adelaparvu.com despre orhidee, Text Carli Marian, Foto Floradania (3)

In Gradina, Sfaturi plante

De ce apar picături lipicioase pe orhidee?

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Am primit mai multe mailuri în care ne-ați scris că aveți orhidee ce prezintă picături lipicioase pe ele. Unii dintre voi ne-ați trimis și imagini. Ce e cu aceste semne? Ei bine, picăturile lipicioase de pe frunze sau tija florală par a fi o problemă majoră, greu de explicat pentru mulți iubitori de orhidee. Pentru a rezolva această enigmă trebuie să-ți mărturisesc de la început că apariția acestor picături ca de miere poate ascunde fie o stare de bine, fie atacul unui dăunător. Dar hai să citești cum trebuie să faci diferența între cele două aspecte total opuse și cum poți avea grijă de florile tale dragi.

adelaparvu.com despre orhidee, Text Carli Marian, Foto Floradania (1)

O situație neplăcută este atunci când identifici pe frunze sau pe tija florală picături de culoare galbenă cu forme neregulate. Dacă acestea există, să știi că pe undeva se ascund și insectele dăunătoare, întrucât picăturile lipicioase nu sunt altceva decât excrementele lor. Trebuie doar să verifici mai minuțios partea dorsală a frunzelor, zonele de prindere a frunzelor de tulpină, tijele florale etc. Responsabili de aceste excremente lipicioase sunt atât păduchii lânoși cât și păduchii țestoși. Așa că după identificare îți recomand un tratament cu Actara sau Decis. Aceste produse le poți comanda online sau de la un magazine fitosanitar și le vei aplica conform instrucțiunilor menționate pe ambalaj.

adelaparvu.com despre picaturi lipicioase pe orhidee, Text Carli Marian, in foto picaturi lipicioase produse de daunatori (2)

adelaparvu.com despre picaturi lipicioase pe orhidee, Text Carli Marian, in foto picaturi lipicioase produse de daunatori (3)

adelaparvu.com despre picaturi lipicioase pe orhidee, Text Carli Marian, in foto picaturi lipicioase produse de daunatori (1)

Situația favorabilă pentru plantă, deci nu merită să te îngrijorezi, este atunci când picăturile existente pe plantă sunt aproape sferice și sunt translucide, iar dacă ai curiozitatea să le guști sunt și dulci, de aici și numele de mierea orhideelor. Aceste picături să știi că apar atunci când orhideea beneficiază de condiții optime și este un răspuns genetic de apărare în mediul natural la atacul dăunătorilor. Aceste picături dulci atrag insecte mai mari pe plantă, iar acestea, pe lângă sucul dulce pe care îl găsesc aici, mai adaugă la felul principal de masă și ceva dăunătorii. În aceste condiții chiar nu ai de ce să-ți faci probleme, deoarece aceste picături vor dispărea de la sine la un moment dat.

adelaparvu.com despre picaturi lipicioase pe orhidee, Text Carli Marian, in foto mierea orhideelor (4)

adelaparvu.com despre picaturi lipicioase pe orhidee, Text Carli Marian, in foto mierea orhideelor (2)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

adelaparvu.com despre picaturi lipicioase pe orhidee, Text Carli Marian, in foto mierea orhideelor (1)

 

Dacă aceste picături ți se par inestetice și te deranjează, în cazul în care le-ai identificat ca fiind mierea orhideelor și nu urmele lăsate de vreun dăunător, atunci le poți șterge cu o cârpă moale, ușor umedă. Dacă sunt semnele atacului vreunul dăunător, nu uita să aplici tratamentul conform instrucțiunilor de pe ambalaje produselor pe care ți le-am recomandat mai sus. Sper că te-am ajutat cu informațiile mele ca să identifici în ce situație se află orhidee ta și ce fel de picături lipicioase prezintă.

adelaparvu.com despre orhidee, Text Carli Marian, Foto Floradania (4)

adelaparvu.com despre orhidee, Text Carli Marian, Foto Floradania (2)

adelaparvu.com despre orhidee, Text Carli Marian, Foto Floradania (3)

adelaparvu.com despre orhidee, Text Carli Marian, Foto Floradania (1)

9 raspunsuri pentru De ce apar picături lipicioase pe orhidee?

 1. […] ciclului ei biologic și modul de îngrijire pentru fiecare problemă în parte (cum am mai scris despre picăturile lipicioase). Nu de alta, dar la articolul despre 5 sfaturi pentru îngrijirea orhideei am mai multe comentarii […]

 2. […] Am mai scris și despre orhidee următoarele articole: Ce trebuie sa faci dupa ofilirea florilor orhideei phalaenopsis De ce apar picături lipicioase pe orhidee? […]

 3. Denisa Fulop spune:

  Buna! Ma poti ajuta, te rog? Pe suprafata pamantului de la orhidee a aparut o pasta foarte galbena si urat mirositoare. Ce este de facut? Nu am gasit nici un articol despre asa ceva…

 4. Rodica spune:

  O orhidee s-a palit rau frunza,era deja moarta,pamantul era plin de gize albe minuscule. Daca trec la altele ce sa fac?

 5. Maria spune:

  Buna seara!Am cateva orhidee iar una dintre ele are paduchi lanosi (cred ca asa am cumparat-o). Problema este ca i-am indepartat de pe planta insa acum s-a extins si la celelte. Cum pot scapa de ei?

 6. Madalina spune:

  Buna ziua! Acum cateva luni am achizitionat o orhidee care nu arăta bine de la inceput dar are cateva pete pe frunze care se pare ca s-au extins si nu reusesc sa aflu ce sunt plus ca frunzele pe care incearca sa le dea nu arata bine nici ele dupa cum vedeti in poze. De curand am gasit si cateva picaturi pe frunze. Daca exista o solutie pentru a salva floricica va rog sa ma ajutati! Va multumesc!

  6C46EB4F-6C50-4E92-9694-2533BB4415CA

  79AC2836-08AD-4AB1-A0B4-BA96FB8F3D90

 7. MIHAI IULIA spune:

  Bună seara, orhideele mele arată așa cum veți vedea si nu știu ce au.Le pot ajuta ?

  20210412_195501

 8. Rodica spune:

  Bună ziua, cu ce să tratez orhideele mele pentru că florile se usucă și tijele au picături pe ele. Multumesc frumos.

  20210516_163504_001

  20210516_163551

  20210516_163629

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *