adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto landscape.si foto

In Gradina, Sfaturi plante

5 reguli de bază în cultivarea trandafirilor căţărători

Carli Marian inginer horticol si designer florist

Carli Marian inginer horticol si designer florist

Pentru că vara este momentul de glorie al trandafirilor m-am gândit că-ţi va fi de folos să afli câteva informaţii despre cum trebuie să îngrijeşti trandafirul căţărător pentru a te putea bucura de farmecul şi parfumul florilor sale cât mai mult timp. În plus, am primit multe întrebări legate de acești minunați trandafiri și am încercat să rezum răspunsurile la ele în sfaturile de mai jos. Spre exemplu, vei afla de ce trandafirii nu mai înfloresc sau cum trebuie să te pregătești să-i protejezi pe timp de iarnă. Așa că fii pe fază ca să te poți bucura de frumusețea trandafirilor tăi.

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Solow Design Group

1.Dacă trandafirii căţărători sunt plantaţi în preajma zidurilor sau gardurilor din beton, ai grijă să păstrezi un spaţiu de circa 50 cm între gard şi trandafir, deoarece solul în aceste zone are un pH alcalin şi poate duce în timp la apariţia clorozei (care se manifestă prin îngălbenirea frunzelor). La plantare îţi recomand să nu uiţi să ameliorezi solul cu o turbă acidă. Să ştii că în asemenea amplasamente trandafirii căţărători trebuie udaţi cu regularitate pentru că apa provenită din precipitaţii nu udă suficient solul pentru a asigura un necesar optim pentru o dezvoltare armonioasă.

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Philippe DUBREUIL Jardiniste

2. Este imperios necesar să oferi trandafirilor căţărători un sistem de susţinere, reprezentat fie prin reţele din sârmă, pergole, ghirlande sau diferite construcţii din beton, fier sau lemn în jurul cărora lăstarii trandafirilor să poată fi înfăşuraţi. Și aici există multe soluții pe care le poți adopta ca materiale și în funcție de stilul casei sau al grădinii tale.

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Lear & Mahoney Landscape Associates

3. Aplică un program regulat de fertilizare în primul an de plantare. Acest program va asigura obţinerea în acelaşi an de lăstari lungi de 2-3 metri, specifici soiurilor căţărătoare. Aceste ramuri lungi trebuie să le înfăşori pe spalier fără să le tai deoarece pe ele vor apărea ramurile secundare care vor susţine lăstarii floriferi. Îţi recomand ca aceste ramuri secundare să le scurtezi an de an la circa 3-4 muguri pentru a stimula o înflorire cât mai abundentă. Lăstarii floriferi pot înflori o dată sau de două ori pe an şi mai rar în mod continuu până toamnă, deci nu intra în panică dacă trandafirul tău e în primul an de dezvoltare. În anul viitor va înflori mai mult.

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Grace Design Associates

4. Dacă la soiurile care înfloresc doar o dată pe an se intervine cu tăieri de scurtare asupra ramurilor lungi atunci există posibilitatea să nu mai înflorească niciodată deoarece aceste soiuri produc flori pe lemn de 1 an şi nu pe lăstari de 1 an. Dacă trandafirii au o înflorire eşalonată nu uita să îndepărtezi florile trecute pentru a facilita în acest fel apariţia următorului val de boboci.

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Zeterre Landscape Architecture

5. Pentru protecţia din timpul iernii îţi recomand să foloseşti ramuri de brad, cu care să îmbrace lăstarii trandafirilor aproape în întregime. Dacă nu există ramuri de brad atunci poţi apela la folie de protecţie antiîngheţ. Nu uita nici de muşuroirea bazei, operaţiune extrem de importantă pentru integritatea trandafirilor în perioada de iarnă. Cu siguranţă aceste informaţii te vor ajuta să obţii cei mai frumosi trandafiri căţărători! Și dacă mai ai dileme, scrie-mi la rubrica de comantarii și am să încerc să-ți răspund cât de repede pot. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!

adelaparvu.com despre trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto New Leaf Landscape

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Marie Gamboa

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Pedersen Associates

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Barnes Walker Ltd - Landscape Architects

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Design Focus International

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Hoi Ning Wong

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Derviss Design

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Conte & Conte

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto J P Landscape Service

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Dennis Mayer, Photographer

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto Margie Grace - Grace Design Associates

adelaparvu.com despre 5 sfaturi pentru trandafiri cataratori, Text Carli Marian, Foto landscape.si foto

20 Responses to 5 reguli de bază în cultivarea trandafirilor căţărători

  1. simonamoon spune:

    Mi-ar placea sa vad asa ceva si la oras!

  2. Radu spune:

    Multumesc pentru sfaturi, cu atat mai mult cu cat am trei tufe de trandafiri urcatori care ma bucura in fiecare vara.

  3. Cristina spune:

    Multumesc pt sfaturi, rugamintea mea insa e de a-mi expilca in ce fel si cand se pot multiplica acei trandafiri cataratori. Multumesc !

  4. Enache spune:

    Buna Adela interesant articolul ,am atasat si eu o poza cu un trandafir catarator ,ma voi astepta anul asta la mai multe flori?? S-a intins destul de mult acuma

    FB_IMG_15194891372349063

  5. CIRSTEAN MARIANA spune:

    Buna de ce imi infloresc trandfirii urcatori doar pd varfuri .

    • carli spune:

      In principiu majoritatea infloresc doar in varf! In momentul in care va ave mai multi lastari, veti avea mai multe puncte de inflorire. Sa nu tundenti lastarii anuali ci doar ce este prea batran si uscat!

  6. doru spune:

    Va salut; pot utiliza ca suport pentru trandafiri urcatori un sir de salcami tineri plantati la 1m intre ei? intentionez sa las salcamii sa creasca; dar un sir de corcodusi pe care inentionez sa-i opresc din crestere pe anumite portiuni cam la 1,50-2m inaltime? Va mutumesc

    • carli spune:

      Buna ziua!Nu cred ca este posibil din cauza faptului ca Salcamul va face umbra iar trandafirul pt a inflori are nevoie de soare din plin. Nici ideea cu Corcodusul nu cred ca este viabila, intrucat trandafirul va trebui prins de trunchi, deci va fi sub coroana corcodusului infrunzit!

  7. Ciprian spune:

    Buna seara,
    Am 3 modele de trandafiri, dar nu stiu cum se numesc si implicit cum se dezvolta. Toti au o inaltime de 2,2 m aproximativ.

    Primul, cel galben l-am plantat cu tot cu pamantul din ghiveci la o adancime de 35-40 cm, nodul fiind imediat la 2,3 cm deasupra pamantului in coltul unui gard de beton la o distanta de 60 cm fata de acesta in ideea de a-l dirija cand va creste in lungul gardului. Este in regula? Cat va creste in parti sa zic asa, dar in lungime? Ma intereseaza ca sa stiu cum o sa vina dupa, poate va trece si peste gard.

    Pe ceilalti 2 rosu si roz urmeaza sa ii plantez, insa nu stiu de asemenea cum vor creste.
    Pe unul dintre ei as vrea sa il plantez in coltul unei terase, la 60 cm distanta fata de aceasta fixandu-l pe un schelet metalic in forma de arcada avand acelasi plan de a se dezvolta in lungul terasei, dar:
    – nu stiu daca va creste atat de mult inspre terasa incat sa imi zgarie folia (am o folie care inchide terasa)
    – nu stiu cum se va dezvolta pe inaltime. Nu as vrea sa se dezvolte foarte mult pentru ca nu vreau sa imi obtureze vizibilitatea din interiorul terasei.

    Multumesc!

    1

    2

    3

  8. Odvermean Angela spune:

    Buna ziua am un trandafir cățărător într-adevăr are în două părți gard dar are multe flori problema e că toate sunt lăsate în jos parca vor sa se ofilească primește apa zilnic i-am dat și vitamine și tot așa sunt florile.Daca puteți să îmi dați un sfat ,va multumesc

  9. Ermin spune:

    Buna ziua, ce fel de trandafir catarator imi recomandati pentru o arcada care as vrea sa il plantez la cimitir si in ce luna a anului imi recomandati sa il plantez. Multumesc.

  10. carli spune:

    Plantarea o puteti face acum in toamna! Un soi de trandafir urcator il puteti alege chiar dvs luand legatura cu cei ce comercializeaza trandafiri: famous roses, gradina max,royal plant.

    • Costin spune:

      Salutarea Carli, de la o vreme ma tot uit printr eceste frumoase imagini si ma indragostesc pe zi ce trece de plante si ma inspira pentru balconul si terasa noastra .
      Ai idee de unde pot cumpara trandafiri cataratori, noi avem o pergola montata pe o terasa la bloc si vrem sa incepem so o umplem cu flori. La noi soarele ne surade dis de dimineata, apoi jumatate de zi este umbra dar nu intuneric. Ne dai un sfat,
      Multumesc mult

      IMG_0484

  11. Alexandru Mitache spune:

    Buna ziua,

    1. In cat timp cresc trandafirii urcatori, din soiurile red, pink si yellow, pana la o inaltime de circa 1,5-2 metri, daca sunt cumparati pentru plantare in ghiveci si sunt pusi in primavara?
    2. Ce dimensiune de ghivece este potrivita pentru fiecare soi?

    Multumesc.

  12. Jose spune:

    Am și eu 3 trandafiri cățărători i-am pus in ghivece mari cu pământ special pt ei au crescut crenguțe și unii dintre ei s au uscat ce pot face ? Și de ce

  13. Nina spune:

    Buna seara! In primul an trandafirul catarator a înflorit ca florile de macese!Este normal? Eu am cumparat un rosu aprins!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *