adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (17)

In Design Interior, Pensiuni, Romania Mea

Faină-i pensiunea asta rustică de la Ghindari!

Pe drumul dinspre Sovata către Tg.Mureș, pe partea dreapta a șoselei, în Ghindari ai să dai peste minunăția asta de pensiune. N-ai cum să nu te oprești pentru că tare faină mai este. Și eu m-am oprit pentru că cel puțin fațada principală e atât de frumos lucrată încât m-a ros curiozitatea să o văd mai îndeaproape. Dacă se nimerește să fie sfârșit de săptămână este mai mult decât posibil să nu găsești niciun loc pe terasă, căci e plin, iar panorama ce se vede în zare, dincolo de parcare e una liniștitoare, tipică Ardealului. Chiar dacă n-am apucat să arunc un ochi și în camerele de cazare, merită să-ți spun despre ea.

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (10)

Am aflat că această pensiune cu nume unguresc Gerendas se traduce Cu grizi, da, pensiunea cu grinzi i-am putea spune. Și are ditamai stâlpii și grinzile, dar tare frumos lucrate. Meșterul Attila din Ocna de Jos le-a sculptat și a lucrat îndeaproape cu proprietarii pensiunii Ida și Gyula Csont. Aceștia au accensat fonduri europene pentru construcția pensiunii, iar șantierul a durat aproape patru ani. Anul acesta, în 2014 a fost inaugurată pensiunea și deja au fost organizate aici nu doar petreceri private, ci și nunți. Proiectul pensiunii este semnat de către arhitecta Eniko Leszai din Târgu Mureș (tel 0746.022.493), care a conceput-o într-un stil rustic ardelenesc combinat cu stilul alpin elvețian. Ai să vezi veranda cu motive florale decupate în balustradă tipice transilvănene, iar forma acoperișului aduce cu cea a chalet-urilor elvețiene.

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (11)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (6)

La interior pensiunea are zece camere, dar doar opt sunt pentru închiriere, numărul total de locuri de cazare fiind în jur de 28-30. Arhitecta Eniko Leszai a prevăzut în proiect și camere la parter pentru persoanele cu dizabilități. Pe lângă asta evident că pensiunea Gerendas are un restaurant propriu cu specific local și o terasă generoasă ce funcționează din plin pe timp de vară. Am întrebat-o pe proprietara pensiunii, doamna Ida, ce ar putea face turiștii în zonă și am aflat că aici marea atracție este Aeroportul Sportiv de la Ghindari. Habar n-aveam că există așa ceva, dar cei pasionați de aviația de agrement vin cu mare aplomb mai ales că de la Ghindari la Sovata sunt doar 14 kilometri, iar să zbori deasupra regiunii este o adevărată încântare.

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (1)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (3)

Pe lângă aviația de agrement să știi că la Ghindari există și un mic Muzeu Etnografic. Dacă vii aici merită să o faci cu mașina ca să te poți deplasa ușor. Să știi că drumurile sunt bune. Așa că musai să mergi până la podgoriile din zonă cum sunt Villa Vinea și crama Kelementelki de la Călimănești (tel 0740.744.525.093, am să-ți scriu curând și despre asta). Desigur că n-ai cum să ratezi să dai o raită în sens invers prin Sovata și mai departe către salina de la Praid, unde pe timp de vară poți merge la ștrandul nou inaugurat cu apă sărată sau să faci o excursie prin Canionul de sare. Cert este că n-ai cum să te plictisești, iar locul e perfect nu doar pentru excursii de familie sau petreceri, ci și pentru traininguri corporate sau team-building-uri. Pensiunea Gerendas (care în română se pronunță Gherendaș) va avea curând și site, dar până atunci poți să afli mai multe de pe pagina lor de Facebook și de sunat o poți suna pe doamna Ida la telefon 0742.013.035. Iar dacă-ți place arhitectura pensiunii nu ezita să o contactezi pe arhitecta Eniko Leszai din Târgu Mureș (0746.022.493). Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (17)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (13)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (9)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (5)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (4)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (8)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (16)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (14)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (15)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (7)

adelaparvu.com despre pensiunea Gerendas, Ghindari, judetul Mures, Romania, arhitect Eniko Leszai (2)

7 raspunsuri pentru Faină-i pensiunea asta rustică de la Ghindari!

 1. Carmen spune:

  Am fost acolo si totul este la superlativ!
  In ultima vreme am fost dezamagita sa merg in locuri foarte laudate pe diverse blog-uri i la fata locului sa constat ca realitatea e cu totul alta si ca cei care scriu o fac doar pentru bani! Asa ca mi-am propus sa scriu atunci cand realitatea e alta.
  Dar la tine Adela realitatea e asa cum scrii!!! Felicitari!
  Am fost la Plastilina si inca mai simt gustul de socata cu eugenie 😉
  Cat despre Gerendas… totul pare un basm! Aici am mancat cel mai bun gulas gustat vreodata….ca sa nu mai vorbesc de prajitura supriza cu mar si inghetata… personalul chiar este amabil si calificat (furat de la hotelurile cu renume din Sovata ;)))))

  O evadare perfecta si pentru suflet si pentru buzunar
  Dezvantajul este ca e departe rau de Bucuresti si nu te poti intoarce oricand

  Carmen

 2. Alin spune:

  Buna Adela

  Urmaresc cu atentie blogul tau si trebuie sa-ti marturisesc ca-mi place foarte mult desi l-am descoperit relativ recent(6-7luni)!Am dat de aceasta pesiune cu o zi inainte de deschidere fiind in drum spre Sovata si nu am putut sa nu opresc ,pensiunea atragand atentia imediat.A m vrut sa servesc o cafea doar ca sa pot sa o admir ca tare mi-a placut dar chelnerul mi-a spus ca inca nu poate servi ca nu poate elibera bon ;In schimb administratora pensiunii care era tot o zdroaba cu ultimele pregatiri a facut cinste cu cafeluta din partea casei si ne-a dus si sus sa ne arate camerele;a fost o draguta si pensiunea este formidabila .De 2 luni tot spun ca o sa ajung acolo dar inca nu am ajuns;felicitari proprietarilor pentru reusita acestei pensiuni si sa de-a Dumnezeu sa le mearga din plin.

  cu stima Alin

 3. laurentiu spune:

  pot spune ca am fost acolo la o nunta si a fost ca in povesti ,e de basm pensiunea asta si cu o servire si curatenie ireprosabila.din ce stiu eu a fost facuta cu banii europeni si pe langa pensiune am mai facut ceva la fel de frumos in comuna Ghindari 2 case aproape identice cu crama cu camere in stil rustic, cu o gradina superba absolut mirific merita vazute si cele 2 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *