N-am apucat să scriu până acum impresiile mele de la ArtSafari, în afară de câteva imagini postate pe Instagram, dar trebuie să-ți spun despre ceea ce mi-a plăcut la cel mai mare salon de artă contemporană din București, unde anual sunt prezente cele mai importante galerii și cei mai talentați artiști ai noștri alături de invitați din străinătate. Mi-au plăcut tare mult picturile delicate ale lui Ghoerghe Ilea și dincolo de tema aleasă, adică țesăturile tradiționale, lucrările sale mi-au imprimat o stare de calm, de tihnă, așa cum simți atunci când ajungi undeva la țară. Aproape că am simțit mirosul acela de apret amestecat cu miros de vânt, căci uscate afară, în aer liber și curat, țesăturile la țară capătă o prospețime greu de reprodus.
N-am avut ocazia să-l cunosct pe artistul Gheorghe Ilea, clujeanul născut în 1958 și cu multe expoziții la activ avute peste tot în lume, dar am simțit sensibilitatea sa prin intermediul picturilor sale. Îmi pot închipui aceste lucrări frumoase în multe tipuri de amenajări, de la locuințe private, la hoteluri, pensiuni și chiar spații de birou. E interesant faptul că meticulozitatea picturii te fac să fii mai atent a migala țesăturilor în general. Artistul reușește să surprindă acele detalii care te fac să te minunezi, să te apleci puțin mai mult către ceea ce te înconjoară și să reflectezi puțin la viață, la timp. Da, e nevoie de timp să creezi ceva frumos, dar uite, când frumosul este creat el rămâne în sufletul tău pentru totdeauna.
În catalogul expoziției Ilea explică demersul său artistic despre lucrările sale prezentate la ArtSafari 2015. Am să-l reproduc pentru că el vorbește foarte frumos, simplu, fără limbaj întortocheat. “Tema țesăturilor, a îmbrăcămintei, a veșmântului și a înveșmântării revine periodic în preocupările mele. În comunitățile vechi țărănești, femeia era aceea care îmbracă toată familia, iar acest lucru presupunea un efort pe termen lung, de la semănatul cânepei și tunsul oilor, urmând mai multe etape, până la produsul finl care era o cămașă, o ie, o față de pernă, o cuvertură etc…Desigur existau posibilități de inovație estetică și ele se făceau, dar în cadrul unor tipare care erau recunoscute de comunitate. Cel care purta haina sau folosea materialul textil se simțea aparținând acelui grup. Pictarea unor astfel de obiecte deja rafinate, pline de sens și de încărcătură estetică, m-a pus n situații deosebite, diferite în raport cu fiecare motiv în parte. Drumul meu spre model a fost de admirație de a încerca să înțeleg frumusețea fiecăruia.” Și uite că artistul reușește să ne inițieze și pe noi pe drumul frumuseții pe care l-a apucat el. Sper să te inspire și pe tine lucrările lui Gheorghe Ilea!
Vezi AICI pagina de Facebook a galeriei Gheorghe Ilea din Cluj Napoca, aflată pe strada Petru Maior nr 13, tel 0747.293.548
foarte frumoase tablourile, deosebite!
Le-am vazut si mi-au atras si mie atentia – originala ideea.
Ce frumos Adela ! Foarte mult mi-au placut , idee minunata !
[…] români contemporani și lucrări lor deosebite (despre unele ți-am scris pe blog aici, aici și aici). Ei bine, pentru ediția din 2016, care va avea loc între 5 și 15 mai, organizatorii s-au […]