adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (14)

In Case, Design Interior

Și-a făcut o locuință cu totul aparte într-un depozit al unei foste fabrici de saltele

Am mulți prieteni care visează la o altfel de locuință, mai exact la un spațiu atipic, generos, așa cum ar fi într-o fostă fabrică sau depozit, acele clădiri vechi din cărămidă care mai există pe alocuri și în București. În alte părți ale lumii sunt cazuri când fostele fabrici și depozite sunt scoase pe piața imobiliară și ele sunt vânate în special de oamenii creativi. Și da, despre un stilist de interior am să-ți spun astăzi, pentru care pasiunea pentru decorat a devenit un stil de viață și a reușit să transforme un spațiu industrial într-o locuință cu personalitate, una votată în 2015 ca fiind în top zece case australiene, conform The Design Files. Dar hai să-ți spun mai multe.

În comunitatea capitalei australiene, Lynda Gardener este cunoscută, grație magazinelor ei vintage și a proiectelor de amenajare interioară, unde combinația de piese merge de la rustic, industrial, clasic și până la idei de genul DIY. Nu- poți încadra nici casa și nici celelalte proprietăți, pe care deține împreună cu partenerul ei, într-un anume stil, dar cert este că îi place mult albul, griurile, îi place rugina, textura lemnului și îi plac tablourile cu porterte de bărbați de la finalul secolului XIX și început de secol XX. Mai pe scurt, îi plac obiectele cu poveste, cu istorie. Și creează cu ajutorul lor decoruri neașteptate, parcă desprinse din scenografia cinematografică.

În urmă cu 15 ani de zile a cumpărat un depozit, care a fost parte dintr-o fabrică de saltele. A găsit aici spații decrepite de timp și de vreme, cu plafoane găurite, cu spații fără instalații sanitare și evident pereți cojiți. Însă Lynda a văzut dincolo de dezastru spațiul casei la care a visat. Și-a dorit enorm un loc unde să aibă suficient pereți pentru tablouri, dar și un dormitor cu cada la vedere. A visat la pardoseli albe și șemineu, la ferestre largi și o casă plină de amintiri. Și încet, dar sigur a făcut-o. Pentru ea perfecțiunea înseamnă continuă adaptare și schimbare. Îndrăgostită de obiecte vintage și antichități și-a deschis și un magazin de acest gen, iar multe dintre obiectele expuse pe rafturi sau în showroom au ajuns și la ea acasă pentru ca de aici să-și găsească locul la vreunul dintre clienții ei.

În spațiul locuinței ei n-a ezitat să folosească pardoseli albe de tip industrial în zona de zi, iar pentru zona de noapte podele din lemn vopsite în alb. A refolosit uși din alte părți, a reconfigurat băile și a creat o zonă de zi deschisă la cu bucătărie, living și sufragerie. Desigur, are și un spațiu verde vizibil din living, un soi de grădină urbană cu multă iederă. Dar grădina ei este și pe acoperișul în terasă, loc de unde poate admira peisajul urban al zonei. Cert este că nu-i e teamă de noi proiecte, de noi provocări și nu se gândește niciodată că vreun colț al casei va rămâne fix, ci experimenteză continuu, se joacă și testează obiectele, așezându-le cu ochi de stilist pentru noi cadre.

A avut și are succes cu magazinele de decorațiuni și mobilă, domeniu în care a fost la fel de dinamică. A închis unul, a deschis altul, dar a revenit asupra spațiului unde locuiește. I-a venit ideea ca o parte din depozit să-l transforme în locuință de închiriat, un soi de garsonieră cu toate cele necesare denumită The White Room. Evident a decorat-o pe placul ei, dar cert este că a atras atenția și, pe lângă turiști, sunt mulți din industria modei sau a designului interior care aleg camerele de aici pentru ședințe foto. Apoi, mai departe, a creat un spațiu de evenimente, pe care-l gestionează tot ea, dar în același stil unic pe care-l simte. Spune că îi place să simtă puțin rustic, vintage, câteva tușe cu antichități și ceva nou, cât să confere un plus de noutate.

Mi-a plăcut atmosfera casei ei, lipsa temerilor de a asocia obiecte din stiluri diferite și lipsa obsesiei pentru perfecțiune. Și da, mi-au plăcut și malderele de cărți și reviste, aerul creativ și artistic, multitudinea de obiecte. E ca și cum ar fi un soi de muzeu viu, un loc unde nu doar că ai voie, dar ești invitat să descoperi, să atingi, să muți obiecte. I-a plăcut întotdeauna să decoreze, iar acum a ajuns să trăiască din această pasiune, surprinzând oamenii prin ambientele pe care le creionează. Ea mai deține proprietăți cu camere de închiriat The White House și The Estate Trentham, unde vei vedea aceleași tușe cu parfum de vechi. Mult alb peste tot, perfect pentru toate aceste obiecte cu poveste. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (24)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto Mikkel Yang (1)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (14)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (16)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (25)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (17)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (15)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto Mikkel Yang (2)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (18)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto Mikkel Yang (3)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto Mikkel Yang (4)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (20)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (22)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (23)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (21)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto Lisa Cohen

Alături de casa ei, cu intrare separată a amenajat un spațiu destinat închirierii, denumit The White Room.

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, Australia, designer Lynda Gardener, Foto The Design Files, Eve Wilson (13)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, The White Room Australia, designer Lynda Gardener Foto Est Magazine, Lisa Cohen (1)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, The White Room Australia, designer Lynda Gardener Foto Est Magazine, Lisa Cohen (3)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, The White Room Australia, designer Lynda Gardener Foto Est Magazine, Lisa Cohen (7)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, The White Room Australia, designer Lynda Gardener Foto Est Magazine, Lisa Cohen (6)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, The White Room Australia, designer Lynda Gardener Foto Est Magazine, Lisa Cohen (4)

adelaparvu.com despre casa in fosta fabrica, The White Room Australia, designer Lynda Gardener Foto Est Magazine, Lisa Cohen (5)Foto: The Design Files – Eve Wilson/ Est Magazine – Lisa Cohen/ VT Wohen – Mikkel Yang

11 raspunsuri pentru Și-a făcut o locuință cu totul aparte într-un depozit al unei foste fabrici de saltele

  1. Alina spune:

    Vorba unei prietene :”groaza si mister”

  2. Irina Anghel spune:

    O ştiu pe Lynda G., pentru asocierile de stiluri care, teoretic, ar fi beligerante. I-am remarcat simezele îndrăzneţe volumetric. Ea m-a inspirat să adopt expunerea picturilor pe suprafeţe mobile, precum uşi de interior şi de dulapuri şi, mobilitatea suspensiilor pe lanţ. Adela, tot nu îmi dau seama cum i-a reuşit patinarea cu „fungi” a tavanelor…

  3. Carmen spune:

    Pt sesiune o foto este oarecum interesant, pt locuit no way!!!

  4. cristian spune:

    hei oameni buni ce se intampla?? dam 1000 de dolari pe un iphone si luam vestiare ruginite de la fier vechi ca sa le folosim pe post de dulapuri?? Fotolii imputite si lampi jegoase?? Ce vor sa demonstreze astfel de oameni ? Ca e misto sa dai banii pe unghii, haine si coafuri si sa traiesti intro cocina ?? Dupa mine asta este involutie. Astfel de imagini nu ar trebui promovate in revistele/blogurile de amenajari interioare. ( E doar parerea mea. )

  5. Irina Anghel spune:

    Cristina, iedera, nu liana. Era si concluzia mea, multumesc pentru confirmare! *Cristian, de unde atata inversunare?! Nu pot sa-ti respect opinia, in lipsa unei argumentatii solide. Ai apelat la antiteza, ca sa sochezi, dar te-ai deconspirat a fi superficial si ignorant. Nu stiu ce etate ai si n-ar trebui sa conteze, cand ne raportam la istoria design-ului; dar ar trebui sa stii ca sunt colectionari care apeleaza la restauratori, pt conservarea nu numai a obiectelor de patrimoniu, dar si a celor cu o istorie indelungata pentru afectul mostenitorilor. Iti lipseste cultura obiectului bine facut, cu munca manuala si tehnica de altatada; a unei multitudini de game ce nu se mai fabrica pe scara larga, iar replicile, de cele mai multe ori, sunt indoielnice — nimeni nu are harul de a imita ori stapani Timpul! Sa ceri interzicerea unor astfel de articole si promovari este echivalent cu a darama cladiri seculare, a rade cu buldozerul ruine milenare… E ca si cum ne-ai cere sa ne inchidem bunicii in aziluri, pentru ca tu sa nu te impiedici de ei la mall — dramatic si neonazist a sunat totul!

  6. Lia spune:

    Cristina a exagerat puțin. Dar sunt de acord 100 %. Ăsta nu e casa de locuit. Doar foto- shoot.

  7. megiasu rodica spune:

    Adela ne-a precizat ca este vorba de o persoana creativa, care descopera si pune in valoare tot ce-i place ochiului;depinde de structura interioara, de educatia si de cultul frumosului al fiecarui privitor

  8. Lia spune:

    E clar ca mai am de lucrat la cultul frumosului.

  9. lenuta39 spune:

    Improvizatii foarte reusite !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *