adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (9)

In Decoratiuni, Shopping

Chiar eram curioasă despre cum se fac florile artificiale din mătase

Am văzut un reportaj la Deutche Welle despre un oraș german cu tradiție în manufacturarea de flori artificiale din mătase și m-am pus pe documentare, căci nu eram sigură dacă am înțeles bine anul din care au început producția – 1834. Și chiar așa este! De pe vremea aceea femeile din Seibnitz, oraș aflat aproape de granița cu Cehia, manufacturează flori artificiale din mătase. Dacă în secolul XIX florile erau folosite preponderent pentru decorarea pălăriilor și vestimentației doamnelor, mai încolo s-a trecut la și la producția pentru flori destinate aranjamentelor florale. În Seibnitz au existat la începutul secolul XX circa 200 de ateliere diferite care acopereau circa o treime din cererea pe plan mondial a acestor produse.

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (1)

Am rămas foarte mirată câtă muncă manuală e la mijloc și câte unelte personalizate există. De la matrițe de petale și forme la șabloane la pensule speciale. E clar că aceste doamne au o îndemânare incredibilă, dar și răbdare. În ziua de azi producția a mai scăzut, dar cert este că cine trece prin Seibnitz va vedea o mulțime de aranjamente florale, doar e tradiția locului. Azi cele mai importante cereri sunt din partea hotelierilor și a instituților de cultură, acolo unde aranjamente voluminoase completează excelent ambientele spațiilor largi. Dar sunt și clienți privați, care aleg pentru decorul ocazilor festive din familie aceste tipuri de flori.

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (3)

Aranjamentele florale cu fire manufacturate din mătase sunt evident mai rezistente, iar raportul preț-calitate pare foarte convenabil atâta timp cât nu-ți dai seama prea ușor care sunt reale și care nu. Interesantă tradiție! Eu aveam prejudecata că aceste flori artificiale se făceau exclusiv de către asiatici. Ei bine, am spulberat-o acum. Dacă vrei să afli mai multe, inclusiv și de unde poți cumpăra flori artificiale sub brandul Kunstblume Seibnitz merită să intri pe site-ul kunstblume-sebnitz.de care găzduiește pagina muzeului dedicat manufacturii de flori, de unde ai și linkuri către ateliere de producție și magazine online cu aranjamente. Și da, în cadrul muzeului sunt încă doamne care mai fac sub privirile turiștilor flori. Uite, îți postez mai jos câteva imagini și de asemenea reportajul. Chiar dacă nu înțelegi germana, tot îți vei face o idee despre cum se produc. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (4)

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (17)

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (16)

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (13)

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (12)

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (14)

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (10)

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (15)

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (8)

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (11)

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (5)

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (6)

adelaparvu.com despre flori artificiale din matase, Kunstblumen Sebnitz, Germania (9)

8 raspunsuri pentru Chiar eram curioasă despre cum se fac florile artificiale din mătase

 1. Mariana Oancea spune:

  Si la noi se fac flori din matase de zeci de ani.Le faceau asazisele „modiste”, cele care faceau si palarii, pariuri pentru mirese. E drept ca se faceau si cred ca inca se mai fac, mai ales pentru a fi folosite ca accesorii, erau unicat, pentru ocazii speciale. Vara asta se poarta toata ziua… in par, in piept,la gat, la mana, pe rochii, pe palarii, pe genti, etc. Si sunt facute din matase, panza, denim, bumbac sau lana crosetate, piele … Mie imi plac pentru ca inveselesc orice tinuta, iar in casa, mai ales iarna, aduc culoare .

 2. […] Chiar eram curioasă despre cum se fac florile artificiale din mătase […]

  • Ramona Popa spune:

   Buna, Adela,
   un reportaj foarte interesant. In ultimile luni am inceput sa decorez si eu casa cu aranjamente florale artificale insa cu timpul simturile mele au inceput sa ceara mai mult. Desi florile sunt foarte frumoase si ‘iti fura ochii’ as dori sa ii si mentina furati la o privire mai atenta.
   Stii cumva de unde pot achizitiona flori si fructe artificiale atat de bine facute incat sa te induca in eroare chiar si daca le privesti cu bagare de seama?
   Ramona

 3. ricamihai13 spune:

  Interesant. Câtă migală! Aranjamentele sunt impresionante. Colorit, combinații foarte inspirate……chiar o artă

 4. camelia spune:

  Buna ziua d-na Adela!Ma numesc Camelia si m-ar interesa cum as putea sa urmez un curs de confectionat flori din matase.am citit pe blogul d-vs articolul ;”Chiar eram curioasa despre cum se fac florile din matase ”M-au fascinat acele floricele si as vrea sa invat sa fac si eu asa ceva…Am peste 50 ani si am ramas fara loc de mumca si m-am gandit ca as putea sa fac si eu.Stiti ceva de vreun curs unde as putea invata de asa ceva?Multumesc!

  • Adela Parvu spune:

   Bună Camelia! Din păcate nu știu de vreun curs de așa ceva, dar nu e exclus să existe. Eu nu am aflat încă. Până găsești vreun curs, te-aș sfătui să cauți pe internet pentru că s-ar putea să găsești tutoriale video prin care să poți învăța singură.

 5. Maria spune:

  SEBNITZ…am fost de multe ori acolo deoarece locuiesc in apropiere…da, sunt frumoase si e multa migala in aceasta munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *