adelaparvu.com despre Familia Bolza si Domeniul Castello di Reschio, vacanta in Umbria, Italia (6)

In Case, Design Interior, Horeca

Case de vis și peisaje copleșitoare sub soarele Umbriei la Castello di Reschio. Un proiect spectaculos de revitalizare a unei zone părăsite

Absolut mirifice peisajele acestea aflate la granița dintre Toscana și Umbria, un loc unde încă de la jumătatea secolului XX, adică prin anii 1950-1960 lumea își părăsea locuințele rustice, fermele de țară dacă vrei, în căutarea de noi locuri de muncă, după ce industria tutunului dezvoltată aici a decăzut. Ți-e greu să-ți imaginezi că cineva și-ar lăsa locuința dintr-un loc ca acesta pentru a merge la oraș, dar istoria se repetă pentru fiecare nație, iar italienii nu au făcut excepție. Așa cum sașii noștri au plecat, dar acum se întorc, desigur din alte motive decât cele privind lipsa locurilor de muncă, așa și italieni își redescoperă ținuturile abandonate. Aici, pe proprietatea Castello di Reschio familia contelui Bolza și-a pus amprenta și a transformat cele 2,700 de acri de pâmânt într-una dintre cele mai frumoase locuri de trai și de vacanță din centrul Italiei. Merită să afli povestea lor ca să vezi ce mult contează ideile și implicarea, viziunea și ambiția unei familii de-a lăsa în urma sa ceva frumos, trainic și binevenit în viața oamenilor.

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (6)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (5)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (8)

În 1994 Contele Antonio Bolza, un mare iubitori de cai, a descoperit acest loc minunat, al cărui istorie își are rădăcinile în Antichitate, când ținutul era locuit de etrusci. A cumpărat o proprietate vastă de circa 1100 hectare de-a lungul graniței dintre Toscana și Umbria. Pe această proprietate existau mai multe ferme țărănești în paragină, Castelul Reschio, denumit după familia care a dominat zona încă din secolul XI și vechea clădire a fabricii de tutun. Împreună cu fiul său, de profesie arhitect, și cu o echipă formată din meșteri și artizani locali, Contele Bolza a restaurat și modernizat circa 25 de locuințe.

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (3)Contele Antonio Bolza
adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (2)Benedikt și Nencia Bolza alături de cei cinci copii ai lor

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (14)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (15)

Alături de soția sa Angelika și fiul său Benedikt au schimbat total ținutul, proprietatea fiind acum cunoscută ca una dintre cele mai bune școli de echitație europene, cu cai andaluzi pur sânge, dar și locul unuia dintre cele mai inovative birouri de arhitectură și design. Benedikt Bolza a fost desemnat de către revista AD ca fiind în top100 cei mai influenți și creativi designeri din lume. Și nici nu e de mirare pentru până acum a conceput restaurarea și designul interior pentru toate proprietățile de pe domeniu, dintre care opt sunt incluse în circuitul turistic. Din ruine le-a transformat în case de vis și ți-am selectat și eu câteva dintre ele ca să-ți faci o idee despre ce înseamnă luxul contemporan cu parfum rustic.

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (13)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (16)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (1)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (9)

Pe lângă școala de echitație, condusă de Antonello Radicchi, un cunoscut dresor de cai, pe proprietatea Castello di Reschio fabrica de tutun a primit destinația de birou de design și arhitectură, loc unde există și un showroom cu piesele de mobilă și corpurile de iluminat produse aici după conceptele lui Benedikt Bolza. Din echipa familiei Bolza fac parte peste 100 de artizani și meșteri cu ajutorul cărora proprietățile prind viață, dar ei manufacturează o mulțime de alte obiecte și bunuri. Practic, familia Bolza a revitalizat zona și a asigurat prin investițiile sale și locuri de muncă pentru oamenii din zonă. Mi-a plăcut tare mult faptul că Benedikt Bolza are împreună cu soția sa Nencia, artist plastic (pictor mural) cinci copii. Ca unic fiul a contelui Antonio Bolza s-a asigurat că proprietatea pentru care muncește va avea suficienți urmași.

adelaparvu.com despre Familia Bolza si Domeniul Castello di Reschio, vacanta in Umbria, Italia (1)

adelaparvu.com despre Familia Bolza si Domeniul Castello di Reschio, vacanta in Umbria, Italia (3)

adelaparvu.com despre Familia Bolza si Domeniul Castello di Reschio, vacanta in Umbria, Italia (2)

adelaparvu.com despre Familia Bolza si Domeniul Castello di Reschio, vacanta in Umbria, Italia (4)

adelaparvu.com despre Familia Bolza si Domeniul Castello di Reschio, vacanta in Umbria, Italia (5)

Zona este perfectă și pentru viță-de-vie, ca atare aici se produce și un vin local, iar din cei 4000 de măslini de pe dealurile domneniului se face ulei de măsline presat la rece. Și da, ele sunt parte din meniul Osteriei, restaurantul cu specific italian existent pe proprietate, iar de la Bottega pot fi cumpărate produse bio obținute din esențe de plante sau pot fi degustate vinurile din strugurii copți sub soarele Umbriei.

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (11)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (10)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (12)

Casele restaurate și modernizate sunt clădiri care pot fi cumpărate și, pentru că proprietarii le folosesc ca și case de vacanță, o bună parte din an sunt nelocuite. Ca atare, familia Bolza a venit cu ideea ca acestea să poată fi închiriate turiștilor care și-ar dori să evadeze în peisajele superbe pictate de numeroși artiști de-a lungul timpului. Acum, opt dintre astfel de proprietăți din cele 25 restaurate până acum sunt deschise oaspeților, iar majoritatea celor care vin sunt pasionați de natură, de echitație și de cultură. Domeniul Castello di Reschio se află la circa o oră de condus cu mașina de orașe încărcate de istorie și artă cum ar fi Assisi, Arezzo, Cortona, Gubbio, Perugia și Siena. În plus, pe domeniu și lângă el pot fi vizitate numeroase situri arheologice. Dar n-ai cum să te plictisești aici, fie că mergi după trufe și ciuperci prin păduri sau alegi excursii cu bicicleta, fie că iei parte la lecțiile de pictură în aer liber sau la cele de călărie.

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (4)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, vacanta in Italia, Umbria (7)

Ai să vezi mai jos câteva case, fiecare cu propria-i denumire, dar și cu decor personalizat. Toate însă au elemente comune: finisajele specifice Umbriei cu piatră, teracotă și lemn, cu terase generoase și piscine răcoritoare, grădini îngrijite și peisaje de vis. La interiorul lor vei descoperi piese de mobilă și corpuri de ilumnat similare, deoarece sunt toate din colecția BB, adică cea creată de Benedikt Bolza, dar altfel combinate în raport cu finisajele și alte obiecte. Am remarcat camerele de baie care sunt absolut superbe și bucătăriile spațioase, tipice stilului de viață italian. În rest, multe încăperi au o eleganță sobră, calculată, culori discrete, pastelate, foarte rar vei întâlni pete îndrăznețe de culoare. Și da, nu uita că sunt case de vacanță, ca tare e firesc să fie mai aerisite, mai lipsite de decorațiuni sau obiecte de uz casnic. Dar și așa îți vor tăia răsuflarea prin rafinament și prin calitatea obiectelor care se simte dincolo de imagini. O proprietate absolut magnifică pe care aș vizita-o numai ca să am ocazia să-i cunosc pe membrii familiei Bolza. Astfel de oameni sunt cu siguranță speciali, iar ideile, dedicarea și viziunea lor sunt de-a dreptul contagioase sau cum îmi place mie să spun sunt genul de oameni care te îmbolnăvesc de frumos. Poți să faci rezervări pentru una din casele de vacanță de pe domeniu prin mail la adresa info@reschio.com sau prin telefon la numărul 0039.075.844.362. Sper să te inspire și pe tine!

Villa Spinaltermine oferă 10 locuri de cazare ăn cele cinci dormitoare ale sale. Dar cu siguranță îți vor capta atenția terasele, piesele de mobilă elegante și băile luxoase. Interioarele par mult mai aerisite grație pardoselilor deschise la culoare.

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (3)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (2)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (22)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (21)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (1)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (4)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (7)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (8)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (6)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (5)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (9)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (10)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (11)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (14)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (15)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (12)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (13)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (16)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (17)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (19)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (20)

adelaparvu.com despre vacanta in Italia, casa Umbria, Spinaltermine, arhitect Benedikt Bolza (18)

Casa Barcolino are două locuri de cazare și este ideală pentru un cuplu, căci ea este o casa de oaspeți aproape de o altă proprietate locuită permanent. Este cea mai mică dintre casele scoase în circuitul turisitic, dar și cea mai aproape de Osteria, Bottega și manejul de pe proprietate.

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (2)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (15)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (3)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (1)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (4)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (5)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (11)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (10)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (9)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (12)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (6)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (7)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (14)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (13)

adelaparvu.com despre domeniul Castello di Reschio, Casa Barcolino, design Benedikt Bolza (8)

Villa Belvedere oferă 12 locuri de cazare, dar este destinată exclusiv adulților. Frescele sale deosebite, grădina formală și eleganța tipic italiană sunt atuurile acestui refugiu copleșitor de frumos. Ai să vezi și pardoseli spectaculoase cu mozaic tăiat la mână, așa cum se făcea încă de pe vremea romanilor.

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (1)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (4)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (3)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (2)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (5)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (6)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (7)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (8)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (9)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (10)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (11)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (13)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (23)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (24)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (12)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (14)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (15)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (19)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (20)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (16)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (21)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (18)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (22)

adelaparvu.com despre Villa Belvedere, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (17)

Villa Noci este amenajată în clădirea unei ferme rurale construită în secolul XVII, iar la interior vei putea observa finisajele și paleta de culori tipică regiunii Umbria. Plăcile ceramice de la nivelul pardoselilor, de tip teracotă, au o nuanță pală, care este una specifică zonei. De asemenea, merită să observi tâmplăria interioară și modelul obloanelor, care este unul cu totul special.

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (1)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (2)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (4)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (3)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (7)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (8)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (6)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (9)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (10)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (11)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (15)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (12)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (13)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (14)

adelaparvu.com despre Villa Noci, domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (5)

Villa San Paolo este deosebită grație vechii capele cu turn ce exista aici încă din Evul Mediu. Locul fostei basilici găzduiește acum la interior o elegantă sufragerie cu candelabre generoase. După restaurare, fostul cătun ce număra câtevea locuințe, a devenit o clădire impresionantă cu șapte dormitoare și o grădină de vis.

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (3)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (1)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (4)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (5)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (6)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (7)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (8)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (10)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (9)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (12)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (17)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (19)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (16)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (15)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (18)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (13)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (14)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (20)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (11)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (21)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (2)

adelaparvu.com despre Vila SanPaolo, Domeniul Castello di Reschio, design Benedikt Bolza (22)

15 raspunsuri pentru Case de vis și peisaje copleșitoare sub soarele Umbriei la Castello di Reschio. Un proiect spectaculos de revitalizare a unei zone părăsite

 1. Loredana spune:

  Superb!
  Umbria este o regiune a Italiei de vis iar eu personal o ador ! Iar asa zisele case… Sunt absolut Incantatoare… Ai Senzatia de paradis .., just speachless!!!

 2. felis spune:

  Nu exista cuvinte pentru a exprima admiratia pentru atata frumusete …. Multumim, Adela !

 3. Iuli spune:

  Impresionat. Foarte frumos. Sa luam exemplu. Multumesc

 4. Nicoleta Duka spune:

  Lux si bani…pe masura! Case renovate, dar cu doua nivele, nu casutele noastre taranesti;rusticul lor nu se potriveste cu al nostru!

  • Adela Parvu spune:

   Nicoleta, daca vei face o vizita la Muzeul Satului vei descoperi multe case taranesti cu etaje 🙂 Casele de piatra se gasesc si la noi in special in Dobrogea, deci depinde la ce te raportezi 🙂

 5. Andreea F spune:

  Minunat! Ce frumos se imbina traditia cu confortul modern, asta inseamna sa-ti pretuiesti mostenirea si sa o duci mai departe. Imi place ca accentele moderne si amenajarea creeaza sentimentul de casa, nu de muzeu.

 6. Raluca spune:

  Superba postare! Multumesc, Adela, de calatoria asta virtuala in Italia! Sunt indragostita de Toscana, asa ca m-a bucurat mult articolul tau minunat!

 7. Adina spune:

  Mi-a placut f mult expresia ” te inbolnavesti de frumos”…………restul ramai fara cuvinte………………Deja eram acolo. Multumesc f mult Adela pentru prezentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *