Cea mai dificilă problemă într-o bucătărie de bloc este crearea unui spațiu generos de depozitare și a unui loc confortabil de luat masa. Dar le poți avea pe ambele însă nu fără compromisuri și acestea vizează în special regândirea locului pentru masă. Când ai o bucătărie mică, pur și simplu, nu există suficient spațiu pentru o masă ca de sufragerie, mai ales când îți dorești o mobilă încăpătoare în care să-ți pui în ordine toate cele necesare gătitului. Soluția? Poate fi reorganizarea mobilierului pe ambele laturi ale bucătăriei. Dar hai să vezi două soluții interesante cu imagini înainte și după reamenajare.
Din start îți spun să nu te iei de culoarea mobilierului, ci uită-te cum este el conceput și cum sunt înglobate și organizate electrocasnicele. Da, aici e o mobilă albastră, dar de la o poziționare a mobilierului pe o singură latură s-a prevăzut pe ambele laturi mobilă. De ce? Pentru a face loc și mașinii de spălat. În dreptul acesteia există o masă, dar ea poate fi mascată, depozitată la nevoie sub blat. Astfel există suficient loc de manevră în fața mașinii de spălat rufe. E interesant faptul că n-ai să vezi cuptorul sub plită, ci este așezat la înălțime, dar perfect pentru a fi folosit cu ușuriță, fără să mai fie nevoie să te apleci. Sub plita electrică există spațiu suplimentar de depozitare, iar lângă chiuvetă este așezat frigiderul. Deci, chiuveta – plita – frigiderul sunt dispuse într-un triunghi, așa cum spun designerii de interior că e logic să fie, adică ușor pentru activitatea din bucătărie. Din punct de vedere al finisajelor, contează mult lipsa fragmentărilor la nivelul pereților (nu vezi fainață până sus), de aceea spațiul pare mult mai ordonat. La fel, pe pardoseală ai o nuanță caldă, deși aceasta poate fi din plăci ceramice ce imită lemnul. Un strop de culoare în storul roman ce îmbracă fereastra situată central și bucătăria devine un spațiu vesel și plăcut.
A două bucătărie turcoaz este de dimensiuni mai mici și s-a dorit de asemenea amplificarea spațiului de depozitare. Păi când ai de-a face cu spații mici singurul lucru care-ți rămâne după ce ai epuizat fiecare centimetru pătrat pe orizonatală e să te uiți și pe verticală. Ca atare pe pereți rafturi și etajere își pot face prezența. În plus, pentru exploatarea judicioasă a încăperii glaful ferestrei este înglobat în ansamblul mobilierului. Și da, ca să obții mai multe într-o bucătărie mică secretul este să ai electrocasnice încorporabile. Aici combina frigorifică poate fi confundată cu un dulap vertical îngust, dar la interior are tot ce e nevoie pentru refrigerarea și congelarea alimentelor. Locul de luat masa? Conceput ca o masă de tip bar pentru a exista suficient spațiu de manevră în fața chiuvetei și a plitei dispuse pe partea opusă. Și din nou atenție la finisaje. Foarte puține fragmentări, nu vezi rosturi, nu vezi pătrate, cu suprafețe curate. Cât te-ar putea costa stfel de soluții, adică bucătării similare? Păi dacă faci calculul numai pentru electrocasnice și dotări ajungi la 1200-1500 de euro (mărci comune), iar mobila la comandă poate fi în jur de 1800-2000 de euro pentru materiale ieftine circa 3000-3200 de euro pentru materiale de calitate. Sper să te inspire și pe tine!

Super bucatariile. Bucataria turcoaz e favorita. Noi urmeaza sa reamenajam bucataria si mi-am propus sa fie foarte colorata ar turcoazul ar fi o varianta. Multumim Adela pentru idei!
Mie imi place chiar si culoarea mobilierului, 🙂
Cred ca poti amenaja si mai simplu si ieftin o bucatarie, si mai practic. De culoare, nu pot sa nu spun ca albul creează si lărgește spațiul, înseamnă curat ceea ce este bun pt bucatarie…
Depinde de gusturi..:)
Sa stii ca asta cu ieftin la bucatarie n-as crede-o. Chiar daca initial iti iei lucruri mai ieftine se degradeaza repede in timp. Pana la urma ajungi tot la sumele de care spuneam.
Bună ziua, am o întrebare… de detaliu. Ce corp de iluminat au folosit in prima bucătărie? Mă interesează cum s-au jucat alţii cu această culoare. Mă uitasem la un abajur turcoaz-petrol, dar a fost scos de la vânzare şi trebuie să mă reorientez şi nimic nu mi se mai pare potrivit.
Iustina, cu siguranta exista un iluminat general cu o plafoniera simpla alba ca si plafonul (lumina calda), dar vezi ca exista si iluminat local – in zona de gatit sunt spoturi de la hota, la fel si o lampa dubla pentru zona mesei, iar in partea cealalta exista iluminat sub corpurile suspendate. E foarte important ca la bucatarie sa ai iluminat in zonele unde prepari mancarea pe langa cel general, adica cu lampi sau plafoniere.
Merci frumos pentru detalii. O să ţin cont de observatia legata de lumină. Până acum m-am tot gândit doar la aspect, dar într-adevăr e important să fie suficientă lumină în bucătărie. Să nu-mi dau vreun deget pe răzătoare 🙂
Prima bucatarie imi place super tare 🙂 De ceva vreme jonglez cu deea unui cuptor care sa nu te cocoseze si incerc ca gasesc cat mai multe materiale pentru a lua idei de amenajare si folosire a spatiului. In curand (poate intr-un an) vreau sa renovez total bucataria, sper sa investesc bine. Adela ma bucur ca am gasit blogul tau.
buna, unde pot sa gasesc acele storuri minunate?
Buna ziua Adela. Grozave bucatariile! Voiam sa te intreb daca stii care sunt lungimile peretilor. Eu am o bucatarie micuta de 1,90 x 3,70 deci suprafata totala de pana in 7mp si desi imi place la nebunie bucataria albastra mi-e teama ca nu avem loc suficient. Merci mult, te urmaresc cu drag!