soarele”. Gaetano Besana a fost foarte impresionat de locurile acestea și s-a dedicat mobilizării oamenilor. A pus bazele unei organizații Oasi di Galbusera Bianca, care promovează agroturismul și agricultura bio, eco, cum vrei să-i spui, și cu ajutorul voluntarilor a refăcut o parte din livezi. El își dorește ca acestea să devină sursa de venit a comunității locale, pentru că din fructe se fac o grămadă de bunătăți, de la gemuri la siropuri, deci ar exista locuri de muncă. Și când ai de unde îți câștiga traiul ești mai dispus să locuiești într-un sat și chiar să te apuci de renovarea unei case dărăpănate, locuințe de genul acesta fiind la tot pasul. Ăsta e planul lui Besana, încet dar sigur în locul unde e soarele să vină și oamenii ca să se bucure de el.

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (10)

Locuiește într-un palat, a avut o carieră de succes ca fotogragraf și te întrebi de ce ar mai face chestia asta cu agricultura bio și agroturismul. Dar un om cu adevărat creativ și cu sufletul îmbibat de frumos n-are cum să fie fericit de unul singur. Simte nevoia să contribuie cumva și la bunăstarea celorlalți. Și dacă lucrurile ajung în ruină, cu siguranță că poveștile oamenilor nu vor avea aceeași soartă. Gaetano Besana știe asta, căci el, care a captat în imagini atâtea chipuri, atâția oameni, a citit în ridurile lor frânturi de viață. Călătoria contează, nu destinația ei, căci asta pare pentru noi toți aceeași. Mi-a plăcut povestea lui și cred că proiectul pe care l-a demarat și care se bucură de atenție în Italia este unul care ne poate da idei și pentru locuri similare de la noi din țară. E plăcut să-l vezi cum vorbește, așa că am să-ți postez și un mic interviu cu el, căci italiana o vei înțelege, dar mai ales mesajul lui. De asemenea, în film ai să poți vedea mai bine toată locuința sa, de la exterior la interior. Sper să te insprie și pe tine!

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (9)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (18)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (16)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (11)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (20)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (8)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (5)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (4)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (17)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (19)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (3)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (14)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (13)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (1)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (6)

adelaparvu.com despre palat italian Gaetano Besana, interior clasic si rustic, casa in Italia, Foto Davide Lovatti (2)Surse foto: Davide Lovatti

 

6 raspunsuri pentru Locuiește într-un palat, dar s-a apucat de agricultură bio

 1. ALINA spune:

  SUPERB…UN TIP FANTASTIC …ARTIST

 2. Cristina Filipovici spune:

  In anii 80’exista un liriodendron[arborele cu lalele] secular, monument al naturii ,in Valea Jiului,si am avut privilegiul sa-l vad inflorit !Sa stiti ca se gaseste in magazinele de plante si nu costa mult,eu il folosesc in gradinile mele[sunt peisajist]

 3. […] să lucreze în Italia, unde alături de meșteri italieni, într-o regiune frumoasă de munte din Nordul Italiei, nu doar că a pus umărul la treabă și a strâns bani pentru familie, dar a învățat ce […]

 4. Adela G. spune:

  Imi place mult stilul ! Doua lampi de o parte si alta a canapelei…foarte elegant .

 5. […] obținută aici de către designer pare mai degrabă misterioasă. Cu siguranță te invită să descoperi povești și să te închipui un personaj ce călătorește în timp. E genul acela de vilă pe care dacă-l […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *