Există atâtea variante de amenajare, în ziua de azi, pentru orice încăpere, pentru orice tip de casă, pentru orice fel de vis. Dar știi cum se spune: bani să ai! Culmea ironiei este și atunci când îți pui bani deoparte și ești gata să-ți materializezi dorințele, te trezești dintr-o dată că ceea ce cauți se găsește foarte rar. Ai zice că nu e ofertă destul de bună, că piața e săracă sau lucrurile prea scumpe. Dar din ceea ce am observat eu, de multe ori, acest lucru se întâmplă pentru că nu știm exact ce ne dorim. Uite, bucătăriile rustice sunt foarte frumoase, calde, șarmante, cum vrei tu, dar stilurile rustice sunt foarte diferite, de la cele provensale, la cele toscane, de la cele nordice la cele britanice și așa mai departe.
Care sunt diferențele între ele? Păi spre exemplu cele provensale și toscane presupun să aibă o mobilă în nuanțe mediteraneene de la ou de rață, alb murdar sau crem la cele din lemn natur. De asemenea detaliile cu aspect de împletitură sunt prezente în cadrul mobilierului. Ceramica sau piatra naturală (dacă nu chiar marmura) nu trebuie să lipsească la capitolul finisaje. Hotele sunt și ele îmbrăcate, mascate. Stilul britanic este mai elaborat, mai elegant, cu muchii clare și decorațiuni simetric așezate în cadrul mobiliei, accesoriile sunt cromate sau chiar aurite, bine evidențiate. De asemenea, corpurile de mobilă suspendate au geamuri (chiar din cristal), iar finisajele sunt și ele clar definite, geometrice, de multe ori tabla de șah fiind alegerea sigură.
Stilul rustic scandinav, nordic presupune culori reci, perdeluțe de pânză colorată și etajere cu obiecte la vedere, iar lemnul, în special vopsit alb prezent la nivelul finisajelor (podea și lambriuri). Ceva mai în spirit universal valabil pentru orice zonă ar fi bucătăriile cu mobilă zidită fie din cărămidă, fie îmbrăcată cu plăci ceramice și uși, fronturi din lemn. Finisaje simple, în culori naturale de la lemn la teracotă. Și decorațiuni făcute de mână cum ar fi dantele și perdeluțe albe. Deci, trebuie să știi exact ce-ți dorești ca să știi ce să cauți. Altfel cum să găsești?
Și foarte imporant în definirea unui stil rustic sunt și electrocasnicele și dotările. Oricât ai vrea să obții șarmul rustic niște electrocsnice prea moderne te vor trăda ca și o chiuvetă sau o baterie prea avangardiste. La fel contează finisajele atât cele pentru pereți cât și pentru pardoseală. Și da, corpurile de iluminat își lasă din greu amprenta, la fel ca și micile obiecte aflate la vedere (perdeluțe, fețe de masă, coșuri, accesorii de masă, suporturi pentru ustensile etc.). Deci dacă îți dorești o bucătărie rustică e bine s-o definești până la cel mai mic detaliu, ca să o poți repera printre ofertele celor care le fabrică sau le vând. Hai să vezi mai jos câteva bucătării. Poate o identifici pe cea care e pe gustul tău. Sper să te inspire!
6
Deci!Chestia asta cu cosurile pe post de sertare pentru depozitarea saculetilor cu diverse[presupun-cartofi ,ceapa,fasole, mere, etc]-m-a cucerit .
O multime de idei, care mai de care mai isteata si mai interesanta. Cred ca raman totusi la stilul scandinav. O zi plina de reusite.
Nu m-as fi gandit ca-ti place Vasile 🙂 Dar ma bucur ca ai identificat ce-ti place!
Imi place mult stilul rustic. Mi se pare foarte cald, foarte primitor. Toate bucatariile pe care ni le-ai prezentat sunt frumoase. In general prefer bucataria alba, clasica, dar mi-a placut mult de tot si cea albastra. Este atat de vesela…
Foarte frumoase bucatariile. Tare va multumesc pentru idei
Foarte frumoase…primitoare,numai bune sa stai sa gatesti -creezi-te inspira!Sunt in cautare de idei pt. o bucatarie si living…sunt nehotarata deoarece as vrea si modern si practic ;sobele care le-am vazut la tine m-au cucerit…asa ca imi trebuie multe idei si iti voi urmari postarile negresit!Iti multumesc anticipat!
Buna Alina! Pai spune-mi mai in detaliu ce te intereseaza si ma straduiesc sa vin cu articole care sa te inspire 🙂 Ziceai de bucatarie in living? Modern pentur mine inseamna practic. La ce te referi cand spui practic?
Buna Adela,
Ai putea sa ma ajuti cu bucatariile astea rustice, de fapt m-ar interesa stilul provance, unde pot comanda pentru bucataria mea.
Spune-mi care ti-a placut cel mai mult ca sa stiu ce sa-ti recomand Camelia 😉
Buna Adela,
Sunt frumoase toate bucatariile din cele 10 imagini, dar mie una mi-a placut bucataria din poza 3, 5, 6,7,10. In mod special poza 3 si 10. Dar am nevoie de o bucatarie rustica pe alb si bineanteles de o idee cum sa o incadrez in spatiu din bucatria mea deoarece mobila ar trebui sa vina pe colt. Mai ar fi o problema si anume ca spatiul din bucataria mea este mic, iar forma acesteia este in L.
Buna Camelia! Pai sunt multe firme care au asa ceva in portofoliu, care-ti pot face astfel de bucatarii 🙂 Uite aici o idee https://adelaparvu.com/2013/09/18/bucatarii-provensale-de-la-profesional-design/
https://adelaparvu.com/2013/09/19/mobila-rustica-dar-altfel-de-la-maria-production/
https://adelaparvu.com/2013/08/01/mobila-romaneasca-din-lemn-masiv-de-mare-succes-peste-hotare/
https://adelaparvu.com/2013/09/18/chef-sissoko-gateste-in-bucataria-nolte-la-bife-sim-2013/
imi puteti da o idee unde as gasi asa mobile? modele sunt superbe!
Aura sa stii ca asa ceva gasesti la orice showroom de bucatarii cum ar fi Delta Studio, Innova Interiorism, Nolte Kuchen, iar pe comanda poti avea de la Szel Mob, European Heritage, Transilvania Production, Grandeaur. Asta ca asa-ti dau doar cateva exemple. Trebuie doar sa ceri oferte si sa vezi ce au realizat pana acum pe stilul clasic si rustic 🙂
Buna ziua,
O mobila de bucatarie alb culoarea untului se incadreaza intr.o bucatarie rustica cu pardosea culoarea nuc,masa si barnele cărămizii?intentionez sa schimb mobila de bucatarie care are aceeasi culoare cu masa si barnele..multumesc
Am o bucatarie rustica (si e mare, desi e apartament de bloc !) dar imi lipseste masa 🙁 As putea sa imi cumpar masa de la acelasi producator ca si mobila, dar parca as vrea ceva mai special. Ce mi-as dori, ce visez: o masa solida, zdravana, din lemn masiv, cu aparenta rustica, dar pe care sa „torn” ceramica – sa arate ca si cand ceramica aia ar fi turnata acolo, nu pusa din patratele; Ea sa aiba ape, defecte, sa arate ca o lava solidificata, cu culori produnde, adanci, sa semene cu piatra naturala (marmura). Blatul meu de bucatarie este cuartz, verde intens (cam ca aici: http://www.granit-rocasdecor.ro/blaturi-granit/blat-verde-bahia.html poza din centru – se poate mari). Nu stiu daca sa fac si masa tot pe verdele acesta, sa nu fie prea mult. Oricum, insa, mi-ar placea sa nu mai acopar masa tot cu piatra (cuartz), ci cu ceramica. Oare unde as putea sa gasesc un artist care sa imi poata face asa ceva (masa o fac eu, am un tamplar capabil, de blatul de ceramica am nevoie). Multumesc mult oricui imi ma va putea da o indrumare sau idee ! Radu
Buna Adela! Eu săptămana trecută mi-am comandat bucătăria, care este de nuanta Magnoliei, cu blatu gri, dar la blat nu sunt sigura dacă am făcut alegerea buna! As vrea dacă se poate sa-mi dai o idee, cu ce nuanța sa-mi fac pereți!!! O seara buna îți doresc!!!
Puteți să indicați, vă rog, niște producători pentru mobilă de bucătărie țărănească (stil rustic românesc)?