adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (8)

In Gradina, Legume, fructe, plante aromatice, Romania Mea

Sere hidroponice la Reghin. Să vezi cum cresc roșiile și salata fără pământ

Agricultura modernă presupune utilizarea tehnologiilor avansate, iar serele hridoponice nu mai sunt o noutate, cel puțin pentru occidentali. Am avut însă ocazia să văd cu ochii mei o astfel de seră la Reghin, una dintre cele mai moderne din țară, o investiție făcută de familia Cotoi și am rămas impresionată de lungimea plantelor și calittea lor. Mai mult decât atât, n-am putut să vizitez sera fără să-mi pun peste încălțăminte o protecție de plastic. Nu știu cum le spune, dar sunt șoșonii aceia de plastic de ți-i pui și când mergi în vizită la spital. De ce sunt necesari aici? Pentru a evita orice contaminare a plantelor. Nu se folosesc insecticide, ci totul e pe bază de insecte. Dacă apare vreun dăunător specialiștii de la Serele Dalin, căci de ele îți spun acum, cumpără alte insecte care le halesc. Practic, se folosesc de lanțul trofic să contracareze natural dăunătorii și astfel să nu fie folosite insecticidele. Serele Dalin își trag numele ca de la cei doi frați Dan și Călin, fiii lui Toma Cotoi, un om deosebit, care în Reghin este foarte cunoscut, grație acestor sere și a fabricii de mobilă Dalin, dar și pentru a transformat groapa de gunoi a orașului într-o adevărată oază. Dar hai să-ți spun despre sere care sunt manageriate de către Călin Cotoi.

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (16)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (1)

Serele de aici sunt foarte moderne, începând de la construcția în sine și până la controlul plantelor. Este o tehnologie olandeză implementată la Reghin, mai exact în Breaza, județul Mureș. La orice variație de temperatură sau de schimbare a vremii plafonul serelor se ajustează pentru a păstra la interior temperatura constantă și a oferi condițiile optime pentru plante. Există chiar și o stație meteorologică pe platforma de aici. Cu ajutorul unor programe sofisticate, fiecare plantă este monitorizată pentru a produce fructele la mărimea cerută de către supermarketuri. Da, aceste roșii le găsești la magazin și le vei găsi la prețuri bune. De ce? Pentru că cele mai mari costuri pentru o astfel de seră îl reprezintă combustibilul pentru încălzirea lor pe timp de iarnă: rumegușul. Ei bine, cei din familia Cotoi au deschis sera după ce le-a venit ideea să recicleze rumegușul rezultat în urma producerii mobilei de la fabrica Dalin (am să-ți scriu curând și despre asta). Decât să-l vândă pe nimica toată în altă parte s-au gândit să-l valorifice și cu ocazia asta să-și extindă afacerile și să creeze noi locuri de muncă la Reghin. Așa că practic rumegușul nu-i costă aproape deloc, decât transportul lui circa 4 kilometri cât e distanța dintre cele două unități de producție. Inteligentă alegere!

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (11)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (15)

Pe lângă treaba asta cu reciclatul rumegușului, serele beneficiază și de panouri solare. Ele captează soarele pe timp de vară și asigură o parte din necesarul de energie electrică necesară funcționării serelor. Arată de-a dreptul SF sera asta. Pe lângă cele 1,3 hectare dedicate roșiilor, există și o hală pentru salată verde, iar o altă seră de 1,2 hectare este în construcție. De anul acesta cei de la Serele Dalin au cultivat experimental, pe terenul de lângă construcțiile moderne, plante ornamentale. Deci foarte curând am putea avea arbuști și copaci de la Reghin. Până atunci însă serele hidroponice chiar sunt spectaculoase. Să vezi vrejuri de roșii lungi de până la 12 metri, care se recoltează cu ajutorul unor mașinuțe speciale ce se pot regla și pe verticală, este ceva ce te lasă cu gura căscată. Hidoponic înseamnă practic fără pământ, ci doar cu apă și cu substanțe nutritive într-un substrat special. Așa că de aceea legumele ajung frumoase și curate în supermarket, fără să fie murdare de pământ, și în plus să aibă mărimi similare. Cu acest gen de agricultură nimic nu e întâmplător, ci totul foarte controlat. Vezi mai jos câteva imagini, dar și un scurt reportaj filmat de la fața locului. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (6)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (3)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (9)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (4)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (5)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (8)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (7)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (10)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (13)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (12)

adelaparvu.com despre Serele Dalin, sere hidroponice Romania (14)

58 Responses to Sere hidroponice la Reghin. Să vezi cum cresc roșiile și salata fără pământ

  1. Doru spune:

    Pe mine ma lasa cu gura cascata o rosie cum mincam la tara la bunici,nu legume din plastic,fara gust si miros,crescute in „laborator”.In loc sa le readucem aminte occidentalilor ce gust are o rosie,importam tot felul de metode consumeriste de crestere a legumelor…Ce sa zic,halal evolutie! Nu sint un traditionalist,dar cu siguranta multe „inventii” nu si au rostul .

    • Adela Parvu spune:

      Doru, sa stii ca rosiile erau bune si mirosea tare a rosii in sera 🙂 Cat privesc inventiile gandeste-te ca suntem multi pe lumea asta 🙂

      • IonelS spune:

        Pai eu zic ca inainte de a ne prinde grija de chinezi si indieni sa ne vedem de „pielea ” noastra si asa prea chimizata, intr-o tara in care agricultura ar putea deveni exclusiv ecologica…Sa fie acestea la ei acasa…

        • Alex spune:

          Gandeste-te ca intr-o sera nu ai atac al daunatoriilor asa mare ca in camp, asta insemnand ca nu mai ai nevoie de anumite tratamente aplicate –> mai putine chimicale…

          Cat despre substanta cu care sunt hranite plantele, gandeste-te ca este exact ceea ce isi extrag ele din sol … fosfor, potasiu etc, diferenta este ca nu mai gasesc si urme de metale si alte elemente, inca odata…un plus pentru sanatatea ta..

          • Adrian spune:

            Nicidata aceasta rosie nu va avea calitatea unei rosii crescuta suta la suta bio in pamant. Iar aici nu ma puteti contrazice.

  2. eli spune:

    Am mancat rosii crescute astfel, cu ocazia unei vizite in strainatate. Din pacate nu aveau nici un gust sau aroma. Asta este motivul pt care nu ma prea incanta acest gen de „agricultura”, chiar daca inteleg avantajele pe care le prezinta.

    • Adela Parvu spune:

      Eli sa stii ca eu am mancat din rosiile astea si erau foarte bune, cel putin aveau gust de rosii. Conteaza si soiul plantat astfel 🙂 Evident ca nu sunt la fel de aromate ca rosiile de la tara, alea de cresc mai cret asa, dar sunt bune.

      • IOAN spune:

        Sant din Reghin si ca mine majoritatea Reghinenilor stiu ca rosiile astea sant pușcatori . Pentru cei care n-au alte optiuni si nu știu ce gust are o rosie adevărată sant bune.
        Cum ati ajuns atât de jos încât să inghititi toate rahaturile de legume care nu au văzut pământul… pe lângă substanțele nutritive au loc și alte schimburi la nivel subtil pe care tehnologia nu le va putea inlocui niciodată.
        Oameni buni încercați sa mâncați ce vine de la pământ evitați, acești producători care fac bani și experimente împreună cu farmaciile ( pt cei care inteleg ce vreau să zic )
        Avem pământ fertil , foarte bun pt ce sa-ti bati joc de oamenii și de tine , … simplu pt bani in rest nu contează
        Păcat ca am ajuns să acceptăm și să promovăm astfel de lucruri , inteligenta nu va putea inlocui niciodată înțelepciunea.

  3. Nina spune:

    Am trecut Sambata pe langa aceste sere si era sa intram in sant tot incercand sa pricepem ce plante sunt :)))
    Am facut poze, in speranta ca vom deslusi misterul !! Uite, am aflat datorita tie Adela !
    Deci, cam asa arata viitorul ! E bine ca se cauta variante , dar oare chiar ne vom adapta la ele ? E cam trist sa ma gandesc la selectia naturala si la capacitatea omului de adaptare….

    • Adela Parvu spune:

      Nina, mie nu mi se pare trist nimic. Pana la urma, daca stam sa ne gandim bine, tehnologia ne poate fi de folos. Daca in ziua de azi exista fertilizare in vitro de ce n-ar fi si sere hidroponice? 🙂

  4. radhacross spune:

    De ce trebuie sa fie frate rosiile egale !!!!!!!!! Ce lume trista aceasta a rosiilor egale !
    Pe mentalitatea asta bolnava cronic de tehnologita,maine-poimaine,mintile luminate ale speciei o sa reproduca,in vitro!!! sau in diabolo,supercopii-egali,frumosi si puri,avand drept dumnezeu un dr faustus cu halat alb si mama,in loc de uter viu si roditor din IUBIREEEEEE !!!!!!!!!!!!!!!! o eprubeta 1000% aseptica controlata de un megacomputer bla bla blaaaa….sa fiu al naibii m-apuca toate furiile pe tine Adela…in vitro ???…nici macar baietii tai frumosi si nebuni cum sunt,desi gemeni nu sunt la fel…ce lume tragica,deocamdata Slava Domnului doar virtuala,a unor oameni LA FEL!!!..un cosmar…
    Reiterez o uimire perplexa vis-a-vis de tine Adela…tocmai dadusem intamplator de o postare mai veche,cea cu casuta de la Ciolpani care m-a lasat mut literalmente,incercam sa gasesc niste cuvinte sa scriu ceva dar nu prea aveam ce,ca totul sfarsea intr-un Dincolo,in acel Spatiu al Adevarului Interior,unde orice cuvinte,afara de unul poate,sunt de prisos…si acum ”in vitro”?!?!?!?…uimitoare fiinta mai esti ! cum zicea Tutea:’Cand nu inteleg ceva,am intotdeauna o solutie de rezerva..’ Care ?’..’Raman perplex..’…asa si cu tine..

    p.s.Nu tot ce exista in lumea de azi,pt acest simplu fapt,e si bun..Daca ai sa mergi IN TACERE,INLAUNTRU TAU,pana la CAUZA PROFUNDA a acestei lumi cu chipul sau de-acum,ai sa gasesti ingrozita ceva foarte urat.De-ceea zilele ei sunt numarate,la propriu.Nu ca ar pedepsi-o sau distruge-o Cineva,ci va fi lasata,DIN DEPLINA IUBIRE,sa-si implineasca in deplina libertate,vectorul egotic pe care l-a ales,adica de autodistrugere.IUBIREA JERTFELNICA ORIGINARA A VERBULUI UNIVERSAL nu va ramane insa in asteptare decat pedagogic.Parintele Teofil cel orb zicea neaos ardeleneste ca Dumnezeu n-are pe nimeni de pierdut.Cum ar putea ?…Iubirea Aceea sinonima cu Daruirea Neconditionata,sinonima cu Daruirea DE SINE,Unicul Subiect al Verbului A FI,si nu de ceva…
    Calea Slavita a Omului intru Cel Necunoscut,de care-ti spuneam altadata,e inca departe…ori chiar AICI si ACUM…Cum spunea parintele Arsenie Papacioc:’De ce sa masuram distanta de la Dumnezeu la noi cand Dumnezeu este chiar in noi ?’…ori Nichita:’Totul este simplu,atat de simplu incat devine de neinteles…atat de aproape incat se trage-napoia ochilor si nu se mai vede’…
    Vom fi intrebati un singur lucru:’Unde erai cand nu erai in Tine'(Sine)?

    nici o suparare daca nu postezi comentul asta scris la suparare…ce zic?..cu furie..

    • Mircea spune:

      de ce trebuie rosiile egale? pentru ca inclusiv atunci cand mergi si cumperi rosii inegale de la un producator autohton, taran, vrei sa iti alegi marfa. de ce trebuie sa fie toate rosiile egale? pentru ca omul cand plateste ceva nu accepta compromisuri. uite de aia! iar partea cu inseminarea in vitro esti depasit rau de tot. daca atunci cand acum 200 de ani, taranul isi lua nevasta sa ii faca un copil tu crezi ca era mare dragoste te inseli. cu atat mai putin in zilele de astazi. multi copii nu erau nici macar doriti pentru ca apareau in urma unei situatii fiziologice nu pentru ca era mare dorinta de un nou copil caruia nu aveai ce sa ii dai sa manance si pe de alta parte „era dat de dumnezeu” asa ca daca tot nu il vreau il si bat de suparare dupa ce am baut ca porcul. nu? parintii care nasc copii folosint fertilizari artificiale o fac pentru ca isi doresc acel copil nu pentru ca „l-a dat dumnezeu”.

  5. dana spune:

    Am participat la constructia unei astfel de sera (in 2007) si apoi la infiintarea culturii. Aceste rosii sunt „chimicale” 100%. Ele se hranesc cu un amestec de 25 substante chimice, dozate dupa o anuimta reteta,

    • Adela Parvu spune:

      Atunci stim macar cum sta treaba Dana, dar tehnologia e uimitoare!

    • Mircea spune:

      Daca cele 25 de chimicale sunt exact cele care sunt luate din pamant ce mai spui atunci? Te intreb ce este un chimical din punctul tau de vedere? H2O este un chimical? Da! pentru ca este de fapt o structura chimica. Tu esti un chimical? Da pentru ca ai in componenta ta o structura chimica. Tot ce este in lumea asta este chimie si totul este chimic. Acele 25 de elemente chimice cu care este crescuta rosia respectiva ce contin? Daca contin ce se obtine si din pamant atunci este in regula. Peste rosiile din curte ploua cu apa plina de chimicale dintre cele mai toxice si periculoase inclusiv cu cianura iar aceasta este asimilata de rosie si atunci nu se mai plange nimeni. Hai sa nu fi impocriti. Daca dorim sa traim bio atunci acest lucru nu este posibil pentru ca suntem prea multi pe pamant. O sa spui ca romania poate are si nu stiu cat de bine si de posibil este la noi. Foarte bine! Cine mai merge acum la tara sa munceasca pamantul cand romanului numai de asta nu ii pasa. munca la tara este grea iar romanul nu vrea asa ceva. Vrei ca patronii sa le dea salarii mari pentru a munci? Foarte bine si cine mai cumpara rosiile la preturi exorbitante daca o sa fie salarii mari? Totul este un calcul. Nu judeca daca nu ai facut calculul asta. Tinand cont ca esti atat de suparata pe astfel de ferme te sfatuiesc sa nu mai cumperi NIMIC in comert ci sa iti cultivi tu tot ce ai nevoie. Sa iti faci un dulap cu mana ta, sa iti tesi o haina si sa torci pentru a obtine firul de matase, borangic sau lana. De ce? Pentru ca si alea contin nu stiu ce coloranti care au nu stiu ce chimicale in ele. SUPER! Iti mai trebuie cate 20-30 ore in fiecare zi sa le faci pe toate!

  6. dana spune:

    Da, este uimitoare! Dar cand este vorba de mancare pledez pentru traditional.Suntem ceea ce mancam!

  7. radhacross spune:

    Recent NASA a dat publicitatii un eveniment cosmic petrecut tocmai in 2012,cand o uriasa explozie solara,apreciata ca cea mai puternica din ultimii 150 de ani,a ejectat in spatiu un veritabil tsunami de materie si radiatie,trecut razant de atmosfera Terrei.O diferenta de cateva minute ar fi intors omenirea instantaneu inapoi in sec.18 dpdv tehnologic,afara de alte efecte.Cam asta e cu tehnologia…
    Complexitatea calitativa si relationala a Existentei in schimb,este practic infinita – fizica si astrofizica cuantica,biologia credintei[tot cuantica in fapt]a lui Bruce Lipton,ca si mai simpla dar uimitoarea permacultura,nemaivorbind de disciplinele spirituale,o demonstreaza vadit.Nu ne controlam,si acelea doar partial,decat 5% din psihismul nostru,nu ne cunoastem pe noi insine in toate dimensiunile fiintei,ne-am dedicat in schimb prelungirii pur exterioare,instrumentale a vietii imbatati de iluzia puterii,dar nici aceea nu e propriu-zis a noastra.Un eveniment ca cel descris mai sus,oricand posibil si de-acum inainte,preferabil unei autodistrugeri belicoase,ne-ar cobori brusc in realitatea cruda a raporturilor obiective cu cele ce ne inconjoara dinafara dar si dinlauntru,de care nu ne putem separa,pe care nu le putem stapani,decat in ziua in care insusi acest cuvant si sensul pe care-l circumscrie nu se vor mai gasi in angrenajul fiintei noastre.
    Babuta de la piata,cu ale ei rosii genial de circumvolute si spicul jertfelnic si revolutionar al lui Fukuoka vor salva umanitatea si-i vor contura viitorul daca vom sti sa ne smerim si sa invatam.

    • Adela Parvu spune:

      Offf… nu stiu ce sa zic, dar babuta de la piata a inceput sa fie si ea un mit…Cat despre orasul Fukuoka nu stiu prea multe 🙂

      • radhacross spune:

        la propriu,inca nu a devenit in totalitate un mit
        figurat,exista o categorie din ce in ce mai numeroasa de cultivatori autohtoni,care folosesc exclusiv soiuri romanesti,au renuntat la chimicale si chiar au reusit sa se organizeze din ce in ce mai bine in vederea desfacerii si concurarii cu succes pe piata interna a importurilor(vei intalni tot mai numeroase exemple pe Agro TV daca ai timpul si rabdarea sa il urmaresti regulat)
        Masanobu Fukuoka – Revolutie intr-un spic 1978 (o privire in viitorul planetei,o scriere care mi-a schimbat viata,ca si Secretul doctorului Honigberger acum 30 de ani) – prietenul tau Carli te poate lamuri,dar trebuie citita,e opera de convertire,prin spiritul ei interior,specific zen

        mereu imi aduci aminte de un film mai vechi,ca si de romanul lui Austen in care o petitoare inimoasa a viselor celorlati uita sa-si implineasca propriul vis.. finalul ramane totusi deschis,o panza alba a realitatii,,anume si numai a ta…

    • Mircea spune:

      Drept urmare iti recomand sincer sa renunti la tehnologie, sa arunci telefonul, sa te deconectezi de la internet, sa renunti la electricitate si sa mergi intr-un catun uitat de lume. Ceea ce expui acum este exact cultura romaneasca fatalista si anume drobul de sare. In loc sa ne bucuram de ce ne poate oferi tehnologia acum ne punem problema ce se poate intampla daca nu stiu ce explozie solara ar aparea.

  8. Monica spune:

    Sunt curioasa ce anume ati vrut sa spuneti cand v-ati referit la calitate? Ce calitate? Sunt curioasa daca dupa ce va mai documentati putin ati mai fi dispusa sa va hraniti doar cu orice fel de planta crescuta hidroponic.Faptul ca tehnologia iti ia ochii pt ca arata ca in filmele SF justifica otravirea lenta a organismului cu toate chimicalele cu care sunt crescute exclusiv aceste plante?

    • Adela Parvu spune:

      Monica, eu am mancat din rosiile acelea si aveau gust de rosii. Faptul ca sunt crescute intr-un mediu controlat, ingienic si faptul ca fata de alte rosii de supermarket astea chiar au gust le cataloghez ca fiind de calitate 🙂

  9. AURA spune:

    E foarte riscant sa cumperi si de la asa zisa babuta din piata ,mai nou se deghizeaza vanzatorii ambulanti in oameni de la tara si pe piata vand rosii aduse din turcia achizitionate de ei de la angro ,eu mi-am facut o gradina proprie la marginea orasului de 10 m/10m si-mi produc singura rosiile ,mai devreme sau mai tarziu toti o sa ne intoarcem la tara daca vrem sa traim si sa imbatranim sanatos.

  10. arakelian spune:

    romania are un potential extraordinar: pamant bun, ieftin, aer curat, soare, ploaie, de toate! Aceasta combinatie face ca rosiile romanesti sa aiba gust si aroma de vrej… genul asta de industrie, tehnologizata, vin din tari nordice/ olanda etc. unde 200-300 zile pe an e innorat si vant si sub 10 gr . De aia nu au gustul rosiilor de acasa…

    • Adela Parvu spune:

      Poate ca de aia la noi au gust chiar si cu tehnologie moderna 🙂 Cred ca e vorba si de eficienta Arakelian. Pentru a cultiva traditional esti expus intemperiilor, n-ai cum sa le controlezi pe toate. Aici insa totul e controlat.

    • radhacross spune:

      anul trecut,la cea mai importanta intalnire a producatorilor eco,petrecuta in Germania,cine credeti ca a primit calificativul maxim si premiul I …atentie,de la nemti,stim cu totii ca ei nu se joaca ?
      nimeni altcineva decat Romania : dupa analize serioase si importuri masive,in permanenta crestere de la an la an,germanii au concluzionat ca tara noastra are cel mai bun pamant pt productia ecologica si cele mai promitatoare sanse de dezvoltare,cu o sustinere adecvata din partea statului

  11. lenuta39 spune:

    Ma bucur pentru romanii nostri ca au asemenea inteligenta .
    Materie prima, este din belsug, doar sa vrei sa faci ceva pentru folosul tau si a celor de langa tine !
    Felicitari Adela pentru asemenea informatii !

  12. MihaelaB spune:

    Draga Adela,

    Poate vei scrie la un moment dat despre aceasta: http://latantiioana.wordpress.com/. Legumele lor 100% naturale si extraordinar de bune.
    Crede-ma ca oamenii acestia sunt admirabili 🙂

    Multumesc.

  13. silvia spune:

    Ar trebui sa infiinteze si o pastravarie sau un helesteu si sa refoloseasca apa si atunci ar fi mai putine chimicale si ar fi si eco

  14. carlimarian spune:

    Eu am citit acum comentariile si am ramas stupefiat sa aflu ca majoritatea nu inteleg ca tot ce exista pe acesta lume viu sau inert este chimie pura! Este foarte adevarat ca atunci cand lucrurile scapa de sub control apar forme chimice nocive organismelor vii, dar asta este o alta problema! O instalate hidroponica este strict controlata din acest punct de vedere si poate prevenii formarea nitratiilor, nitritilor s.a.m.d. Tomatele, fie ca sunt cultivate hidroponic, fie in sol fertil, fie in sol tratat chimic in esenta au tot un ansamblu de compusi chimici ca substrat. Insa ce vreau eu sa se inteleaga este ca intr-un sol ingrasat cu gunoi de grajd sau chimic este destul de greu sa controlezi procesele ce se desfasoara in sol si sa previi formarea unor radicali chimici nocivi omului. Si in final vreau sa stiu cati dintre voi cumpara legume mici, storcite, crapate, patate etc?

    • Sorin spune:

      eu am ramas stupefiat de comentariul tau. oricum este nevoie si de clienti ca tine, altfel cei care produc legume frumoase in timp record ar da faliment. Mc Donalds te-asteapta mereu!

      • dana spune:

        Sunt de acord cu tine Sorin.

        • VL spune:

          legumele crescute in gradina eco, tot au nitrati, dar in cantitati mai mici, sunt otravitoare legumele cu nivelul ridicat de nitrati, orice planta foloseste azotul din sol, aer. Uneori legumele din gradina de la bunica sunt mai gustoase, dar in urma ploilor acide sau sarate, diferiti daunatori, boli pot fi si ele un factor de risc pentru consum

  15. Micky spune:

    Adela, pacat de munca ta frumoasa daca ajungi sa promovezi astfel de locuri. Sper ca maine sa nu ne propui un reportaj despre superba amenajare de la McDonalds si cat de buna e mâncarea acolo. Legat de pastravarie – sunt convins ca pestii de acolo erau superbi, mari si grasi si ii poti cumpara drept peste proaspat crescut eco in conditii de control strict…..

    • Adela Parvu spune:

      Micky eu cand vad ceva cu ochii mei imi spun parerea dupa aia si mi-o asum. Eu cred ca atata timp cat aceste legume trec toate testele de sanatate si calitate nu vad nicio problema in modul acesta modern de a face agricultura. Vizavi de McDonald’s ai fi uimita sa afli cati producatori isi doresc sa fie printre furnizorii lor! Si ai fi uimita sa afli cate teste de calitate se fac pentru fiecare produs in parte. Da, nu sunt client McDonald’s pentru ca nu mananc carne, dar am fost curioasa sa aflu ce au prin frigiderele lor cat garsonierele. Poti s-o faci si tu caci au zilele portilor deschise. La fel, poti sa vizitezi o sera d-asta hidropinica sa afli si sa vezi mai multe 🙂 De asemenea, merita sa citesti cu atentie si ce spune inginerul horticol Claudiu Ivascu de la Iasi care are o sera de legume crescute traditional, uite aici articolul https://adelaparvu.com/2013/11/24/familia-ivascu-cultiva-legume-fara-ingrasaminte-la-voinesti/

  16. Carmen spune:

    Am cumparat si eu de la un aprozar local rosii de la serele Dalin iarna trecuta. Trebuie sa recunosc cu mahnire ca nu aveau nici un gust, dar erau perfecte, mari, zemoase si cu coaja tare. Un fel de burete organic imbibat cu apa. Am cumparat trei si am consumat una, dupa care mi-a pierit pofta. Le-am aruncat pe cele doua ramase dupa vreo luna de tinut in frigider cu toate ca inca aratau perfect. Sotul meu mi-a sugerat sa le pun in pubela in care colectam ambalajele de plastic. 🙂

  17. chis sanda spune:

    pe mine chiar ma intereseaza o astfel de sera as dorii mai multe detalii

  18. Geo spune:

    M-am gandit sa-mi dau cu parerea referitor la subiect avand in vedere ca stiu careva lucruri despre hidroponie. V-as intreba , rosiile de la tara ce extrag din pamant cand cresc ? Rumegus , gheata carbonica , pitici blonzi? Tot substante chimice : azot, fier , mangan , bor samd . Ideea e ca in hidroponie toate elementele necesare plantei sunt administrate dupa o reteta bine stabilita astfel incat planta sa primesca cantitati ideale din aceste elemente , fara excese de anumite elemente si fara carente . Repet , dupa retete nu dupa ureche cum fac crescatorii de plante din solarii care arunca un sac de azot ca asa li se pare lor ca ar trebui si o gramada de stimulatori de crestere , legare , coacere samd. Parerea mea de doi lei …

    • Adela Parvu spune:

      Multumesc pentru parerea ta Geo! Si nu, nu cred ca este de doi lei.

    • vali spune:

      adica vreti sa spuneti, daca intre timp nu v-ati razgandit, ca e acelasi lucru daca noi in loc sa mancam mancare am lua niste pastile de magneziu, calciu, potasiu, fosfor, fier etc, etc? tot asa se hranesc si plantele, stiu ele f bine ce trebuie sa extraga din pamant ca sa le creasca frunze si fructe. Dar noi, oamenii, in epoca asta de consumerism anapoda, vrem cat mai mult si cat mai prost dar sa arate biiine, cat mai uniform, cat mai colorant (vedeti ca aici sunt asi in ale vopsitului, nu glumesc, aveti mare grija!)

  19. Matei Alexandru spune:

    Buna Adela,sant ff interesat de realizarea unei culturi de salata in sistem hidroponic exact ca cea prezentata de tine.Cu parere de rau nu am gasit in tara noastra documentatie amanuntita pt un asa proiect,si de acea pe aceasta cale te rog daca ma poti indruma catre un specialist de la sera prezentata de tine.Multumesc .

  20. Matei Alexandru spune:

    Multumesc Adela.

  21. cristian spune:

    Gresesc oameni un pic in intretinerea lor..sunt foarte curios oare ei intind rosiile pe.sarma..intreb Pentru ca eu lucrez in domeniul lor in austria pe acelasi model

  22. Dorin spune:

    Degeaba incercati sa promovati variantele artificiale , si nu neaparat in detrimentul celor naturale . Este simplu ptr toata lumea care este relatia dintre artificial si natural. Cu atat mai mult cu cat avem de a face cu plante vii ! Intradevar,performantele inginerilor in ceea ce priveste crearea acestor clone sunt deosebite , se vede clar ca au fost depuse e multe eforturi ,ore de munca de cercetare, eforturi financiare etc. , insa s-a obtinut CLONA , dopata si creata in TOALITATE ARTIFICIAL , nici nu ma intereseaza macar reteta lor , oricat de secreta ar fi !!! Chiar nu dorim sa intelegem atata lucu ? Chiar dorim sa introducem in corpurile noastre si a copiiilor nostri astfel de chimicale in detrimentul vitaminelor naturale ? Nu cred asa ceva ! Si atunci ce laudam si promovam !!! Macar sa nu le mai facem reclama dac tot nu santem in stare sa combatem asemenea initiative !

  23. Dan spune:

    In 2016 am incercat sa fac o cultura hidroponica sau aquaponica (cum i se mai spune) intr-o jardiniera in care am pus bile de argila. Am pus samanta de rosii si de salata. Drept hrana, am folosit apa dintr-un acvariu cu pesti in care nu foloseam nici un fel de chimicale.
    Au crescut niste plante firave si mici care s-au ofilit repede pentru ca nu aveau vigoare. Am reusit sa salvez cateva fire de rosie si sa le plantez in PAMANT intr-o jardiniera, udandu-le tot cu apa din acvariu…
    MINUNE. Au crescut niste plante foarte frumoase si sanatoase. E adevarat, n-am cules prea multe rosii (doar 5 rosioare) pentru ca nu m-am priceput sa le ingrijesc dar, pe cele pe cele 5 le-am mancat cu placere pentru ca AVEAU GUST DE ROSII, asa cum imi aminteam de acum peste 40 de ani…
    CONCLUZIA:
    Tot pamantul e mai bun pentru cresterea plantelor si udate cu apa din acvariu pentru ca are nutrientii necesari.
    Cand curatati acvariul puteti folosi apa la orice planta de apartament.

    • Joshua spune:

      Și eu am înființat în bazin cu crapi. Și un sistem recirculat prin niste burlane in care am plantat plante. E greu până găsești un echilibru. În paralel am folosit strict apa din bazinul cu peste la udatul legumelor in sera. Rezultatul e uimitor.la plantele din burlane mai am de învățat. Dar pare promițător. Plus că e mai ușor cu udatul.

  24. Fonica spune:

    Alooo! Pentru cei care susțin ca nu sunt sănătoase…ați cultivat vreodată ceva? Ați folosit ingrasaminte chimice sau naturale? Mancati mai bine de la turci – coapte toate odată cu elumis, decât sa susțineți agricultura locală…nenea de la țara are roșii strâmbe, alea nu va convin. PS. E mare ciuda in țara asta. Am avut 5 tone de roșii BIO și veneau sa cumpere jmecherii samsari cu tarabele ocupate la un preț de nici gunoiul de grajd nu îl plăteam, ca deh, îți trebuie gunoi care e plin de aceleași 25 de chimicale. Varza mai sunt creierele unora care habar nu au de ce e aia o sapa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *