adelaparvu.com despre gradini mici cu flori, Foto BHG (7)

In Amenajari Gradina, Gradina

Idei pentru grădini mici cu superbe straturi de flori multicolore

Da și eu visez la o grădină cu plină cu flori, una pe care s-o pictez din primăvară până în toamnă, dar știu că pentru o asemenea grădină e multă muncă la mijloc și că trebuie să-i dedici timp. Și poți avea și tu oaza ta multicoloră, dar nu fără multă muncă și investiție adevărată. Da, te costă să ai o grădină ca cele prezentate aici, dar cu răbdare și dedicație în trei ani de zile poți ajunge să ai ceva similar. Dar merită să știi și cum să începi sau ce ți s-ar potrivi în funcție de spațiul și dimensiunile grădinii tale. Hai să vezi câteva idei și să te bucuri de niște colțuri cu adevărat de vis.

adelaparvu.com despre gradini mici cu flori, Foto BHG (8)

Peisajul frumos din grădină se vede atunci când ții cont și de amplasare diverselor zone. Spre exemplu, un chioșc îmbrăcat de vegetație nu atrage foarte mult atenția, dar de la interiorul lui poți admira florile plantate de-o paret și de alta a aleii de acces, dar și a micului iaz. Și da, merită să pui și o bancă alături de ochiul de apă, ca să-ți oferi clipe de meditație. Și dacă folosești flori precum phlox, brumărele, coreopsis (seamănă cu margaretele) atunci vei atrage și păsările și fluturii în grădină, deci te vei bucura și de compania lor.

adelaparvu.com despre gradini mici cu flori, Foto BHG (1)

Când ai un spațiu mic pentru grădină ai grijă să fie în armoie cu casa ta, dar mai ales să te bcuuri de ea și de la interior. Așa că poți amenaja straturi de flori de înălțimi diferite în fața sau în spatele casei depinde unde ai situată curtea. Și poți face trecerea lină de la gazon sau de la alei către florile multicolore cu un gard viu de cimișir în miniatură, care delimitează frumos zonele. Pentru varietate, în mijlocul florilor poți monta un gărduț cu rol decorativ care te va ajuta și pentru suținerea câtorva plante, dar și ca ghidaj pentru ceea ce urmează să plantezi. Și nu uita să creezi contraste: arbuști cu flori. Așa grădina va părea vălurită, deci mai mare și mai abundentă, iar verdele arbuștilor e perfect ca fundal pentru flori bogate cum ar fi hortensiile, astible sau crini. Și când grădina e mică, nu uita să o extinzi și pe verticală, cu spaliere montate pe fațada casei sau a gardului. Poți planta iederă sau trandafiri cățărători.

adelaparvu.com despre gradini mici cu flori, Foto BHG (2)

Suntem mulți cei care iubim florile, dar nu uita că ele au o anumită sezonalitate. Dincolo de prezența lor grădina ta trebuie să arate bine și în celelalte anotimpuri. Poți alege să ai plante veșnic verzi din categoria arbuștilor pe care să-i modelezi frumos precum niște sculpturi. În jurul lor poți planta flori, dar nu uita de contraste. Uite ce frumos pot arăta glandiolele albe, dar vezi că sunt înconjurate de dalii roșii, deci totul pare și mai vibrant. Și da e vorba și despre contrastele de înălțime, nu doar de cele privind culorile. În timp ce arbuștii sculptați atrag atenția, brazdele de flori uniforme vin să liniștească privirea.

adelaparvu.com despre gradini mici cu flori, Foto BHG (3)

Aspectul de grădină sălbatică se creeză odată cu trecerea timpului, dar trebuie să ai grijă cum plantezi totul. Plantele perene pot fi în mijlocul unui strat de vegetație delimitat de dale din piatră între care este pietriș, deci materiale care amplifică senzația de natural. Terasa sau alt loc mai „artificial” le poți masca cu ajutorul gardului viu de cimișir. Joacă-te pe înălțime cu plante de variate (salvie mov) de la cele în formă de tufe la panseluțele delicate, dar colorate. Ideea este ca totul să pară ca a crescut spontan, dar fiecare grup de plante să acopere cât mai mult solul ca locul să nu pară golaș.

adelaparvu.com despre gradini mici cu flori, Foto BHG (4)

Ca să dai impresia de grădină mai mare într-un spațiu mic, așază florile într-un strat cu margini ondulate de la cele mai înalte la cele mai mici, ca și cum ultimele s-ar pierde în marginile vălurite. Și e foarte imporant ce nuanțe de flori alegi. Dacă vrei un spațiu verde multicolor dar liniștitor optează pentru flori care sunt în paletă cromatică apropiată cum ar fi mov, roz și albastru. Apoi folosește mulci ca să acoperi solul, dar și ca să faci trecerea de  la stratul de la flori la gazon mai frumos. De asemenea, în gazon poți pune dale, care fiind ușor îngropate nu vor ieși în evidență într-o grădină mică, dar îți vor fi de folos ca să ai acces la zonele de interes.

adelaparvu.com despre gradini mici cu flori, Foto BHG (5)

Când ai grădina mică nu uita că orice moviliță, deci orice loc dezvoltat pe verticală îți mărelte suprafața grădinii, deci ai mai mult loc pentru plantat. Uite poți face aranjamente vesele în aer liber folosind pantele unor astfel de movile pentru a pune în straturi flori de diferite culori și înălțimi. Nici nu mi ai nevoie de gazon, dar ai grijă să folosești pietriș pentru un aspect natural. Și da, un element decorativ prinde bine, cum ar fi un vas, dar mai ales o mică fântănă arteziană (fără apă care tâșnește) care să atragă și păsările.

adelaparvu.com despre gradini mici cu flori, Foto BHG (6)

Dacă vrei să-ți crezi un colț de rai multicolor în aer liber atunci alege un loc dedicat florilor, dar nu uita să-ți faci și un loc de unde să te bucuri de ele, cum ar fi o mică terasă. Și poți separa locul cu spaliere verticale, cum sunt aici cele mov, care aduc și mai multă culoare. Și da, mobilierul de grădină e bine să fie în nuanțele plantelor pentru a se contopi cromatic în mijlocul acestora. Crinii de diferite culori te vor juta să obții nu doar o grădină colorată, ci și una frumos mirositoare și plină de viață (păsări, insecte). Straturile abundente și joase de flori vor ajuta la păstrarea umidității solului și nu lasă loc pentru dezvoltarea buruienilor.

adelaparvu.com despre gradini mici cu flori, Foto BHG (7)
Sursa foto: BHG

25 Responses to Idei pentru grădini mici cu superbe straturi de flori multicolore

  1. vasile spune:

    Superbe imaginile si foarte bine documentat articolul,
    In aceasta arta, a gradinaritului, imbini frumusetea desenului facut cu penel de petale si frunze, cu sobrietatea coloanei infinitului rasarita in ramuri de tuja sau buxus, armonizata cu zumzetul gazelor ce-si acordeaza aripile dupa trilul privighetorii si baletul fluturilor modelandu-si aripile diafane in ritmuri de curcubeu floral. E un cerc vicios in care, daca esti prins nu mai poti scapa prea usor. Cand ai simtit racoare ierbii plina de roua sub talpi, mangaierea pamantului pe degete iar trandafirii iti zambesc sagalnic te simti cu adevarat implinit.
    Cam asta-i ceea ce simt parcurgand acest minunat articol.
    O dupa-amiaza minunata iti doresc..

  2. simona spune:

    Intr-adevar superbe imagini! Ma inspira pentru casuta mea de la tara unde am un spatiu mic si incerc sa-mi incropesc si o gradinita de zarzavaturi dar si una de flori. Multumesc mult, Adela, sa ai o primavara frumoasa!

  3. Ana-Maria spune:

    Multumesc Adela!

  4. Hana spune:

    Multumesc Adela! Gradinile de flori necesita intr-adevar multa munca.
    Mie imi plac foarte mult gradinile cu copaci, arbusti si plante perene, vegetatie abundenta care dau impresia de naturalete a unei paduri luxuriante.
    Dar asta nu se preteaza pe gradinile mici.
    Am vazut asta in cateva din prezentarile tale a unor case de la tara, cu curti mari.

    • Adela Parvu spune:

      Hana, am vazut la noi cateva gradini mici, dar care aveau garduri inalte de beton si asta cumva in suburbii, unde dincolo de gard e camp, teren gol. Chiar ma gandeam ca eu asa planta copaci si in afara gardurilor ca sa maresc suprafata de „oxigen” 🙂

  5. Dana spune:

    Cu siguranta va voi inspira din articolul tau Adela chiar in primavara asta. Glandiolele albe înconjurate de daliile roșii arata superb si se pare ca se planteaza in grupuri si nu presarate peste tot. O sa-mi reorganizez gradinita de flori, multumesc de idei, excellent articol 🙂

    • Adela Parvu spune:

      Imi aduc aminte ca mama nu era mare fan gladiole cand eram mica, dar eu cred ca nu exista flori urate. Dana, ca si in decorul casei si in gradina secretul consta in combinatii reusite 🙂

      • Dana spune:

        Gladiolele intr-un colt ies imediat in evidenta deoarece sunt magistrale, ele fiind inalte si viu colorate (ale mele sunt roze) atrag imediat atentia. De asemenea bobocii nu infloresc toti odata, ca urmare florile se usuca pe rand si deci te bucuri de ele mai mult timp. Decoreaza bine parcela desi nu au un vreun miros deosebit. Asa cum spui si tu, o viata avem, colorata sa fie. Totul este sa fie colorata cu bun gust, asa este, „secretul consta in combinatii reusite”.

  6. olimpia spune:

    superbe imagini, avem si noi o mica gradina in care tot plantam diverse plante tocmai pt a avea o gradina plina de flori si miresme, astfel ca in tot timpul verii sa infloreasca cite una, ma bucur pt ideiile fantastice pe care ni le dati, articolele sunt pline de finete si entuziasm, emana multa caldura si bucurie de a trai in armonie cu natura

  7. Mrs. Mona spune:

    este asa de interesant sa vezi cum iti intra primavera in cap prin ochi 😉

  8. petrea ghiulnaz spune:

    frumoase gradini ! nici nu stii ce sa admiri mai intai, culorile, aranjamentele, bucuria celui care le-a aranjat !?!!! sau incantarea cu care ai scris articolul, adela ? :)))

  9. rodha spune:

    am o jardinière arhitecturala inglobata in constructia casei si ma intereseaza idei de amenajare. E marginita de perete la sud si vest; soarele bate un pic in prima parte a zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *