adelaparvu.com despre casa mica din lemn Norvegia, Foto Per Erik Jaeger (1)

In Case, Design Interior

Când casa e mică, oamenii devin mai apropiați

Poate că mulți visează la spații largi, la camere generoase, loc pentru fiecare membru al familiei, dar sunt cazuri când o casă e bine să fie mică. Da, proprietara acestei cabane de munte spune că atunci când casa e mică și familia este mai apropiată, că doar spațiul ei restrâns te obligă la asta. Și da, e un lucru binevenit mai ales în vacanțe. Ridicată în Norvegia, căsuța asta de lemn a fost păstrată în familie de-a lungul generațiilor. Ridicată la 1850 și acum mai păstrează din lemnul vechi și incripțiile făcute de stră-străbunici, chiar dacă în anii 1980 a suferit transformări, cum ar fi mansardarea podului și modernizarea dotărilor pentru bucătărie și baie. Iar de atunci, lucrurile s-au mai îmbunătățit prin mobilare, dar casa păstrează șarmul rustic de odinioară și continuă povestea familiei.

Chiar mă gândeam că poate nu întâmplător se spune că familiile sărace par mai fericite, că membrii lor sunt mai altruiști, mai generoși. Când locuiești într-o casă mică trebuie să faci compromisuri, să știi să cedezi, să împarți, de la obiecte la locurile de ședere. Ei bine, proprietara acestei cabane spune că a simțit efectul unei case mici pe propria-i piele, căci la oraș au o vilă mare, spațioasă, dar că pe vremea când copiii ei erau adolescenți, treceau zile întregi schimbând doar două vorbe. Acum copii ei sunt mari și a devenit bunică și îi este drag că de Sărbători se strâng cu toții aici, la înghesuială. Îi place apropierea celor dragi ei și se bucură că în căsuța lor de vacanță parcă recuperează lunile în care și-au vorbit fugar la telefon pentru că aici au nu doar timp, dar și dispoziția să povestească.

Casa din bârne de lemn este foarte simplu organizată, dar totul aici se vede că este ales cu grijă. Și da, din imagini transpare intimitatea pe care numai o familie o poate imprima. Și totul arată frumos căci pe fundalul lemnului masiv ferestrele se conturează în alb luminos, există abundență de materiale textile prin tapițerii și decorațiuni, iar blănurile aruncate parcă la întâmplare aduc o notă de căldură de confort. Îți poți închupui căsuța asta plină de veselie, de râsete, de povești, de aburii îmbietori care se răspândesc de la bucătărie. Griurile și alburile obiectelor parcă vin să continue peisajul de iarnă ce se vede pe ferestre, iar piatra și lemnul vorbesc despre fabuloasa natură în mijlocul căreia e ridicată cabana. Mi-a plăcut senzația de cuib de aici și mi-a plăcut faptul că vorbele proprietarei ne transmit de fapt că nu ne trebuie multe obiecte sua mult spațiu ca să ne simțim fericiți, ci că avem mai degrabă nevoie de apropiere, tandrețe și iubire. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa mica din lemn Norvegia, Foto Per Erik Jaeger (5)

adelaparvu.com despre casa mica din lemn Norvegia, Foto Per Erik Jaeger (6)

adelaparvu.com despre casa mica din lemn Norvegia, Foto Per Erik Jaeger (4)

adelaparvu.com despre casa mica din lemn Norvegia, Foto Per Erik Jaeger (2)

adelaparvu.com despre casa mica din lemn Norvegia, Foto Per Erik Jaeger (3)

adelaparvu.com despre casa mica din lemn Norvegia, Foto Per Erik Jaeger (1)

adelaparvu.com despre casa mica din lemn Norvegia, Foto Per Erik Jaeger (7)

adelaparvu.com despre casa mica din lemn Norvegia, Foto Per Erik Jaeger (8)
Foto: Per Erik Jaeger

6 raspunsuri pentru Când casa e mică, oamenii devin mai apropiați

 1. Marina spune:

  Da e superba si da, ai dreptate, cand casa e mica oamenii sunt mai apropiati, mai comunicativi, mai altruisti.Cine nu si-ar dori o astfel de casuta de vacanta, unde sa se intalneasca cu familia cu prietenii!!!

 2. George spune:

  O casa frumoasa. Pare si mai calduroasa. E intr-adevar placut sa ai si o casa mare. Dar o casa mai mica pare o casa mai primitoare si mai calduroasa. Conteaza mult si cat de mult se iubesc si se respecta membrii familiei… Parerea mea. Probabil ca din cauza asta multi isi doresc case mari. Din cauza lipsei de iubire…

 3. Victoria spune:

  Un vis. Chiar ofera senzatia de camin, iar descrierile tale contribuie mult si ne conduc gandurile spre locatiile respective. Personal imi starnesti imaginatia de fiecare data cand iti citesc articolele. Felicitari pentru caldura si profesionalismul cu care le expui.

 4. alina spune:

  Casele traditionale scandinave sunt foarte frumoase, calde si primitoare.

  Casele resedinta-permanenta sunt mai mari, cu camera de zi, sufragerie si bucatarie spatioase.
  Casele de vacanta (situate in paduri) sunt mici, dar asta probabil fiindca sunt folosite doar temporar.

  Adaposturile de gradina sau bucatariile de vara (niste casute mici, dar simpatice) sunt de asemenea foarte placute.

 5. […] dincolo de ceea ce înseamnă tradiție și folclor. Am ales să-ți prezint azi o cabană mică din Norvegia, pe care proprietarii ei au transformat-o în locul preferat pentru sărbătorile de iarnă, un loc […]

 6. […] altfel, peste tot unde sunt zone importante se găsesc și ferestrele, ceea ce alungă senzația de spațiu mic. Mansarda măsoară în total circa 60 de metri pătrați, având două dormitoare, două băi, o […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *