adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (100)

In Finisaje, Shopping

Linoleumul original este fabricat din componente naturale, este antibacterian și antistatic. Nu este din PVC!

Am fost prin magazine și am stat de vorbă cu consilieri de vânzări, dar și dintre ei foarte, foarte puțini știau din ce se compune linoleumul original. Cei mai mulți îmi ofereau în loc de linoleum covoare din PVC. Și pe internet găsești la categoria linoleum covoare din PVC sau vinilin, care nu sunt același lucru cu linoleumul. Ei bine, poate că o să te mire să afli că linoleumul, inventat la mijlocul secolului XIX de către englezul Frederick Walton, are în componență numai ingrediente naturale: praf de plută, praf de lemn, calcar, ulei de in, rășini de conifere, iută și pigmenți naturali. În funcție de producător aceste cantități de ingrediente sunt diferite, fiecare având o rețetă proprie, dar materialul final este unul foarte durabil (50 de ani durată de viață), antibacterian, antistatic, cu compoziție naturală și reciclabilă. De unde vine denumirea de linoleum? Din latină de la cuvinte latine „linum” care înseamnă in și „oleum” care înseamnă ulei, deci până și denumirea sugerează compoziția sa naturală.

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (7)Foto Forbo Marmoleumadelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (25)

Dar de ce noi românii credem că linoleumul este ceva de calitate inferioară? Pentru că noi spunem linoleum tuturor materialelor care îi imită aspectul, adică și covoarelor PVC, care la rândul lor sunt de mai multe categorii (am să-ți scriu despre asta într-un alt articol). În blocurile vechi, comuniste nu era montat linoleum, ci vinilin, care, după cum îi sugerează și denumirea, este un material ce are în compoziție granule de PVC. Dar ca orice material de finisaj atât vinilinul, cât și linoleumul pot fi de diferite calități. Mi-am propus să-ți aduc în atenție linoleumul pentru că este o variantă de acoperire a pardoselilor care merită luată în calcul mai ales că acum avem în magazine produse de calitate din această categorie.

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (23)Foto Forbo Marmoleum

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (24)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (22)

Cum recunoști linoleumul? În primul rând, are o grosime mai mare decât cea a covoarelor din PVC. În al doilea rând, are pe spate o rețea de plută care e evidentă. În al treilea rând, este mai puțin lucios decât covoarele din PVC. Dacă ai curiozitatea să te uiți mai cu atenție la el ai să vezi că pe margine ies la iveală mici granule din el și dacă zgârii puțin zona chiar iese un soi de praf, ceea ce nu se întâmplă la covoarele din PVC, acestea fiind foarte compacte. În plus, mie mi s-a părut că mirosul linoleumul este foarte discret în comparație cu PVC-ul. Linoleumul este și el de mai multe clase, unele modele se potrivesc pentru uz rezidențial, adică merg pentru locuințe, altele sunt de trafic intens și sunt mai potrivite pentru spații publice (școli, săli de sport, spitale, restaurante, hoteluri etc).

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (9)Foto Forbo Marmoleum
adelaparvu.com despre linoleum, foto Tarkett (2)Foto Tarkett
adelaparvu.com despre linoleum, foto Tarkett (1)Foto Tarkett

De ce merită să iei în calcul linoleumul? Pentru că poate fi exact soluția pe care o căutai pentru holuri, bucătării, băi, balcoane și terase închise poate chiar și pentru camerele de copii. Dacă ai mai multe animale de companie acasă, linoleumul este exact ce căutai pentru o întreținere ușoară peste tot. Este o pardoseală antibacteriană, se curăță ușor și arată impecabil pentru foarte mult timp. Îți mai spun și că grosimea lui asigură o izolare fonică mult mai bună decât o pardoseală din parchet laminat sau plăci ceramice (gresie), iar la bloc chiar îți dorești așa ceva. Și da, poți să-l consideri un material cu bune proprietăți de izolare termică, tocmai datorită grosimii lui. La noi, din cauza prejudecăților și asocierilor cu vinilinul din vechile apartamente de bloc linoleumul este subestimat și e tare păcat.

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (26)Foto Forbo Marmoleum
adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (17)Foto Forbo

Linoleumul este folosit în spitale și grădinițe, grație proprietăților sale antibacteriene și a faptului că nu prinde mucegai și nu lasă loc dezvoltării igrasiei. De asemenea, nu conține substanțe care să provoace alergii. Ai să-l vezi la noi cam peste tot unde s-au făcut renovări în policlinici și cabinete medicale tocmai pentru că este natural, antibacterian și cu proprietăți antistatice, adică nu atrage praful. Curățarea lui se face foarte ușor, iar aspectul său rămâne impecabil pentru mult timp. Fiind din ingrediente naturale și având o grosime mai mare decât a pardoselilor din PVC să știi că linoleumul poate fi “rașchetat”, ca să împrumut un termen specific parchetului. Da, suprafața lui poate fi reparată la nevoie prin abraziune ușoară, ca să nu mai spun că poate fi înlocuită parțial. Straturile sale asigură o flexibilitate a suprafeței lui, deci nu se vor vedea urmele lăsate de mobila grea.

adelaparvu.com despre linoleum, foto Tarkett (6)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (21)Foto Forbo

Aspectul îngrijit însă necesită un montaj profesionist și folosirea unui adeziv corespunzător. Să știi că deși pare ușor de montat, un linoleum de calitate e bine să fie așezat, tăiat și lipit de către profesioniști care au și unelte necesare pentru acest lucru. Spre exemplu, fâșiile de linoleum se îmbină între ele la cald, astfel încât la final suprafața să apară compactă și cu suprafața perfect netedă. E important acest lucru pentru ca suprafața să poată fi perfect curățată și igienizată. De asemenea, pentru că, de regulă, se vinde la role de câte 2 metri lățime, linoleumul trebuie îndreptat cu un tambur special pentru a-i netezi denivelăriile, iar acest lucru nu-l putem face singuri fără ajutor calificat.

În orice caz, linoleumul are o durată de viață de 50 de ani! În plus, este parțial reciclabil, deci un material prietenos mediului. În privința culorilor și a designului să știi că există sute de combinații posibile de culori, modele, texturi. Se poate personaliza prin decupaje și desene realizate din diferite nuanțe, de asemenea la comandă se pot imprima pe el decoruri originale. La noi în țară cele mai bune mărci de linoleum le găsești de la Forbo (la ei linoleumul se numește Marmoleum) și Tarkett, iar prețurile finale cu adeziv și montaj pot ajunge în jur de 80-95 lei metru pătrat. Da, poate o să ți se pară puțin mai scump, dar uită-te la durata de viață, la compoziție și la proprietățile sale antibacteriene și ai să realizezi că faci o investiție bună. Unde găsești linoleum? Găsești și la marile hipermaketuri de bricolaj, în magazinele specializate în vânzarea covoarelor și parchetului. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (18)Foto Forbo

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (20)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (19)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (16)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (15)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (11)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (12)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (1)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (2)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (5)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (6)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (3)

adelaparvu.com despre linoleum, foto Tarkett (5)Foto Tarkett
adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (8)Foto Forbo

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (4)

adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (14)
Foto Forbo
adelaparvu.com despre linoleum, foto Tarkett (3)Foto Tarkett
adelaparvu.com despre linoleum, foto Tarkett (4)Foto Tarkett
adelaparvu.com despre linoleum, Foto Forbo (10)Foto Forbo

28 Responses to Linoleumul original este fabricat din componente naturale, este antibacterian și antistatic. Nu este din PVC!

 1. Maria spune:

  Mi se pare o idee foarte buna.Nu am stiut de existenta lui pana acum, vorbesc de acest linoleum natural. Ma gandeam ca totul este plastic.
  O zi buna va doresc.

 2. Luminita spune:

  Super! Dar unde pot monta linoleum-ul intr-un apartament de 59 mp daca vreau sa ii dau un aspect vizual cat mai mare?

 3. Aschi spune:

  M-ai scos din incurcatura cu postarea asta, zau asa! 🙂

 4. alina spune:

  Felicitari, Adela, pentru acest articol educativ.

  Intr-adevar, la noi in tara (si poate si in altele), este confundata notiunea de vinil/PVC cu cea de linoleum.

  Vinilul, zis si PVC sau clorura de vinil, este considerat cel mai toxic plastic (poate fi si cancerigen, prin inhalarea emanatiilor chimice) si aproape imposibil de reciclat, deci foarte daunator si pentru natura. Din pacate, multi dintre noi avem in casa asa ceva, intr-o forma sau alta (rame de ferestre, covoare, etc.)
  Informatii despre PVC (in engleza):
  http://www.epa.gov/airtoxics/hlthef/vinylchl.html
  http://safemarkets.org/toxic-chemicals-in-products/vinyl-the-poison-plastic/about

  Linoleumul (adica adevaratul linoleum, nu cel despre care am fost invatati sa credem ca se numeste linoleum) este, cum spui si tu, un produs natural, longeviv, usor de intretinut si, as mai adauga, sanatos.

  In plus, producerea linoleumului natural nu impacteaza mediul inconjurator precum producerea altor materiale.

  Linoleumul este un produs foarte bun.

 5. Aschi spune:

  Ma poti ajuta cu date de contact de la Forbo si Tarkett, te rog? Multumesc

 6. Ileana spune:

  Ziua buna Adela, acum aproape 20 de ani am mochetat un hol mare cu un linoleum frantuzesc care a costat 1 mp cat 1 mp de covor persan din fibre naturale. Atunci m-am mirat dar l-am luat pentru ca era foarte frumos arata ca un parchet cu intarsie, nu avea aspectul lucios de plastic, pe partea interioara arata ca o panza de sac, era placut la calcat si nu mirosea urat. Citind articolul tau imi dau seama ca am cumparat un lucru de calitate fara sa stiu. In toti acesti ani nu si-a schimbat aspectul, nu s-a deformat nu a fost nevoie sa-l lipim pe pardoseala. Dupa 18 ani am renuntat la el in urma unor modificari in casa. Imi place si este folositor tot ce ne „luminezi” aici. Multumesc.

 7. pătrățel spune:

  Mulțumesc Adela! E exact ce cautam pentru bucatarie si eventual zona de luat masa. Gresie nu voiam (ca nu-i ecologica, adica liantul care se pune dedesupt contine tot felul de compusi volatili organici) parchet nu prea ar fi mers, si cum nu gaseam o idee salvatoare n-am facut nimic. Dar acum stiu ce caut!!!! Singura problema e sa gasesc pe undeva linoleulm natural 🙂 Mersi!!!!!

 8. 7rim spune:

  Chiar ma bucur ca ne-ai luminat in privinta acestui material folosit pentru acoperirea podelei. Si eu consideram initial ca este demodat si ca este ceva artificial dar ma bucur sa vad ca faceam o confuzie si ca defapt linoleumul este un produs atat de bun pentru proprietatile sale. Pe mine m-a convins acest articol si multumesc pentru clarificare.

 9. Cora spune:

  omul cat traieste, invata! habar n-aveam ca am calcat 20 de ani pe vinil si nu pe linoleum!
  iar pretul de 80-90 lei pe mp, daca include si produsul si montajul, nu e mare deloc, raportat la „clasicele” parchet si gresie!

 10. Mariana Oancea spune:

  Multam Adela!
  Ca de obicei vii cu informatii utile, pentru mine, chiar la momentul oportun.Sa trag concluzia ca acest „linoleum original” este perfect si pentru un „pui”, un bebita ce se pregateste sa porneasca „de-a buselea” ?

 11. Irina Anghel spune:

  Excelentă diferenţierea pe care ai făcut-o între cele două materiale uzuale! Da, parchetul rafinează imaginea de ansamblu a unei încăperii, dar ştii de la mine că este uşor să te accidentezi, plus că nu mă ajută deloc la antrenamente, fiind şi foarte sonor — motiv pentru care o să găsim numai linoleum în sălile de sport.

 12. Giacomo spune:

  Hm … cel mai apropiat magazin unde se gaseste linoleum Tarkett este la …Montana .
  Nu hotelul din Sinaia , ci orasul , in Bulgaria .
  Uite-asa , ca sa ne aflam in treaba … Linoleum adevarat nu mai exista in Romania de peste 20 de ani , cam de cand a inceput „capitalismul” .
  Au fost distruse toate fabricile care produceau mult mai bine cam tot ceea ce avem acum pe piata din China si Turcia , plasticuri ordinara , majoritatea toxice si extrem de toxice , fara norma de calitate ( pfff. ce absurditate , in China si Turcia ) .
  Inainte de ’90 se producea in Romania un li9noleum extraordinar , de culoare verde , atat pentru uz casnic cat si pentru cel industrial , il gaseai peste tot , prin holurile spitalelor sau ale blocurilor , in scoli si prin bucatariile si zonele cu pardosele din ciment ale multor case .
  Se gasea la orice magazin de articole de uz gospodaresc , sub forma de suluri mari si putea fi taiat la orice dimensiune . Asta era adevaratul linoleum , pus pe ciment in beci puteai dormi pe el fara grija , izola perfect ..
  Era un cauciuc gros de 3-4 mm pe suport din panza solida si a fost cel mai rezistent material de acest gen pe care l-am vazut in viata mea .. Am lucrat intr-un mediu care era izolat cu asa ceva ( inclusiv pe mese ) , aveam 15 ani , iar acum , cand am 58 , inca exista acele mese si linoleumul de pe ele .
  Asa ca nu mai pierdeti timpul vorbind despre linoleum , ca nu o sa gasiti in Romania asa ceva .
  Restul e reclama si atat …

 13. Irina VIjan spune:

  Felicitari, Adela !
  Multumesc pentru acest articol si pentru readucerea linoleumului pe locul pe care il merita. Este nedrept ca un produs natural exceptional sa sufere din cauza asimilarii cu pardoselile din PVC ( vinilin )si mai ales din cauza lipsei de informare a beneficiarilor.
  Pentru cei interesati de linoleum , MV GRUP Construct, distribuitori Forbo in Romania, va poate oferi acest produs si de asemenea instalarea.
  Daca doriti sa aveti acces la intreaga colectie de linoleum Forbo va invitam sa ne vizitati showroomul din Otopeni,vis-à-vis de str. Avram Iancu 22 (colt cu str. Ardealului 20), jud Ilfov sau sa accesati pagina noastra http://www.mvgrup.ro ; facebook.com/mvgrupconstruct

 14. Monica spune:

  Buna! Se poate folosi si in cazul in care exista incalzire in pardoseala? Multumesc

 15. Nicoleta spune:

  Adela, dar sugerezi parchet vinil? sunt deja in mijlocul unei amenajari, am achizitionat deja pentru hol parchet LVT, gandindu-ma ca e o combinatie intre parchet si linoleum. Ce zici? Am gresit mai mult decat daca luam linoleum?
  La bucatarie mi-e frica sa pun totusi, daca ia foc?
  Multumesc pt inspiratie!

 16. ionela spune:

  Acum urmaresc visuri la cheie.FELICITARI! Dumnezeu sa va rasplateasca pt tot. Acum sunteti la fam Udrea. Sunteti fenomenali!

 17. Budulan Andreea spune:

  Oare se poate pune și pe scări ?(casa scării unei case cu 2 etaje)se mulează bine 🤔

 18. Sabin spune:

  Exista acum un site dedicat, unde se pot vedea modelele de linoleum existente: http://www.linoleum.ro
  Si pentru a nu se confunda, exista sectiune separata de covor PVC.

 19. dorina mihalcea spune:

  multumesc pentru acest produs ,da este de calitate si super frumos ,eu mi,am pus gresie in toata casa ,pe linda ca mesterii nu au montat,o asa cum doream ,am si 2 pisicute care circula mult si gresia nu poate sa fie incalzita dupa cum am dori , acest linoleum este super si cred ca nu este rece parerea mea este confortabil pentru animalute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *