adelaparvu.com despre cum sa-ti alegi culorile casei (3)

In Idei pentru acasa

Spune-mi cum vrei să te simți acasă ca să-ți spun ce culori să alegi

Primesc nenumărate mesaje și mailuri în care sunt întrebată despre culorile potrivite în diverse locuințe. Ei bine, n-am cum să-ți indic culorile potrivite dacă nu te cunosc. De ce? Pentru că nu există rețete clare, ci există combinații pe placul fiecăruia. Culorile sunt subiective, ne plac pentru că le asociem cu momente, locuri sau persoane dragi din viața noastră. Chiar dacă există trenduri în materie de culori sau există perioade în care se poartă anumite nuanțe, ele evocă ceva pentru noi și nu le alegem exclusiv pe baza faptului că ar fi la modă. Poate că roșul din paleta vreunul trend îți amintește de fapt de mușcatele bunicii, poate că verdele olive îți este drag că-ți aduci aminte de o partidă de pescuit cu tatăl tău care purta cimze în nuanța asta, poate că-ți place albastrul pentru că ai făcut luna de miere într-un loc senzațional și clipele acelea sunt neprețuițe pentru tine. Sunt nenumărate motive pentru care culorile evocă altceva în fiecare dintre noi. Și totuși, cum poți face ca să afli ce culoare ți s-ar potrivi acasă? Hai să încerc să te provoc la un exercițiu mai pragmatic.

Când vrei să-ți alegi culorile pentru acasă e bine să-ți alegi înainte de toate o temă pentru locuința ta și apoi o subtemă pentru fiecare cameră în parte. Uite, spre exemplu dacă-ți plac senzațiile pe care ți le oferă muntele primăvara alege câteva imagini în care să vezi peisaje de acest gen (poate chiar fotografiate de tine). Apoi indentifică nuanțele și vei vedea că niciodată o culoare nu e singură, ci mereu însoțită de altele. Dacă e să observi peisaje montane primăvara vei constanta că cerul este albastru senin, că munții sunt în tonuri de griuri și bejuri, că verdele e proaspăt, iar florile mov, galbene, albe și roz. Astfel poți alege pentru suprafețele mari de pereți tonurile cele mai deschise, mai pastelate, iar ca accente ceea ce vezi la scară mai mică. Mai jos, am făcut pentru cineva o schemă cromatică sumară și te poți inspira din ea ca să-ți dai seama mai bine despre ce vorbesc.

adelaparvu.com despre cum sa-ti alegi culorile casei (1)

Vreau să mă simt ca pe munte, când e frumos la final de primăvară. Ce culori să aleg?

Cert este că e mai uman să-ți pui întrebarea cum vreau să mă simt acasă? în loc de: ce culori se asortează cu canapeaua mea? De ce? Pentru că o culoare se poate asorta cu canapeaua ta și totuși tu să nu te simți bine acasă, să ai impresia că-ți lipsește ceva. Când lipsa asta te macină, nu uita că natura este mereu cea mai bună sursă de inspirație pentru culorile casei, așa că nu-ți fie teamă să alegi ceva, dar nu alege niciodată doar o culoare, ci o combinație. Acesta este secretul! Combinația de culori vorbește despre pleida de sentimente pe care le asociezi momentelor, locurilor sau persoanelor dragi din viața ta.

adelaparvu.com despre cum sa-ti alegi culorile casei (2)

Vreau să mă simt acasă ca pe un câmp cu lavadă. Ce culori să aleg?

Mai jos, am să-ți dau două game extinse de culori ale anului 2016 concepute de doi producători – Behr din SUA și Alpina din Germania. În primul caz vei vedea patru trenduri, dar mai mult patru combinații diferite de nuanțe într-o singură încăpere, apoi 32 de culori grupate pe 8 game de nuanțe parcă desprinse din curcubeu, de la roșu până la violet, alături de maro și gri, care sunt neutre. Când te uiți la imagini încearcă să-ți răspunzi la întrebare ce simți când vezi o culoare și nu dacă-ți place ori ba acea culoare. Ai să vezi că-ți va fi mai ușor să alegi pe sufletul tău culorile locuinței tale.

Producătorul american Behr propune patru trenduri de culoare în 2016, fără a enunța o anumită nuanță definitorie a anului. Experții companiei s-au inspirat din stilul actual de viață, cu precădere al americanilor, pentru a contura patru tendine cromatice ce vin să definească pe de o parte influențele din artă, cultura pop, social media și televiziune, iar pe de altă parte nevoia de refugiu și de relaxare inspirate de natură. Iată mai jos întreaga paletă de culori a anului 2016 propusă de Behr.

adelaparvu.com despre paleta cromatica, Colors Trends 2016, Behr

Trendul High Contrast (Contraste Puternice), reflectă interioare eclectice îndrăznețe, cu contraste de alb și negru, contraste nu doar de nonculori, cât și de texturi, de la mat la lucios. Pe acest fundal alb-negru accentele extravagante vin în tonuri stridente de roz, galben și albastru. Cui se potrivesc? Firilor nonconformiste, celor care nu le e teamă să spună direct, tare și răspicat ce cred și ce simt.

adelaparvu.com despre paleta cromatica 2016, Trend High Contrast, Foto Behr

Trendul Luxe Dimensions (Dimensiunile Luxul) propune o revitalizare a interioarelor clasice, cu nuanțe îndrăznețe inspirate de aur, cu detalii și motive geometrice prezente. Suprafețe translucide însoțesc culorile făcând interioarele mai luminoase. Albastrul safir este un accent ce se poate regăsi pe mobilier sau pe suprafețe mici și este frumos pus în evidență de prezența galbenului citron.Cui s-ar potrivi? Celor care vor să se simtă special acasă, cei care iubesc detaliile și prețuiesc poveștile din spatele obiectelor.

adelaparvu.com despre paleta cromatica 2016, Trend Lux Dimensions, Foto Behr

Trendul Blurred Boundaries (Bariere Estompate) evocă reinterpretarea naturii la interior prin forme organice, rotunjite, combinații de nunațe subtiel și materiale naturale. Spațiile moderne devin mai fluide prin obiectele curbate și reliefate pe fundaluri de verde și albastru pastelate. Cui se potrivesc astfel de culori? Celor care iubesc natura, care călătoresc mult și cărora nu le este teamă să experimenteze, să se joace bricolând.

adelaparvu.com despre paleta cromatica 2016, Trend Blured Boundaries, Foto Behr

Trendul Lyrical Living (Stil de viață liric) creionează fața feminină a stilului clasic, mult îndulcit de nuanțe ton în ton și de suprafețe reflectorizante. De la culorile fildeșului la gri și maro totul inspiră calm, siguranță și eleganță. Cui se potrivesc aceste nuanțe? Celor care apreciază valoarea lucrurilor, care caută atemporalitatea și care prețuiesc calitatea vieții.

adelaparvu.com despre paleta cromatica 2016, Trend Lyrical Living, Foto Behr

Cunoscutul brand german de vopseluri Alpina s-a ferit să anunțe o culoare a anului, dar împreună cu experți în cromatică și designeri a creat o paletă de 32 de nuanțe pornind de la culorile binecunoscute: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, violet, maro și gri. Dar fiecare culoare are propria ei gamă, iar nuanțele sunt cât de poate de contemporane. Hai să vezi după paleta generală, fiecare gamă cu nuanțele ei.

adelaparvu.com despre Colors Trends 2016 Alpina

GRIURILE sunt în trend pentru că ele oferă senzația de securitate. Și gândește-te mai degrabă la griul munților decât la cel al betonului, la griul cerului decât la cel al orașelor. Griurile au un caracter atemporal, se potrivesc foarte bine cu alte culori și se integrează perfect diverselor stiluri de amenajare. În combinație cu accesorii albe, metalice și sticlă griurile devin moderne. Cu textile naturale, nuanțe ale mierii, lemn și piele griurile devin parte din rustic. Alături de roșu și galben devin de-a dreptul îndrăznețe.

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta Gri, Color Trends 2016 Alpina (5)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta Gri, Color Trends 2016 Alpina (3)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta Gri, Color Trends 2016 Alpina (4)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta Gri, Color Trends 2016 Alpina (1)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta Gri, Color Trends 2016 Alpina (2)

MAROURILE sunt cele care reprezintă pentru mulți rețeta sigură pentru că inspiră pace și căldură. Nunațe inspirate de nisip, argilă, pământ, dar care se întrezăresc și în materiale precum lemnul, lâna, pielea, care migrează către bejuri. Marourile creionează spații primitoare, plăcute. Alături de alte nuanțe naturale precum cremul pot induce senzația de confort mai ales când interioarele au multe textile, lenjerii, țesături. Alături de texturi ale lemnului vine să sublinieze prezența naturii în locuințe. Însoțit de roz pal devine proaspăt, ca într-o prăjitură de casă, iar cu accente argintii maroul devine o prezență elegantă.

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta Maro, Color Trends 2016 Alpina (5)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta Maro, Color Trends 2016 Alpina (3)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta Maro, Color Trends 2016 Alpina (1)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta Maro, Color Trends 2016 Alpina (4)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta Maro, Color Trends 2016 Alpina (2)

VERDELE este de această dată inspirat de vegetație, de la nuanțele ei primăvara la cele mai închise la final de vară. Este o paletă de verde a bucuriei în aer liber, a prospețimii, al echilibrării în mediul natural, care calmează și armonizează ființa. Tonuri de verde inspirate atât de viața rurală, cât și unele îndrăznețe, mai elegante, de-a dreptul aristocratice, tonuri care nu vor să fie uitate, ci să rămâne prezente. Cu gri albăstrui capătă verdele capată un aer distinct, elegant. Este fundalul perfect pentru piese de design din materiale metalice precum cuprul, bronzul sau alama, dar și pentru obiecte și piese de mobilier albe. În combinație cu indigoul devine senzațional, capătă profunzime.

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta VERDE, Color Trends 2016 Alpina (5)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta VERDE, Color Trends 2016 Alpina (2)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta VERDE, Color Trends 2016 Alpina (1)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta VERDE, Color Trends 2016 Alpina (4)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta VERDE, Color Trends 2016 Alpina (3)

ALBASTRUL mereu prezent, dar discret și complex, care preferă să rămână undeva distant și rece, intangibil. Și da, nuanțele lui pot crea senzația de profunzime, adâncime, cele deschise te duc cu gândul la cer, de acea spațiile par mai mari, iar tonurile închise aduc mister, ca adâncurile mărilor. Albastrul se joacă cu mintea noastră, dar reușește să o calmeze, să o liniștească. Poate fi elegant și sobru, dar și aventurier, de parcă te invită să descoperi lumea. Se potrivește în interioare cu suprafețe mici, arată elegant, dar devine rece în combinație cu alb și gri. Oțelul, betonul, ardezia sunt materialele care merg bine cu tonurile de albastru, iar contrastele cu roșul îl energizează.

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta ALBASTRU, Color Trends 2016 Alpina (5)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta ALBASTRU, Color Trends 2016 Alpina (4)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta ALBASTRU, Color Trends 2016 Alpina (2)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta ALBASTRU, Color Trends 2016 Alpina (1)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta ALBASTRU, Color Trends 2016 Alpina (3)

VIOLETUL o culoare seducătoare, elegantă, care devine grațioasă și feminină în tonuri pastelate, pudrate, dar misterioasă și plină de farmec în tonuri mai închise. De-a dreptul luxoasă când capătă reflexii strălucitoare, căci este nuanță asociată cu regalitatea. De aceea în combinație cu tonuri de crem și finisaje aurite violetul devine prețios. Alături de griuri și movuri este sofisticat, iar în contrast cu albul capătă prestanță.

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta VIOLET, Color Trends 2016 Alpina (5)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta VIOLET, Color Trends 2016 Alpina (3)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta VIOLET, Color Trends 2016 Alpina (1)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta VIOLET, Color Trends 2016 Alpina (4)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta VIOLET, Color Trends 2016 Alpina (2)

ROȘUL culoare primară, de bază, cea mai spectaculoasă dintre toate. Este prima culoare detectată de bebeluși și nu le atrage doar lor atenția. Este culoarea sângelui și a sentimentelor pasionale, este culoarea jertfei, dar și a suveranilor, este energia fructelor și expresivitatea tangoului. Dar sunt atâtea nuanțe de roșu! Cele pentru interior sunt mai estompate, mai sobre sau mai diluate. Mai degrabă nuanțe inspirate de vin și apoi de rozuri delicate, ca petalele de cireș. Alături de detalii negre devine elegant, în combinație cu griuri și cremuri își reafirmă caracterul nobil, mai ales cînd accesoriile sunt din argint, cristal sau suprafețe lucioase. Indicat sî fie mai închis mai mult pentru suprafețe mici și nu pentru camere întregi, mai mult pentru zonele de zi decât cele pentru noapte și de regulă mai benefic în camere dedicate studiului sau birourilor decât în sufragerii sau camere de copii.

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta ROSU, Color Trends 2016 Alpina (5)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta ROSU, Color Trends 2016 Alpina (1)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta ROSU, Color Trends 2016 Alpina (2)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta ROSU, Color Trends 2016 Alpina (3)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta ROSU, Color Trends 2016 Alpina (4)

PORTOCALIUL mereu optimist, mereu vesel. N-ai cum să fii trist într-o încăpere cu pereții portocalii, dar gândește-te mai degrabă la portocaliul coraliilor sau la dunele de nisip din deșert, decât la portocaliul aprins al flăcărilor focului. Este prin excelență culoarea antidot pentru cei deprimați și excelentă pentru cei dornici să fie în formă bună pentru studiu. Alături de texturi și elemente din lemn i se va domoli energia, în combinație cu alburi și griuri devine mai echilibrat, fundal perfect pentru contrast, iar tonurile lui mai deschise vor părea că încălzesc camerele, ca și cum acestea ar fi scăldate de ultimele raze ale soarelui la apus.

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta PORTOCALIU, Color Trends 2016 Alpina (5)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta PORTOCALIU, Color Trends 2016 Alpina (1)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta PORTOCALIU, Color Trends 2016 Alpina (2)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta PORTOCALIU, Color Trends 2016 Alpina (3)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta PORTOCALIU, Color Trends 2016 Alpina (4)

GALBENUL soarelui, dar mai ales al florilor, al polenului acestora induce senzația de bucurie, de viață, de entuziasm molipsitor. Mai puțin populară la noi, dar mult iubită în țările cu climă caldă, culoarea galbenă are darul de-a lumina încăperile. Perfectă pentru holuri slab luminate, dar și pentru sufragerii și bucătării de mici dimensiuni, această culoarea potențează creativitatea și impulsionează activitatea. Cu albastru închis, culoarea lui complementară, galbenul devine mai strălucitor, dar reușește să aducă vivacitate în interioarele dominate de griuri închise sau texturi de beton. Alături de alb devine mai luminos, iar în tonuri ce migrează către roz pal devine suav.

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta GALBEN, Color Trends 2016 Alpina (5)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta GALBEN, Color Trends 2016 Alpina (4)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta GALBEN, Color Trends 2016 Alpina (1)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta GALBEN, Color Trends 2016 Alpina (2)

adelaparvu.com despre culorile anului 2016, paleta GALBEN, Color Trends 2016 Alpina (3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *