adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble

In Amenajari Gradina, Gradina

Idei de pergole și umbrare pentru terasă și grădină

Ai observat că la noi sunt multe învelitori din plastic sau din materiale care arată ciudat în contextul grădinii? Da, imediat cu o folie sau un panou de plastic acoperi ce ai nevoie pentru că le găsești la tot pasul și sunt ieftine. Dar dacă ți-aș spune că și-ar fi mai bine cu învelitori din materiale naturale, cum ar fi simplele rogojini, fie că sunt din papură, trestie sau stuf, ce ai spune? Nu doar că estetic e totul mai frumos, dar să știi că și confortul termic este altul. O folie de plastic sau un panou din policarbonat par mai rezistente, dar de fapt ele amplifică temperatura soarelui. Sub ele spațiul, chiar dacă e vorba despre o terasă, deci ai impresia că e perfect ventilat, se încălzește mult mai repede și mai intens. De ce? Pentru că aerul e blocat sub învelitoare și doar știi că tot ce e cald are tendința să urce. Ei bine căldura urcă, numai că în cazul acestor învelitori acolo rămâne, căci n-are pe unde se disipa.

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (13)

Cu o învelitoare din împletituri naturale n-ai cum să pățești asta, aerul nu se blochează sub terasă. Și nici nu trebuie să fim noi deștepți ca să redescoperim astfel de lucruri, ci doar să ne întrebăm de ce astfel de pergole și umbrare cu materiale naturale sunt prezente în zona mediteraneană? Ce, acolo nu sunt la fel de ieftine foliile sau panourile din plastic? Ba da, dar tot în aceste zone, unde verile sunt dogoritoare, oamenii s-au prins cum stă treaba cu învelitorile naturale. De aceea le și folosesc din plin. M-am gândit să-ți spun despre asta ca să înțelegi și de ce atunci când mergi în vacanță la mare, ți-e mult mai bine sunt o umbrelă din papură, stuf sau trestie decât sub una simplă cu materiale din plastic. Totodată ți-am făcut o selecție de soluții de umbrare și pergole acoperite cu rogojini ca să-ți folosească ca model pentru grădina sau terasa ta. Și nu, nu-ți place griji pentru ploaie, poți alege rogojini mai dese sau mai strâns împletite pentru asta, iar prețuri sunt în jur de 20-25 lei pentru o suprafața de circa trei metri pătrați. Vezi că ți-am postat și două filmulețe în cazul în care vrei să-ți faci o pergolă din lemn, după care ai mai multe imagini. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (4)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (7)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (11)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (9)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (1)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (14)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (2)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (12)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (15)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (16)

adelaparvu.com idei de pergole si umbrare pentru gradina, Foto ElMueble (3)
Sursa foto: El Mueble

23 Responses to Idei de pergole și umbrare pentru terasă și grădină

 1. Claudia spune:

  Faine idei…de ploaie imi faceam si eu probleme…dar, daca zici ca e ok, as incerca o varianta in spatele casei am un loc in care visez sa fac o terasa mica si intima. Ii trimit sotului meu articolul, asa, ca sa-l inspire 🙂

 2. Virginia spune:

  Super chiar aveam nevoie pt viitoarea gradina

  • Lisnic Eugeniu spune:

   Buna ziua Virginia, pergolele retractabile de la Sun Leader pot aduce multiple beneficii pentru tine Virginia. In primul rand, acestea ofera o protectie solara si termica pentru zonele exterioare, permitand utilizarea acestora chiar si in zilele foarte calduroase sau in cele in care sunt averse de ploaie.
   De asemenea, pergolele retractabile de la Sun Leader pot imbunatati estetica spatiului exterior, fiind disponibile in diferite culori si materiale. Acestea pot fi integrate in mod armonios in decorul existent, astfel incat sa completeze aspectul general al spatiului.
   Un alt avantaj al pergolelor retractabile este flexibilitatea pe care o ofera. Acestea pot fi deschise sau inchise in functie de nevoile proprietarului, permitandu-i sa-si ajusteze nivelul de protectie solara sau sa se bucure de mai multa lumina naturala.
   In plus, pergolele retractabile pot creste valoarea proprietatii si pot fi un element important de diferentiere fata de alte proprietati similare din zona.
   In concluzie, pergolele retractabile de la Sun Leader pot aduce multiple beneficii pentru proprietarii de locuinte si afaceri, oferind protectie solara si termica, imbunatatind aspectul general al spatiului, fiind flexibile si crescand valoarea proprietatii.
   Website-ul http://www.pergole-retractabile.ro prezintă produsele SunLeader, firma specializata în pergole retractabile, cu o gamă larga de modele pentru terase și grădini. Site-ul oferă informații despre beneficiile fiecărui model, servicii de consultanță și despre livrare și instalare!
   Iti dorim mult success in realizarea obiectivului propus!

 3. Aliz spune:

  Papură, stuf sau trestie… materialele astea sună bine. Locale, naturale.

 4. criss spune:

  Buna Adela,
  revin cu intrebarea de acum cateva zile in urma cand ai spus ca te documentezi despre mobilier pentru terase din ratan, unde se poate cumpara mobilier din ratan, nu imitatie din plastic, din Romania sau din comunitatea europeana ori cred ca mai repede din China….

 5. Sebastian Bulumac spune:

  In sudul Europei se preteaza o pergola acoperita cu rogojini, dar oare in iernile cu ninsori abundente de la noi ce se va intampla cu acoperisul? Doresc sa construiesc o terasa (iesirea din living catre gradina) cu materiale cat mai naturale, dar care sa imi confere si durabilitate. Vreau structura tip pergola, dar nu stiu cu ce o sa acopar; majoritatea le acopera cu tigla, dar pe mine nu ma incanta ideea. Poti sa imi dai un sfat? Multumesc mult.

 6. Olivia spune:

  Buna Adela,
  Vreau si eu o terasa ,dar mai inalta decit casa,daca o atasez trebuie sa dau caderea terasei si iese joasa si va fi cald,ce metoda ar fi sa fie mai inlta si cu ce sa o acopar ,ar fi de 3/4
  Multumesc anticipat

 7. Simone Monyq spune:

  Bună Adela,am făcut o terasă în spatele casei pe partea de nord care mi-a luat toată lumina din bucătărie,ce pot face ca să am mai multă lumină? Am lăsat spațiu foarte mare pentru geamuri deoarece va fi terasă vitrată,sunt obligată să o închid deoarece dedesubt am un beci,mă gândeam să vopsesc totul în alb și să punem termopan alb,crezi că acest lucru va fi o soluție bună?Dă-mi idei…Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  • Adela Parvu spune:

   Simona, nu terasa ți-a luat lumina, ci voi ați luat lumina când v-ați hotărât să construiți ceea ce ați construit 🙂 Ca să mai poți suplini lipsa luminii ar trebui să te gândești la un acoperiș transparent sau unul care să permită pătrunderea luminii măcar în dreptul ferestrelor. Cu termopanul nu-mi dau seama pentru că nu știu restul casei. În general, orice extindere se face este bine să fie în acord cu arhitectura casei și conform unui proiect avizat. Nu de alta, dar Doamne ferește, în caz de incediu, calamitate naturală acea terasă s-ar putea să-ți creeze probleme. Nu mai spun că fiind construită ulterior ea nu este prinsă în actele casei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *