adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (27)

In Gradina, Sfaturi plante

Trofee cu plante? Da, cu Platycerium ale cărei frunze zici că sunt coarne de cerb

Carli Marin designer florist si inginer horticol

Carli Marin designer florist si inginer horticol

De curând am văzut la cineva acasă niște trofee interesante. Aduceau a coarne de cerb, dar defapt este vorba despre o plantă și m-am gândit că este o soluție inedită să-ți decorezi casa cu așa ceva. Merge de minune în baie, bucătărie, balcon, dar și în camera de zi ori dormitor. Dar înainte de a-ți prezenta modul de realizarea al unor astfel de trofee, hai să-ți povestesc câte ceva despre planta Platycerium sau cum mai este ea denumită Coarne de Cerb (Ren). În primul rând, să știi că face parte, alături de orhidee, din categoria plantelor epifite, cu alte cuvinte din categoria plantelor care cresc pe scoarța arborilor, folosindu-se de umiditatea şi substanţele nutritive mediului înconjurător specific regiunilor tropicale ale Africii, Asiei şi Australiei. Ce este interesant la această plantă este că prezintă două tipuri diferite de frunze. O primă categorie de frunze serveşte la ancorarea plantei de gazdă (scoarța copacului) şi sunt caracterizate printr-o formă rotundă, aplatizată, iar cel de-al doilea tip de frunze îndeplinește funcția de reproducere și sunt caracterizate prin forme similare coarnelor de cerb. Aceste frunze sunt acoperite în întregime de un puf argintiu.

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (4)

Ca și mod de îngrijire trebuie să știi că iarna și toamna preferă o temperatură a mediului ambiant de circa.16 °C și departe de orice rază de soare. Ca și udare te sfătuiesc ca cel mult o dată pe lună s-o așezi într-un vas cu apă pentru puțin timp după care s-o pui la scurs. Astfel imiți ploile tropicale și mediul ei natural. Primăvara şi vara ai grija să menţii Platyceriumul într-un loc umbrit, bine aerisit și la o temperatură de circa 21-24 °C. O dată pe săptămână este obligatoriu să introduci ghiveciul sau suportul de lemn în apă pentru o jumătate de oră, apoi la scurs și după aceea la locul obișnuit. Dacă verile sunt prea toride îți recomand ca udarea să se repete de mai multe ori pe săptămână şi s-o stropești regulat, chiar în fiecare zi. Dacă vrei exemplare ca cele din imagini îți recomand ca la fiecare 4-6 săptămâni să adăugi un îngrăşământ lichid (specific plantelor decorative prin frunze) în apa cu care o vei uda.

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (2)

Dacă te încântă ideea de face trofee cu Coarne de cerb, adică din plante, atunci uite ce trebuie să faci: pentru început ai nevoie de câteva scânduri pe care trebuie să le asamblezi așa cum se vede și în fotografie sau poți apela la o simplă bucată de scoarță. Îți recomand să folosești un lemn de esență tare, care să reziste la rădăcinile Platyceriumului și care să nu putrezească prea repede ( de exemplu cedru).

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (19)

Cadrul din lemn este bine să fie prevăzut pe spate cu o ureche din sârmă pentru prindere și o bucată de lemn pe mijloc, cu rol de unificare a scândurilor și de îndepărtare a cadrului de perete. Odată ce construcția cadrului este gata poți trece la a doua etapă, care presupune fixarea plantei. Pentru acest gen de prezentare a Platyceriumului se folosesc numai exemplare tinere, care sunt scoase din ghiveci și au rădăcinile curățate de substrat (de pâmânt).

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (9)

Înainte de montarea efectivă a plantei, trebuie să pregătești puțin cadrul, prin adăugarea unei carpete din mușchi vegetal. După aceea poți așeza cu grijă rădăcinile și frunzele sterile ale plantei, urmând ca la final să acoperi zona cu o alta carpetă din mușchi vegetal. Prinderea mușchiului vegetal și respectiv a plantei de cadru se va face cu gută, ață, exact cum se vede în imagine.

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (10)

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (11)

Vei vedea ca în scurt timp frunzele bazale vor adera la cadrul din lemn și astfel nu va mai fi nevoie de sistemul de legare, pe care de altfel îl poti îndepărta ulterior dacă devine inestetic. Dacă-ți place ideea o poți pune în aplicare și să-ți creezi o mini grădină verticală sau adevărate tablouri cu plante. Mult succes în obținerea celui mai frumos Platycerium!

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (14)

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (18)

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (17)

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (16)

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (15)

adelaparvu.com despre Platycerium, text Carli Marian (13)

3 raspunsuri pentru Trofee cu plante? Da, cu Platycerium ale cărei frunze zici că sunt coarne de cerb

  1. […] Adela Parvu De curând am văzut la cineva acasă niște trofee interesante. Aduceau a coarne de cerb, dar […]

  2. Mrs. Mona spune:

    Exceptional impact vizual . 😉 si sunt asa de exotice, neobisnuite si in realitate si in decor interior acum 😉

  3. […] spontan pe coasta estică, dar crește și în Asia, China și Japonia. Se recunoaște ușor după frunzele sale generoase sub formă de umbrelă, deasupra cărora, la sfărșit de primăvară se văd inflorescențele ca […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *