Căutam de mult timp în capitală o croitorie specializată în decorațiuni pentru casă și mă bucur că am aflat de această doamnă tânără și creativă. De multe ori într-un atelier mic, găsești mai mare deschidere și flexibilitate pentru proiecte mărunte, dar necesare pentru finalizarea unei amenajări. În mod ciudat, croitoriile de acest tip nu sunt la fel de multe ca și cele de haine, dar după ce am aflat povestea Valentinei Luca, căci despre ea îți scriu, m-am și lămurit de ce. Ea a început să învețe meserie, ca multe croitorese, la un liceu de profil, ca mai apoi să-și exerseze îndemânarea la diferite locuri de muncă și evident lucrând și în particular. Mi-a spus că în școală se învață croitoria de interior, dar în mică măsură, deoarece este mai dificilă. Judecând numai după mărimea mesei, care ocupă aproape tot atelierul, am intuit eu ceva, dar hai să-ți spun mai multe.
Alături de Valentina Luca în atelierul ei situat în complexul fabricii Nufărul din Militari. În imaginea de jos, Valentina alături de soțul ei și Ștefania, colegă și prietenă de nădejde.
Valentina a lucrat mult timp croitorie de damă, dar, la un moment dat, pentru că a rămas fără slujbă a aplicat la o firmă cunoscută de draperii și predele din București. Când a ajuns acolo și-a dat seama că e foarte diferit de ceea ce făcea înainte. De ce? În primul rând varietatea și tipul materialelor sunt mult mai mari, apoi pentru că ai nevoie de mult spațiu ca să croiești bine suprafețe ample, precum draperiile și perdelele, ca să nu mai spun că etapa de măsurători e crucială. Își aduce aminte că a existat o perioadă când organza era la modă pentru perdele, iar acest material este foarte dificil de cusut și de finisat. Și da, nu te poți baza pe dimensiunile pe care ți le oferă un client pe mail ori la telefon, pentru că în funcție de material, după greutatea și volumul lui, se poate vedea foarte diferit, iar câțiva centimetri lipsă transformă o draperie frumoasă într-una inestetică.
Atelierul este ocupat în cea mai mare parte de masa amplă pe care sunt croite țesăturile de interior, iar pe margini mai e loc și de materiale și alte accesorii necesare.
Poate că n-ar fi avut curajul să o ia pe cont propriu, dar o înșiruire de evenimente fericite a determinat-o să-și deschidă propriul atelier. Ca orice om priceput, care muncește pentru familie și prieteni în plus față de locul de muncă, așa și Valentina a început să dea curs cererilor venite din partea apropiaților. Tot mai mulți dintre veri au aflat cu ce se ocupă, iar unul dintre ei i-a făcut un cadou nesperat: două mașini de cusut profesionale second-hand. Valentina spune că niciodată nu s-a bucurat mai tare ca atunci, deși nu avea loc în micul apartament ca să le țină. Totuși, le-a păstrat și s-a dovedit că a procedat bine. De ce? Pentru că, doi ani mai târziu, una dintre colege a provocat-o să-și deschidă împreună un mic atelier. Ea a ezitat, dar soțul a susținut-o, iar faptul că treaba era împărțită pe din două – colega ei urma să se ocupe de clienți, iar ea de lucrul efectiv – a mai liniștit-o. Așa s-a născut Igloo Design, atelierul de decorațiuni interiorare.
Însă, după doar șase luni de când au pornit treaba, asociata ei s-a mutat peste hotare și Valentina s-a trezit că e singură cu toate activitățile firmei, de la răspunsul la mailuri la onorarea efectivă a comenzilor. A avut-o aproape pe Ștefania, o bună prietenă, la fel de pricepută ca și ea, și împreună au mers mai departe. Valetina spune că a fost foarte greu și că singură nu s-ar fi gândit niciodată să înceapă ceva pe cont propriu, dar că mulțumită curajului fostei ei asociate acum este propriul ei stâpân. Ceea ce mi-a plăcut la Valetina este că merge personal să ia măsurătorile (gratuit în București!), te sfătuiește în privința materialelor și da, are curaj să-ți propună dacă ai mobilă wenge și pereții albi și altceva decât eternele draperii bej sau crem cu perdele albe. Mai mult decât atât, ea poate croi și huse pentru canapele și fotolii, chiar dacă sunt mai migăloase, dar îți va spune care sunt materialele mai ușor de spălat și de întreținut pentru ele.
Și nu doar că poate croi draperii, perdele sau lenjerii de pat, dar poate confecționa și storuri simple, plisate sau romane. Îți indică și suportul potrivit pentru ele și modul de montaj în funcție de tipul ferestrelor tale. Uite, dacă ești în căutarea de galerii sau suporturi pentru ferestre cu ramă oblică, ca la mansardă (cum era și cea de la Bacău), mi-a spus că se folosesc șinele cu tracțiune, care imobilizează draperia și o țin în poziția dorită, deci nu cade în jos. Mai mult, dacă ai o pergolă și vrei să o îmbraci cu materiale care să te protejeze de soare, ei bine ea le poate face pentru tine. Îți dai seama că nu-ți pot da prețuri orientative pentru că varietatea este foarte mare la țesături, iar costurile sunt diferite dacă vii tu cu materialul tău sau îl cumperi direct de la ea din atelier (ceea ce evident că te sfătuiesc să faci). Însă te pot ajuta cu numărul ei de telefon Valentina Luca 0733.444.566, mailul office@igloodesign.ro și site-ul igloodesign.ro. Și fii pe fază, dacă nu-ți răspunde înseamnă că e la masa de croit. Uite, mai jos ai câteva dintre lucrurile pe care le-a făcut pentru clienți. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
2
Bravo ei,foarte frumos.
Superb!
Foarte foarte util articolul. De pus in agenda si de recomandat prietenilor.
Foarte frumos! Felicitări doamnei! Mulțumim pentru articol :)!
foarte frumos!mult succes! felicitari pentru articol Adela!
Talentata! Bravo, o felicit!
Respect pentru aceasta femeie,care prin munca si talent ne face pe noi fericiti
Foarte frumos!Felicitari si succes pe mai departe.
Intr-adevar, nu e greu, dar nici foarte usor sa faci o draperie sau o perdea, ca sa iasa in evidenta si materialul si sa imbrace geamul (si camera!) frumos. Eu consider ca predelele sunt ochii unei case si exprima putin si din sufletul si personalitatea stapanilor casei 🙂
De curand m am mutat in casa noua si am avut privilegiul sa colaborez cu aceasta firma de decoratiuni interioare si o recomand cu caldura pentru seriozitatea si bunul gust
Stiti cumva daca imbraca si abajurul de la veioze, in fotografii am vazut cateva piese asortate, inclusiv pernutele.
Foarte frumos, bravo
h, ce bine ca stau in militari asa ca e perfect!
TOATE SUNT SUPERBE,LE-AM ADMIRAT PE TOATE.EU AS AVEA NEVOIE DE HUSE PENTRU 2 CANAPELE SI UN FOLOLIU. O SA INTRU LA CONTACT SA VA CONTACTEZ.
Buna Adela! Te urmaresc de toarte mult timp si ma bucur tare mult ca prin recomandarea ta am reusit sa gasesc igloo design, un loc unde, intr-adevar gasesti modele absolut deosebite. Daca mai stii astfel de locuri, unde pot gasi draperii cu modele mai deosebite, dar mai accesibile la pret, ti-as fi recunoscatoare! Multumesc frumos! Mult succes in toate proiectele tale! Cu drag
Dragă Alina, contează mult materialul în prețul draperiilor și perdelelor pentru că manopera este cam aceeași peste tot. Eu colaborez cu Alina Țâru, designer de draperii și perdele, telefonul ei este 0723.234.323
Aș dori huse pt 6 scaune și o husă pt canapea
Păi ar trebui să o contactați direct pe domana Valentina. Aveți contactul ei la finalul textului.
Va rog frumos o solutie pentru fereastra oblica la mansarda. Geam in trapez nu e loc suficient in partea de sus sa merg la drept cu galerie..ce mi-ati sugera?