adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doralice, Marchi Cucine (2)

In Idei pentru acasa

De poveste bucătăriile acestea rustice

Ai să evadezi într-o altă lume când ai să vezi aceste bucătării, dar în ciuda atmosferei lor incredibil creionată să știi că ele ascund tehnologii de ultimă oră. Dincolo de ușile cu perdeluțe sau corpurile înalte de mobilier cu finisaj antichizat sunt mascate combine frigorifice actuale, sobele par ca de pe vremea bunicii, la fel și hotele, dar înglobează funcțiuni moderne, iar bateriile poți avea siguranța că sunt unele perfomante. Da, așa ceva nu poate fi făcut decât pe comandă, iar genul acesta de bucătării e clar că greu ar putea fi adaptate la bloc. Însă mi-a plăcut tare mult cum sunt decorate spațiile aici pentru că specialiștii Marchi Cucine, firma italiană care face mobila asta, e clar că au decoratori de excepție. Din ambientele de mai jos te poți inspira pentru o bucătărie rustică, dar hai să-ți dezvălui câteva din secretele de amenajare și punctele comune ale acestor încăperi.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doralice, Marchi Cucine (1)

Există o regulă de funcționalitate în privința amenajării bucătăriilor care prevede așezarea logică a trei dotări din bucătărie: frigiderul, chiuveta și plita. În funcție de dimensiunea bucătăriei între aceste trei zone trebuie să existe un spațiu de manevră și am să-ți explic de ce. Închipuiește-ți că vii acasă cu pungile de cumpărături. Primul lucru pe care-l faci este să le sortezi, iar unele vor ajunge în frigider, deci trebuie să-l ai la îndemână. Apoi, din frigider scoți alimentele și le speli la chiuvetă, altă operațiune care trebuie să fie facilă, deci cumva frigiderul să se deschidă în direcția chiuvetei sau să fie aproape de ea. Ulterior spălării alimentelor ai nevoie să le toci, să le prepari, deci lângă chiuvetă și până la plită sau aragaz ai nevoie de un front de lucru, de blat lung de cel puțin 60 cm. Și da, la final e locul de gătit. Acum logic e să nu ai frigiderul lângă aragaz sau cuptor pentru că asta îi afectează funcțiile. Dacă un frigider este încălzit de la exterior e clar că la interior nu va fi la fel de rece, logic, nu? Poți să le pui alături numai dacă ai un perete sau o structură care este izolată, care împiedică transferul de căldură. Deci te-ai prins cum se așază cele trei zone în bucătărie – pot fi în linie, sau în triunghi, dar în așa fel încât să nu parcurgi o distanță prea mare între ele.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Incontrada, Marchi Cucine (2)

Ți-am explicat despre cele trei zone pentru că atunci când vine vorba despre stilurile de ambientare înainte să te uiți la mobilă trebuie să te gândești la dotări – frigider, chiuvetă cu baterie, plită, cuptor, hotă. Ai să vezi că stilul rustic de ambientare presupune să scoți în evidență cel puțin două zone – chiuveta și locul de gătit. Asta e unul dintre tructurile prin care poți amplifica senzația de rustic. Adică? Adică folosești finisaje frumoase și detalii în aceste zone, căci ele vor atrage atenția. O chiuvetă pusă în fața unui ferestre cu perdeluțe rustice sau în fața căreia există faianță cu borduri decorative va deveni un punct de atracție. La fel, o sobă, un aragaz, o plită care deasupra are o hotă mascată într-o structură cu aspect rustic va atrage atenție, la fel ca și placarea cu faianță decorată în zona asta.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Incontrada, Marchi Cucine (6)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Granduca, Marchi Cucine (6)

Frigiderul sau sertarele frigorifice pot fi înglobate în ansamblul mobilier și mascate. Dar în unele bucătării rustice acest aparat electrocasnic mare devine un prilej pentru prezența unei uși cu perdeluțe sau a uneia cu aspect de oblon. Pare ca și cum ar fi intrarea într-o veche cămară. Dar ca să faci așa ceva ai nevoie de un proiect inițial, de o priză gândită la locul ei. Vei observa lipsa cablurilor, tocmai pentru că ele nu dau deloc bine într-un ambient rustic. Dar ceea ce vei remarca este abundența obiectelor la nivel superior. În dreptul ferestrelor și mai departe către plafon spațiul într-o bucătărie rustică e plin de lucruri, de ierburi aromatice sau de decorațiuni. Mobilierul este de așa natură încât lasă la vedere obiecte. Sunt rafturi, polițe, etajere, vitrine, suporturi pentru ustelile care umplu încăperea. Orice mic detaliu devine într-o bucătărie rustică prilej de decor – de la mânerele mobilierului la corpurile de iluminat, care e musai să-ți ofere lumină caldă, una care pune în valoare mâncarea, să vezi și tu ce gătești.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Incontrada, Marchi Cucine (7)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Old England, Marchi Cucine (4)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Granduca, Marchi Cucine (2)

Și da, finisajele sunt importante pentru creionarea unui anume stil, iar pentru cel rustic fără îndoială că cele cu aspect antichizat primează. Așa că vei întâlni zugrăveli în stil stucco sau cu textură, dar și plăci ceramice care par vechi, de la clasica de acum teracotă la plăcile mai moderne de gresie care imită perfect lemnul sau piatra. Dar atenție! E bine ca aceste finisaje să fie cât mai ponderate ca și intensitate a culorii sau ca elemente decorative. N-ai nevoie să îmbraci cu faianță toată încăperea, ci doar acolo unde ei de-a face cu apa sau cu aburii. La fel, nu te complica cu baghete decorative. Alege puține, dar de impact în zona chiuvetei sau a locului de gătit. Chiar și atunci când alegi să ai o zugrăveală perfectă ea poate deveni fundalul pentru picturi cu motive rustice. Foarte important pentru o bucătărie rustică este tâmplăria, prezența din plin a lemnului. Desigur, de regulă azi există tâmplării termoizolante, să le spunem termopane, dar ele pot fi ingenios încadrate cu elemente din lemn.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Valenzuela, Marchi Cucine (6)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Valenzuela, Marchi Cucine (2)

În privința culorilor ai atâtea opțiuni, încât preferințele tale pot fi ușor adaptate oricărei palete de nuanțe. Asta ar trebuie să fie ultima ta grijă, cea legată de culori. De ce? Pentru că o bucătărie rustică este în primul rând bucătărie, așa că vezi să fie funcțională. Chiar dacă toate culorile sunt neutre, dacă ai lemn, piatră, plăci ceramice, apoi foarte ușor vei reuși să ambientezi cu obiecte decorative și țesături cu imprimeruri rustice. Totuși, dacă alegi culori nu uita să creezi contraste plăcute între închis și deschis ori să alegi chiar contraste îndrăznețe de culori calde și reci (roșu cu verde, gri cu bordo, verde cu galben, turcoaz cu bej, maro cu ocru). De asemenea, îți este de ajuns să ai o piesă colorată sau pur și simplu să vopsești ușa interioară într-o nuanță de contrast. Sunt sigură că imaginile de mai jos te vor inspira, la fel ca și cele pe care le vei găsi pe site-ul firmei italiene care le face pe comandă Marchi Group www.marchicucine.com. Chiar sunt curioasă care bucătărie e pe placul tău. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Valenzuela, Marchi Cucine (5)

Merită să vezi aici finisajele pereților în culori diferite pentru spațiile care comunică liber – bucătăria și sufrageria. Aceste culori și finisajul antichizat amplifică senzația de rustic, deși mobila este într-o nunață clasică de lemn.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Valenzuela, Marchi Cucine (3)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Valenzuela, Marchi Cucine (4)

Corpul înalt de mobilă din dreapta ascunde frigiderul. Remarcă decorațiunile de la nivel superior, ca și prezența vitrinelor care accentuează decorul rustic.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Valenzuela, Marchi Cucine (1)

Asta ar fi o adaptare reușită de bucătărie rustică într-o locuință de bloc. Totul este mai temperat ca și culori, dar și ca decorațiuni rustice, iar paleta de culori deși discretă, te duce cu gândul la natural. Ușa cu perdeluță care se vede este de fapt ușa care maschează frigiderul.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doria, Marchi Cucine (5)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doria, Marchi Cucine (6)

Pentru bucătării de mici dimensiuni există variante compacte, dar vezi că elementele de atracție sunt în zonele principale – chiuvetă, hotă, precum și în dreptul frontului de lucrur (mai jos lambriuri în loc de faianță). Dulapurile înalte ascunde frigiderul.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Granduca, Marchi Cucine (3)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Granduca, Marchi Cucine (4)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Granduca, Marchi Cucine (1)

Merită să remarci aici modul de rezolvare la nivel superior, de deasupra hotei unde e loc de depozitare ce are un mare impact decorativ în bucătărie. De asemenea vezi că și hota este decorată. Prezența unui bufet cu vitrină, într-o culoare de contrast cu albastrul bucătăriei, vine să amplifice stilul rustic.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Granduca, Marchi Cucine (5)

Pentru bucătării generoase, de vilă, există și varianta unei mese insulă, pe centrul încăperii, care poate deveni principala zona de impact a bucătăriei, cea care-i conferă spectaculozitate. Dar merită să vezi detaliile dintr-o astfel de bucătărie, cum ar fi prezența unor corpuri de mobilă colorate, care sunt de fapt combine frigorifice.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Hemingway, Marchi Cucine (1)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Hemingway, Marchi Cucine (2)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Hemingway, Marchi Cucine (3)

Când arhitectura case este una rustică, alegerea mobilierului devine mult mai ușoară. Merită să remarc faptul că tâmplăria casei este una albă, iar pardoseala deschisă la culoare, deci nu e musai să te gândești să alegi mobila în aceeași nuanță cu cea a finisajelor sau a tâmplariei, ci chiar să creezi contraste plăcute.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Hemingway, Marchi Cucine (4)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Hemingway, Marchi Cucine (5)

Mai jos merită să observi cât de vizibil și decorativ poate devini locul de gătit, adică locul sobei. Este de-a dreptul un element arhitectural, evidențiat printr-o arcadă, motiv ce se poate repeta în ambientul casei prin ferestrele în arcadă sau deschiderile către celelalte încăperi.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Hemingway, Marchi Cucine (6)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Hemingway, Marchi Cucine (7)

Culorile creionează foarte frumos un ambient, dar trebuie să știi cum să le combini. Roșu alături de verde este greu de asortat, dar efectul este garantat pentru un aspect rustic. Aceste nuanțe te duc cu gândul la o mâncare sănătoasă, la prospețime și vitalitate. Ele devin elegante și strălucitoare în prezența albului, care este folosit sub formă de tușe de contrast. Mai jos e o bucătărie cu adevărat amenajată ca la carte.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Old England, Marchi Cucine (7)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Old England, Marchi Cucine (6)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Old England, Marchi Cucine (8)

Când îți este teamă de culori, poți alege oricând nuanțe șterse, discrete. Dar vezi că în acest caz elementele decorative sunt mai pompoase și vor duce cumva către un stil romantic.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Dhialma, Marchi Cucine (1)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Dhialma, Marchi Cucine (2)

Obiecte și dotările din inox pot fi frumos integrate într-o bucătărie rustică. Desigur te ajută mult și arhitectura casei în ton, dar și fără ea inox devine mai discret într-un ansamblu de mobilă gri prelat cu aspect antichizat. Detalii decorative, ca și constrastul cu zugrăveala caldă a pereților vor aduce spiritul atmosferei rustice în prim plan. Și da, te ajută să ai niște piese disparate, cum ar fi o masă din lemn.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Dhialma, Marchi Cucine (3)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Dhialma, Marchi Cucine (4)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Dhialma, Marchi Cucine (5)

Pentru cei care iubesc culoare lemnului închis mereu există soluții. Dar ce faci ca o astfel de bucătărie să nu pară sufocată de mobilă? Alege nuanțe calde, solare  pentru zugrăveală și o nuanță diferită pentru ușa interioară sau cea care maschează frigiderul pentru ca ca aceasta să atragă atenția.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doralice, Marchi Cucine (3)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doralice, Marchi Cucine (4)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doralice, Marchi Cucine (5)adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doralice, Marchi Cucine (2)

Când spui mobilă albă, dar te gândești la stilul rustic vezi că sunt nenumărate nuanțe la care specialiștii le au în vedere. Albul rustic poate fi nuanța untului, a fildeșului, a cojii de ouă, a făinei (care e un alb-gri de fapt). Cert este că o astfel de mobilă îți va da impresia că bucătăria este luminoasă. Culorile le poți adăuga prin zugrăveli și decorațiuni.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Old England, Marchi Cucine (5)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Old England, Marchi Cucine (1)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Old England, Marchi Cucine (3)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Old England, Marchi Cucine (2)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Incontrada, Marchi Cucine (4)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Incontrada, Marchi Cucine (5)

Recunosc faptul că galben și albastru nu este combinația de culori preferată, dar atunci când vine vorba despre cromatică ai în vedere nuanțele. Una e să combini albastru turcoaz cu un galben ocru și alta aia să te gândești la albastrul cerului și galbenul gălbenușului de ou.În orice caz, atunci când alegi două culori neapprat gândește-te și la a treia nuanță care să fie una neutră – alb, gri, maro. Așa obții ceva sofisticat.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doria, Marchi Cucine (1)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doria, Marchi Cucine (3)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doria, Marchi Cucine (2)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Doria, Marchi Cucine (4)

Dacă visezi la o bucătărie rustică roșie vezi că roșul e mai mult către cărămiziu, inspirat de nuanța teracotei. Și ce merge bine cu această nuanță? Cu siguranță galbenul. Poți să gândești la o înghețată de vanilie cu vișine spre exemplu și deja îți poți forma o idee vizavi de nuanțe.

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Incontrada, Marchi Cucine (3)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Incontrada, Marchi Cucine (1)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Incontrada, Marchi Cucine (8)

adelaparvu.com despre bucatarii rustice, bucatarii country style, model Incontrada, Marchi Cucine (9)

19 raspunsuri pentru De poveste bucătăriile acestea rustice

 1. Aurora spune:

  Dupa cu arata aici se gateste nu gluma !

 2. […] De poveste bucătăriile acestea rustice […]

 3. crinela spune:

  In oricare din ele m-as simți foarte bine…

 4. […] Adela Pârvu prezintă câteva bucătării rustice de excepție. […]

 5. Ana-maria spune:

  Majoritatea sunt asa de intunecoase ca ai impresia ca ai intrat intr-o hruba.Dar farmecul lor se intrevede si din intuneric, desi niste ferestra mari cu lumina naturala le-ar fi pus in valoare.

 6. Brindusa spune:

  Deosebit de pitoresc arată… Pe gustul meu! 🙂

 7. Brindusa spune:

  Pe placul meu, mai corect spus, sau după gustul meu. 😀

 8. […] plăcut tare mult în privința bucătăriei rustice faptul că deși este din stejar masiv ansamblul de mobilă nu pare greoi. Are un aer actual și […]

 9. […] … și câteva bucătării rustice care m-au cucerit, aici (colaj de Adela Pârvu) […]

 10. […] la prima vedere ai zice că e o bucătărie rustică și atât, dar aici sunt combinate tare reușit materialele și dotările actuale cu ceea ce […]

 11. […] stiluri de amenajare care au forța de-a fi universal valabile. Da, mulți oameni rezonează la ambiente rustice pentru că au acea poveste legată de amintirile din copilărie, dar și nostalgia unei vieți […]

  • Simona Rodica Johansson spune:

   Eu nu am astfel de amintiri din vremea copilăriei, pur si simplu vizionez de ceva ani astfel de imagini și le simt aproape de sufletul meu. Am văzut foarte multe și toate mi-au plăcut. Este greu să fac o alegere.

 12. […] pe italian că își dorește cu adevărat asta. Ce a făcut Ionel prima dată? Curățenie în bucătărie! Spune că italianul plecase în țara lui natală pentru aprovizionare și el nu l-a mai așteptat […]

 13. […] că ceea ce contează este de fapt lumina naturală. Fără ea nici măcar generoasa bucătărie n-ar mai fi fost atât de plăcută, ca să nu mai spun că nuanța de vernil de pe pereți sau […]

 14. […] tonurile cromatice sunt păstrate în note de pământ alternate cu nuanțe deschise, de cremuri. Bucătăria este însă cea care atrage nu doar privirile, ci și pe perietenii Dianei, căci toți se simt […]

 15. […] sunt bucătăriile și băile. Și merită să folosești așa ceva, mai ales când, spre exemplu, bucătăria e deschisă către locul de luat masa sau către living. Unul din aceste produse tocmai ce s-a […]

 16. […] montat mochetă. De altfel mocheta se regăsește peste tot în camere, mai puțin în cele umede, bucătăria și băile, unde a optat pentru piatră. A scos la inveală bârnele vechi și le-a înglobat în […]

 17. […] trebuie să vezi ca să înțelegi despre ce este vorba. De cele mai multe ori vedem în cataloage bucătăriile gata finalizate, dar exact piesele care se adugă ultimele, cum ar fi în cazul de față mobilierul de ședere, […]

 18. […] atâtea bucătării în stil rustic promovate peste tot, n-ai cum să nu visezi și la masa insulă, care e ca un leitmotiv în […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *