Foto Valerie McCaskill Dickman

In Decoratiuni, Shopping

Că tot m-ai întrebat despre covoarele chilim, acum îți spun unde le găsești

Am scris despre o colecție frumoasă de mobilă care se potrivește de minune atât în apartamente de bloc, cât și în case, modele actuale, dar care au un aer rustic, grație lemnului masiv din care sunt fabricate. Și în imaginile acelea existau covoare frumoase. Am întrebat-o pe arh. Cristina Șerban de la Hulsta Studio, care aduce mobila germană la noi în țară, de unde sunt acele covoare și am aflat că sunt de la Kilim.com, site de pe care poți să cumperi și tu online. Dar dacă tot am ajuns la chilim, mi-am spus că merită să știi două vorbe despre aceste tipuri de țesături și în plus să-ți atașez câteva imagini de interioare ca să-ți dai seama cam cum ar arăta în diferite ambiente.

Foto Chioco Design

Foto Chioco Design

Chilimul este o țesătură cu două fețe, o scoarță dacă vrei, și care poate fi folosită atât ca și covor, cât și ca tapițerie sau chiar pătură. Acest tip de țesătură poate fi considerat un covor țărănesc. Deși este asociat cu Turcia, care are o tradiție de invidiat în acest domeniu, astfel de covoare din lână sunt țesute și de către triburile nomade din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (Tunisia, Maroc unde trăiesc comunități de berberi și tuaregi). Pe site-ul Kilim.ro ai să găsești și chilimuri… românești, da așa sunt denumite online covoarele românești cu motive oltenești. Doar ți-am spus, chilimul este considerat covor țărănesc, se pare că acum, dacă este țesut din lână și are motive folclorice dintr-o anumită țară, covorul este denumit după proveniența modelului. Conform Wikipedia, chilimul este prezent prezent din Balcani până în Pakistan, iar în țările musulmane acest tip de covor este folosit și pentru rugăciune.

Foto Madison Modern Home

Foto Madison Modern Home

Ca să aflu și mai multe despre chilimuri am întrebat-o pe și Dorina Horătău profesor din cadrul Departamentului de Arte și Design textil din cadrul Universității de Artă din București (UNArte). Ea mi-a spus că aceste tipuri de covoare sunt țesute la gherghef (războaie verticale) și sunt din lână moale. Țesătura prezintă din loc în loc niște ochiuri, deci nu e o țesătură strânsă, dar că desenul este completat de tehnică, deci ochiurile se încadrează frumos în motivele covorului. În plus, fibrele textile pentru chilimuri sunt colorate exclusiv cu nuanțe obținute natural. Această cerință de a se folosi vopseluri naturale va deveni foarte curând un standard internațional, așa cum susțin cei de la Flying Carpets care comercializează chilimuri, dar și covoare de Cisnădie. De ce? Pentru că pe covoare stau și copiii, nu-i așa?

Foto Amber Ranzau

Foto Amber Ranzau

Cât costă astfel de chilimuri? Ei bine ieftine nu sunt având în vedere că sunt manufacturate, deci țesute manual. Dar înainte de a le alege ai grijă să te uiți cu atenție la dimensiuni, dar și la greutate, mai ales dacă le cumperi online. Poți găsi modele frumoase la prețuri bune. Uite, spre exemplu la Flying Carpets un chilim afgan cu dimensiunile de 100 x 200 cm costă 600 lei, iar un chilim Sivas (Turcia) cu dimensiunile de 170 x 240 cm costă 1224 lei. Alte exemple, uite la CarpetVista.ro un chilim afgan de 306 x 207 cm costă 2098 lei, iar unul tot afgan denumit Mimane de 192 x 155 cm costă 366 lei. Pe site-urile din străinătate, cum e și Kilim.com prețurile sunt mult mai mari de la 200 de euro în sus, dar atenție multe dintre ele sunt chiar din categoria antichități, deci citește toate detaliile și în special textele marcate cu asterix. Dacă vrei covoare românești merită să le vezi AICI pe cele țesute de Rozica Miclescu, AICI cele manufacturate de Antoaneta Nadu sau AICI cele realizate de către Lăzărica Popescu. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Foto Tom Meaney Architect

Foto Tom Meaney Architect

Foto Ann James Interiors

Foto Ann James Interiors

Foto Risa Boyer Architecture

Foto Risa Boyer Architecture

Foto Madison Modern Home

Foto Madison Modern Home

Foto Melanie Stewart

Foto Melanie Stewart

Foto TaC studios, architects

Foto TaC studios, architects

Foto Valerie McCaskill Dickman

Foto Valerie McCaskill Dickman

Foto Adeeni Design Group

Foto Adeeni Design Group

32 Responses to Că tot m-ai întrebat despre covoarele chilim, acum îți spun unde le găsești

 1. Multumim Adela. Am dori sa postam articolul pe pagina noastra de facebook. E ok?

 2. iulia992 spune:

  Pont! 🙂 Covoarele Kilim se regasesc si in portofoliul celor de la Gan Rugs si pot fi cumparate din Romania prin Intro ( http://www.introdesign.ro). Au cateva modele absolut superbe pe care le puteti vedea aici: http://goo.gl/XnWbcU

 3. Dana spune:

  Foarte informativ articolul, multumesc de informatii. O saptamana frumoasa iti doresc 🙂

 4. Carmen -Moni spune:

  Multumesc pentru informatiile interesante oferite!

 5. Dana spune:

  Am gasit pe http://www.kilim.com doua covoare romanesti, unul este vintage iar celalat este normal. Foarte frumoase amandoua, absolut deosebite.

 6. lenuta39 spune:

  Frumoase interioare.
  Deci gasim loc si pentru covoarele de la bunica !

 7. briela spune:

  Multumim, Adela! Sunt atat de frumoase ca te lasa fara cuvinte!

 8. Irina Anghel spune:

  Bine-venit articolul, mai ales că avem minorităţi naţionale şi ar trebui să ştim mai multe despre cultura şi meşteşugurile acestora, nu numai despre arte şi gastronomie. Foarte atentă la detalii, ca de obicei, ai punctat într-o fotografie utilizarea acestei carpete cu cromatică bogată, atât ca piesă centrală, dar ancorată inevitabil de mobilier, cât şi ca punct de atracţie peste covoare cu fir uni! Mulţumesc, Adela!

 9. mimi spune:

  Multumesc din suflet pentru articol Adela, este exact ce cautam!

 10. Dan spune:

  Un articol bun!

 11. lesoukblog spune:

  Am citit cu placere articolul tau,Adela. Ca informatie pentru cei interesati de covoare,mai pot da si siteul http://www.lesouk.ro unde se gasesc covoare din Maroc,iar la cerere si chilimuri din aceasta tara.Cu bine,Catalina

 12. nicoledobre spune:

  Foarte utile informatiile, multumim Adela. Stii cumva producatori de la noicare fac si pături cu motive traditionale? M-ar ajuta foarte mult. Merci si..keep up the good work 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *