adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (4)

In apartamente, Design Interior

Au mutat bucătăria pe hol pentru a face loc celui de-al doilea dormitor

Sunt situații în care planul unei locuințe e atât de încurcat încât, deși spațiul pare suficient de mare, poți ajunge să constați că nu există loc pentru câte camere ți-ai dori de fapt. Am ales să-ți prezint un astfel de caz pentru că ideea de a poziționa bucătăria pe hol mi s-a părut una atipică. Este vorba despre o locuință de 80 mp situată la primul etaj al unei clădiri vechi (1904), spațiul acesta fiind inițial destinat servitorilor. Ca atare, avea un hol lung și îngust între bucătăria situată în apropierea intrării și zona de dormit. Fiind un spațiu de lucru la început de secol XX, nu a fost organizat ca un apartament, dar actualii proprietari au cumpărat ceea ce au găsit cu gândul că vor putea amenaja o locuință cu două camere. Însă, după ce s-au mutat și-au dat seama că le-ar fi prins bine un al doilea dormitor. Hai să-ți spun cum l-au obținut.

adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (10)

Când locuința este într-o clădire veche în amenajare trebuie ținut cont de structura de rezistență, care de cele mai multe ori este una portantă, adică nu prea poți să dărâmi ziduri. Partea bună la clădirile vechi este că au tavane înalte, de unde și senzația de lumină și amploare, dar și că ferestrele sunt mult mai numeroase. Toate aceste atuuri au fost folosite și aici de către arhitecta Dorota Janusiewicz. Inițial bucătăria și baia erau situate una lângă alta aproape de intrarea în locuință, având ușile interioare de acces dinspre holul lung și îngust. Ce modificări a prevăzut? A transformat vechea bucătărie în al doilea dormitor, iar accesul la baie l-a reconfigurat pentru acces separat.

adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (7)

Pe vechiul hol lung și îngust a restras către baie unul din ziduri pentru a face loc dulapurilor de depozitare din noua bucătărie. Pe partea opusă a prevăzut frontul de lucru din bucătărie. De ce? Pentru că acolo există fereastră, deci ventilație optimă în zona de gătit. A și coborât înălțimea corpurilor de mobilă în zona ferestrei pentru a permite deschiderea acesteia. Chiar dacă este un spațiu la vedere, imediat la intrarea în casă, bucătăria este plăcut amenajată și nu deranjează estetic sau funcțional în niciun fel. Pentru a permite deschiderea facilă a ușii frigiderului s-a renunțat la ușă de interior către living, dar grație ferestrei ample din bucătărie și a înălțimii de 3,60 a spațiului, aburii și mirosul de mâncare nu incomodează.

adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (11)

Livingul este practic în continuarea bucătăriei, iar pentru a folosi cât mai bine spațiul, dormitorul matrimonial a fost separat printr-o ușă culisantă dublă. De ce? Pentru că e mult mai comodă, nu se deschide nici înspre living, nici înspre dormitor, deci nu ocupă spațiu. În plus, este încadrată de două corpuri de bibliotecă. Dormitorul matrimonial este cea mai mare încăpere, spațiul acestuia fiind exploatat pentru un loc generos de depozitare, un dressing separat cu un perete din gips-carton. Al doilea dormitor este folosit temporar ca și cameră de lucru, el urmând a deveni camera copilului. Un neajuns al amenajării de față este distanța ce trebuie parcursă între dormitorul matrimonial și baie, dar având în vedere câștigarea celei de-a doua camere destinată odihnei eu cred că acest compromis este unul suportabil. De asemenea, spațiul holului mi se pare foarte bine folosit prin instalarea în zonă a bucătăriei, dar aș avea rețineri cu privire la situarea plitei în fața ferestrei. Oricum, soluții de aici și modul de ambientare sunt clar adaptate unui spațiu dificil. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (4)

adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (5)

adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (2)

adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (6)

adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (9)

adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (1)

adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (8)

adelaparvu.com despre locuinta cu bucatarie pe hol, 80 mp, arhitect Dorota Janusiewicz, Foto Marcin Czechowicz (3)
Foto: Marcin-Czechowicz/ Projectownia

11 raspunsuri pentru Au mutat bucătăria pe hol pentru a face loc celui de-al doilea dormitor

 1. aliz spune:

  marisor holul, are si fereastra, era si timpul sa gazduiasca ceva mai important decat un hol 🙂

 2. Nicolae spune:

  Ma intreb de ceva timp daca e bine sa pozitionez plita in fata unei ferestre. Am citit in articol ca tu nu prea ai fi de acord cu aceaasta pozitionare. Care ar fi inconvenientele?

  • Adela Parvu spune:

   Daca lasi geamul deschis ti se poate stinge flacara la o plita pe gaz 🙂 Daca e o plita cu inductie sau electrica riscul n-ar mai fi asa de mare. In plus, problema este si cu murdarirea geamului. Este inevitabil sa nu sara stropi de mancare pe geam ori sa apara stropi de grasime.

   • Nicolae spune:

    La faza ca se poate stinge flacara de la o plita cu gaz nu m-am gandit. 🙂 Eu mai aveam in minte faptul ca se poate forma condens mai ales in perioadele reci, care ar putea sa dauneze ferestrei.

 3. Roxana spune:

  Foarte interesant si inspirat. De obicei nu sunt adepta locuintelor in care intri direct, fara a trece printr-un hol sau vestibul, dar aici se potriveste.
  Imi plac usile rosii care dau o nota vesela si de asemenea, faptul ca toate incaperile par luminoase, datorita ferestrelor.

 4. Maria spune:

  Are noroc cu ferestra aceea, daca nu ar fi (cum e la multe apartamente vechi ca si al meu) nu cred ca ar arata la fel de bine bucataria pe hol. Cuptorul unde il are pozitionat? (nu il vad) Interesanta idea, pana acum nu am mai vazut decat celebra bucatarie mutata pe balcon.

 5. Daniela spune:

  Imi place.Intotdeauna mi-au placut locuintele care „te primesc si te poftesc inauntru”.Asa este construit si apartamentul in care locuiesc acum,asa doresc sa-mi construiesc casa in viitorul apropiat.

 6. florentina spune:

  Buena ziua,

  far chm a fost realists eveacuarea de la chiuveta?

  va f mult multumesc
  florentina

 7. Necula Liviu spune:

  Buna ziua!de curand am achizitionat o garsoniera de 28 mp aflata la gri.Garsoniera detine o camera,o baie si holul de la intrare.Vechiul proprietar a prevazut bucataria pe holul de la intrare unde a tras tubulatura pt apa ,scurgere si aerisire(hota).Mentionez ca pe acest hol nu exista fereastra.Nu prea m.am impacat cu ideea de bucatarie pe hol..Ce ma sfatuiti?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *