Da, mulți oameni întreabă în primul rând de costuri atunci când vine vorba despre amenajarea unui apartament. Dar întotdeauna contează pentru cine îl amenajezi și ce-și dorește familia respectivă. Pe scurt, contează mult tema unei amenajări, ca să te poți încadra într-un buget. În cazul de față arhitecții Attila Kim, Bogdan Ciocodeică și Diana Roșu au avut libertatea să regândească un apartament de 3 camere, cu suprafața de 64 de mp (cu finisajele incluse în prețul apartamentului) din complexul rezidențial The Park din București, loc unde multe familii tinere își doresc să locuiască, grație învecinării cu Parcul Tineretului, unde este și Palatul Copiilor, apoi la doi pași e mall-ul Sun Plaza, iar în zonă sunt suficiente școli și grădinițe cu reputație bună. Bugetul de 11.200 de euro + TVA (adică 13.888 euro în total) a fost folosit pentru mobilare și decorare. Este un model de apartament în care s-a abordat o temă scandinavă, cu linii simple, multă lumină și obiecte de design create special pentru acest ambient. Mi-a plăcut modul elegant al soluțiilor găsite, dar și ideile ingenioase aplicate aici, așa că merită să ți le explic pe larg. Hai să-ți spun mai multe.
Să știi că îți dai seama că o locuință este bine gândită atunci când totul este coerent, la linie, când suprafețele par să curgă dintr-una în alta, când există atenție la detalii, precum muchii, colțuri, placări. Cu cât la final ambientul pare mai simplu cu atât să știi că e mai greu de realizat pentru că mereu trebuie mascate elemente de care toți ne lovim, cum ar fi spre exemplu caloriferele, țevile, centrala termică. Ei bine, aici cei trei arhitecți au avut în vedere așa: bucătăria să fie separată, livingul să aibă și loc de sufragerie, dormitorul să nu mai fie încărcat cu dulapuri, iar a treia cameră, până să devină o cameră de copil, să poată fi folosită ca și dressing, birou și eventual cameră de oaspeți. Au încercat și au reușit să obțină o locuință de bloc aerisită, cu o imagine elegantă, care completează frumos peisajul către parc, dar care oferă suficiente locuri de depozitare, de ședere și o atmosferă deosebită, contemporană potrivită pentru un cuplu tânăr.
Ideea de nișă pentru canapeaua din living, obținută după amplasarea unor dulapuri generoase cu deschidere din hol, mi-a plăcut mult. Ca să fie câștigat spațiu suplimentar, arhitecții au renunțat la separarea clasică cu un perete. Au prevăzut dulapurile (realizate pe comandă la Delta Studio), ale căror spate se văd din living, cu suprafețele frumos placate care aduc un plus de căldură prin textura lemnului. Dar încadrarea e foarte reușită, căci locul de pe canapea (model Karlstand de la Ikea) se simte plăcut și intim, așa ușor retras, cu o măsuță discretă în fața ei (măsuța este de la MaisonDeco) și un lampadar în spatele ei (model de la MaisonDeco). Canapeaua este și bine amplasată lângă fereastră ca să poți admira peisajul către zona complexului. În fața canapelei a fost special creată o masă rabatabilă, tot ca o placare de perete. Când nu e folosită ea pare un decor abstract, dar la nevoie se rabatează și asigură loc pentru cinci persoane. A fost concepută de către arhitecți și realizată de Kaustik.
Mi-a plăcut și comoda din living care se întoarce către fereastră și pare o banchetă în L, camuflând caloriferul și putând fi folosită ca loc de ședere în cazul când vin mai mulți oaspeți (este realizată pe comadă la Delta Studio). Bibliotecile sunt și ele interesant amplasate. Prima, care se sprijină pe comodă ascunde privirii din direcția canapelei zona de hol, așa că în lipsa unei uși interioare, livingul nu pare a fi la vedere, deschis către dormitoare, ci frumos separat. Totodată biblioteca cu rafturi deschise lasă lumina naturală să treacă înspre holul mic din fața dormitoarelor, totul devenind mai luminos și mai fluid. O a doua bibliotecă este montată pe șine și ea poate fi mutată pe distanța peretelui din zona unde este așezată. În spatele ei se pot pune rame foto, tablouri mici, biblioteca devenind un soi de paravan culisant. Bibliotecile sunt concepute de către arhitecți, cadrele lor sunt realizate de Delta Studio, iar restul de Vertigo Metal Design, la interiorul lor se găsesc lămpile Borcan concepute de către arhitecții Roșu-Ciocodeică. Fotoliu (Villstad de la Ikea) este însoțit de un lampadar sculptural (de la MaisonDeco), iar covorul este asortat cu draperiile prinse de șine (decorațiuni textile de la Ikea, șina perdea de la Bricostore). Lumina în încăpere este dată de un corp de iluminat cu reflectoare reglabile (de la Ataș).
Bucătăria este funcțional gândită și pare mai mare grație corpurilor de mobilier cu picioare. Cu cât suprafața pardoselii este mai liberă, cu atât impresia de spațiu mai larg este mai puternică. Apoi, corpurile suspendate sunt și ele jucate între gol și plin, deci senzația de sufocare nu mai există. Chiar și hota este ingenios camuflată într-un astfel de corp, iar faptul că nu e la vedere estompează aspectul tehnic al acestui spațiu. Bucătăria pare că plutește între cadre metalice, ceea ce-i dă un aer actual. Până și blatul pentru locul de luat masa, ca un pod între corpuri de mobilier (și peste calorifer) nu te lasă să ghicești din prima că acolo e suprafața perfectă pentru micul dejun. Un cadru metalic a devenit suport pentru plante aromatice, iar zona este bine aleasă pentru că bucata aceasta de perete se vede dinspre hol. N-ai zice din prima că aici e bucătăria, a cărei mobilă a fost o combinație între piese de la Ikea, cadre metalice realizate de Vertigo Metal Design și placări de la Delta Studio. Corpul de iluminat este de la Atas.
Dormitorul este și el o cameră aerisită, unde casete cu verdeață atrag atenția și imprimă senzația de prospețime. Mi-a plăcut mult ideea acestor casete. De ce? Pentru că majoritatea tinerilor nu au timp să aibă grijă de plante, dar aceste casete cu frunze de plante artificiale arată excelent și chiar aduc acea senzație de natură. În plus, decorează frumos ambientul. Casetele au fost făcute pe comandă, iar plantele artificiale au fost cumpărate întregi, dar ulterior dezmembrate pentru a fi grupate cum le vezi. Dar ceea ce frapează aici este mărimea spațiului. Secretul? Nu mai există dulap, ci spații joase de depozitare, care în fața ferestrei, cu câteva perne pe ele, pot deveni o banchetă cuceritoare pentru lectură. Mi-a plăcut și ideea de a coborî nivelul camerei la cel al patului. Prezența placărilor ca de lambriu la nivelul tăbliei patului aduce o notă de intimitate dormitorului, în ciuda spațiului aerisit și luminos. Mobila și placările au fost realizate de Delta Studio, salteaua este de la Dedeman, corpurile de iluminat sunt de la MaisonDeco, iar perdelele de la Ikea.
Al doilea dormitor a fost gândit ca un spațiu de lucru și de depozitare, dar totul foarte coerent îmbinat. Merită să observi cum masa de lucru pare să vină din raftul de pe perete și cum se întoarce în L pentru a deveni o comodă. Deci nu sunt piese disparate, ci toate sunt parte dintr-un ansamblu fluent. În plus, totul este foarte funcțional – raftul pe verticală deasupra mesei și lângă dulap în dreapta, comoda cu alte spații de depozitare în stânga. Gândește-te numai ce plăcut e să lucrezi într-un loc ca acesta unde îți poți ține totul în ordine și la îndemână, iar accesul să-l ai doar întinzându-te după obiecte. Apoi, în fața dulapului este un podium care maschează spații de depozitare generoase. Dar totodată este și un loc ce poate deveni fără probleme o banchetă de ședere, un pat la nevoie (cu o saltea deasupra). Mobila a fost realizată de Delta Studio și Vertigo Metal Design (cadre metalice), dulapul de haine cu două uși și scaunul galben sunt de la Ikea, corpurile de iluminat sunt de la MaisonDeco, casetele cu plante artificiale au fost montate de Fab Lab, iar pernele mici decorative, o parte dintre ele, cumpărate de la Dedeman.
Culorile sunt și ele liniștite și relaxante, cu tonuri de albastru și accente de verde care sunt în contrast plăcut cu nuanța deschisă a lemnului de fag. De asemenea, țesăturile folosite aduc un plus de căldură prin textura lor, de la draperii la covoare, iar accente mai puternice de culoare vin să aducă un plus de strălucire – cum sunt cele de galben în birou. Corpurile de iluminat, o mare parte dintre ele realizate special pentru acest proiect, creează atmosferă caldă pe timpul serii și punctează zonele de interes, iar pe lângă suspensii sunt lămpi și lampadare care devin accente de lumină exact unde trebuie (lângă canapea, fotoliu, la capul patului). Arhitecții Attila Kim, Bogdan Ciocodeică și Diana Roșu au reușit să creeze un spațiu captivant, luminos și ingenios, o locuință din complexul The Park (www.thepark.ro) care a fost deja cumpărată (mai sunt și altele frumos decorate care pot fi vizitate), dar pe care o poți vedea mai bine și în filmulețul de prezentare de mai jos. Sunt sigură că o să te inspire și pe tine!
De la stânga la dreapta: arh. Diana Roșu, arh. Bogdan Ciocodeică, arh. Attila Kim
Foto: Radu Sandovici pentru ThePark.ro
7
Mie nu mi-ar place sa locuiesc intr-un astfel de apartament, e cumplit de anost si plictisitor…nimic in el nu ma atrage sau ma inspira….Nordicii au un spatiu extrem de mic de aceea orice coltisor este exploatat la maxim dar aici chiar nu este cazul, plus de asta stilul asta bauhaus-ist e cumplit de sarac si perimat, iar la noi n-a fost niciodata in mare voga deoarece avem alta mostenire culturala (cred eu)…
Totul e cu linii, colturi drepte.
Mi se pare o abordare mult prea rece chiar si pentru atmosfera scandinava care a vrut sa se creeze.
E oficial si de birou.
Unde este caldura si intimitatea caminului? Nu e nimic care sa-ti dea senzatia „Ah , ce bine e acasa”
foarte fain 🙂
Mi se pare cam scumpa amenajarea iar raceala casei nu compenseaza solutiile tehnice pentru eficientizarea spatului. N-am inteles ce e cu tablourile XXX, unde e masa din bucatarie si caldura dormitorului cu traditionalele noptiere, patul mare si confortabil. N-am vazut plante deloc, in afara de cele atarnate in bucatarie si cele dintr-un ghiveci extrem de mic, parca e o nava spatiala. Iar lampile chiar par desprinse dintr-un film SF. Nu inteleg cum te apleci peste bancuta sau cum te urci pe ea, ca sa-ti iei hainele din dulap. Iar bucataria nu mi se pare deloc imbietoare. Nu mi-ar placea sa gatesc deloc in ea, nu ma atrage, oricat de moderna ar fi.
Nu contest profesionalismul arhitectilor, dar cu atatea idei si tehnologii uitam esenta unui camin calduros si primitor, care nu are toate unghiurile perfecte dar care sa reprezinte locul perfect pentru treburile casnice, relaxare si timpul petrecut cu cei dragi.
Mediocru!
-foarte rece
-arata saracacios
-prea mult lemn
M-am cam plictisit de lemnul Domnului Arhitect …
Sunt ferm convinsa ca un angajat Ikea ar fi putut face o treaba mult mi buna. (Si cel mai probabil intr un buget mult mai mic)
Insa..
Poate nu ma pricep eu…
Andreea, eu cred că ești răutăcioasă 🙂 Chiar arată bine apartamentul. Acum nu e musai să fie pe gustul tuturor, dar ca și concept este foarte coerent totul și frumos realizat.
Hello draga Adela! I love you!!
Sa trecem la treaba! :p
Din cate observi nu sunt singura care este usor adormita la vederea acestui apartament.. 😉
Este o propunete destul de nisata!
Da, Andreea, asa este, dar comentariul tau a fost parca nu cu liniute, ci cu mici cutite 🙂 Remarca aia cu Domnul Arhitect…pe bune. Love you too, tocmai pentru ca ai rasucit cutitul in rana 🙂
Dar are dreptate ….. foarte saracacios, anost si scump !
Nu cred ca este rautaciosa ci a exprimat aceasi senzatie pe care mi-a dat-o si mie: un apartament care nu-ti da impresia de acasa”. Cu siguranza ar fi potrivita unui japonez, unui norvegian.
ce s-ar face artistul fara criticii lui….f tare! Felicitari!
Recunosc, nu prea imi place ansambul rezidential, mi se pare putin cam supraevaluat pentru ceea ce ofera dar economia spatiului e rezolvata intr-un mod frumos de amenajarile interioare. Nu stiu de ce sunt multe opinii negative pe aici dar formele si culorile alese pentru amenajare se imbina frumos si se incadreaza foarte bine intr-un interior de bloc; mie spatiul amenajat mi se pare luminos si vesel iar folosirea liniilor drepte mi se pare una foarte ingenioasa.
Intamplator ii cunosc pe doi dintre arhitecti si pot spune ca au lucrari foarte buna si sunt foarte dedicati. Comentariile mi se par in necunostinta de cauza si usor rautacioase, as indrazni sa spun. Lasand la o parte asta, apartamentul mi se pare chiar dragut si functional, a acoperit una din marile probleme ale romanilor in general in ceea ce priveste depozitarea in primul rand. Noi suntem foarte strangatori de fel :)). Si bucataria mi se pare foarte interesanta, conturul acela negru ii da un aer pretentios. O pot aprecia chiar daca nu e stilul meu.
In ceea ce priveste comantariul cu flori/plante, cred ca ar trebuie studiate mai atent fotografiile. Eu am vazut foarte multe plante, sau sunt singura care le observa. Da intr-adevar nu sunt inghesuite in ghivece mari si curgatoare pe o mobila masiva cum suntem obisnuiti de prin apartamentele parintilor, in care exista o intreaga gradina botanica intr-o sufragerie, dar ele exista.
Si micile elemente cum ar fi pernutele, fotoliul albastru care pare foarte comfortabil, patura chiar si veiozele care ma duc cu gandul la un scaun din acela cu trei picioare de-al bunicilor, dau un aer familiar si calduros intregii incaperi.
Felicitarile mele arhitectilor! 🙂
eu i-as alinia cateva schimbari. Apartamentul e mic deci ramanem minimalist(aceeasi supr cu cel unde stau eu):
-mai putin lemn decorativ pe pereti, lasam strict ce e functional
-adaug pata de culoare: draperii/ghivece de flori/covoare, cate ceva in fiecare incapere
-dormitor mai simplu, linistitor: jos tablourile si lemnul de pe pereti, si adus pe pereti o culoare calda, solara (cred ca vine frigul in oasele mele si vreau…soare si mare)
-fara rafturile in podea ( inutile, deja casa are multe spatii de depozitare la cat de mica e)
-bucataria as fi coborat-o pana jos. Nu vreau sa pierd cartofii rostogoliti pe sub 🙂
Camera mea favorita este livingul.
Imi place mult dormitorul. Aerisit, dar cu multe locuri pentru depozitare, cosy.
Incerc sa vad mereu partea plina a paharului: au salvat mult din spatiu, neincarcandu-l cu mobila. Nu numai obisnuinta dar si mentalitatea noastra cere aglomerari de mobile si decoratiuni. De aceea cred ca ne e greu sa agream o alta abordare.
Asa se intampla cand vine romanul sa isi dea cu parerea, el stie mai bine si restul sunt prosti.
Sunt sigur ca toti de aici care ati comentat intr-un stil rautacios sunteti adeptii mobilei maro, canapelei maro, faiantei maro/crem, plastic cat cuprinde (pal) si pereti ‘calzi’ (de retinut: daca nu ai aceste culori in casa, combinatie de maro-portocaliu-crem, casa ta nu exprima armonie si caldura – din culesele cunoscatorilor de arta si frumos), iar cand vedeti ceva diferit de capodopera voastra, va speriati si aruncati cu vorbe goale.
E foarte usor sa zici ‘e urat, e anost’ etc, dar mai rar vezi pe cineva care sa spuna ca nu ii place dar ca totusi intelege si apreciaza ce au lucrat oamenii aia acolo.
Daca e mai bine ca voi, de ce nu sunteti voi designeri si arhitecti? Cred ca stim cu totii raspunsul la aceasta intrebare 😉
Mie îmi place ! E multă lumină ! Îmi plac „cutiile” treaptă lângă dulap ! Pare un apartament ușor de întreținut/curățat !
E chiar inspirant, chiar f. dragut, mi-a dat o idee grozava.Felicitari arhitectilor ca si Adelei.
De unde a cumpărat covorul ?
E frumos! Si nu e neapărat scump, sunteți voi săraci, obișnuiți cu ieftineli! Probabil apartamentul ăstora de se tot vaită pe aici arată oribil, cu mobilier de doi lei si covor Răpirea din Serai pe perete.
Hai pa, amărâților!
Deși nu este pe gustul meu, sunt convinsă că este pe gustul proprietarilor, pentru că orice proiect se face personalizat, iar asta e cel mai important aspect. Gusturile nu se discută. În altă ordine idei, aș sta oricând într-un apartament decorat și mobilat așa (chiar dacă eu poate visez la alt stil) decât în 90% din vechile apartamente de bloc. Să reușești totul cu doar aproape 14.000 de euro este în sine o minune. Eu am reușit performanța să investesc 3.000 de euro doar în baia din dormitorul matrimonial și m-am oprit, că nu aveam buget pentru toată casa. Și nici baia nu a ieșit WOW, dar suficient cât să îmi facă mie plăcere. Mi-aș dori să pot angaja o echipa de designeri care să facă proiectul în ritmul meu… superb, dar numai câte o încăpere pe an 🙂
Buna Adela,
Te rog imi poti da date de contact unde as putea sa fac o masa rabatabila prinsa in perete?
Cine face asa ceva in romania?