adelaparvu.com despre fasolea cataratoare, Hyacinth Bean, Text Carli Marian, Foto Dear Garden(3)

In Gradina, Sfaturi plante

Flori cățărătoare pentru pergole şi arcade în grădină sau balcon

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

Dacă ai încercat cu flori de clematis, trandafiri căţărători să îmbraci o arcadă, o pergolă sau un spalier din balcon şi orice încercare a fost un eşec, uite ţi-am pregătit alte trei sugestii de plante agăţătoare mai puţin cunoscute, uşor de îngrijit şi care te vor bucura garantat în fiecare dimineaţă fie cu flori colorate, fie cu miresme de neuitat. Și da, sunt plante care cresc repede, deci vei avea satisfacția să-ți vezi balconul sau grădina pline de verdeață. Mai jos îți spun câteva date importante pentru fiecare în parte. De achiziționat întreabă după denumirea în latină în sere, magazine specializate sau căută-le în magazinele online pentru că sunt mulți furnizori pentru ele. Dar hai să le iau pe rând.

TROPAEOLUM PEREGRINUM. Plantă anuală volubilă cu flori galbene, fascinante, ce amintesc de forma unei păsări în zbor. Să ştii că preferă solurile sărace, secetoase şi bine drenate, cu expoziţii însorite. Este important ca planta să beneficieze de soare, deoarece nu se poate dezvolta armonios la umbră. Înflorirea începe din vară şi se termină o dată cu primele brume din toamnă. Planta creşte relativ repede, ceea ce o face candidatul ideal pentru cei care vor să obţină rapid rezultate spectaculoase.

adelaparvu.com despre plante cataratoare, Tropaeolum Peregrinum, Text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre plante cataratoare, Tropaeolum Peregrinum, Text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre plante cataratoare, Tropaeolum Peregrinum, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre plante cataratoare, Tropaeolum Peregrinum, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre plante cataratoare, Tropaeolum Peregrinum, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre plante cataratoare, Tropaeolum Peregrinum, Text Carli Marian (3)

JASMINUM OFFICINALE. Este o plantă agăţătoare ce poate fi condusă pe spalier, pergolă sau arcadă. Este o iasomie medaliată de instituţiile de horticultură pentru rezistenţă, aspect şi parfum. Cu aceste atribute sper că te-am convins că nu ar trebui să-ţi lipsească din grădină. Această iasomie creşte deopotrivă în plin soare sau în semiumbră, deşi cea mai bună poziţie este cea către sud, în preajma unui gard sau perete. Preferă un sol reavăn şi cu un drenaj foarte bun. Pentru iniţierea procesului de înflorire această iasomie are nevoie de o perioadă de frig, de aceea trebuie să fie plantată în grădină sau ghiveciul trebuie să stea pe timpul iernii într-un spaţiu mai răcoros. Dacă iarna este mai severă, îţi recomand să protejezi planta cu folie antiîngheţ iar baza s-o mulceşti. După ce se termină procesul de înflorire poţi executa şi ceva lucrări de tăiere pentru reducerea taliei, dacă este cazul. Este o plantă agăţătoare perfectă pentru spaţiile de la intrare sau zonele de luat masa, asta dacă vrei să te bucuri din plin de aerul parfumat pe care-l degaja din primăvară şi până spre sfârşitul verii.

adelaparvu.com despre iasomie, Jasminum officinale, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre iasomie, Jasminum officinale, Text Carli Marian, Foto Bush Bernie, MyDryTtropicsGarden (3)

adelaparvu.com despre iasomie, Jasminum officinale, Text Carli Marian, Foto Laara Copley-Smith Garden (2)

FASOLEA DECORATIVĂ (LABLAB PURPUREUS). Sunt sigur că te va surprinde frumuseţea acestei specii de fasole decorativă, care artă de-a dreptul spectaculos când este susţinută de un spalier, căi formează un adevărat zid verde colorat. Trebuie să ştii că are nevoie de mult soare şi de un suport ce-i va permite să crească în voie. Florile sunt precedate mereu de păstăi, care sunt de culoare violet şi cresc până la 10-15 cm în lungime. Atât florile cât şi păstăile sunt comestibile şi se găsesc în acelaş timp pe plantă. Să ştii că înfloreşte din mijlocul verii şi până toamna târziu. Deci la fix să ai nu doar flori, ci și o sursă bunp de boabe pentru salate. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea și să te bucuri din plin de oaza de verdeață din grădina ta sau balconul tău!

adelaparvu.com despre fasolea cataratoare, Hyacinth Bean, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre fasolea cataratoare, Hyacinth Bean, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre fasolea cataratoare, Hyacinth Bean, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre fasolea cataratoare, Hyacinth Bean, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre fasolea cataratoare, Hyacinth Bean, Text Carli Marian, Foto hgtv (1)

adelaparvu.com despre fasolea cataratoare, Hyacinth Bean, Text Carli Marian, Foto Dear Garden(3)

 

4 raspunsuri pentru Flori cățărătoare pentru pergole şi arcade în grădină sau balcon

  1. Magda spune:

    M-au bucurat foarte mult imaginile si articolul pentru ca ador plantele cataratoare .In penthouse-ul in care m-am mutat nu demult am o terasa mare si un balcon .Balconul este catre rasarit iar terasa spre vest. Problema este vantul , care neavand niciun obstacol devine de multe ori violent.Mobila de balcon din rachita rezista pt. ca vantul trece prin ea , dar nu stiu daca vreuna din plantele agatatoare ar suporta , ar rezista. Poate ma puteti sfatui. Cu multumiri , Magda

  2. Lenuta39 spune:

    Frumos !

  3. av spune:

    Frumos! Ne poti ajuta si cu o recomandare de magazin – de unde le putem cumpara?

  4. Mosu Lica spune:

    Waw !! ,,…Florile sunt precedate mereu de păstăi,” ?!!! Adica, fasolea asta face intai pastai si apoi…flori ??!!! Pentru un ,,horticol” e o greseala …impardonabila !!
    PS Si pentru…,,cetitoare” …la fel !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *