Pelargonium zonale-hybrid

In Gradina, Sfaturi plante

Mușcata, află cum s-o îngrijești ca să ai parte de mai multe flori

Carli Marian inginer horticol si designer florist

Carli Marian inginer horticol si designer florist

Originară din Africa de Sud, muşcata este una dintre cele mai populare şi mai răspândite plante din lume şi care poate colora orice balcon sau terasă. Nu este pretenţioasă şi se adaptează în aproape orice condiţii. Dacă te-ai decis să îți înveselești balconul, fereastra sau orice alt loc scăldat de soare, atunci mușcata este cea mai buna opțiune. În momentul în care vrei să alegi o muşcată e bine să ştii că cele de talie înaltă pot atinge înălţimi de circa 80-100 cm, fiind potrivite pentru parcuri şi în grădini. Pentru nevoile uzuale îți recomand soiurile pitice cu creșterea normală, iar pentru balcon, cele curgătoare. Ai grijă să alegi plante sănătoase, cu frunze verzi, fără urme de boală. Dar hai să-ți spun mai multe despre aceste plante îndrăgite.

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium peltatum

Pelargonium peltatum

Imediat ce le-ai cumpărat să știi că este musai să le transvazezi fie în jardiniere, fie în ghivece spaţioase, prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei. Te atenționez că toate speciile de mușcate sunt foarte sensibile la umezeală mare și pot putrezi la bază din cauza excesului de apă. De asemenea, trebuie să te asiguri că ghiveciul este destul de încăpător pentru specia de mușcată pe care vrei să o plantezi și nu este de culoare neagră pentru cele plantate la exterior (ghivecele negre se supraîncălzesc la soare).

Pelargonium grandiflorum Tip Top

Pelargonium grandiflorum Tip Top

Muşcatele cresc foarte bine atât într-un pământ de grădină, cât şi într-un amestec îmbogăţit cu turbă şi nisip. În ceea ce privesc mușcatele de anul trecut, care au iernat în casă, te sfătuiesc să le schimbi pământul doar de la suprafață, iar dacă până acum nu le-ai tăiat tulpinile bătrâne până la jumătate din înălţime, atunci este timpul s-o faci cât mai repede, pentru ca doar în acest fel vei favoriza apariţia de noi lăstari și respectiv de mai multe flori.

Pelargonium grandiflorum

Pelargonium grandiflorum

Să știi că majoritatea muşcatelor nu vor înflori prea frumos și vor fi mai sensibile la boli dacă sunt poziționate la umbră, poate doar unele soiuri care preferă semiumbra să fie mai fericite în astfel de condiții (Pelargonium graveolens). În ceea ce privește udarea, îti recomand, ca în perioada de vară, să uzi mușcatele de circa 2-3 ori pe săptămână. Iar dacă sunt ţinute în plin soare mai multe ore, trebuie udate zilnic, de preferat doar dimineața. Te sfătuiesc să eviți pe cât posibil udarea de după-amiază în perioada verii, când soarele este extrem de puternic și există riscul să opărești rădăcinile. Ideal este să faci această operaţiune dimineaţa sau seara. Periodic, poţi face și câte un duş plantei, acest lucru o va răcori fantastic după o zi caniculară.

Pelargonium graveolens

Pelargonium graveolens

Un aspect foarte important de care va depinde aspectul estetic al plantei este ferilizarea regulată. Astfel o dată la două săptămâni, din luna aprilie până în luna septembrie, adaugă în apa de udare îngrăşământ lichid special pentru mușcate. Nu uita să protejezi mușcatele și de curenţii puternici de aer, acestia pot rupe lăstarii cu tot cu flori și încetinesc procesul de înflorire. Temperaturile de 18-21 °C, ziua, şi 12 °C noaptea sunt ideale pentru o creștere armonioasă.

Pelargonium peltatum

Pelargonium peltatum

Dacă locurile disponibile pentru mușcate sunt zone care se supraîncălzesc, atunci îți recomand soiul de mușcate Calliope, acestea suportă foarte bine căldura și formează cele mai mari inflorescențe. Din când în când să știi că trebuie să îndepărtezi florile ofilite pentru a stimula astfel apariţia noilor boboci. Tot periodic te sfătuiesc să ciupeşti vârful lăstarilor, pentru ca planta să se ramifice și astfel să sporească numărul de inflorescențe. Atenție, undeva spre mijlocul verii, după perioada intensă de înflorire, mușcatele se lasă circa 5-6 săptămâni în repaus, adică trebuie să le uzi mai rar şi nu trebuie să le mai aplici niciun fertilizant. Dar nu te speria pentru că face parte din ciclul lor biologic. Doar ți-am spus că sunt originare din Africa de Sud. Sper ca informațiile mele să-ți fie de folos, iar casa să-ți fie plină cu flori de mușcate mai tot timpul.

Pelargonium peltatum

Pelargonium peltatum

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium grandiflorum Tip Top

Pelargonium grandiflorum Tip Top

Pelargonium grandiflorum Tip Top

Pelargonium grandiflorum Tip Top

Pelargonium grandiflorum Tip Top

Pelargonium grandiflorum Tip Top

Pelargonium grandiflorum

Pelargonium grandiflorum

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale-hybrid

Pelargonium zonale-hybrid

Foto: Floradania

11 raspunsuri pentru Mușcata, află cum s-o îngrijești ca să ai parte de mai multe flori

 1. Cristina spune:

  De cand asteptam 🙂 ! Floarea mea de ghiveci preferata!

 2. Laura spune:

  Am si eu la geam, singura persoana din 4 scari care are flori, desi toate, dar absolut toate geamurile sunt prevazute cu jardiniere din constructie. Nu stiu exact ce soi sunt, am doua. Am rosii, roz si albe. Mi-e asa drag de ele! Nu am priceput exact cu se face ‘ciupirea’ lastarilor.

  • carlimarian spune:

   Buna Laura, ciupirea in sine presupune inlaturarea varfului de crestere prin taiere cu foarfeca deasupra unui nod ( punct de prindere a frunzei). Varful are tendinta de a creste si de a produce flori insa baza si partea mediana nu va produce nicio floare. Prin ciupire vei vedea ca de la axila fiecarei frunze va porni cate un nou lastar care va produce flori astfel planta va fi mai compacta si plina cu flori.

 3. […] și garantat creează o atmosferă caldă, de vacanță, deoarece își are originile tocmai în Africa de Sud. Florile sale sunt viu colorate, în nuanțe de roșu-portocaliu, și apar pe parcursul verii, […]

 4. alina spune:

  Buna.eu am o problema cum este foarte cald,incerc sa le ud in fiecare seara numai ca foarte multe di muscate sau ingalbenit la frunze, au ceva anume sau prea multa apa?

 5. gloria ana popescu spune:

  Adela , multumesc pentru sfaturile de mai sus pentru care iti multumesc , sunt foarte importante pentru mine intrucat iubesc aceasta floare .Astept si in viitor sa mai postezi

 6. Marinela spune:

  Buna, am si eu de jur imprejurul terasei la fiecare caprior cite un ghiveci cu muscate curgatoare care sunt din diverse specii si curgatoare si semicurgatoare si caliope.
  sunt ingrijorata daca au parte de lumina suficienta toata ziua insa soare direct au doar cite 3 sau 4 ore e suficient????

 7. Negrila Claudia spune:

  Am multe muscate si nu infloresc deloc.Le tin ptr decor, frunzele sunt verzi, sanatoase.Ce este de facut?

 8. Cathy Z spune:

  Buna, imi plac muscatele f mult dar am o problema cu una dintre plante care in loc de frunze verzi are frunzele maroniu inchis. Este iarna aici in Melbourne, Australia. Temperatura este 5°C noaptea si 13° ziua. Planta este in ghiveci, pe balcon. As dori sa stiu de ce s-au produs aceasta schimbări, vă rog. Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *