adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Alba, Montalcino (6)

In Case, Design Interior

Cum arată casele în stil toscan? Hai să vezi trei exemple și să afli ce au în comun

Da, chiar așa, cum s-ar descrie stilul toscan? Mă bucur că am ocazia să-ți scriu despre asta la cerere, căci am primit de la unii dintre voi mai multe rugăminți în acest sens, dar și pentru că am cu ce să-ți ilustrez ceea ce-ți voi povesti despre stilul tocan. Ai să vezi trei case tipice de acolo. Istoria Toscanei este una foarte interesantă. Încă din vremurile romane această regiune, situată cumva în centrul Italiei de azi, cu deschidere către Marea Mediterană în Vest, a fost refugiul țărănilor și al celor care evadau din cetățile Imperiului. Este și o regiune asociată cu Renașterea pentru că include celebrul oraș Florența în aria sa, de altfel capitala Toscanei. O regiune cu istorie, tradiție și mult iubită de către artiști pentru pitorescul peisajelor sale, Toscana este și tărâmul vinurilor bune, dar și locul asociat cu marea cultură a Italiei, numai dacă ne gândim la Siena, centru universitar important, la Pisa, la vilele și proprietățile celebrei familii de’ Medici, parte a patrimoniului UNESCO. De asemenea, Toscana este și teritoriul unor importante rezervații naturale, numărând peste 120 de astfel de locuri.

adelaparvu.com despre stilul Toscan, peisaje din Toscana (3)Sursa foto Travelacrossitaly
adelaparvu.com despre stilul Toscan, peisaje din Toscana (2)Sursa foto thewell-travelledpostcard

E important când vorbești despre un stil de amenajare să ai în vedere contextul istoric, cultural și social pentru că numai așa poți înțelege cum au adaptat oamenii locului toate experiențele lor într-un stil de viață până la urmă. Casele nu sunt doar case, ci reflectă un mod de viață. Cum e peisajul Toscanei? Cu dealuri molcome, cu pământ roșiatic, roditor, cu vegetație multă, cu soare, cu flori, cu lavandă. Aici, casele sunt prezente din vechime și au fost construite din piatră și calcar, cu bârne solide de lemn, cu garduri din piatră (care în Antichitate foloseau ca fortificații la scară mică). Și toate aceste materiale sunt locale, sunt la îndemână. Acestora li se adaugă nelipsitele cărămizi, dar și elemente din piatră, inclusiv marmură, la fel ca și ceramică, prezentă fie în pardoseli ca plăci, fie ca olane pe acoperișurile caselor. Fierul forjat este un alt element omniprezent, grație artizanilor creativi din această regiune. Și ai să regăsești fierul forjat și ca mobilier, dar și ca decorațiuni ori corpuri de iluminat, asta pe lângă elementele din grădină.

adelaparvu.com despre stilul Toscan, peisaje din Toscana (1)Sursa foto Panoramio

Pe lângă materiale, construcția caselor se face într-o arhitectură simplă, de regulă paralelipipedică. Ferestrele caselor vechi sunt mici, dar cele noi, modernizate prezintă deseori deschideri mai mari, însă toate au obloane. Nu doar că fac parte din tradiția locului, dar sunt și binevenite ca protecție pe timp de vară. Foarte importantă pentru o casă toscană este grădina, spațiul exterior. Musai trebuie să existe o terasă, o logie, iar apa nu lipsește, fie sub forma fântânilor, fie mai recent sub forma piscinelor. Tot ce se folosește pentru construcția unei case toscane este menit să dureze, să ofere confort. Iar prin finisaje și culori este practic încorporat tot ceea ce este prezent în peisaj din punct de vedere al texturilor și cromaticii.

adelaparvu.com despre stilul Toscan, peisaje din Toscana, peisaje toscane (3)Sursa foto Scenicreflections

Culorile, și despre asta îmi place la nebunie să vorbesc, sunt unele din spectrul natural. Multe tonuri de pământ, de la roșiatic la marouri, cărora li se adaugă tonuri de galben solar și griuri, albastru ori verde ce vin să aducă puțină răcoare la interior. Casele vechi au plafoane joase, dar cele actuale sau modernizate prezintă dechideri între living și bucătărie. Și da, mobilierul este unul robust, din lemn, dar nepretențios completat cu elemente sau piese mai mici din fier. Are musai patină, la fel ca și zugrăvelile. Într-o astfel de casă n-ai să vezi perfecțiuni, ci totul pare făcut manual și deliberat cu aspect antichizat. Delicate picturi sau ornamente de piatră decorează pereții, iar pardoselile sunt din piatră sau teracotă. Covoare țesute sunt și ele deseori prezente, iar decorarea ferestrelor se face deseori cu falduri multe. Se folosește și mobilierul zidit, în special la bucătărie, unde rafturi la vedere lasă obiectele și ustensilele din cupru sau alamă la vedere. Se obișnuiește ca tigăile sau formele de prăjituri să fie expuse pe pereți. Și da, nu există bucătărie adevărată toscană fără o masă solidă, din lemn.

adelaparvu.com despre stilul Toscan, peisaje din Toscana, peisaje toscane (1)Sursa foto Eurotravelogue

Livingurile din casele toscane sunt de regulă camerele de reuniune cu familia, iar poziționarea mobilierului este în general simetrică. Prezența unui șemineu nu este obligatorie, dar aduce un plus de șarm, în condițiile în care este și frumos realizat, fiind un element decorativ de impact. Tavanele din grinzi de lemn sunt omniprezente și ele conferă alături de celelalte materiale și finisaje calmul și relaxarea acestui stil rustic. Nu e de mirare că a devenit îndrăgit în toată lumea.

adelaparvu.com despre stilul Toscan, peisaje din Toscana, peisaje toscane (2)Sursa foto Extendcreative

Stilul toscan vorbește despre un stil de viață așezat, despre frumusețea și istoria unui loc imortalizat și reprezentat în multe opere ale artiștilor clasici, dar și ai celor contemporani. Cu toții visăm la o viață tihnită, departe de tumultul orașelor, la o viață independentă unde zilele te întâmpină cu soare vesel, iar paharele de la finalul zilei pot fi umplute cu vinuri dulci. Ei bine, despre asta vorbește Toscana și asta simțim când vedem o casă în acest stil absolut șarmant! Un stil ce ne conferă senzația de protecție, siguranță, independență, apropierea față de natură și bucuria de a ne trăi liniștiți fiecare zi. Vezi mai jos selecția pe care ți-am făcut-o cu locuințe tipice, care au maximum trei dormitoare și care pot fi închiriate pentru vacanțe. Sper să te inspire și pe tine!

Casa de mai jos se află în localitatea Lucca și cuprinde trei dormitoare. Are un spațiul exterior generos și bine dotat. L ainterior merită să observi prezența coloanelor din living, picturile decorative și plafoanele din lemn vechi. Sunt tipice acestui stil. Și dacă te interesează să mergi în vacanță și să închiriezi vila, poți afla mai multe detalii AICI.

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (1)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (14)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (2)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (19)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (13)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (15)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (8)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (9)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (5)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (7)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (4)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (12)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (10)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (11)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (17)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Al Castello, Lucca, Italia (6)

Un interior mai elegant și mai rafinat găsești în Villa Alba din Montalcino. Se simte calitatea pieselor de mobilier, detaliile mai luxoase și finisajele mai elaborate. Merită să observi bucătăria, una luminoasă, dar și culorile folosite în living. De asemenea, baia este rafinat ambientată, iar piatra este prezentă în blatul mobilierului cu aspect antichizat. Dacă vrei să afli când și pentur cât o poți închiria vezi AICI detalii.

Villa Alba. Castiglion del Bosco

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Alba, Montalcino

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Alba, Montalcino (9)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Alba, Montalcino (7)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Alba, Montalcino (6)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Alba, Montalcino (8)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Villa Alba, Montalcino (4)

Casa de mai jos este un exemplu tipic de modernizare a unei locuințe vechi, rurale din Toscana. Ai să vezi că finisajele pereților sunt în nuanțe și texturi tipice stilului toscan, la fel ca și plafoanele din grinzi vechi de lemn. De asemenea, scăriel interioară din piatră ca și decorurile discrete de pe pereți (picturi, mici basoreliefuri) sunt specifice acestui stil. Poți merge în vacanță aici, la Casa Fiora din Lucca, iar mai multe informații găsești AICI.

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia (15)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia (8)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia (10)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia (11)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia (4)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia (13)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia (12)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia (14)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia (20)

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia

adelaparvu.com despre stilul toscan, casa in stil toscan, Casa Fiora, Lucca, Italia

11 raspunsuri pentru Cum arată casele în stil toscan? Hai să vezi trei exemple și să afli ce au în comun

 1. Dana D. spune:

  Cateva secunde am crezut ca sunt pe terasa, lenevind la soare :). Exceptional !

 2. Dan spune:

  Stimata DOAMNA sunteti extraordinara cu ce publicati. Chiar imi faceti viata asta searbada (de la noi) mai frumoasa !!!! Sarut mana si felicitari !!!!

 3. Crina spune:

  Adela, abia astept sa vad urmatoarea zi cu ce ne mai incanti…munca ta nu e cu siguranta in zadar…e minunat ceea ce faci. Felicitari…!!!!!
  Cat despre casele din Toscana…de vis…m-am vazut intr-un concediu prelungit cu o carte in mana, stand la soare:)

 4. Cami spune:

  Minunat articol ca de obicei. O placere sa il citesc

 5. […] Cum arată casele în stil toscan? Hai să vezi trei exemple și să afli ce au în comun […]

 6. Costi Scarlat spune:

  Superbe casele si articolul!multumesc mult

 7. Daniel spune:

  inepuzabila Toscana! Multumim! Mai ales acum la sfarsit de iarna…

 8. […] la exteriorul cu acoperișul din olane te-ai aștepta să descoperi un decor rustic, dar n-ai să vezi asta, ci doar vei simți parfumul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *