adelaparvu.com despre maslin cu fructe la ghiveci, Text Carli Marian (5)

In Gradina, Legume, fructe, plante aromatice, Sfaturi plante

Măslinul la ghiveci face fructe. Poți să-l crești și tu acasă la tine

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

Măslinul este un arbore biblic, iar ramurile lui un simbol al victoriei, înțelepciunii și păcii. Dar dincolo de aceste semnificații pe care le poartă, măslinul este extrem de decorativ prin frunziș și fructe. Însă, dacă vrei fructe, trebuie să știi că există două tipuri de măslini: cei care fac fructe și cei care sunt folosiți doar pentru frunzișul decorativ. Unul dintre soiurile ce rodește și se dezvoltă extrem de frumos în ghiveci este „Arbequina”.

adelaparvu.com despre maslin cu fructe la ghiveci, Text Carli Marian (10)

În general, măslinii sunt arbori ușor de întreținut, astfel încât și cei care nu au prea multă experiență se pot descurca destul de ușor cu îngrijirea lui. Să știi că, măslinul este un arbore care iubește soarele extraordinar de mult. Este adevarat că el se poate dezvolta și în locuri mai umbroase, însă există posibilitatea să nu mai facă fructe și nu cred că este ceea ce îți dorești. Așadar, poziționează ghiveciul într-un loc cu multă lumină pentru a se dezvolta frumos și pentru a produce multe măsline.

adelaparvu.com despre maslin cu fructe la ghiveci, Text Carli Marian (6)
Deși în locurile de origine face față cu brio perioadelor de secetă, măslinul în ghiveci are nevoie de o udare regulată și de-o hrănire susținută pentru a produce fructe. Astfel în timpul sezonului de creștere este important să-i menții compostul ușor umed în permanență (fară exces de apă în farfurie) și să-l hrănești în fiecare lună cu un îngrășământ lichid echilibrat, cum ar fi Phostrogen (îl găsești de cumpărat și AICI). În timpul iernii, poți reduce udarea, dar nu trebuie să lași compostul să se usuce complet. Chiar dacă te gândești că este un arbore capabil să tolereze un sol foarte uscat trebuie să știi că aceste condiții pot inhiba înflorirea ulterioară.

adelaparvu.com despre maslin cu fructe la ghiveci, Text Carli Marian (2)

În scopul de a iniția flori și fructe, măslini au nevoie de o perioadă de două luni de vreme rece cu temperaturi minime  de circa 8- 10 °C. De asemenea, au nevoie și de-o fluctuație a temperaturii între zi șinoapte. De aceea îți recomand ca pe timpul iernii să-l amplasezi într-un spațiu neîncălzit, fără risc de îngheț și care să fie cât mai luminos. Ai grijă să verifici din când în când ca temperaturasă nu scadă sub 8°C, deoarece temperaturile mai scăzute împiedică formarea florilor și respectiv a fructelor. Începând cu luna martie este important să începi să-i oferi un sol ușor umed în permanență dacă vrei să înflorească și să producă măsline. Recoltarea să știi că se desfășoară după circa 6-8 luni de la formarea fructelor, așa că nu trebuie să te grăbești să le pui la saramură. Dacă vrei un măslin la ghiveci uite de unde poți comanda: plantemania.ro, florariatrias.ro sau direct de producători cum e AICI. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre maslin cu fructe la ghiveci, Text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre maslin cu fructe la ghiveci, Text Carli Marian (11)

adelaparvu.com despre maslin cu fructe la ghiveci, Text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre maslin cu fructe la ghiveci, Text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre maslin cu fructe la ghiveci, Text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre maslin cu fructe la ghiveci, Text Carli Marian (4)

 

 

22 Responses to Măslinul la ghiveci face fructe. Poți să-l crești și tu acasă la tine

 1. Dana spune:

  Foarte interesant, problema este cat de mare trebuie sa fie ghiveciul?
  Daca nu este sufficient de mare, ce se intampla, se usuca pomul sau se adapteaza la dimensiunea ghiveciului oprind astfel cresterea?

  • carlimarian spune:

   Dana, intotdeauna trebuie sa existe un raport adecvat intre ghiveci si volumul plantei. Daca nu vrei sa atinga inaltimi prea mari, respectiv ghivece prea mari poti limita acest aspect prin tundere. Sa stii ca maslinul creste extrem de lent!

 2. Dana spune:

  Multumesc de raspuns, deci prin tundere limitez cresterea. I-am vazut in California, sunt o minune copacii astia, si ma gandeam ce binecuvantati sunt acei oameni cu asa o clima buna.

 3. caTALINA spune:

  in Romania de unde putem cumparea un maslin de ghiveci pt fructe ???

 4. 01meme spune:

  Am bagat ghiveciul in casa si au inceput sa cada frunzele si fructele incep si ele sa se usuce. Ce sau cum ar trebui sa procedez?

  • Iulia spune:

   Am păţit exact la fel. In casă a fost prea cald. Era luna decembrie si centrala mergea non stop. Am băgat măslinul în cămară, unde era mai rece şi putin mai intunecat şi au reapărut frunze noi.

 5. maria turlea spune:

  cum poti recunoaste un masline care rodeste de unul care este pentru ornament.

 6. iketa spune:

  eu am un maslin negru care e de 50 cm lam cultivat eu am pus un sinbure de la o maslina murata.

 7. iketa spune:

  pt mai multe detalii intrati pe http://www.gradinamea.ro/Maslinul_3581_548_1.html sau pe ro.wikipedia.org/wiki/Măslin

 8. Ani spune:

  Am cumparat asta vara un mic maslin. La inceput ii mergea foarte bine , s-a dezvoltat foarte repede dar cu timpul au inceput sa se usuce frunzele si sa cada pana cand nu a mai ramas nicio frunza pe el,au inceput sa se usuce chiar si din ramuri, le am taiat si doar dintr-o ramurica a iesit un lastarel. Credeti ca o sa isi mai revina ?

  • raluca spune:

   Maslinul isi pierde frunzele odata la 2 ani. este ceva normal. Creste foarte incet si nu trebuie tuns. Daca s-au uscat si ramurile e posibil sa nu fi avut suficienta apa. (desi iubeste soarele si caldura, daca este cultivat in ghiveci nu trebuie pastrat foarte uscat)

 9. Agricultorul spune:

  am cumparat doua exemplare din Spania, au venit in ghivece mici patrate,acum vreau sa ii plantez in ghivece mai mari.Ce pamant trebuie sa folosesc si ce conditii trebuie sa mai indeplinesc,sa nu se usuce? Multumesc frumos!

 10. Cosmin spune:

  oferta maslini inaltime 1 metru cu coroana formata
  http://olx.ro/oferta/vand-maslin-ID696WA.html#a74abe94fa

 11. Man Rodica spune:

  Am cumparat 2 maslini la ghiveci si i-am plantat in gradina ,va rog daca stiti,sa-mi ,spuneti si mie daca vor creste la inaltimea pe care o au ei ?Deocamdata sunt bine ,sa vedem cum vor trece iarna .

 12. George M. spune:

  Rezistă iarna ? În ce condiții ?

 13. Maria spune:

  Buna seara .
  Daca cautati in Bistrita Laborator in vitro veti gasi peste 1000 de speci de plante exotice .

  Maslin , portocal , banan etc

  Agro afaceri se numeste firma si sunt foarte seriosi , este un laborator de certetare si dezvoltare agricola . Se produc sute de mii de plante in eprubeta duoa care sunt transplatate la ghiveci si livrate in marile magazine din europa .

  Succes

 14. Maria spune:

  Cred ca asta este siteul http://www.agroafaceti.com

  Momentan Nu le merge siteul , saptamana trecuta mergea , am comandat de la ei .

 15. Maria spune:

  Poze …

  IMG_20201013_133533_118

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *