adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (11)

In Design Interior, Gradina

M-am îndrăgostit de terasa acestei case frumoase

M-a cucerit iremediabil această terasă acoperită cu viță-de-vie. Absolut de vis, dar după mine un vis realizabil în multe cazuri și la noi, căci și românii obișnuiesc să-și construiască pergole sau sisteme de umbrire pe care se întinde vița. Pe timpul verii așa ceva este o încântare. Ai parte de umbră din plin, dar toamna te vei bucura și de recolta de struguri. În cazul de față casa asta pare desprinsă dintr-un film cu personaje elegante, dar pe locul cu deschidere către Golful Portofino în urmă cu un veac păstorii își aduceau oile să ierneze la adăpostul stânilor. Și casa asta chiar este ridicată pe locul unei foste stâni, dar după cum arată acum împrejurimile n-ai fi crezut că aici pantele înverzite erau zonă de transhumanță.

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (12)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (1)

Casa este acum complet reconfigurată față de vechea structură ridicată din piatră. Extinsă și pe verticală cu încă un etaj ea adăpostește încăperi elegante cu parfum clasic. Livingul familiei ce locuiește aici este îmbrăcat în lambriuri prețioase din lemn masiv care conferă senzația de intimitate. Și liniile clasice se întrevăd mai departe în alura pieselor de mobilier, a pardoselilor din lemn, marmură și ceramică care îmbracă suprafețele. Bucătăria este între clasic și rustic amenajată, pe când băile sunt de-a dreptul luxoase. Mobila din camera copilului mi-a adus aminte de piesele pictate de artistul clujean Felix Albuș, iar rozul prezent în dormitorul matrimonial de lenjeriile cusute cu ață roz ale Danielei Mandu.

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (2)

Dar ceea ce m-a încântat total este terasa generoasă de la exterior. Mă și închipuiam aici citind o carte bună, pictând în aer liber sau pur și simplu admirând iahturile din portul Portofino, unul dintre cele mai pitorești de pe coasta de vest din Nordul Italiei, considerată Riviera Italiană. Întinsă de-a lungul parterului casei, terasa are un dublu rol: asigură funcțiuni în aer liber, deci e ca o extinderea a interiorul pe timp de vară, dar și umbrește încăperile casei, de unde mai puțină nevoie de aer condiționat. Această soluție de umbrire naturală merită luată în considerare pentru că și-a dovedit eficiența în multe cazuri, dar uite, își poate dovedi și impactul estetic cum este aici de față. Ai să obervi pe terasă și vase de grădină in stil toscan, similare celor produse de Terecote la Sighișoara.

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (3)

Structura pergolei care susține vița-de-vie este din lemn, iar între elementele ei spațiul este suplimentar umbrit cu rogojini. Chiar nu mi se pare o soluție costisitoare, dar aici arată bine din mai multe motive. Pavajul terasei este unul frumos configurat cu dale asimetrice din piatră între rosturile acestora fiind crescută iarba. Chiar dacă spațiul grădinii nu e foarte mare, ci mai degrabă de dimensiuni medii, el pare generos grație zidurilor îmbrăcate în vegetație. Da, ăsta e un alt secret de-a face o grădină urbană să pară mai mare, adică să ai vegetație care să acopere zidurile, să ai practic pereți verticali cu plante cățărătoare. M-am închipuit acolo stând pe mobilierul din cărămizi recuperate admirând dealurile împânzite de clădiri frumoase. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (16)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (15)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (14)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (13)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (20)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (21)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (17)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (18)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (19)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (23)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (22)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (24)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (7)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (6)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (5)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (4)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (10)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (11)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (9)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (8)

adelaparvu.com despre casa cu interior clasic si terasa cu viata de vie in Portofino, casa Italia, Foto Adriano Bacchella (3)
Sursa foto: Adriano Bacchella

12 raspunsuri pentru M-am îndrăgostit de terasa acestei case frumoase

 1. Mihaela spune:

  Asa-i! Simpla, frumoasa si realizabila terasa asta, dar, conform principiului: „Unde dai si unde crapa”, asa de tare mi s-a lipit de suflet camera de baie cu privelistea aia minunataaaa……

 2. Cristina Ionescu Berechet spune:

  Da, frumos loc! Mi-a placut si lumina! Am mai pus cateva idei la „dosarel”

 3. Dana spune:

  Suberba locatia iar casa si terasele iti dau un sentiment de confort si relaxare. Un peisaj de vis.

 4. prof.univ.dr.Mircea Badescu spune:

  Daca crezi cumva in rai Aici ai vrea sa stai.Ce poate fi mai frumos Decat locul racoros Asezat din plin la soare Cu intrega lui splendoare.M.Badescu.

 5. Mrs. Mona spune:

  Exceptionalllll O DELECTARE 😉

 6. […] din casele toscane sunt de regulă camerele de reuniune cu familia, iar poziționarea mobilierului este în general simetrică. Prezența unui șemineu nu este […]

 7. […] dimineața, dar seara umbra va fi binevenită. Pentru a te bucura de activități în aer liber pe terasă toamna merită să te gândești la un loc cu expunere către sud. Așa vei avea parte de soare din […]

 8. Rozina spune:

  ce idee splendida si practica terasa acoperita cu vita de vie………..cum au spus mai sus…..”punem la dosar ideea”!

 9. […] s-a enervat în final și a decis că nu vrea o casă modernă, căci arată ca un cub, și nici o vilă toscană pentru că ei trăiesc aproape de Pădurea Neagră. Așa că după ezitări îndelungi au ajuns la […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *