adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muennig

In Case, Design Interior

Când arhitectura casei este armonizată cu peisajul, totul pare natural

Aș fi putut pune pariu că această locuință absolut superbă este undeva la Mediterana. Și cum să nu cred asta când am văzut nu doar finisajele, volumetria și amenajarea interioară, dar și peisajul ce părea desprins de pe coastele însorite ale mării albastre. Da, numai că albastrul acesta este al Oceanului Pacific, într-un loc unde munții Santa Lucia se înalță din valurile uriașe formând El sur grande, marele sud în spaniolă, devenit Big Sur în engleză. Da, e în California, iar Big Sur este sinonim cu locul de refugiu al artiștilor și scriitorilor, nume celebre ca Henry Miller, Edward Wenson sau Jack Kerouac și-au găsit aici liniștea și inspirația. Henry Miller spunea despre Big Sur că este fața Pământului așa cum a intenționat Creatorul să o facă și să o admire. Cert este că acest peisaj magnific atrage acum magnații viticulturii din Silicon Valley, care-și construiesc pe terenuri greu accesibile și, deci, ferite de ochii lumii, locuințe de vis.

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (1)

Arh Mickey Muennig, Foto Dominique Vorillon

Arh Mickey Muennig, Foto Dominique Vorillon

Vila pe care o vezi în imagini și pe care am reperat-o pe HomeAdore, am aflat că este o proprietate scoasă la vânzare. Prețul ei? Fabulos pentru oricine: 32 de milioane de dolari americani. Are o descriere completă tipică agențiilor imobiliare în care afli că are cinci dormitoare, evident pe lângă bucătărie, sufragerie și camera de zi, că suprafața ei este de 600 de mp, la care se adaugă o anexă pentru menajeră de 80 de mp și așa mai departe. Dar nu asta m-a interesat, ci am vrut să aflu cine este arhitectul. Care a fost gândirea din spatele acestei construcții și de ce a conceput-o într-un stil ce pare desprins din arhitectura mediteraneană. Așa am aflat că proiectul este semnat de Mickey Muennig, un arhitect american foarte apreciat, un promor al arhitecturi organice, sustenabile și mare admirator al lui Frank Lloyd Wright și Bruce Goff, nume nume celebre ale arhitecturii moderne, oameni care au pledat pentru armonizarea dintre construcțiile clădite de om și mediul natural. De altfel, dacă vrei să afli mai multe despre Mickey Muennig vei găsi o carte despre realizările sale și îi vei înțelege mai bine proiectele, precar prezentate pe site-ul său.

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (2)

Ceea ce atrage atenția asupra construcției de față, ridicată în 1994, este reintepretarea originală a unei arhitecturi rustice toscane. Chiar dacă ochii îți vor fi luați de finisajele din piatră sau de decorul ambientelor interioare, merită să observi cu atenție combinația de materiale, proporția dintre gol și plin, orientarea casei în teren. Ferestrele supradimensionate, care te transpun imediat în mediul exterior ca, mai apoi, să dai de bârne și plafoane joase, sub care te simți în siguranță – astea da senzații, pe care nu te-ai fi gândit că le poți avea doar din modul cum un arhitect a conceput volumetria casei. Dar intenția lui Muennig nu e să-și copleșească clienții, ci mai degrabă să-i facă atenți la natura din jurul lor. Scopul lui este să creeze clădiri care se pierd în peisaj, se mulează, iar odată finalizate să ai impresia că sunt invadate de mediul în care sunt implantate.

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (17)

Abordarea asta în privința arhitecturii să știi că specială. De ce? Pentru că de regulă arhitecții sunt orgolioși, ei vor ca proiectelor lor să fie vizibile, să atragă atenția, să fie îndrăznețe. Într-un fel ei vor să subjuge natura, nu să o amplifice sau să o completeze. Dar poate tocmai de aceea un arhitect ca Muennig reușește să atingă coarda sensibilă a oamenilor și să impresioneze pentru că face exact invers. El recunoaște forța naturii, și nu doar pe cea estetică, și ca atare își lasă creațiile călăuzite după ceea ce-i dictează ea. N-ai să vezi două clădiri la fel proiectate de Muening și asta dovedește cât de atent este la mediu, cât de fidel este crezului său că arhitectura trebuie să fie parte din natură.

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (16)

În tinerețea sa Muening  studiat aeronautica, un domeniu complex și interesant, care cu siguranță i-a modelat viziunea din postura de arhitect. Fascinația pentru zbor și-a găsit spus cuvântul atunci când a ajuns pentru prima dată în Big Sur, la începutul anilor 1970, un loc unde nu doar că a proiectat o mulțime de case, dar și unul unde s-a hotărât la să locuiască. S-a identificat atât de mult cu zona asta încât și-a și scris pe prima pagina a site-ului său: Big Sur Architect. De ce ți-am spus toate acestea despre arhitectul american? Pentru ca să înțelegi că o casă frumoasă este proiectată de un om talentat, un om care are un crez, are principii și viziune. Calitatea lucrurilor derivă din cea a oamenilor care le fac, care le creează. Și da, calitatea se materializează apoi și printr-o valoare financiară, căci această casă n-ar fi ajuns la suma de 32 de milioane de dolari fără să poarte semnătura lui Muennig. Te las să te bucuri de imaginile acestei superbe locuințe, dar sunt sigură că o vei face altfel, vei înțelege mai multe acum când știi care a fost ideea călăuzitoare pe baza căreia s-a născut construcția. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (4)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (15)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (14)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (3)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (18)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (13)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (12)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (11)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (10)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (9)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (5)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (7)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (8)

adelaparvu.com despre vila americana pe malul oceanului, casa in stil mediteranean, casa Big Sur, arhitect Mickey Muening (6)

10 raspunsuri pentru Când arhitectura casei este armonizată cu peisajul, totul pare natural

 1. quarrier spune:

  Te lasa fara aer!Nu poti respira vazand atata frumusete!

 2. VaSile Barbulescu spune:

  Doamne, oare asa este Raiul? Cred ca la noi numai autorizatiile si comisioanele la primarie te-ar costa mai mult decat constructia si mobilierul.

 3. vasile spune:

  Totu-i la superlativ asa ca, nu-mi ramane decat sa-ti spun ca-ti multumesc pentru acesta bijuterie pe care ne-ai prezentat-o.
  O seara linistita plina de inspiratie.

 4. Dana spune:

  Trebuie sa fie deosebita la pretul asta. Este insa exagerat de scumpa, o casa la malul oceanului costa si 4-5 mil dolari, dar proprietarul se pare ca nu se uita la bani. Sunt putini oameni care sa-si permita un astfel de lux.

 5. absolut spectaculoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *